Дежурна Ординација! #2

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ме фатија крајниците многу лошо на нив има нешо како бели дамки и сеа јас бев на доктор ми рече дека не е гној тоа ми препиша лекови се тоа ама неможам да издржам веќе дадејте некој совет како да го убрзам заздравувањето! Фала многу.
Земи од аптека раствор Хексорал или ако си при пари земи Curasept (околу 350 денари е), едни капки Canesten и пола кесичка сода бикарбона. Прво истури малку (ама малку) од растворот, додади ја полека сода бикарбоната, ама стварно полека и прави го тоа над лавабо зашто пени. После додади ги и капките Canesten, стави го целото шишенце капки. Со растворот жабуркај после секое јадење, а ако те боли многу грлото жабуркај на секои два саата. Тоа е "магичен" лек, за два дена ќе те среди :)

Член од
19 март 2012
Мислења
386
Поени од реакции
212
Нема шанси тоа одма ќе исповраќам ептен сум гадлив рефлексот на повраќање ми е многу висок. Гуглајќи најдов дека топла вода и сол исто така бивало , а и ова неверувам дека има лош вкус ќе пробам само ефективно да е.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.257
Нема шанси тоа одма ќе исповраќам ептен сум гадлив рефлексот на повраќање ми е многу висок. Гуглајќи најдов дека топла вода и сол исто така бивало , а и ова неверувам дека има лош вкус ќе пробам само ефективно да е.
Ти треба течност Рифогал и стерилна газа, замотај ја газата на показалецот натопија убаво со рифогалот и премачкувај ги крајниците ако издржиш малку болка би те советувала и да стиснеш при мачкањето, ќе видиш ќе ти помине брзо :)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Свиленко дете, нема гаден вкус тоа, нема да го голташ ти, само ќе правиш гаргара :) Повеќе рефлекс на повраќање ќе ти предизвика ако си пикнеш прст во грло. Топла вода и сол ништо не чисти, а ова има вкус на средството за гаргара. Хексоралот малце ги бои забите, па затоа ти препорачав Curasept, а ако знаеш и некое друго такво средство можеш било кое што е антибактериско.

B

Black Guard

Гостин
Зошто де-таман му препорача Хексоралот е докажан но чуму канестен??

Нека проба првен само со хексорал и сода бикарбона инаку стварно комбинацијата е "магична" и препорачлива нема што да се плашиш од 30-45 секунди жабуркање-тоа не е страшно нели;)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Зошто де-таман му препорача Хексоралот е докажан но чуму канестен??

Нека проба првен само со хексорал и сода бикарбона инаку стварно комбинацијата е "магична" и препорачлива нема што да се плашиш од 30-45 секунди жабуркање-тоа не е страшно нели;)
Затоа што само хексоралот не е комплетно ефикасен против габички, со канестенот се засилува антифунгалното дејство на растворот, а бидејќи докторот му кажал дека не е гној постои голема шанса да е кандида.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Здраво.
На рацеве претежно на дланките кај прстите почнаа да ми излегуваат ептен ептен мали бубулици од страните на прстите ама ги има претежно во голем број.
Ептен ретко се познаваат освен ако не ги загледаш убаво, а ако ги изритирам од време на време ме чешаат.
Можно е да е некоја алергија ?

Некој совет ?
--- надополнето: 1 септември 2012 во 16:48 ---
Да дополнам.
Бубулиците се како поткожни.

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Здраво.
На рацеве претежно на дланките кај прстите почнаа да ми излегуваат ептен ептен мали бубулици од страните на прстите ама ги има претежно во голем број.
Ептен ретко се познаваат освен ако не ги загледаш убаво, а ако ги изритирам од време на време ме чешаат.

Некој совет ?
Да дополнам.
Може ти е од топлото.. Миј се раце почесто и држи ги чисти :)

Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
Ова денеска прв пат ми се случи неколку прсти на левата рака ми беа здрвени после тоа следуваше левата страна од лицето вилицата и јазикот ми беа ко под анестезиа ова помина за 3-4 минути ама после следуваше невероватна главоболка која сега се намали ама уште трае.По нетов некои викаат дека може да е Mini Stroke (wtf на 23 год ?) или симптомите повеќе наликуват на migraine auras.Имал некој искуство со ова ?

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Може ти е од топлото.. Миј се раце почесто и држи ги чисти :)
Сум претрпувал и потопли денови.
Рацете ги мијам, како и претходно.

Океј ајде ќе те послушам. Фала.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.521
Здраво.

Некој совет ?
Да дополнам.
Од пред 2-3 години мене така само у лето од топло ми искачаат као ептен мали меурчиња по прстите и дланките. А помине летото и залади, ги снемува и никому ништо. :) Не сум алергичен на ништо, се имам проверено.

Него, нешто за СТОМАЧНИ ГРЧЕВИ, да не е на рецепт?

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Од пред 2-3 години мене така само у лето од топло ми искачаат као ептен мали меурчиња по прстите и дланките. А помине летото и залади, ги снемува и никому ништо. :) Не сум алергичен на ништо, се имам проверено.

Него, нешто за СТОМАЧНИ ГРЧЕВИ, да не е на рецепт?
Probaj so tabl.Spasmex forte , za grcevite ili Buscopan
So pomin:)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.007
Поени од реакции
24.499
Имам проблем кога јадам покислели овошја, на пример портокал, лимон, јаболки, сливи, праски кои не се баш онака шербет благи истото важи и за пиење свежо цедени сокови од лимон и портокал. После тоа 2-3 дена ужасно ме болат непцата кога јадам и од болки можам само супи или покашести работи да јадам, џвакањето ми е многу мачно. Ова континиурано се случува без исклучок. Има друг некој со ваков проблем и дали има чаре?

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Имам проблем кога јадам покислели овошја, на пример портокал, лимон, јаболки, сливи, праски кои не се баш онака шербет благи истото важи и за пиење свежо цедени сокови од лимон и портокал. После тоа 2-3 дена ужасно ме болат непцата кога јадам и од болки можам само супи или покашести работи да јадам, џвакањето ми е многу мачно. Ова континиурано се случува без исклучок. Има друг некој со ваков проблем и дали има чаре?
Мене ми беше истово до пред некој месец, уште ми е проблем само не е толку страшно..
Праев гаргара со ладен чај од жалфија секој ден пред спиење, после миење заби. Поише е маткање низ уста него гаргара додуше.. You get the point :) Осетливоста не ми ја снема скроз, ама се намали доволно да не ми се умира после јадење портокал :)
Заболекарот ми рече да си земам паста за осетливи непца, 180 денари е, ја има во аптека, ама искрено не ми смени нешто многу така да..

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
Од пред 2 дена чуствувам како да имам нешто залепено на грлото кое го осеќам при голтање на празно.Денес забележав дека имам некаква бела танка линија која почнува од задниот дел на небцето скоро до крајот на грлото.Можеби не е ништо,ама ме фаќа паника па ако би знаеле што би можело да е..

Kajgana Shop

На врв Bottom