Потеклото на Албанците

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ако словените целосно го населуваат балканот до 7 век, до 10век имаме 3 векови каде албанците не се спомнати......биле потиснати............
глупо е пред 10 век албанците да ги бараш со име албанци...........тоа е исто како римјаните да ги викаш италијанци, или иберите шпанци......
3 векови владеење под словенските царства..............
Ако сите жени на светот имаа големи цицки и беа плавуши ќе имаме уште повеќе цицлести жени и сите ќе фатевме плавуша со цицка како лубеница, ете таков ти е муабетот.

Масовна преселба на „словени“ на Балкан нема. Тоа е југословенска теорија за да даде заедничко потекло на југословенските народи и да ги фузионира на политички план. Ни историски, ни археолошки а уште помалку генетски има некаква основа во секоја реченица да вадиш теории за масовна преселба која никогаш не се случила.

Русите исто викаат дека нивните предци се дојдени од позади Карпатите ама има еден проблем што „нивните“ Карпати се од контра правец на нашите.

И многу логично е дека од Балканот имало преселби нанадвор зашто овој простор на Балканот и Мала Азија имаат цивилизиран живот веќе неколку милениуми.

Вака секој што малку се разбира и има мозок ќе те скрола како сосема несериозен и нереален за дискусија.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
професорот Џон Ван Антверп Фајн, во своето дело издадено на универзитетот во Мичиген докажува дека Албанците се доселени овде од источна Србија каде со векови живееле во допир со Романците. Тој докажува НЕКОЛКУ СТОТИНИ романски зборови кои имаат исто етимолошко значение во Албанскиот јазик.
Istiot avtor , znaci ako veke si go postiral i najverovatno veruvas na negovata teza (sto i nema nesto loso za nas ) , togas eve sto ponatamu pisuva : http://books.google.mk/books?id=YbS9QmwDC58C&pg=PA37&lpg=PA37&dq=Until+the+late+nineteenth+century+both+outside+observers+and+those+Bulgaro-Macedonians+who+had+an+ethnic+consiousness+believed+that&source=bl&ots=e1Ls_40it8&sig=JB0mGmaoGu8zuDsHVp2H4XpKTRs&hl=en&sa=X&ei=dPg7UIqCMsnKtAaYh4GQAw&redir_esc=y#v=onepage&q=Until the late nineteenth century both outside observers and those Bulgaro-Macedonians who had an ethnic consiousness believed that&f=false

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
A шо вели за шпанците?

затоа и реков дека иако сум голем познавач и љубитељ на историјата, избегавам дискусии на таа тема пошто одма се префрламе на други теми народи политики кој каде што бил.... Значи ли тоа дека ако ете кажам дека не се слагам со бугарско-македонски тези на професорот, одеднаш, волшебно ќе ги снема од албанскиот јазик стотините зборови исти или многу слични со романскиот јазик и кои имаат исто значение? факти и докази. То овде изнесуваме за потекло на албанскиот народ и сега треба да се префрлиме на други народи, други теми. Ај тогаш едно размислување, како тоа да Македонија остана со своето древно име, а Дакија стана Романија, Илирик - Албанија, Тракија - Бугарија, дарданија - Косово, Мезија - Србија.... дали е можно каде се населиле народи да го смениле името на новата татковина а каде опстанало домородно население - тоа име и да си остане?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
A шо вели за шпанците?

затоа и реков дека иако сум голем познавач и љубитељ на историјата, избегавам дискусии на таа тема пошто одма се префрламе на други теми народи политики кој каде што бил.... Значи ли тоа дека ако ете кажам дека не се слагам со бугарско-македонски тези на професорот, одеднаш, волшебно ќе ги снема од албанскиот јазик стотините зборови исти или многу слични со романскиот јазик и кои имаат исто значение? факти и докази. То овде изнесуваме за потекло на албанскиот народ и сега треба да се префрлиме на други народи, други теми. Ај тогаш едно размислување, како тоа да Македонија остана со своето древно име, а Дакија стана Романија, Илирик - Албанија, Тракија - Бугарија, дарданија - Косово, Мезија - Србија.... дали е можно каде се населиле народи да го смениле името на новата татковина а каде опстанало домородно население - тоа име и да си остане?
Арнаутите Македонија подолго време ја населуваат затоа преку Грција сакаат да го сменат името

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
A шо вели за шпанците?

