Русија ја сака Србија во својот воен сојуз

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Руски кредит за српскиот буџет

Москва, 6 септември 2012 (МИА) - Министерот за природни ресурси на Србија Милан Бачевиќ денеска со министерот за енергетика на Русија Александар Новак потпиша протокол, во кој меѓу другото е предвиден и руски кредит во вредност од 300 милиони долари за помош на српскиот буџет за оваа година и уште 700 милиони за 2013 година, соопшти Танјуг.
Бачевиќ изјави дека протоколот содржи договор за соработката во неколку области и сега на работните групи им претстои да ги разработат деталите и прашањата за каматата на кредитот.
Во потпишувањето на протоколот е вклучена и понудата на Србија руска компанија за еден долар да го купи металургискиот комбинат „Железара“ во Смедерево.

АЈде овие дефенитивно ке прават договори со Русија ,малце нека се здрме Америку

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Витешки крстови курци палци тие се традиционални гемрански ордени уште од многу пред Хитлер.Не треси глупости,се кажа со ова.
--- надополнето: 7 септември 2012 во 12:40 ---

Толку глупости надробени во еден пост и искрено не знам дали имам воља да реплицирам за се.Буквално имаш промашено цел фудбал........бар едно нешто точно да напишеше.Ни години не ги имаш напишано точно, ми извртуваш зборови,ми ставаш во уста работи што не сум ги кажал......едноставно срање невидено,типично за српска пропаганда и митоманија.

Усташите настануваат како покрет кој има за цел да направи независна Хрватска држава.Имаат кренато и мала побуна 1920 и некоја мислам.Најголема поддршака имаат од Италија (прави разлика меѓу Италија и Ватикан,не е исто !!) и во Италија имаат кампови за обука (ги имам листите на сите кои ги поминале тие кампови,не се ни 200 души) и финансикса подршка од Мусолини.Ватикан тука каква улога има ?

Партизаните и четиците биле буквално исти во убивањето со усташите.Нема никаква разлика.Продавај на некого друг филм за таа кралска војска на четниците.Нивните чистења на муслиманската и хрватската популација доволно зборат за нивните намери.И тоа без концентрациони логори успеале да се окрвават колку усташите.Една од главните цели на четниците е чистење на неспрското население !!
Сакаш да ти направам листа на сите поголеми масакри на четниците врз хрватското и муслиманското население ?

Дечко изини или си премногу глуп или со премногу спрски очила ги гледаш работите.Каде кажав дека биле добри усташите ? Што зборуваш ти бе ? Кој ги оправдува.....? Јас само овде ги побивам традиоционалните српски митови кои си немаат допир со вистината.

93 не е војната почната,91 година е. Дај наведи ми ги тие места каде што покрај патот биле испоубивани српски цивили ? Веројатно егзекутирани ? Ете приложи некој доказ дека биле егзекутирани.

300 000 протерани срби......уште еден мит.Цела Крајина немала 300 000 жители како прво.Како второ протеран од дома никој не бил.Друга работа е што би било да не избегале,сигурно би имало гадни масакри,но работата е што србите си дадоа 95 тежок автогол со тоа што избегаа сите.На територијата на крајина целото население е евакуирано 2 дена пред да влезе хрватската војска,а пред тоа 2 години се вежбани тие евакуации на локално ниво.Ако не ме мрзи ќе ти ја скенирам цела литература и сите наредби за евакуација.
Протерувањето на 150 000 хрвати само од крајина не го спомнуваш така ? Протерувањата и масакрите во источна Славонија и Барање во кои хрватите се мнозинство?

А што се случило со останатите 200-300 000 срби кои живеат на териториите што биле под хрватска контрола ? Зашто тие не биле протерани и масакрирани ?
--- надополнето: 7 септември 2012 во 12:44 ---

Ова е премногу глупо за да кажам нешто.........
Oчигледно кога немаш што да кажеш почнуваш со вреѓање, немав никаква намера да те навредам, сакав да ти укажам на тоа дека усташите се зло веднаш после третиот рајх на кои и италијаните се згрозуваат, а ти ми кажуваш тука демек четниците биле иста марка дечко усташите се формирани како клеро-фашистичка организација со цел создавање на Хрватска независна држава и чистење на истата од некатолоци доста време пред почетокот на втората светска војна, само што во војната им се обезбедени услови за нивно дејствување, друго ми кажуваш Ватикан не бил замешан а за Анте Павелиќ несакаш ниту да го спомнеш кој им бил главен водач и кога ги суделе нацистите после војната тој мирно си уживал во Ватикан без никој ништо да му каже, зарем тоа не е помош од Ватикан, за барикадите пред почетоток на војната ми тражиш докази, а јас ти кажав кој е мој извор така да ако сакаш верувај ако не твој проблем, друга работа ми зборуваш како Србите не биле протерани од краина туку сами побегнале, а од што побегнале? сигурно евакуација од невреме била... дечко ти си најверојатно во овој случај глуп кога се осудуваш да пишуваш глупости кога усташите и четниците ги изедначуваш, а и самиот знаеш дека тоа било кралска војска, кога пишуваш демек Србите од краина сами побегнале, а не дека биле избркани од ова па поголема глупост искрено немам прочитано, инаку за годините тоа е моја печатна грешка, и да те молам скенирај ги ти планови за евакуација баш ме интересира да видам можеш ли уште некоја глупост да лупнеш!

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
бла бла бла.........
Српски мит број 1 во Јасеоновац биле убиени 700 000 срби.........подоцна кога некој сфаќаат колку е глуп, е преименуван во 700 000 убиени од усташите.
Број 2 .....ние не ја почнавме војната,Ватикан не намести.Усташите и балиите сакаа да не убиваат нас,па ние ги напднавме...
Број 3 .....светска завера водена од Ватикан и Папата против Србија и србите.
Број 4 ..... да не беше НАТО сите ќе ги здробевме ......мит кој што единствено е вистинит за Косово,арно ама е користен да се оправдаат неуспесите во Словенија, Хрватска и Босна.
Број 5.... во Олујата насилно протерани сите срби од Хрватска....нормално со бројка напупмана.

Да терам даље ?

Кога јас ги оправдав усташите ? Тие се најголемото зло што му се случило на хрватскиот народ,најголем срам и дамка во целата историја.Не за џабе најмногу хрвати отидоа во партизани,токму поради сите срања на усташкиот покрет.Никој нормален хрват не се гордее со нив. Само што и другата страна знае да претерува.....

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Oчигледно кога немаш што да кажеш почнуваш со вреѓање, немав никаква намера да те навредам, сакав да ти укажам на тоа дека усташите се зло веднаш после третиот рајх на кои и италијаните се згрозуваат, а ти ми кажуваш тука демек четниците биле иста марка дечко усташите се формирани како клеро-фашистичка организација со цел создавање на Хрватска независна држава и чистење на истата од некатолоци доста време пред почетокот на втората светска војна, само што во војната им се обезбедени услови за нивно дејствување, друго ми кажуваш Ватикан не бил замешан а за Анте Павелиќ несакаш ниту да го спомнеш кој им бил главен водач и кога ги суделе нацистите после војната тој мирно си уживал во Ватикан без никој ништо да му каже, зарем тоа не е помош од Ватикан, за барикадите пред почетоток на војната ми тражиш докази, а јас ти кажав кој е мој извор така да ако сакаш верувај ако не твој проблем, друга работа ми зборуваш како Србите не биле протерани од краина туку сами побегнале, а од што побегнале? сигурно евакуација од невреме била... дечко ти си најверојатно во овој случај глуп кога се осудуваш да пишуваш глупости кога усташите и четниците ги изедначуваш, а и самиот знаеш дека тоа било кралска војска, кога пишуваш демек Србите од краина сами побегнале, а не дека биле избркани од ова па поголема глупост искрено немам прочитано, инаку за годините тоа е моја печатна грешка, и да те молам скенирај ги ти планови за евакуација баш ме интересира да видам можеш ли уште некоја глупост да лупнеш!
Па очигледно кога имаш проблем да читаш со разбирање и си вртиш филмчиња како ти одговараат.Каде реков дека не биле свирепи и дека не правеле злосторства ? Ја откри америка со тоа укажување дека биле зло ? Само заборави дека истреска уште еден куп глупости и невистини измеѓу.....

