Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.919
Поени од реакции
8.512
Па види имаш пад на БДП (производство на севкупната економија во една земја) од 91% просек ЕУ на 84%.
Е сега каков апсурд, за тебе нема врска голема задолженост, пад на производство, намалување на кредит, зголемен дефицит, зголемени цени како показател на еономска состојба на една земја??!!
Врз основ на кои показатели велиш дека на словенија му оди добро. Врз који бројки тоа можеш да го докажеш?
На коа земjа и оди добро во светот?
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:04 ---
Па истото и јас ти го викам,главна цел им беше да украдат колку што можат повеќе,не да ги работат фабриките што за џабе ги земаа,ама тоа е веќе оф-топик муабет пошто се случуваше после распадот на државата за која дискутираме.

Правиш грешка што превработеноста во СФРЈ ја гледаш низ призмата на денешниот систем.
Тогашниот систем функционирал на сосема различни принципи.
Основната движечка сила на сегашниов систем е профитот а на оној кој функционирал во СФРЈ е социјалниот елемент.

На пример,кога денес тој систем би бил на сила во Македонија кога на крајот од годината телеком, со 1685 вработени ќе оствари профит од 100 мил. евра,ќе донесе одлука да запосли уште 5000 вработени на кои ќе им даде по 1000 евра плата а остатокот од 40 мил. евра ќе го земе државата.Ако следната година го оствари истиот профит ќе запосли уште 1000 луѓе.
Така добиваш 4 вработени за работа што може да ја врши само еден,од тука произлегува и онаа "никој ништо не работеше а сите имаа".

Целта на фирмите во тој систем не бил профитот сам по себе туку можноста тој да се искористи за да се подобри социјалниот елемент во општеството.

Ова дури и мене што сум фатил малку од тој систем ми изгледа научно-фантастично од денешен аспект,ама тоа е тоа.

П.С.-пошто немам лично искуство,немам работено во тој систем ќе ги замолам Лурц и Лет3 да ме поправат/дополнат ако нешто сум згрешил/испуштил.
Тебе нешто логиката слабо ти оди, па како ке биде конкурентен тоj социалисттички производ кога не може да се носи со западниот, кои е будала да го купи? Дали таа фабрика би просперирала? Нема да биде загубар? :facepalm:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.087
Поени од реакции
25.243
Лелеморимјко! Мене ме чекал?!? Че ме пукаш, а, Суси?

Прашањето, колега видно накурчен, кое овде се дискутира (види наслов) е подобро живеење. Не е темата дали тетин ти дремел у затвор или дали ти лично се чувствуваш исфрустриран поради некоја семејна неправда нанесена од комунистите во 1948. Уште помалку предмет на оваа тема е одржливоста на економскиот модел на СФРЈ.

Ко што ти ги препрочитувам последниве постови, очигледно е дека немаш ниту еден аргумент во прилог на подоброто живеење на македонскиот народ денес, во својата сопствена држва, со што би останал он-топик на темава.

Бидејќи немаш контрааргумент на постовите на Лет3 (кому, патем, му упатувам длабок наклон за документарноста и еопфатноста), се' што ти правиш на последниве 10-тина страни е хипстеришење околу „баналноста на некои членови“ и нивните „идеолошки матрици“ во контекст на капитализам vs. комунизам. Тоа се вика навредување и офтопичарење. И двете, во некои подобри времиња би биле соодветно санкционирани на форумов.

Ете, Сусаро, што ја можам да ти пишам тебе лично околу прозивката што си ми ја упатил. Што се однесува до дискусијава, пребарај, ги имаш моите осврти поназд. Ако те мрзи, накратко, мојот одговор е: „Во СФРЈ, македонскиот народ живееше подобро отколку што живее денес, во независна Македонија“. Моите примери и компарации ги имаш таму, иако ниодблиску не се квалитетни како на Лет.

Ако, по некоја игра на случајноста, имаш ти некој квалитетен аргумент (може пример, компарација, паралела, whatever) со коj ќе го оспориш или побиеш ова мое тврдење - бујрум! Ако не, батали километарски осврти за исфрустрирани идеолошки затуцани квази-интелектуалци на форумов, пошто ко што те читам на последниве страни, некој може да те препознае тебе во нив, нели? Обично така иде.
Не сум накурчен, тоа би го сметал за личен пораз. А дали Дибек во темите на религија секогаш на прашање е одржливоста? Не, а ти пак реплицираш, зошто ти да можеш на некои теми да копаш, а јас да не можам оти пази молим те нсловот на темата ограничувало копање, тоа тебе не те спречувало, зошто па мене да ме спречи? Јас не сакам да аргументирам дали на дрога ти е поубаво или не. Мене ми е само моментот дека добар дел од дискутантите се на ментално ниво на Севернокорејци и немаат појма што во суштина поддржуваат они мислат што би рекла баба ми дека парите магарето ги сере. За навреди молим лепо ќе ме извиниш. Далеку сум од многу културен кога дискутирам, ама ако ти извадам некои постови да го истакнам твоето ниво на култура, за тебе сум без навреда Енглез у викторијанска доба, не мора сега да ти вадам некои постови нели и мрсни цитати од кои дел нажалост и не можам да ги извадам оти се оправдано избришани. Така да за тоа да се фатиш имаш поента колку магарето и зајакот. Друга ми е поентата. Ти гаиш симпатии и пристрасности према неиздржлив концепт и на темата за Анархија го приметив тоа ама доволно си паметен да не се излеташ во дискусија. Од друга страна на религија со безобразни навреди напаѓаш верници, и тоа мене ми е хумористично да не речам патетично. Си ги сфаќаш двојните аршини? Си го разбираш нивото на (не)култура во религија? Ја сфаќаш твојата малиционост и малодушност према верниците (иако дел до душа стварно заслужуваат сочна контра реплика ама не сите)? Значи ти Дибек, ваљда образован шетан и начитан младич на 38 години поддржуваш, приврзан си и почитуаваш идеалистички неиздржлив концепт. Освен што во едниот случај се работи за идеологија, а во другиот за религија јас не гледам колку тоа тебе те прави помалку од верник. Мене не ми сметаат ни тие ваши Алан Фордови, ни ЈНА заебанции ни курчеви карики. Сите имаме носталгии, преференци, пристрасности. Ама биди си доследен на тврдиот рационализам што го практицираш нурни подлабоко од простиот начин на кој е поставена темава како што тоа го правиш на други теми, нападни ги и објани им на удбашиве дека плачат по илузорен концепт, и кога употребуваш термин како копиљаци ништо не знаат, побиј ги и докажи им зошто се копиљаци и ништо не знаат. Или биди маж и признај дека си арогантен, неправеден и со двојни аршини, многу е педерски кога си атеист да се повикуваш на логика на религија, а тука на темава оти си заљубен у петокраката не само да молчиш туку и да поддржуваш идеалисти на нешто неиздржливо. Јас тоа сакам, а после они нека си зборат за Џилас и Ранкович до утре сабајле, ти бираш како живиш, сакаш дрогирај се со Ленин сакаш со таблети твој избор. Или па можеби ќе ми извадиш некој дипломатски одговор како на пример што сега беше со овој пост. Имаш историска шанса за поправен сега, оти веројатно немам намера да ти реплицирам после ова, ама на секоја наредна дискусија што би ја имале јас прво би те испратил на темава да одговориш јасно и гласно без киша око Крагујевца, па тек после ќе сметам дека треба да ти реплицирам.
Иначе искрено и без тролање ти честитам на начинот колку културно ми реплицираше, малку дури и ме изненади и разочара, очекував и се надевав на грст клетви и пцовки. Каде ли само замина оној Дибек што го знаеме на 35-36 години да мава со навреди и понижувња како кочијаш? Само со исфрустриран и квазиинтелектуалец ќе пројдеш овој пат? Ни ти не си тоа што беше, it's not entertaining anymore.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.919
Поени од реакции
8.512
За технолошката застареност, сигурно не биле застарени една Железара или ФЕНИ. Знам пред само неколку години бевме во посета на Железара, истите машини се од тогаш и денес не се застарени кога ги користат, а не пак пред 22 години за време на СФРЈ.
Конкретно за фени, тоj е продаден за мизерни 2 милион долара, а после приватизациjата е направена уште една печка и се инвестирани технологии во вредност од 20 милиона долара, цената на никелот кога беше државно беше 2000 долара за тон, додека под 4 000 долара( поради тeхнолошка заостанатост) фени работеше во загуба, бразилците продаваа никел за 1500 долара за тон и беа на профит поради подобрата технологиjа што направи фени да се претвори во старо железо.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
На коа земjа и оди добро во светот?
Па ете само на финта задолжување, словенија е сега во многу полоша ситуација од колку во СФРЈ. Тогаш во најголемото задолженије заедно со сите републики и уште 20 милионио народ имаше за враќање 22 милијарди долари, сега сама со нецели 2 милони народ има за враќање 61 милијарда. Тоа е многу пари за толку мала земја со не толку сјано стопанство кое е во голем дел со странска контрола.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.919
Поени од реакции
8.512
Тогашниот систем функционирал на сосема различни принципи.
Основната движечка сила на сегашниов систем е профитот а на оној кој функционирал во СФРЈ е социјалниот елемент.
.
токму заради тоа пропаднаа фабриките , што не ти е jасно?
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:17 ---
Па ете само на финта задолжување, словенија е сега во многу полоша ситуација од колку во СФРЈ. Тогаш во најголемото задолженије заедно со сите републики и уште 20 милионио народ имаше за враќање 22 милијарди долари, сега сама со нецели 2 милони народ има за враќање 61 милијарда. Тоа е многу пари за толку мала земја со не толку сјано стопанство кое е во голем дел со странска контрола.
Не ми оди оф топик, убаво те прашав кои се подобри? Ти реков дека цифрите немаат врска од година во година пошто со 27 денара порано ке купеше 1 марка али после се девалвира на 32, исто е и со доларот кога има кризи.
Мешаш баби жаби, пред 10 години во америчките фимoфи сите зборуваа за милионери (како нешто многу богато и недостижно), али сега зборот милионер не постои во америчките таблоиди пошто секои 3 е милионер,
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:19 ---
Канада, Австралија, Бразил, Кина, Индонезија, Германија, Индија, Норвешка... Си има...
Даи цифри кои се позитивни, по статискита, па да ти верувам! Пошто се водиме од статистика по муаббетиве!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не сум накурчен, тоа би го сметал за личен пораз.....
Колега, ја тебе више не те ни разбирам... Тужен ли си, разочаран ли си - везе неам... Збориш за анархија, мешаш комунизам, идеализам, економска одржливост... каша-попара.

Ако ти е стварно до одговор од мене, on-topic, би очекувал да формулираш едно јасно прашање до мене. Земи воздух и напиши го, но во еден параграф, не подолг од две реченици. Ако можеш, нели.

Ако ти е до одговор на off-topic прашање, нема проблем, ќе го одговорам и тука, иако најверојатно eventually ќе биде избришано, но и тоа ќе треба јасно да го поставиш, според насоките погоре.

Извини што го барам ова, ама од твојов последен пост ја разбирам само дека си разочаран што не те вреѓам како што си заслужил. То ми је мало превише романтично за да го дискутирам... што знам...

Инаку, for the record, никој на овој форум не бил (жестоко) извреѓан од мене без претходно да го заслужи тоа со, реципрочно на истото, обраќање кон мене и мојата личност. Те молам провери, поради тоа што сега ќе ти држам кусур и за клеветење, покрај оној за навредување и офтопичарење.

И, конечно, како помош при формулирањето на какво и да е следното твое прашање, разграничи најпрво кај самиот себе што е социјализам, а што комунизам; што е анархија, а што демократија и, конечно, што е идеологија, а што филозофија. Мене, лично, ми се чини дека треба.
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:36 ---
Даи цифри кои се позитивни, по статискита, па да ти верувам! Пошто се водиме од статистика по муаббетиве!
Бујрум, статистики:

http://blog.euromonitor.com/2010/07/special-report-top-10-largest-economies-in-2020.html

http://www.economywatch.com/economies-in-top/?page=full

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2195.html

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не се живеело подобро затвор се лежело за изразување на слободна мисла, три месеци има лежено како политички затвореник чичко ми итоа само за изјава Смрт за комунистите слобода за народот :icon_lol:.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Не се живеело подобро затвор се лежело за изразување на слободна мисла, три месеци има лежено како политички затвореник чичко ми итоа само за изјава Смрт за комунистите слобода за народот :icon_lol:.
Иди сега кажи на плоштад Смрт за владата слобода за народот, па ќе видиш каква помрачина ќе те изеде. Во тој поглед и двата системи се ист шит.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Иди сега кажи на плоштад Смрт за владата слобода за народот, па ќе видиш каква помрачина ќе те изеде. Во тој поглед и двата системи се ист шит.
Нема шанси колку сакаш викај не е проблем :icon_lol:.

И не е за викање со спреј графити па го има бркано УДБА цел месец не можеле да го фатат низ градов патроли се правеле, сега дилериве на дрога не ги бркаат и она манијацине по скали толку.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Иди ова кажи го на Љубета, мада он го користеше изразот „банда лоповска“.

Политиката е курва кога тогаш стасува кармата на ваков таков или поинаков начин, така да таквите како Љубе треба да си знаат што ги очекува :icon_lol:.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
токму заради тоа пропаднаа фабриките , што не ти е jасно?
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:17 ---

!
Можда дел од нив да, повеќето од други причини. Воглавно директорите на општествените претпријатија намирисаа добивка ако намерно ги однесат во стечај. Не се плаќаат придонеси, се задолжува претпријатието со големи износи кредити со високи камати и неповолни услови ...зошто (доколку како што ти тврдиш дека не вределе ништо и биле со застарена технологија) тогаш директорите на фирмите под стечај под закани и со уцени ги тераа работниците да им ги продадат акциите. Не би биле толку улави за да купат нешто што не вреди, оптоварено за долговите кои треба да се расчистат. Една од првите фирми над кои е објавен стечај е Македонија Спорт. Тие снимки од фирмата и известувањата од пред 20 години беа језиви, се гледаа празни хали, машините товарени и однесени во "непознат правец". Железара погоре е спомената како пример дека скоро истата технологија (старата печка на Топилница) денеска прави пари.
Втор пример е ТК Скопје чија судбина ќе беше слична на ТК Прилеп/Куманово, доколку работниците не се самоорганизираа. Вистината беше дека директорот на ТК во "матно време" виде шанса да си ја присвои фабриката преку големи задолжувања со огромни камати и влошување на пазарот за пласирање.
Во повеќето случаи или се работеше за саботажи од директорите (кои гледајќи шанса за преземање, не вложуваа во ништо, а ги задолжуваа фирмите) или за сосем нормални машини. Сето тоа веќе се случуваше крајот на 80-тите. Претходно фирмите работеа нормално. Впрочем извозот на производи и извршување градежни работи во странство е доказ повеќе. Како инаку да се објасни фактот дека и покрај кризата 89-та, долгот бил 22 млрд, неколкупати понизок од збирот на бившите Ју држави, а БДП 2-3 пати повисок. На крај краева, обичен граѓанин не го интересира ништо од сево ова него гледа и споредува сега и порано што се можел да купи и да си дозволи.

Еве кого интересира како се уништи она што носеше големи пари, нешто кое го знаат само стечајците од тие фирми

Како се станува загубар
Имињата и се познати на Редакцијата
(Предмет: состојбите и случувања во МЗТ-ФАМ-АД Скопје во период од крајот на 1998 година, до денес, фирма-загубар за која се води стечајна постапка)

1. Статус на Друштвото: МЗТ-ФАМ-АД Скопје е акционерско друштво со 400 вработени со основна дејност производство на алати и машини како класична програма на глодалки и стругови, така и ЦНЦ-програма на истите машини и други специјални машини по нарачки. Друштвото се наоѓа во групата на фирми-загубари и е во стечајна постапка со долг од околу 15.000.000 евра како спрема доверители, од кои најголем Комерцијална банка со долг од 7.000.000 евра и спрема своите вработени по основа на неисплатени плати (10 плати) и пензиско и инвалидско осигурување од четири месеци 1997 година па наваму. Само за потсетување, МЗТ-ФАМ е фирма која во 1989/90 година, остварува приход со годишен обрт од 90 милиони долари и не само во Република Македонија туку во тој период е една од најдобрите фирми на тогашните ЈУ-простори. Меѓутоа, во 1998 година, настануваат промени (пропасти) како за државата така и за нашата фирма. Променето е тогашното раководство во чиј Одбор на директори како надворешен член е застапен претставник на Комерцијална банка, најважниот придружен партнер на друштвото, како долгогодишен соработник и придружна банка во работењето на друштвото. Причина за промена на споменатото раководство како неуспешно во тој период е доцнење на исплата на две плати и К-15 за тековната година.

Мразам долги постови последно време ама тоа е

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Лет 3, денес словенците продолжуваат да се држат и носат со пазарите на европската унија, конкретно вредноста на Горење се повеќе и повеќе се зголемува и инвестициите напротив не се само на балканот.

Горење го купи чешкиот бренд за кујнски производи Мора Моравија
Скоро отвори нови фабрики во Србија
Горење во 2008 го купи најпродаваниот холандски бренд за бела техника ATAG
Пред две години го купи и шведскиот бренд за апарати за домаќинството Asko
Сега Горење е под турска капа,Турци го купија од пред две години,како и Грундиг,и уште две големи имиња.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.175
Од оние податоци со кој можам да го потврдам фактот дека во Југославија подобро се живеело одколку денес е Бруто домашниот производ по жител показател кој ја покажува благостостојбата на населението. Така во 1980 година пер капита 11949 за во 1990 да падне на 10891. И нормално денес овој показател за Македонија е 5012 (во долари е изразено).
Табелава е ептен погрешна. Во времето во кое Франција имала 12514, САД 12180, Германија 11746 долари по жител во табелава пишува дека Југа имала 17764, а Словенија 35320. :vozbud: За споредба САД блиску до нивото на Словенија (ако е табелава точна) стигнал во 1999...

Многу пореално изгледа овој графикон

Графиконот е за GDP PPP, реалното GDP варира тука негде, околку 5-7 илјади долари.

Според информациите од XML фајлов изработен од Angus Maddison, економски историчар, највисокото ниво на GDP per capita (PPP) Југославија го достигнала во 1986 - 6522 долари.

Денес сме нешто над нивото на Југославија, во 2008 просекот на GDP per capita (PPP) на екс-Ју земјите бил 6686 долари, ама проблемот е што западноевропските држави веќе не се на 12000, туку на 50000 долари.

Kajgana Shop

На врв Bottom