Nema stotini zborovi Let 3 , tuku ima 1080 isti zborovi ..Moze da se od latinskiot a mozno e (i normalno) deka strosedelcite go zborele istiot jazik i od togas ostanaa ovie 1080 zborovi slicni so rumunskiot ..
Inaku za prasanjeto " како тоа да Македонија остана со своето древно име" ,
Se vikalo i EMATHIA pred toa , i ne e ovaa denesna Makedonija taa ista od Antikata , Skupi bil grad na Dardancite prema mitologijata .

Бугарија, дарданија - Косово, Мезија - Србија.... дали е можно каде се населиле народи да го смениле името на новата татковина а каде опстанало домородно население - тоа име и да си остане?
Iminjata gi smenija osvojacite , ti postirav u prosliot post na koj jazik mozat da se prevedat "grckite" bogovi , zamisli uste den denes .
Jas izbegavam da ki kontriram drugite nacii ako nesi primetil zatoa nekam ponatamu da diskutiram za Bugarite idr..

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Iminjata gi smenija osvojacite , ti postirav u prosliot post na koj jazik mozat da se prevedat "grckite" bogovi , zamisli uste den denes .
Jas izbegavam da ki kontriram drugite nacii ako nesi primetil zatoa nekam ponatamu da diskutiram za Bugarite idr..
Пошто нема сочувано илирско писмо ниту се знае каков беше илирскиот јазик не може ни да се докажи дали денешниот Албански јазик е илирски. Дури и не се знае дали секој илирски народ зборувал свој посебен јазик, а не се знае сигурно ни кои све народи биле илирски. Илири не биле хомогена етничка група и меѓу илири се ставани и Молоси и Хаонци и Атинтани и многу други кои за хелените беа варвари но истражуањата покажуваат дека не се ни илири.имаме грчки колонии во илирски земји кои со тек на време попримија илирски карактеристики но не се етнички илири, имаме келти кои на пример према записите на страбон и дионизиј, толку се измешале со јаподите и пренеле дел од својата келтска култура на нив, келтите се задржаа и неколку децении на границите со македонија па продолжија после полека кон грција каде беа поразени па дел се врати накај дунав каде основаа населби дел замина за мала азија и не е невозможно да тук таму некое келтско племе или братство останало по пат, основало населба и се стопило со околните народи. Знаеме од историски извори дека келтските војници се договориле со илирите да им го препуштат градот Фоинике без борба, од друга страна илирите војуваа и сами меѓу себе (царството на Теута против дарданците)
Сакам да кажам дека илирската етногенеза, јазик писмо култура се голема а некогаш и огромна непознатица што остава простор за бројни шпекулации и претпоставки а таква е (да не речам претпоставка туку хипотеза) е таа за илирското потекло на денешните Албанци. Како што можат да се најдат докази за ДА, можат да се најдат и за НЕ.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Добро де добро, ние не знаеме кога да се лутиме........
Но ти кажи кога не викаш така дали со тоа сакаш да не навредиш?????
Како можам да те навредам кога така се викаш?!
Мене кумот ме крстил Бобан, и не можам да се лутам ако некој ме вика Бобан
file:///C:/Users/aer/Documents/New%20Folder/New%20Folder/PrvizapisiArbanasi.jpg
Некако не ми го отвора линкот..........упс...не е прикачен на интернет.....
совет: Исчисти ја пајажината од D

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Е како меѓу себе се викате така и не се вреѓате, а друг ако ве нарече така значело навреда?:confused:
Кажи искрено, кога викаш албанец така, дали го викаш за да го навредиш?????? искрено одговори......
Без разлика дали за албанецот е навреда или не.........
:vozbud: :pos: Чекај, кога те нарекува shqiptar албанец не се лутиш, ама кога те вика Македонец тогаш че го пукаш? тоа ти е како ти да ме викаш македонец а јас тебе да ти се лутам, а кога македонец ме вика така да не се лутам. Не ве разбирам.