Четниците = усташите......нема разлика,само вие србите тоа можете да го негирате и да си правите филмови за поштената кралска војска која храбро се бори против фашистите и после окупацијата.

Анте Павелиќ не уживал во Ватикан,Павелиќ бега во Шпанија.Франко и хрватската дијаспора го кријат......

Тоа што вие србите си преќутувате дека сами имате избегано од краина и никој не ве протерал не значи дека тоа не се случило.Уште пред 95та година во Крајина власта наредува евакуација во случај на напад од Хрватска страна,а после тоа пробува тоа да го продаде како прогон.
Едно е кога некој ти доаѓа дома и ти со пушка на чело ти вика губи се и при тоа убива тие што одбиваат тоа да го направат,а друго е кога ти си ги собираш парталите и те нема 2 дена пред да дојде било кој.
Тоа е разликата.

Член од
7 септември 2012
Мислења
33
Поени од реакции
30
бла бла бла.........
Српски мит број 1 во Јасеоновац биле убиени 700 000 срби.........подоцна кога некој сфаќаат колку е глуп, е преименуван во 700 000 убиени од усташите.
Број 2 .....ние не ја почнавме војната,Ватикан не намести.Усташите и балиите сакаа да не убиваат нас,па ние ги напднавме...
Број 3 .....светска завера водена од Ватикан и Папата против Србија и србите.
Број 4 ..... да не беше НАТО сите ќе ги здробевме ......мит кој што единствено е вистинит за Косово,арно ама е користен да се оправдаат неуспесите во Словенија, Хрватска и Босна.
Број 5.... во Олујата насилно протерани сите срби од Хрватска....нормално со бројка напупмана.

Да терам даље ?

Кога јас ги оправдав усташите ? Тие се најголемото зло што му се случило на хрватскиот народ,најголем срам и дамка во целата историја.Не за џабе најмногу хрвати отидоа во партизани,токму поради сите срања на усташкиот покрет.Никој нормален хрват не се гордее со нив. Само што и другата страна знае да претерува.....

1.Za kak'v mit zboris ti, eve i 200000 da su pomalko, menja li nesto? Pa e toj neviden genocid c'k i za Svabe.
2.Ovoj sam ga izmisli priznaj ili pa si gledaja nekoj film od Angelinu. Eve ja licno bi ratuvaja(branija bi se) u Kumanovo ako jutre primer Albanci ripnev da se otcepiv.
3.Toj sto 41-vu ustase su imale amin od njini biskupi i su pokatolicuvale Srbi(najvise deca) bilo e pod kapu na Vatikan toj e fakt.
4.Ovoj ti ga pisues ne Srbi, ne izmisluj sg od zlinje, mislu neznam sto sakas da podrazberemo pod ovoj deka Srbi ne su ratoboran i silan narod toj li?
5.Gledam deka citas Hrvatsku i englesku wikipediju, ama sirni gu malce i Srpsku.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
И во 60сетите и денес на куба постои голема американска база, со маринци, бродови, авиони... не на 100 или 200 километри од куба туку во самата куба, Единствена комунистичка земја на чија териорија се наоѓа база на нејзин неприател. Никогаш ни кубанците ни русите ни советите не успееа да ги истераат од таму.
Гвантанамо е Американска територија и никој нема право да ги избрка Американците оттаму.
Но од Гвантанамо не можеш да изведеш ниту еден обичен лет, целата област била обиколена со ПВО и армија и не преставувала некоја поголема опасност по Куба. За тоа говорат и некои интервенции на Американците во Куба.

