БДП-то ни отиде во минус (-1,4%)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Лага еднаква на „најмалку 1 вработен во секое семејство“!

Од страна гледано сите се исти :гомце:
Ако стасат до 1% раст за 2012 треба да раздават пита.
--- надополнето: 14 септември 2012 во 23:45 ---
Фала што ме споменувате во секој трет коментар денеска на оваа тема, јас тоа што го кажав пред неколку месеци и денеска важи еве што имам напишано пред 3 месеци:

Како прво Македонската економија имаше многу висок праг на раст на бдп во првите два квартали од 2011година кога во првата половина од годината растот на бдп изнесуваше околу 5%, стапката на раст во првиот квартал во 2011 беше околу 5% исто како и во вториот квартал околу 5%, и сега нашата економија требаше во првиот квартал ,оваа година да има стапки на раст од над 5% за да не нема пад на бдп во првиот квартал, а во услови кога европската должничка криза кулмининира а со тоа голем дел од економиите во еу се во рецесија или имаат падови на нивните бдп, се намлува нивната потреба за увоз со што дикрекнто се намалува нашиот извоз зошто над 60% од нашата економија извезува во Еу. И во такви услови неможете да очекувате дека ке направите стапки на раст од над 5%. Така да не треба само сувопарно да се гледаат бројките без да се разбира високиот праг од првиот и вториот квартал од 2011 година. Зошто стапката на раст на бдп на Македонија во првите два квартала во 2011 година со стапка на раст од околу 5% беа едни од највисоките стапку во европа па и на балканот. И не знам зошто дигате паника кога секој подобар економист знаеше дека заради високите стапки на раст во првата половина од 2011 година и неповолните состојби во еу денес , дека стапкирте на раст во првите два квартали во 2012 година ке бидат во минус за првиот квартал тоа се потврди а за вториот квартал или ке има благ минус или скромна позитива тоа е тоа. Да имавте познавања од економија немаше да ве изненади падот на бдп во првиот квартал, а ке знаевте и кои се причините за него.

Ха,ха. Супер! То цела Европа во 2011 имаше силен раст, кога беха налеjaни првите пари от ЕЦБ. Градежничеството одеше нагоре, имаше да се гради капиja, театар и така натаму... работите почти се завршиха,требат нови,кои да са мотор на икономиката. Големи трговски партнери са во криза. Дорбо, а третиот како ке е? Да дадеш прогноза за трет и четврт квартал?
--- надополнето: 14 септември 2012 во 23:51 ---
Слаб имунитет имаме , и најмал вирус не превртува во кревет и лежиме болни многу време , гледам дека има држави со јак имунитет , ниеден вирус ништо не им може.
Имунитетот се вика регион,имунитетот се вика конкурентност на икономиката.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Ако стасат до 1% раст за 2012 треба да раздават пита.
За +1% јас не верувам.
Па и да имаме раст од 1% оваа година , тоа за Македонија е катастрофа.

Нас ни треба раст од минимум 5% секоја година , за да имаме некоја промена , да се намали невработеноста и сиромаштијата.

Со 31% невработеност , секој раст под 5% е поразителен , а ако влеземе во минус , тогаш да знаеш дека тешка мизерија сме , нека ни фрлат атомска бомба пошто не не бива.

Ха,ха. Супер! То цела Европа во 2011 имаше силен раст, кога беха налеjaни првите пари от ЕЦБ. Градежничеството одеше нагоре, имаше да се гради капиja, театар и така натаму... работите почти се завршиха,требат нови,кои да са мотор на икономиката. Големи трговски партнери са во криза. Дорбо, а третиот како ке е? Да дадеш прогноза за трет и четврт квартал?
Така е фми.

Во првиот квартал од 2011та , Градежништвото имаше раст од 21,2%.
Во вториот квартал 2011 , раст од 26%

Но и во втората половина на 2010та , градежништвото имаше голем раст.

трет квартал 2010 : 18,4%
четврт квартал 2010: 38,2%

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Така е фми.

Во првиот квартал од 2011та , Градежништвото имаше раст од 21,2%.
Во вториот квартал 2011 , раст од 26%

Но и во втората половина на 2010та , градежништвото имаше голем раст.