Го викаш на име, како може да се лути кога така се вика?
Добро де добро, ние не знаеме кога да се лутиме........
Но ти кажи кога не викаш така дали со тоа сакаш да не навредиш?????
Убаво што паралелно со дискусијава за потеклото го потегнавте и ова прашање кое за мене, а верувам и за многу други Македонци е тотално апсурдно.

Значи дали тука, дали на друг подфорум ме интересира еднаш од вас Албанците да чујам како и поважно КОГА почна терминот "албанец" искажан од некој не-Албанец да означува некаква "навреда" и да се бара од ваша страна да не се употребува од луѓе што не се Албанци..?

Еве како тука, без навреди, без пцовки и закачки најискрено ме интересира што е проблемот околу ова..?

Во македонскиот, а колку што ми е познато и во сите околни јазици терминот "албанец" нема никакво навредливо значење сам по себе, и се користи за да се означите вие Албанците.
Затоа е несфатливо од каде и зошто иде вашата потреба да ја забранувате неговата употреба..?

Сосем друго би било некој да додаде "гнасен", "смрдлив", итн. пред зборот "албанец" па да означува навреда.
Тоа што не го изговараме со "Ш(ќ)иптар" е чисто од прилагодливоста на нашиот јазик и изговор, а не смислено заради некаква "навреда".

Оваа плоча од околината на Тетовсо е веќе позната, ама еве во контекст на муабетов пак ја ставам чисто да видите дека воопшто терминот немал и нема навредливо значење.

Истиот го има и во некои од оригиналните документи и прогласи на АСНОМ каде се повикува албанското население да се бори заедно со Македонците против наци-фашистичките орди и нивните слуги. Ако сакате и тие можам да ги покажам.

Istiot avtor , znaci ako veke si go postiral i najverovatno veruvas na negovata teza (sto i nema nesto loso za nas )
Има историчари и "историчари" и на Балканов и по цел свет.
Колку за да ти се разјаснат работите, овој истиов во една друга своја книга истово негирање што го прави овде за нас Македонците, го искажува и за Хрватите. :confused:

Имаме овде на Кајгана покажано многу документи што ја негираат оваа лага од тој автор. И тоа документи во кои покрај Македонците се наброени скоро сите балкански народи, што според неговава небулоза би значело дека сите се тие "географски"..?!?

Еве еден таков кај што ве има и вас:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Убаво што паралелно со дискусијава за потеклото го потегнавте и ова прашање кое за мене, а верувам и за многу други Македонци е тотално апсурдно.

Значи дали тука, дали на друг подфорум ме интересира еднаш од вас Албанците да чујам како и поважно КОГА почна терминот "албанец" искажан од некој не-Албанец да означува некаква "навреда" и да се бара од ваша страна да не се употребува од луѓе што не се Албанци..?

Еве како тука, без навреди, без пцовки и закачки најискрено ме интересира што е проблемот околу ова..?

Во македонскиот, а колку што ми е познато и во сите околни јазици терминот "албанец" нема никакво навредливо значење сам по себе, и се користи за да се означите вие Албанците.
Затоа е несфатливо од каде и зошто иде вашата потреба да ја забранувате неговата употреба..?

Сосем друго би било некој да додаде "гнасен", "смрдлив", итн. пред зборот "албанец" па да означува навреда.
Тоа што не го изговараме со "Ш(ќ)иптар" е чисто од прилагодливоста на нашиот јазик и изговор, а не смислено заради некаква "навреда".

Оваа плоча од околината на Тетовсо е веќе позната, ама еве во контекст на муабетов пак ја ставам чисто да видите дека воопшто терминот немал и нема навредливо значење.

Истиот го има и во некои од оригиналните документи и прогласи на АСНОМ каде се повикува албанското население да се бори заедно со Македонците против наци-фашистичките орди и нивните слуги. Ако сакате и тие можам да ги покажам
Интересно да се види:

И од воената енциклопедија на СФРЈ:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Ако “Албанците“ живееле во источна Србија и Романија, не значи дека таму биле домородци, туку дека од нивната прапостојбина се доселувани по два пата - едниот е по јужниот, а другиот по северниот брег на Црно Море. Северниот пат ги носел од Кавказ, по северниот брег на Црно Море, за да се задржат на територијата на Румунија и Србија. Другиот е на југ низ Мала Азија, одн. Византија низ Тракија па директно на брегот на Јонско Море. Секаде каде што поминувале се задржувале одреден период, или оставале помали или поголеми “острови“ на соплеменици кои се населувале на тие места... Или, можеби поради тоа што доаѓале од Скитија ги викале Ски(п)тари?!
Слична траекторија имале претходно Дорците, зад чие име се крие името - Турци