Во самата Куба е Гвантанамо.....огромна америчка база.Таа е таму од многу одамна,а руските бази денес таму каде се ?
Америчките и НАТО базите во Турција,на самата граница со СССР ? Базите во Германија на само неколку стотина километри од Русија ?
Турција се наоѓа на илјадници километри од главните Руски воени комплекси и уште толку подалеку од Руските големи градови.
Базите во Германија може да ги споредиш со базите на СССР во Источна Германија. Главните стратешки цели се сместени длабоко на Руска територија, што, може да се види од историјата се покажало погубно за многу тогаш светски сили.
Впрочем, за времето на Студената војна, СССР поседуваше двапати повеќе тенкови од остатокот од светот заедно со голема концентрација во близина на границата со НАТО во средна Европа. Планот на СССР, во евентуална војна, преку блицкриг да стигне до Атлантски океан би се одиграл без поголем проблем. Проблем би бил фронтот во Ј. Европа.

Или поинаку, СССР го поседуваше Берлин, што никогаш во историјата на Русите не се случило нивното влијание да биде толку големо.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Па очигледно кога имаш проблем да читаш со разбирање и си вртиш филмчиња како ти одговараат.Каде реков дека не биле свирепи и дека не правеле злосторства ? Ја откри америка со тоа укажување дека биле зло ? Само заборави дека истреска уште еден куп глупости и невистини измеѓу.....

Четниците = усташите......нема разлика,само вие србите тоа можете да го негирате и да си правите филмови за поштената кралска војска која храбро се бори против фашистите и после окупацијата.

Анте Павелиќ не уживал во Ватикан,Павелиќ бега во Шпанија.Франко и хрватската дијаспора го кријат......

Тоа што вие србите си преќутувате дека сами имате избегано од краина и никој не ве протерал не значи дека тоа не се случило.Уште пред 95та година во Крајина власта наредува евакуација во случај на напад од Хрватска страна,а после тоа пробува тоа да го продаде како прогон.
Едно е кога некој ти доаѓа дома и ти со пушка на чело ти вика губи се и при тоа убива тие што одбиваат тоа да го направат,а друго е кога ти си ги собираш парталите и те нема 2 дена пред да дојде било кој.
Тоа е разликата.
http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/tieger-srbi-su-protjerani-odlukom-tudjmana-i-suska
http://www.novossti.com/2011/04/cilj-pothvata-–-protjerivanje-srba/
http://www.datafilehost.com/download-953e595b.html
http://www.youtube.com/watch?v=GgscZKgXk3Q
http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/015273601/pismo-generala-aleksandra-luzon.html?0
http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_clergy_involvement_with_the_Ustaše
Бато еве ти па читај и разбијај митова, најди ми ти сега некои планови за евакуација тука ти се има се добро објаснето за каква евакуација станува збор со бомбардирање на цивилни цели, јас сега да дојдам со ловџиска и да ти пукам во прозор што као ке седиш дома а ти да си ненаоружан, друга работа најди ми ти докази куде су четници правиле исти злочини како усташе, такој да замолија би те повише да читаш од колко да пишуеш глупости без везе, исто такој имаш га туј и писмо од некога си генерала до мусолинија, како у масакр на срби учествуев и римокатолички свештеници!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Куба беше практично огромна Руска база, на некои си 100 и нешто километри од САД, во време кога воен судир беше многу веројатен.
Претпоставувам дека појма немаш што значи толкава блискост на твојот најголем непријател.
Русија од Куба можеше растур да ги направи (значи не употреба на нуклеарно оружја) Американските воени комплекси и уште од старт да има огромна предност во една не-нуклеарна војна.
Куба практички можеше да биде пустина заедно со Руските трупи , но русите паметни и по малце плашливи , и ја оставија работата со Куба.

