Македонија најниско задолжена земја на Балканот

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
Македонија е најниско задолжена земја на Балканот со долг од 32,7%, а Србија има најголем долг во регионот и е на прво место со учество од 51,1% во бруто домашниот производ. По неа следат Црна Гора со 48,1% од БДП, Словенија со 47,4%, Хрватска со 43,9%, Босна и Херцеговина со 34%.
Доколку се набљудуваат апсолутните износи на јавниот долг, најзадолжена држава од поранешните југословенски држави е Хрватска со долг од 27,03 милијарди евра, па Словенија со 16,8 милијарди, Србија со 14,6 милијарди, БиХ со околу пет милијарди, Македонија со 2,2 милијарди евра и Црна Гора со околу 1,64 милијарди евра. Јавниот долг на Србија на крајот од првиот квартал од годинава изнесувал 14,6 милијарди евра и во однос со последниот квартал од минатата година е зголемен за 151 милиони евра, покажуваат податоците на Народната банка на Србија.
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=9F72129233EB414290CB745A2E946CA3

L

.Lost Angel.

Гостин
Веќе преку .!. ми е од вакви работи :гомце: бла бла Македонија вака Македонија вака :confused: Еден ден да имаше мир од вести и вакви работи ќе беше одлично :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Најниско задолжена земја е Косово (5,4% од БДПто) , а највисоко задолжена е Албанија (59%).

Причината зошто Македонија не е задолжена , е во тоа што не сме направиле нешто значајно последните 6 години. Сепак среќа во несреќа , што барем не сме опасно задолжени.

Na Balkanot?
A kade sa Albania, Bugaria, Romania, Turcija, Grcija?
За овие Балканот изгледа е бившата Југославија.

Ако се шират многу по Балканот , потоа веста не ќе биде бомбастична : Македонија најниско задолжена ...

Пошто тука освен Косово , ја имаш и Бугарија со 17,5% , Романија со 33% .... Турција има околу 40% ... Грција едно 160%.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Na Balkanot?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Мразам Добри Вести :mad:
--- надополнето: 13 септември 2012 во 00:22 ---
Na Balkanot?
Албанија е Позадолжена
Бугарија тоа беше некоја косоока република на Руската Федерација така?
РОМанија од таму беше Амди Бајрам мислам?
Турција тоа е Азија
Грција тие се веќе банкрот.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Na Balkanot?
Забележал сум една многу интересна тенденциja - соседи на РМ се броjaт Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора ,а за Балкан се броjaт само државите от бившата Jгославиja. Jaс се прашам,кога ке се научат некои луге границите на Балканот и собствените си граници.
Еве и сега во таа колумна. Па еве Дарданиja дава податок за Косово - 5,4%, тоа jaсно покажува дека "веста" не е вистина, еве да допуштиме дека Косово не го признават за држава - има држава пак со помал долг от РМ како % от БДП.
Наjзадолжена -еве пак. Албаниja не се споменува, Грциja изобшто.
Дали некои луге знаат што е Балкан или за нив Балкан е бивша Jгославиja?!

LMC

Член од
26 август 2011
Мислења
147
Поени од реакции
46
хахаха, За медиумите во Македонија Балканот се Македонија, Србија, Босна, Црна Гора, Хрватска и Словенија. Честитки за Грција, Бугарија и Романија, кои се надвор. :D

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Забележал сум една многу интересна тенденциja - соседи на РМ се броjaт Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора ,а за Балкан се броjaт само државите от бившата Jгославиja. Jaс се прашам,кога ке се научат некои луге границите на Балканот и собствените си граници.
Еве и сега во таа колумна. Па еве Дарданиja дава податок за Косово - 5,4%, тоа jaсно покажува дека "веста" не е вистина, еве да допуштиме дека Косово не го признават за држава - има држава пак со помал долг от РМ како % от БДП.
Наjзадолжена -еве пак. Албаниja не се споменува, Грциja изобшто.
Дали некои луге знаат што е Балкан или за нив Балкан е бивша Jгославиja?!

:place:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
хахаха, За медиумите во Македонија Балканот се Македонија, Србија, Босна, Црна Гора, Хрватска и Словенија. Честитки за Грција, Бугарија и Романија, кои се надвор. :D
Ама сме ги навредиле Словенците , они не се чуствуваат за Балканци , угледот им го нарушува името Балкан.

Иначе од кога ние стигнавме до 33% задолженост , нели бевме на 27% ?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Најниско задолжена земја е Косово (5,4% од БДПто) , а највисоко задолжена е Албанија (59%).

Причината зошто Македонија не е задолжена , е во тоа што не сме направиле нешто значајно последните 6 години. Сепак среќа во несреќа , што барем не сме опасно задолжени.