Од каде ги учиш овие ствари бре другар, стварно е неверојатно............
А што мислиш за англискиот збор nessesary, дали потекнува од макеоднскиот збор несесери.........
--- надополнето: 28 август 2012 во 13:10 ---
Universal geography

Par Conrad Malte-Brun 1828

Tepelenli have shown what the genius of the Albanians Book could effect in a state of ignorance and barbarism ; the de- Toted and heroic fidelity of Mustapha Bairactar to the em- peror Selim is a proof that the Albanian character is not incompatible with exalted virtue.

The Albanians are probably a tribe of the ancient Illyrians, that migrated from the inland and mountainous countries, and became known when the weakness of the Roman empire compelled the mountaineers and shepherds to trust to their own strength for the defence of their possessions ; but it is not to be imagined that a primitive tribe or one which remained unmixed during two thousand years, exists in a country like European Turkey, peopled by different nations that are confounded with each other.

It has been shown from the language of the Albanians, Origin or that they have inhabited Europe as long as the Greeks and Jlhne.,AIIhba'"t" Celts, with whom they appear to have been connected; it is language. not unlikely that the Illyrians, whose language resembles the one spoken by the primitive tribes of the Pclasghi, Dar- dani, Graiki and Makedanes, inhabited before the time of history, the Albanian mountains that were governed by hereditary chiefs, and situated near some tribes of that race which has been since called Slavonic. The Illyrians sent numerous colonies into Italy, but at the period of the great Celtic invasion into Greece and Asia, some Illyrians, among others the Albani, were subdued by warlike Celts and Germans in the same manner, and much about the same time that the conquest of Galatia was effected. The Romans and Italians who made themselves masters of Illy- ria in a later age, were incorporated with the inhabitants of towns, and from that period the pastoral tribes were distinguished by the Celtic name of Albani; their language was partly retained, but increased and corrupted by the addition of words and phrases in the vulgar Italian or Romano, rustica and military jargon of the legions. These changes, and the fact that, in ancient times, the JEolian, the Pelas- gian and perhaps the Illyrian had some affinity with the

i

Book xcix.

Albanian

Italian, enable as to explain how the Albanian, the Daco- Latin, or modern Wallachian, originally formed from Da- dun languages now unknown, were connected with the rustic and military dialects of the Romans ; but the one and the other were again altered in the tenth century, when numerous hordes of Carpathian Slavonians, commanded chiefly by princes of the Gothic race, repeopled the south of Illyria.

It is thus that a new system may be established, of which Leibnitz* and Palmier de Grentesmenilf were not ignorant; it was in some degree elucidated by Masci^ and Thun- mann,§ but involved in numerous difficulties by Doki and Scstrencewitz.jj Had it been connected with the researches of orientalists, much additional light might have been thrown on the history and ancient geography of Greece, Italy and Asia Minor. As the Albanian language is the living monument on which the whole depends, we shall examine it more fully ; if we enter into a digression, it cannot be considered out of place in a geographical work.

1* is admitted, nay it has been partly proved by philo- legists, that a number of languages spoken in different countries, which extend from the banks of the Gauges to the shores of Iceland, bear some resemblance to each other. If that fact be kept in view, the mixed nature of the Albanian language cannot be thought a local and particular phenomenon, as it was considered in the time of Leibnitz, but it may be accounted for by the analogy that pervades all the Indo-Gothic tongues. Thus the word gneri signifies a man in Albanian, and corresponds with aner in Greek, nar in Persian, Sanscrit and Zend, and with nero, a strong man, nerienne, virile strength in the Sabine or ancient Italian dialect; another remarkable instance maj Book be adduced, ziarm is the Albanian word for heat, tjerm the Armenian, thermos the Ionian, tharmos the lolian," garm the Persian, and warm the German. These examples show that the words are similar, but it cannot be determined that any one of them is derived from any other ; in the same manner reg, a king in Albanian, is not unlike rex in Latin, rix in Celtic, rcgin in Islandic, radjn in Sanscrit, and other synonymes, the primitives of which it is impossible to ascertain ; the same remark is applicable to the grammar of the Albanian language ; if it be in many respects like those of the Greek and Latin, it is a proof of its relation or connexion with these tongues, not of its derivation from them ; it is certain that there must have been grammatical systems in Phrygia, Thrace and Illyria at the same time or even at an earlier age than in Greece. Illyria as well as Beotia may claim the inventions of Cadmus.
--- надополнето: 28 август 2012 во 13:17 ---
Ако сите жени на светот имаа големи цицки и беа плавуши ќе имаме уште повеќе цицлести жени и сите ќе фатевме плавуша со цицка како лубеница, ете таков ти е муабетот.