А пред Русија да прати ракети во Куба , САД ги имаше наместено своите нуклеарни ракети кон Москва.

Од денешен аспект , се гледа чии политики биле ефективни.

Економската состојба на Куба не беше и не е предмет на интерес на Русија.
Тоа е и проблемот , ги злоупотребија и ги вратија 1 век назад.

Руската економија не е зависна од извозот на нафта, така да, било каков прекин на извозот, нема да и наштети во голема мера на Русија.
Ја ти кажувам дека 20% од БДПто им е од нафта и гас , а ти велиш не била зависна.
20% , 1/5 , не е малку.

Да донира? Ако Белгија донира 50 милиони на Босна, дали тоа значи дека Белгија има огромно влијание?
Позиција не се освојува со донации.
Работата беше колку тоа Русија и Србија се сакаат ... а кога се сакаат , тогаш треба и размена на поклони.

Зборот ни е , кој е ќарот на Србија од оваа врска со Русија.

Одлично тврдење, поткрепено со јаки аргументи.
Русија заедно со САД го поседуваат мнозинството амфибиски бродови со кои можат да истоварат десетици тенкови и голем број пешадија каде било на планетава.
Нормално дека не знаеш дека Русија поседува огромен број на офанзивни оружја.
Русија само ако последните 2-3 години е модернизирана , иначе руски војник од самиот поглед ти е сиромашен војник. (и по парите што ги одвојуваат изгледаат такви во споредба со САД , 10 пати помалку)

Памтиш кога требаше да ги ослободат своите заложници ? Наместо да ги ослободат , они ги убија :tapp:

Сеедно, 6та или 9та не прави голема разлика. Она што прави разлика е високиот раст на економијата.
По глава на жител изгледа Луксембург е супер сила, според твојава логика.
Ми ја споредуваш Русија со САД ... а Русија сеуште економски се бори со земји од 40 милиони народ , а Русија 140.

А по глава на жител гледаме пошто тоа кажува колку се ефикасни граѓаните на таа земја.

Сепак она што е битно за една земја е образованието заедно со науката и технологијата.
Провери сам каде се наоѓа Русија на тоа место.
Проверив , и ми вели дека е на 88 место во светот во тоа поле.

Кажи еден пример како тоа не ја искористиле таа поволност за свои интереси.
Пошто јас постојано слушам фрчат Руски вета во СБ...
Па еве биднува што биднува , тоа што вели Русија никој не ферма. Како цел свет да работи против Русија.

Украина, смена на прозападната власт - запирање или крај на ширењето на НАТО.
Грузија, воен удар врз сојузник и иден (тоа е веќе умрено) член на НАТО.
Полска, Чешка, политичко влијание, притисок чиј краен резултат е спречување на поставување на ракетен штит.
Киргистан - иселување на Американската воена база.
Венецуела, само потврдување (во иднина и Руска воена база) на недостигот на Американско влијание.

Овие примери се директен резултат на зголеменото руско влијание во светот. И се само почеток.
Со самото тоа што во Украина почнаа дилеми дали да се зачленат во НАТО или не , тоа за Русија е пораз.

Ракетниот штит е нешто друго , важно Русија е опколена.

Ти спомнуваш земји што нити биле со САД некогаш , а јас ти зборувам за држави од каде порано се атакуваше НАТО , а денеска се членки на НАТО.