трет квартал 2010 : 18,4%
четврт квартал 2010: 38,2%
Убаво е да се види ако има статистика този раст, дали е врз база на градежништво на станбени сгради,деловни сгради, нови автопати или на нешто друго. Раст от 20-30% во еден сектро не е мало.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Го заборавате фактот дека токму градежниот сектор е најголем должник. Токму тој „фиктивен“ раст од државни пари, ја доведе оваа неликвидност. Тоа е огромен сектор поврзан со илјадници мали и средни фирми. Значи тие проценти на градежништво од лани ги сеќаваме денес.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Јас сум изненаѓен што Дарди насловот на темта ја напишал во прво лице множина....т.е не сум знаел дека тој самиот себе се смета како дел од оваа држава.

Инаку во контекст на темата....не се плашете пари секако нема во државата....и тоа што се врти како кеш низ фирмите,и тоа е ситничко останато.....абе си сака извоз тоа бе....си сака прилив на девизи....

А додека не му текне на некој дека сета мака лежи во извозот, нема да има надеж....и се додека земјоделците функционираат по системот “дај и сега ќе садиме краставици,оти лани беше висока цената".....па после тоа кога ќе го презаситат пазарот,владата ќе им биде крива за откупната цена.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
ние сме во рецесија од минатиот септември...буквално, но наштимаа за тој квартал 4тиот значи да биде во благ плус но ете, Сите се во право и во криво баш сакам да видам во третиот квартал колкав плус ке сме, та нели третиот во 2011 беше помалу од 5 (не се секавам точно) па појдовната основа е пониска, иако сум реалист, јас се надевам на вкупен раст над 1% на крајот на годината (мора да сме оптимисти и во најцрните времиња):cautious:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ние сме во рецесија од минатиот септември...буквално, но наштимаа за тој квартал 4тиот значи да биде во благ плус но ете, Сите се во право и во криво баш сакам да видам во третиот квартал колкав плус ке сме, та нели третиот во 2011 беше помалу од 5 (не се секавам точно) па појдовната основа е пониска, иако сум реалист, јас се надевам на вкупен раст над 1% на крајот на годината (мора да сме оптимисти и во најцрните времиња):cautious:
Има уште 15 дена од третиот, ќе остане во границите на вториот во благ минус до 0,5. Немаше никаква поголема активност. Ако третиот е разочарувачки, четвртиот во зимски период ист како и овој. Годинава ако догураме до нула треба да сме среќни.
Пак да ги повторам прокециите за годинава 4,5% раст на Ставрески. Е проклет популазам ваш, од бројки на хартија до нереални проекции, мегаломански буџети без покритие.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
и пред два три дена тресна глупост ама не се секавам што беше, што он не смета за дегени:facepalm:(n)
--- надополнето: 15 септември 2012 во 10:19 ---
и пред два три дена тресна глупост ама не се секавам што беше, што он не смета за дегени:facepalm:(n)

аааа ми текна.....вика НЕ е теочно дека ддв-то не се врака навреме се е во законскиот рок како стигат налозите така ги пуштале парите:facepalm:

де Леандра кажи ти, ти како човек директно инволвиран дали се врака навреме ДДВ-то?:D

сдс то од нивната ароганција ги сменивме од власт 2006 на овие незнам шо треба да им се напраи посебно на ставре кој не да е препотентен ми иде ај да не кажам, може да ме гонатo_O

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593

аааа ми текна.....вика НЕ е теочно дека ддв-то не се врака навреме се е во законскиот рок како стигат налозите така ги пуштале парите:facepalm:

де Леандра кажи ти, ти како човек директно инволвиран дали се врака навреме ДДВ-то?:D

сдс то од нивната ароганција ги сменивме од власт 2006 на овие незнам шо треба да им се напраи посебно на ставре кој не да е препотентен ми иде ај да не кажам, може да ме гонатo_O
Па се враќа на време, со тоа што законски го пролонгираа законскиот рок на враќање.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Има уште 15 дена од третиот, ќе остане во границите на вториот во благ минус до 0,5. Немаше никаква поголема активност. Ако третиот е разочарувачки, четвртиот во зимски период ист како и овој. Годинава ако догураме до нула треба да сме среќни.
Пак да ги повторам прокециите за годинава 4,5% раст на Ставрески. Е проклет популазам ваш, од бројки на хартија до нереални проекции, мегаломански буџети без покритие.
А имало е ребаланс на буджета?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
4 кв 2011 : +0,2%

Градежништвото тогаш не “спаси“ за да не ни започне рецесијата од 2011та.

