- Член од
- 12 октомври 2011
- Мислења
- 1.942
- Поени од реакции
- 711
Неможе да порасне коската во должина по 19-21 годишна возраст затоа што се затвораат епифизните плочи кои доведуваат до раст. Она што може е да порасне коската во дебелина т.е. да ојача главно како резултат на зголемен напор на кој е изложена (пример при вежбање) и лачење на специфични хормони кои потикнуваат раст на коската. Постои теорија дека градниот кош делумно може да се рашири и по 21 годишна возраст ако е изложен на специвични вежби кои ги растегнуваат рскавичните припои на ребрата кај стернумот, но нема доволно докази за ова, јас сум скептичен, а и да има некоја поврзаност во прашања се милиметри. Она што јас би ти препорачал е да ги вежбаш рамењата и обавезно m.latissimus dorsi на грбот (секако вежбај се сразмерно да не се искривиш како Квазимодо. Конкретно сакам да посочам дека тие мускулни групи визуелно даваат поширок изглед на рамењата и толку посакуваната V форма. Доволно да додадеш 1-2 цм мускул во рамото кој и така е мал мускул за да веќе има забележлива разлика во ширињата на рамењата.
Шефе,а како се раширува коската,ако си "млад" ?
освен вратило и да вежбаш рамо ?