Ова ти е поразување.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Практично Дардан има право.Ако Русија се чука во гради затоа што Венецуела е сојузник нека се фрлат во Волга сите по ред со све партали... Америка има 700 воени бази НАДВОР ОД СВОЈА ТЕРИТОРИЈА да 700 а не 70 и има буџет 7 пати поголем од Русија само оваа година направија ребаланс им беше 700 милијарди а сега им е околу 600.. и последно јавна тајна е дека секои 52 центи во Америка идат за воениот буџет.Русија е јака само затоа што наследни голем број на Нуклеарни рактети,централи и други постројки и го зеде останатото нуклеарно наоружување од другите земји на СССР.Во Литванија мислам дека беше,и ден денеска постојат тие подзмени нуклеарни складишта кои биле полни со ракети за време на студената војна.Единствена сила која на САД им боде очи е Кина единствен и достоен противник.Мада по мое мислење,кога го растурија Советскиот Сојуз кој беше пола свет,не ме чуди и Кина да ја доживее истата судбина :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Практично Дардан има право.Ако Русија се чука во гради затоа што Венецуела е сојузник нека се фрлат во Волга сите по ред со све партали... Америка има 700 воени бази НАДВОР ОД СВОЈА ТЕРИТОРИЈА да 700 а не 70 и има буџет 7 пати поголем од Русија само оваа година направија ребаланс им беше 700 милијарди а сега им е околу 600.. и последно јавна тајна е дека секои 52 центи во Америка идат за воениот буџет.Русија е јака само затоа што наследни голем број на Нуклеарни рактети,централи и други постројки и го зеде останатото нуклеарно наоружување од другите земји на СССР.Во Литванија мислам дека беше,и ден денеска постојат тие подзмени нуклеарни складишта кои биле полни со ракети за време на студената војна.Единствена сила која на САД им боде очи е Кина единствен и достоен противник.Мада по мое мислење,кога го растурија Советскиот Сојуз кој беше пола свет,не ме чуди и Кина да ја доживее истата судбина :)
Подземни складишта на нуклеарки постоели почти во сите држави от източниот блок.
Русиja винаги е била фактор и преди да поседува нуклеарно оружие. Прашане е само до колко е способна да наметне своja став, но никоj не може да оспори дека таа е фактор и не може да се елиминира наполно неjното мислене.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Подземни складишта на нуклеарки постоели почти во сите држави от източниот блок.
Русиja винаги е била фактор и преди да поседува нуклеарно оружие. Прашане е само до колко е способна да наметне своja став, но никоj не може да оспори дека таа е фактор и не може да се елиминира наполно неjното мислене.

Извини не разбирам.Зборувај Македонски.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Куба практички можеше да биде пустина заедно со Руските трупи , но русите паметни и по малце плашливи , и ја оставија работата со Куба.

А пред Русија да прати ракети во Куба , САД ги имаше наместено своите нуклеарни ракети кон Москва.

Ја ти кажувам дека 20% од БДПто им е од нафта и гас , а ти велиш не била зависна.
20% , 1/5 , не е малку.

Работата беше колку тоа Русија и Србија се сакаат ... а кога се сакаат , тогаш треба и размена на поклони.

Русија само ако последните 2-3 години е модернизирана , иначе руски војник од самиот поглед ти е сиромашен војник. (и по парите што ги одвојуваат изгледаат такви во споредба со САД , 10 пати помалку)

Памтиш кога требаше да ги ослободат своите заложници ? Наместо да ги ослободат , они ги убија :tapp:

Ми ја споредуваш Русија со САД ... а Русија сеуште економски се бори со земји од 40 милиони народ , а Русија 140.

А по глава на жител гледаме пошто тоа кажува колку се ефикасни граѓаните на таа земја.

Па еве биднува што биднува , тоа што вели Русија никој не ферма. Како цел свет да работи против Русија.

Со самото тоа што во Украина почнаа дилеми дали да се зачленат во НАТО или не , тоа за Русија е пораз.

Ти спомнуваш земји што нити биле со САД некогаш , а јас ти зборувам за држави од каде порано се атакуваше НАТО , а денеска се членки на НАТО.
Ова ти е поразување.
Цел твој пост ке ти го избришам со една реченица и една слика....