Ќе успееме сега во 4кв 2012 да направиме +0,3% и ќе речат , готово , успешно се справивме со рецесијата.

Иначе и третиот квартал го започнавме лошо , во месец јули индустриското производство падна за - 6,9%.
А во месец јуни (втор квартал) падот беше -4,1%.

А сега веќе во понеделник ќе излезат податоците за вработени-невработени , баш да видиме дали ќе ги прикажат вистинските бројки , уверен сум дека бројот на невработени е во пораст.

Не може 9 месеци да си во рецесија а бројот на вработени да расте.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
4 кв 2011 : +0,2%

Градежништвото тогаш не “спаси“ за да не ни започне рецесијата од 2011та.

Ќе успееме сега во 4кв 2012 да направиме +0,3% и ќе речат , готово , успешно се справивме со рецесијата.

А сега веќе во понеделник ќе излезат податоците за вработени-невработени , баш да видиме дали ќе ги прикажат вистинските бројки , уверен сум дека бројот на невработени е во пораст.

Не може 9 месеци да си во рецесија а бројот на вработени да расте.
Може кога планираш да вработиш неколку илјади во државна администрација,уште неколку илјади на хонорарна работа од по 1 година ( таман да поминат избори ) и бришеш по неколку илјади од листа на невработени.Дали за 0,1 или 0,2 ќе падне не е важно али ќе падне.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Македонија во рецесија - Градежниците ќе отпуштат 21.000 работници
Македонската економија официјално е во рецесија, откако два квартала едноподруго бележи пад на бруто-домашниот производ.
Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2012 година има пад на бруто-домашниот производ од 0,9 отсто. Пад на БДП имаше и во првиот квартал од годинава, кој заврши со негативен економски раст од минус 1,4 отсто. Проблематичен беше и крајот на минатата година, кога во четвртиот квартал имаше статистички раст од само 0,2 отсто.
Во периодот април-јуни најголем пад има во рударство, преработувачка индустрија, снабдувањето со електрична енергија, во градежништво и сообраќајот.
Од Градежната комора при Сојузот на стопански комори на Македонија велат дека тие се во минус веќе 4 месеци, а најновите податоци се само показател дека во следните неколку месеци ќе има уште поголемо продлабочување на кризата во овој сектор.
"Во наредните шест месеци очекуваме да има намалување на бројот на вработени за 20 до 30 отсто. Според податоци од Синдикатот на градежниците, во овој сектор има околу 70.000 работници. Тоа би значело дека без работа ќе останат 21.000 градежни работници", ни рече вчера Томе Костадиновски, член на УО на Градежната комора при Сојузот на стопански комори.
Со оваа цифра и уште некои други фирми од 31.5 или колку и да е, ќе се качи накај 34%.

меѓу првите осум у Европа :facepalm:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Може кога планираш да вработиш неколку илјади во државна администрација,уште неколку илјади на хонорарна работа од по 1 година ( таман да поминат избори ) и бришеш по неколку илјади од листа на невработени.Дали за 0,1 или 0,2 ќе падне не е важно али ќе падне.
Не можат они да вработат , колку што овие другите отпуштаат.

Во 1кв 2012та имавме дури 6.000 лица помалку вработени , и +3.000 невработени.

Вистина е дека +2500 лица беа вработени во секторот Образование , + 1000 во секторот јавна управа .... и рекордно +2.400 лица во секторот : Библиотеки , архиви , музеи и останати културни дејности. (бројот на вработени во овие сектори е зголемен за 3 пати за една година)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
--- надополнето: 15 септември 2012 во 10:19 ---

Нормално дека го враќаат после 4 месеци!!! Од рокот за враќање.
--- надополнето: 15 септември 2012 во 17:58 ---
А имало е ребаланс на буджета?
Да. сега ќе прават втор.
--- надополнето: 15 септември 2012 во 19:08 ---
и рекордно +2.400 лица во секторот : Библиотеки , архиви , музеи и останати културни дејности. (бројот на вработени во овие сектори е зголемен за 3 пати за една година)
Може некој да објасни 2400 лица во музеј, библиотеки и архиви што ќе прават? Ќе дуваат прашина?

Kajgana Shop

На врв Bottom