За овие Балканот изгледа е бившата Југославија.

Ако се шират многу по Балканот , потоа веста не ќе биде бомбастична : Македонија најниско задолжена ...

Пошто тука освен Косово , ја имаш и Бугарија со 17,5% , Романија со 33% .... Турција има околу 40% ... Грција едно 160%.
Така е Дарди за овие 6 години ништо значајно не се направи , најзначајни работи за Македонија се направија од 2002-2006 кога беше друга влада на власт. Овие ништо не направија да се работеше сега како што се работеше од 2002-2006, Сингапур сега ќе бевме. Така е Дарди. А во периодот 2002-2006 вработија еден член на секое семејство,ама овие селјациве дојдоа и се упропастија така е Дарди, што си во право во право си. Во време на Сдсм улици се прошируваа сегде, тогаш во Бунарџик почнаа да работат Мултинационални компании, тогаш почнаа да даваат ефтини кредити со 5,5% каматна стапка преку МБПР и ЕИБ наменети за зголемување на капицитети и повеќе вработувања наменети претежно за компании кој извезуваат, тогаш се намалија даноците, тогаш се правеше регулаторна гилотиња, тогаш почнаа со изградба на автопататот делницата Демир Капија Смоквица, тогаш почнаа локални патишта што 50 години по кал се газеше на ги асфалтираат и тие луѓе да имат понормални услови за живот, тогаш се направи Градски во најубав стадион на Балканот, тогаш даваа по 120 мил евра на земјоделците секоја година,тогаш даваа програми за самовработување, тогаш Скопје се градеше така е Дарди овие што се на власт треба да учат од опозицијата како се градело и се превеле реформи тогаш.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
*LION* извини што несвесно те чепнав во честа - партијата. Не ми беше тоа намерата.

Пцуј ги прљаво и вулгарно тие од 2002-2006 , а јас ќе речам Амин (ќе се сложам со тебе) ... потоа јас ќе ги пцујам овие денешните и ти речи Амин.

Јас како непартиски човек можам да ги пцујам сите , само нека има една најмала причина.

=

Во 2008ма сме имале долг од 1,45 милјарди евра , а сега веќе 2,3 милјарди.

850 милиони евра за 4 години.

Повторувам , има причина зошто не сме презадолжени , а нема објаснување зошто за 4 години сме задолжени за плус 850 милиони.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
да никнеше некој автопат кај нас да речеме.. некоја железница... некои нови возови и локомотиви да имавме и сл па да речеш сме се задолжиле.. вака не гледам ни причина зашто воопшто сме задолжени

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
*LION* извини што несвесно те чепнав во честа - партијата. Не ми беше тоа намерата.

Пцуј ги прљаво и вулгарно тие од 2002-2006 , а јас ќе речам Амин (ќе се сложам со тебе) ... потоа јас ќе ги пцујам овие денешните и ти речи Амин.

Јас како непартиски човек можам да ги пцујам сите , само нека има една најмала причина.

=

Во 2008ма сме имале долг од 1,45 милјарди евра , а сега веќе 2,3 милјарди.

850 милиони евра за 4 години.

Повторувам , има причина зошто не сме презадолжени , а нема објаснување зошто за 4 години сме задолжени за плус 850 милиони.
Колку сакаш чепкај немам партиска книшка, инаку немој да се секираш и овие што се на власт ги пцујам , ги пцујам зошто го направија законот за автентично толкување, ги пцујам што на вас албанците пак ви попуштаат може не попуштаат толку колку што попушташе Сдсм ама и овие не се за фралање со попуштање кон вас, ги пцујам зошто за неколку илјади ја зголемија администрацијата што поради вработување да се исполни квотата за да бидете 25% во администриција што поради пикање нивни луѓе во администрација. ги пцујам зошто се фатиле толку како сивоњи за Нато и еу да влеземе а овие не ебат кај што стигнат, ги пцујам зошто администрацијата не брза и ефикасна, ги пцујам заради што уште не почнат да носат закони од вториот дел од договорот за стабилизација и асоцијација за да можат македонци пример легално да тргуваат на Форекс како и во секоја друга нормална држава, ги пцујам зошто нема бар 40 бизнис инкубатори во државава, ги пцујам зошто не направија бар еден технолошки парк. Ама кај што гледам дека се трудат и има резултати ги поздравувам тие потези. Јас не подржувам партии туку ставови и дела. Далеку од тоа дека рози цветат кај нас , но има доста подобрување во некои области но за жал нема во сите области тоа е реалноста.

Kajgana Shop

На врв Bottom