1. Руски сиромашен војник, за 5 дена растури една војска според НАТО стандарди во 2008 година додека ниту една земја не реагираше да ги спаси, значи само 5 дена војна траеше.

2. Повели...

Самата слика ќе ти каже колку е опколена Русија :pos:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021

Ако Куба станеше пустина, тогаш цел САД, заедно со Европа и СССР ќе станеше пустина.
Инаку, Кубанската криза е политички и стратешки пораз на САД. Имено, Турција и Италија, каде САД имаа распоредено нуклеарни ракети, беа дел од НАТО пактот. Куба од друга страна беше единствено комунистичка земја, каде САД не успеаа да го сменат режимот. Не само што не успеаа во тоа, туку Куба стана сојузник на најголемиот непријател на САД, со чија помош (кубанската криза) Русија доби огромна тактичка предност во Европа.

Проблем за кого?
Ти изгледа не разбираш дека економската ситуација во Куба не беше предмет на интерес на Русија.
Впрочем, како факт, Русија го купуваше Кубанскиот шеќер по 10 пати повисока цена од таа на пазарот... само факт.

20% , 1/5 , не е малку.
ОК.
Русија е најголем извозител на нафта. Доколку го запре извозот, цената на нафтата отиде скај хај. Може да ја замислиш последицата во Западниот свет.

Русија ја боли мадето десно за Србија. Каква е таа љубов меѓу две земји, објасни ми?
Ако може Русија да издејствува Руска база на Србија, тоа ќе значи огромен удар врз НАТО.
Сепак, тоа е нешто што е малку веројатно да се случи. Не живееме повеќе во Студената војна, а и повеќето пресврти се случуваат без некои поголем публицитет.

Не бегај од темата. Зборувавме за Рускиот капацитет да изврши воена операција било каде во светот, што е возможно, со оглед на огромниот број офанзивни оружја што ги поседува Русија.
Сиромашен војник? Има и богати? Сигурно богативе војници имаат палати со базени...
Ако ти знаеш каде одат парите на армиите на САД и Русија и како се опремени нивните војници, јас ќе се фрлам во базентот на тие богатите војници...

Од 1000 заложници ослободија 900, плус сите мртви терористи. Акцијата е оценета како многу успешна од останатите специјални служби.
Можеби и тебе треба да те ослободат од мувите во твојата глава.

Ефикасноста не игра никаква улога со економската моќ на граѓанинот. Како ти текнуваат вакви глупости?
Економската состојба на Кинеските граѓани е на многу ниско ниво... сепак нивната ефикасност е огромна, заедно со нивната вкупна економија.

Сигурно?
Провери пак.

Не кажа пример.
Еве јас ќе ти кажам, актуелно, САД сакаат да интервенираат во Сирија, ама неможат. Ај погоди зошто?

Ова ти е поразување.
Грешно си сфатил. Пораз е кога прозападната влада што ја поддржува САД ја губи власта. Пораз е кога ти ја исселуваат воената база. Пораз е кога бомби паѓаат врз твојот сојузник.

Русија е опколена??? Од што, од серковци? Хахаха...
Ај те молам, баш објасни ми во 5-6 реда како тоа Русија е обиколена. Гледам ова е омилена реченица на амерофиливе, но досега не сум слушнал ниту еден аргумент во корист на тоа тврдење.
--- надополнето: 8 септември 2012 во 03:09 ---
:facepalm:

Воениот буџет не одредува кој ќе биде победник во војна.
Воената бројчаност исто така.

Нуклеарно оружје никогаш не имало надвор од Руска контрола.

Овие бројкиве од кај ги изваде?

Ако зборуваме онака бесцелно, тогаш Русија за 10 минути може да ја направи Америка пепел. И сега, каква е таа моќ на 7 пати поголемиот буџет и на 700000 воени бази во светот?

Kajgana Shop

На врв Bottom