Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Направи пауза па се врати во теретана види дали повторно ќе те боли зглобот. Ако сеуште те боли, избегнувај вежби кои директно го оптеретуваат и замени ги тие вежби со некои полесни. Пример наместо бенч, вежбај ја истата вежба со еднорачни или на сајли.
Зглобот ми е сјебан уште додека бев 2-3 година средно (сега имам 23). Тогаш одев во теретана 3-4 месеци и уште од тогаш имам проблем. После тоа направив голема пауза, почнав повторно да вежбам пред 3 месеци и сеуште со истиот проблем.
Не чувствувам голема болка, но ме нервира тоа штракањето (како да се изместува зглобот и пак да се враќа назад), знам дека не сум комплетен и дека нешто не е во ред и тоа всушност ми е и најголемиот проблем. Болката кој ја ебе, не е голема, се издржува. Решив да терам до крај, да го искористам потенцијалот. Тоа е.. идат ситуации кога е потребно да стегнеш малку заби за да стигнеш до целта. :)

Декстрозата ја има на друго место или само во Гладијатори? Не сум од Скопје и затоа ме интересира дали може да се купи и од друго место. Ќе ги прашам јас за секој случај дали испраќаат по пошта, би требало да може.

S

Stef Bachatero

Гостин
Зглобот ми е сјебан уште додека бев 2-3 година средно (сега имам 23). Тогаш одев во теретана 3-4 месеци и уште од тогаш имам проблем. После тоа направив голема пауза, почнав повторно да вежбам пред 3 месеци и сеуште со истиот проблем.
Не чувствувам голема болка, но ме нервира тоа штракањето (како да се изместува зглобот и пак да се враќа назад), знам дека не сум комплетен и дека нешто не е во ред и тоа всушност ми е и најголемиот проблем. Болката кој ја ебе, не е голема, се издржува. Решив да терам до крај, да го искористам потенцијалот. Тоа е.. идат ситуации кога е потребно да стегнеш малку заби за да стигнеш до целта. :)

Декстрозата ја има на друго место или само во Гладијатори? Не сум од Скопје и затоа ме интересира дали може да се купи и од друго место. Ќе ги прашам јас за секој случај дали испраќаат по пошта, би требало да може.
Тоа мислам дека ти е дисбаланс на мускулите во рамењата.Конкретно е исто како било кој зглоб на телото.Пример трчав многу и бидејќи целовреме се активира едната дел на квадрицепсот,другиот го притиска зглобот и нема рамнотежа помеѓу нив и креира колена на тркачот runner's knee и после одредено време со вежби за балансирање на другиот дел на квадрицепсот не осеќам болка кога трчам или џогирам.Плус местото кај рамењата е многу посензитивно и мислам дека предниот дел на рамото или задниот не ти е доволно извежбан.Пробај и види ако ти успева постирај назад.

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Тоа мислам дека ти е дисбаланс на мускулите во рамењата.Конкретно е исто како било кој зглоб на телото.Пример трчав многу и бидејќи целовреме се активира едната дел на квадрицепсот,другиот го притиска зглобот и нема рамнотежа помеѓу нив и креира колена на тркачот runner's knee и после одредено време со вежби за балансирање на другиот дел на квадрицепсот не осеќам болка кога трчам или џогирам.Плус местото кај рамењата е многу посензитивно и мислам дека предниот дел на рамото или задниот не ти е доволно извежбан.Пробај и види ако ти успева постирај назад.
На некој од македонскиве сајтови за бодибилдинг како napumpajse.com, читав една статија во која беа објаснети неколку вежби за зајакнување токму на тој дел од рамото, делот со кај јас имам проблем, не сум сигурен дали има посебен термин за него. Но статијата неможам никако да ја најдам, знам од прилика како изгледаше едната вежба, но не е тоа-тоа.

Досега не сум вежбал задно рамо, но ќе го вклучам во програмата обавезно.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711

Ако се мали болки,или ги немаш,ништо не ти е,такви се зглобовите генетски,и мене ми се такви..да ми ставиш рака на рамо,и да го мрднам,мислиш ронки има внатре а не коска...а па сабајле кога ќе станам,секоја можна коска и зглоб ми крцка...

П

Паган-др

Гостин
Тоа со зглобовите е поврзано со синовијалната течност што ги подмачкува. Ако има недостаток на синовијална течност, почнуваат да крцкаат зглобовите, а со тоа и се абат зглобовите. Сега освен крцкање не можеме да осетиме ништо повеќе, може и блага болка, ама на старост се осеќа јаката болка.

edit: еве го тоа што го зборам, најдов поопширно малце.

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Знам за какво крцкање зборите, но не се реботи за такво во мојот случај. Ќе ја барам таа статијата со вежби за која што зборев претходно, ако ја најдам ќе ја постирам овде.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
И пак јас да прашам,пошто не ми одговарате...што да земам како заштита за скршениов зглоб ? и од каде ? завој,ракавици,оние само за зглоб што се стегачи...??

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
И пак јас да прашам,пошто не ми одговарате...што да земам како заштита за скршениов зглоб ? и од каде ? завој,ракавици,оние само за зглоб што се стегачи...??
Најстабилен зглобот ќе биде со завој. Ако неможеш да најдеш ваков, може и со обичен, има во аптеките мислам.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
ама не сум видел никој со бандажери да се движи у теретана...овие за под ракавици се..
Тоа што не си видел е друга работа! Ако ти се тебе удобни за носење и ако зглобот ја има потребната стабилност и пред се ако имаш потреба од нив, не гледам причина зошто да не ги носиш. Тоа што други не носеле, не носеле бидејќи немале потреба од тоа, или можеби и тие следеле некоја мода, тренд и поважно им е другите што ќе речат за нив, а не нив што им е подобро и покорисно.
Евентуално, ако на некој му е чудно и те праша зошто носиш такви, кажи му дека имаш потреба да ги носиш, за подобра стабилност и цврстина на зглобот, бидејќи претходно ти бил скршен.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Некој нека ми каже како е подобро да се фаќа вратилото кога се дигам со затворена рака или со палецот качен горе со другите 4 прсти нека пише некој ако знае

Kajgana Shop

На врв Bottom