Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А на тип А од продолжените ја има пуштено последната рата што ни ја должат или слабо?
Стипендии во Америка за медицина anyone ? Ако може нека ме посочи што и како треба дека не знам апсолутно ништо ..
Кој просек важеше за стипендија Б? И дали се рачунаше на една децимала или две?
Ме мрзи да барам по архивите на мон, па нека пише некој што знае ако е доволно љубезен =]
Во однос на стипендиите кои се доделени од УКИМ за првата година на студирање. Дали со нив се покриени само тие 200 евра, кои треба да се платат за 2-та семестра, или пак се покриени и останатите трошоци како 1500 денари за админстративни трошкови, спорт итн...?
Само 200 евра то ест по 100 од семестар другите уплатници треба да се уплатат
Не знам како одат процедурите, ама за А не ти е сигурно и 9,9 просек да имаш. Такви колешки не добија стипендија лани, а студирам природни науки и јас. За тип Б се 800 или 900 вкупно стипендии мислам, за А 200 или 300. И лани за малку не си добила, а сеа од кај знаеш на пример дека сите што ќе конкурираат ќе имаат поголем просек. Сеа тип А се повеќе пари, ама ти имаш добиено тип Б и треба само да продолжиш. Ја да сум на твое место не би ризикувал, да не останам без ниедна.Лани конкурирав за стипендија со просек 9.00 а студирам природни науки. Конкурирав и за А и за Б, со што оригинал документите ги дадов под Б (не знам колку има врска ова со оригинал документите ама и така нешто слушнав). Добив стипендија под тип Б, а во писмото што ми стаса од министерство во образложението под А сум одбиена затоа што по основ на критериумите под А сум имала 92,5 бода а конечната листа е затворена со студент кој имал 92,9 бода. Јас ова си го сфатив дека за малку не сум добила по А, а бидејќи годинава остварив просек 9.1 , ме интересира дали може оваа година да конкурирам повторно за под А? Дали сте запознаени со некој ваков случај и каква е процедурата? Бидејќи прво е продолжувањето на стипендиите а дури после поднесувањето за нови, дали морам прво да се откажам од старата? Или да напишам едноставно дека во случај да добијам под А се откажувам од таа што веќе ја земам? Дали е можно ова а да не останам на крај без ниту еднаБлагодарам однапред.