Кинеска и јапонска литература

• Креатор на темата Креатор на темата BrunoFresh
  • Време на започнување Време на започнување
B

BrunoFresh

Гостин
Бидејќи сум многу заинтересиран премногу за овие две култури (кинеската и јапонската култура), кои секако не се исти култури, но слично, сакам да ве прашам за ваша помош, односно оние кои имаат читано или читаат некаква литература или можеби се занимаваат баш со овие култури, да ми препорачаат книги кои се одлични. Значи доколку имате читано некаква книга во врска со овие култури, ве молам за наслови на книгите, било тоа да се на македонски јазик - преведени (што е пожелно) или можеби на англиски јазик, но да се прецизни и точни. Можеби и доколку имате и некаква книга во .pdf формат, да ми кажете, би ми служела како помош.

Благодарам на сите оние кои што ќе помогнат.

Chinese Mythology - Anthony Christie

Japanese Mythology - Juliet Piggott

Двете книги даваат многу солидна основа да се разбере културата на двете нации преку митологијата. Одлично се конципирани и со многу фотографии.

Chinese Mythology - Anthony Christie

Japanese Mythology - Juliet Piggott

Двете книги даваат многу солидна основа да се разбере културата на двете нации преку митологијата. Одлично се конципирани и со многу фотографии.
Благодарам. Да не имаш некои познанства за книги за ова култура преведени и на македонски јазик?

Благодарам. Да не имаш некои познанства за книги за ова култура преведени и на Македонски јазик?

Не баш, главно ми се книгите на англиски и српскохрватски :).

art of war - Sun tzu
Miyamotо Musashi- книга за петте прстени(ја има во космо)
Rashomon and seventeen other stories-hakuri murakami
земјата на снегот- од шивабата мислам беше, таа ја имавме за лектира.
првите 2 ми се интересни а третата ми ја препорачаа

art of war - Sun tzu
Miyamotо Musashi- книга за петте прстени(ја има во космо)
Rashomon and seventeen other stories-hakuri murakami
земјата на снегот- од шивабата мислам беше, таа ја имавме за лектира.
првите 2 ми се интересни а третата ми ја препорачаа

Фала ти многу :)

Рашомон од Рјуносуке Акутагава.Трилер сместен во Едо периодот,Куросава сними филм по книгата.

Иако не е баш за темава можам да ти препорачам манги.Стрип ко стрип,ама неизоставен дел од јапонската култура и некои се издигнати на ниво на литературни ремек дела.

Рашомон од Рјуносуке Акутагава.Трилер сместен во Едо периодот,Куросава сними филм по книгата.

Иако не е баш за темава можам да ти препорачам манги.Стрип ко стрип,ама неизоставен дел од јапонската култура и некои се издигнати на ниво на литературни ремек дела.
остај го тој само bleach anime следи :P
се шалам а и во право си, сите уметници повеќе го бираат манга патот на изразување во јапонија, многу е попоуларен одколку книгите, али сепак верувам дека има многу добри книги кој сеуште не сму чул за нив :)

остај го тој само bleach anime следи :P
се шалам а и во право си, сите уметници повеќе го бираат манга патот на изразување во јапонија, многу е попоуларен одколку книгите, али сепак верувам дека има многу добри книги кој сеуште не сму чул за нив :)

Хех,сега ми текна.Неодамна читав манга со наслов Shigurui,базирана на книгата "Турнир во мечување во замокот Суруга".Слушам книгата е подобра од мангата па ете нова препорака.

Лелее тема ко за мене. Значи не сум бил единствен што ги симпатизира источноазиските култури. Мене ми се по овој редослед:
- Јужна Кореја
- Кина
- Јапонија
Еднаш од саем купив книга од Кавабата: Куќата на заспаните убавици, после една друга од него од библиотека (последна ми беше од списокот, се друго беше изнајмено) и мајка ми ми вика: Аман бе, пак од овие, шо ти се толку интересни? :pos: Не знам, ептен ме привлекуваат овие земји, посебно Кореја. Во последно време се изнагледав корејски филмови и серии, предобри се. А книги од корејски автори немам сретнато кај нас. Ако знае некој нека каже, макар и на англиски. А кинески и јапонски има по нашиве библиотеки, само кога да прашам се зафатено е :pos:

Ај дајте предлог за некоја книга поврзана со Јапонија, ама да биде нешто со историски настани..

Не може да симнувам ништо, ај напиши го насловот овде. :) Само да не е на Англиски и PDF сакам да читам од печатена книга. :D

епа и да најдеш преведена на македонски може уште повеќе да се зезнеш пошто често ќе наидеш на пасуси кои абе врска немаат, дали е стилски преведено или буквално или на нашки секојдневен јазик нешто тешко ќе разбереш нешто ич а нешто и ќе си речеш: wtf did I just read? На инглишки е книгава хоп хиперчооооо и се вика:

The Samurai Capture a King - Okinawa 1609

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom