Kadaif
M.D.
- Член од
- 21 јануари 2008
- Мислења
- 6.916
- Поени од реакции
- 8.510
На коа земjа и оди добро во светот?Па види имаш пад на БДП (производство на севкупната економија во една земја) од 91% просек ЕУ на 84%.
Е сега каков апсурд, за тебе нема врска голема задолженост, пад на производство, намалување на кредит, зголемен дефицит, зголемени цени како показател на еономска состојба на една земја??!!
Врз основ на кои показатели велиш дека на словенија му оди добро. Врз који бројки тоа можеш да го докажеш?
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:04 ---
Тебе нешто логиката слабо ти оди, па како ке биде конкурентен тоj социалисттички производ кога не може да се носи со западниот, кои е будала да го купи? Дали таа фабрика би просперирала? Нема да биде загубар?Па истото и јас ти го викам,главна цел им беше да украдат колку што можат повеќе,не да ги работат фабриките што за џабе ги земаа,ама тоа е веќе оф-топик муабет пошто се случуваше после распадот на државата за која дискутираме.
Правиш грешка што превработеноста во СФРЈ ја гледаш низ призмата на денешниот систем.
Тогашниот систем функционирал на сосема различни принципи.
Основната движечка сила на сегашниов систем е профитот а на оној кој функционирал во СФРЈ е социјалниот елемент.
На пример,кога денес тој систем би бил на сила во Македонија кога на крајот од годината телеком, со 1685 вработени ќе оствари профит од 100 мил. евра,ќе донесе одлука да запосли уште 5000 вработени на кои ќе им даде по 1000 евра плата а остатокот од 40 мил. евра ќе го земе државата.Ако следната година го оствари истиот профит ќе запосли уште 1000 луѓе.
Така добиваш 4 вработени за работа што може да ја врши само еден,од тука произлегува и онаа "никој ништо не работеше а сите имаа".
Целта на фирмите во тој систем не бил профитот сам по себе туку можноста тој да се искористи за да се подобри социјалниот елемент во општеството.
Ова дури и мене што сум фатил малку од тој систем ми изгледа научно-фантастично од денешен аспект,ама тоа е тоа.
П.С.-пошто немам лично искуство,немам работено во тој систем ќе ги замолам Лурц и Лет3 да ме поправат/дополнат ако нешто сум згрешил/испуштил.