Pustena e kaj mene, recentlyА на тип А од продолжените ја има пуштено последната рата што ни ја должат или слабо?
И јас сум заинтересиран, ако некој има било каква информација нека ја сподели, благодарност за share-от о/Стипендии во Америка за медицина anyone ? Ако може нека ме посочи што и како треба дека не знам апсолутно ништо ..
8.50 za opshtestveni nauki, 8.00 za prirodni nauki. Se zema na dve decimali.Кој просек важеше за стипендија Б? И дали се рачунаше на една децимала или две?
Ме мрзи да барам по архивите на мон, па нека пише некој што знае ако е доволно љубезен =]
Во однос на стипендиите кои се доделени од УКИМ за првата година на студирање. Дали со нив се покриени само тие 200 евра, кои треба да се платат за 2-та семестра, или пак се покриени и останатите трошоци како 1500 денари за админстративни трошкови, спорт итн...?
А дали ова стипендија се однесува само на тие 200 евра, или има и некои други поволности?Само 200 евра то ест по 100 од семестар другите уплатници треба да се уплатат
Не знам како одат процедурите, ама за А не ти е сигурно и 9,9 просек да имаш. Такви колешки не добија стипендија лани, а студирам природни науки и јас. За тип Б се 800 или 900 вкупно стипендии мислам, за А 200 или 300. И лани за малку не си добила, а сеа од кај знаеш на пример дека сите што ќе конкурираат ќе имаат поголем просек. Сеа тип А се повеќе пари, ама ти имаш добиено тип Б и треба само да продолжиш. Ја да сум на твое место не би ризикувал, да не останам без ниедна.Лани конкурирав за стипендија со просек 9.00 а студирам природни науки. Конкурирав и за А и за Б, со што оригинал документите ги дадов под Б (не знам колку има врска ова со оригинал документите ама и така нешто слушнав). Добив стипендија под тип Б, а во писмото што ми стаса од министерство во образложението под А сум одбиена затоа што по основ на критериумите под А сум имала 92,5 бода а конечната листа е затворена со студент кој имал 92,9 бода. Јас ова си го сфатив дека за малку не сум добила по А, а бидејќи годинава остварив просек 9.1 , ме интересира дали може оваа година да конкурирам повторно за под А? Дали сте запознаени со некој ваков случај и каква е процедурата? Бидејќи прво е продолжувањето на стипендиите а дури после поднесувањето за нови, дали морам прво да се откажам од старата? Или да напишам едноставно дека во случај да добијам под А се откажувам од таа што веќе ја земам? Дали е можно ова а да не останам на крај без ниту една Благодарам однапред.