Масовна преселба на „словени“ на Балкан нема. Тоа е југословенска теорија за да даде заедничко потекло на југословенските народи и да ги фузионира на политички план. Ни историски, ни археолошки а уште помалку генетски има некаква основа во секоја реченица да вадиш теории за масовна преселба која никогаш не се случила.

Русите исто викаат дека нивните предци се дојдени од позади Карпатите ама има еден проблем што „нивните“ Карпати се од контра правец на нашите.

И многу логично е дека од Балканот имало преселби нанадвор зашто овој простор на Балканот и Мала Азија имаат цивилизиран живот веќе неколку милениуми.

Вака секој што малку се разбира и има мозок ќе те скрола како сосема несериозен и нереален за дискусија.

еве што вели српски историчар...Поповић, Р., Хришћанство на тлу источног Илирика пре досељења Словена, Београд 2004, 123-154
Сакаш да видиш странски ?????????

Колку што мене ми работи логиката.....кога на едно место има цивилизација, цивилизираните народи нема да излезат од цивилизирано место и да се преселат на друго место....
Како што е денеска Европа, дали европјани излегуваат надвор или има населување од секаде кон европа???????????
Се гледа колку имааш мозок......
јас самиот не заклучив дека словените се доселеници, туку ЦЕЛИОТ СВЕТ и сите НАУЧНИЦИ велат така, а ти сакаш да бидеш паметен......
--- надополнето: 28 август 2012 во 13:20 ---

Истиот го има и во некои од оригиналните документи и прогласи на АСНОМ каде се повикува албанското население да се бори заедно со Македонците против наци-фашистичките орди и нивните слуги. Ако сакате и тие можам да ги покажам.

Има историчари и "историчари" и на Балканов и по цел свет.
Колку за да ти се разјаснат работите, овој истиов во една друга своја книга истово негирање што го прави овде за нас Македонците, го искажува и за Хрватите. :confused:

Имаме овде на Кајгана покажано многу документи што ја негираат оваа лага од тој автор. И тоа документи во кои покрај Македонците се наброени скоро сите балкански народи, што според неговава небулоза би значело дека сите се тие "географски"..?!?

Еве еден таков кај што ве има и вас:

Затоа целиот свет не вика албанци.............
--- надополнето: 28 август 2012 во 13:24 ---
еве друг исоричар............
* Leibnitz. Collect. VF. p. 1, p. 138. Anna)' des Voyages, III. 157. t P. de Grentesinenil, Grsecia Antiiiun, p. 213, &c. j: Masci, Iv.-sni sur les Albanais. Annales des Voyiiges, HI. 145. ! Thunmann, Untcrtuchungen uber die (rstlirhe vcelker. || Dolci, de priestantia Lingue Illyrien, Sestrencewitr, Recherches cur les Sluves, &c.

Some Sanscrit words of a geographical nature, must be Sanscrit remarked by every one who studies the Albanian. Jtfoit, cai terms!" a mountain, (hence mniun in Thessaly and the Peloponnesus,) and gour, a rock or hill, are common terms in Albania; Candahar and CandavM have the same signification ; these instances are by no means exceptions to the rule, with equal probability we may derive from the Sanscrit and much more readily than from the Greek, the words Hemus, Pindus, (Bindhia or Vindia,) Parnassus, (Paranischa) and Kynthos ;* it follows from these and other examples of the same kind, that a connexion subsists between all the Japhethic languages, of which the high districts in Armenia might have been the common centre.

As to the character of the Albanian, it may be affirmed that more than a third of its primitives are Greek roots

JL Kymhos in the island of Delus, Zakynthos, the island of, Arakynthos in Attica., Anakynthos in Acarnania, Berekyntkoi in Crete, Idem in Phrygia, Tfom Kyntha, a sacred birr.

Book reduced to their primitive, barbarous and monosyllabic XCix. form . it is equally true that the Greek words in the Al- ' banian are most closely allied to those in the JEolic dialect, which does not differ radically from the ruder and older language of the Pelasghi,* that was mixed with the ancient Macedonian, Thessalian and Beotian ; thus the Albanian might have been partly the same as an ancient semi-Greek dialect that was spoken before the time of Homer ; the other third of the roots appears to be common to the Latin, Sabine, Italo-Celtic, German and Slavonic or to the languages that were spoken in the central and western regions of Europe. But no reason has yet been alleged, which could enable us to determine whether all its relations with these languages of ancient date, existed at the epoch when most of the European families inhabited the high countries in the peninsula of Hemus and Pindus, or whether they arc later modifications resulting from different causes, among others, from the changes introduced by the Roman military colonies. The remaining roots have not been traced to their source ; {but from the analogy of geographical names, it is probable that they are not widely different from others in the ancient languages of Thrace and Asia Minor. We«hall subjoin the proofs of these assertions, from which it may be inferred that the Albanian language is not only one of high antiquity, but serves to illustrate others of Pelasgo-Hellenic origin.

be°tween°n The -^olic roots lnav bc shown by the application of iheAibani-the digamma, the metathesis of the letter R, or by other jEoUan. transI>ositions peculiar to the JEolic dialect. Thus the Greek word tragein, to eat, becomes in the JEolic form of the infinitive, tragen, and by the metathesis of the R, tar- gen; hence the Albanian term darkem, to eat. The pronoun I is expressed in the Albanian by mm and oune, which are the same as the ion and ionga of the Beotians, and the egon of the ./Eolians. The head or bale in Albanian c responds with the bala of the Macedonians
--- надополнето: 28 август 2012 во 13:30 ---
Како можам да те навредам кога така се викаш?!
Мене кумот ме крстил Бобан, и не можам да се лутам ако некој ме вика Бобан

Некако не ми го отвора линкот..........упс...не е прикачен на интернет.....
совет: Исчисти ја пајажината од D

1000 - 1018
Anonymous:
Fragment on the Origins of Nations

What is possibly the earliest written reference to the Albanians is that to be found in an old Bulgarian text compiled around the beginning of the eleventh century. It was discovered in a Serbian manuscript dated 1628 and was first published in 1934 by Radoslav Grujic. This fragment of a legend from the time of Tsar Samuel endeavours, in a catechismal 'question and answer' form, to explain the origins of peoples and languages. It divides the world into seventy-two languages and three religious categories: Orthodox, half-believers (i.e. non-Orthodox Christians) and non-believers. Though the Serbs go unmentioned, the Albanians, still a small conglomeration of nomadic mountain tribes at this time, find their place among the nations of half-believers. If we accept the dating of Grujic, which is based primarily upon the contents of the text as a whole, this would be the earliest written document referring to the Albanians as a people or language group.

It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans.

[Extract from: Radoslav Grujic: Legenda iz vremena Cara Samuila o poreklu naroda. in: Glasnik skopskog naucnog drustva, Skopje, 13 (1934), p. 198 200. Translated from the Old Church Slavonic by Robert Elsie. First published in R. Elsie: Early Albania, a Reader of Historical Texts, 11th - 17th Centuries, Wiesbaden 2003, p. 3.]

Attachments

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Шипците се новите срби-тие се најстари на Балканот,пола Балкнаски земји се нивни.Нека им се појават лидери кои ќе кажат како треба да си вратат назад територии кои ете се нивни бидејќи историјата тоа го вели.

Па нека завршат како србите во Хрватска.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Колку што мене ми работи логиката.....кога на едно место има цивилизација, цивилизираните народи нема да излезат од цивилизирано место и да се преселат на друго место....
Како што е денеска Европа, дали европјани излегуваат надвор или има населување од секаде кон европа???????????
Се гледа колку имааш мозок......
Ова е одно од најретардирани работи што сум ги прочитал :facepalm: . Британија како станала колонијална сила? Кој ја насели Северна Америка, Канада и Австралија? Шпанија и Португалија како ја населија цела Централна и Јужна Америка? Холандија како ја населила Јужна Африка? Русите во Казахстан, Сибир?

Во античко време грчките колонии на цел медитеран, македонските колонии и држави во Селеукија, Египет, Мала Азија, Бактрија? Римските освојувања и колонии по сите континенти, истребувањето на Даките и населувањето во Дакија и Британија?

Во однос на небулозиве што ги натреска понижување би ми било да ми речеш дека имам мозок ;).

еве што вели српски историчар...Поповић, Р., Хришћанство на тлу источног Илирика пре досељења Словена, Београд 2004, 123-154
Сакаш да видиш странски ?????????

јас самиот не заклучив дека словените се доселеници, туку ЦЕЛИОТ СВЕТ и сите НАУЧНИЦИ велат така, а ти сакаш да бидеш паметен......
Мое е да ти посочам дека теоријата е падната и дека сите до едно генетски испитувања ја побија што значи целата теза за масовно населување на „словени“ во 5 ти век ти е погрешна. Не е мое да те убедувам зашто имам попаметни работи во животот од дискусија со тебе, имаш инфо, што сакаш прави со него.

Сум ги читал странските ама сум го читал и Курта и Микулчиќ па се до византиските и руските списи така да ништо ново нема да ми кажеш поготово што повеќето или сите написи за непостоечката „словенска наезда“ се од пред педесет години.

Не се брукај повеќе со Словените и тие небулозите за ширењето, понижување ми е да дискутирам со тебе, ти посочив дека со такви тези сам си ги девалвираш постовите а сега гледам дека имаш и култура на ниво од камено време што значи мотивот за дискусија со тебе ми е никаков.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Ова е одно од најретардирани работи што сум ги прочитал :facepalm: . Британија како станала колонијална сила? Кој ја насели Северна Америка, Канада и Австралија? Шпанија и Португалија како ја населија цела Централна и Јужна Америка? Холандија како ја населила Јужна Африка? Русите во Казахстан, Сибир?

Во античко време грчките колонии на цел медитеран, македонските колонии и држави во Селеукија, Египет, Мала Азија, Бактрија? Римските освојувања и колонии по сите континенти, истребувањето на Даките и населувањето во Дакија и Британија?

Во однос на небулозиве што ги натреска понижување би ми било да ми речеш дека имам мозок ;).

Мое е да ти посочам дека теоријата е падната и дека сите до едно генетски испитувања ја побија што значи целата теза за масовно населување на „словени“ во 5 ти век ти е погрешна. Не е мое да те убедувам зашто имам попаметни работи во животот од дискусија со тебе, имаш инфо, што сакаш прави со него.

Сум ги читал странските ама сум го читал и Курта и Микулчиќ па се до византиските и руските списи така да ништо ново нема да ми кажеш поготово што повеќето или сите написи за непостоечката „словенска наезда“ се од пред педесет години.

Не се брукај повеќе со Словените и тие небулозите за ширењето, понижување ми е да дискутирам со тебе, ти посочив дека со такви тези сам си ги девалвираш постовите а сега гледам дека имаш и култура на ниво од камено време што значи мотивот за дискусија со тебе ми е никаков.

Wow....одлучете се!!!!!!!!!!!!!!!! Дали македонците пребегале од балканот и го населиле целата Европа кои истовремено бегале од Римското освојување?????????????????
Или тогаш македонците биле колонијална сила?????????????????????? Во антиката нема народ кој толку колонизирал како макеоднците, алп размислиме подобро најголеми колонизатори на сите времиња.............
Дали има разлика меѓу колонизација и *словенско* населување? според тебе.......

Дај ги тие генетски испитувања кои тврдат така??????????
Мене не мие погрешна бре човеку, јас го учам тоа што С В Е Т О Т го учи........не сум генијалец како тебе да измислам такво нешто.......
Не обидувај да избегнеш одговори со тоа што ме напаѓаш мене, и реков дека не сум генијалец но знам што читам, и не сум како тебе се што не ми се допаѓа да го дескредитирам БЕЗ АРГУМЕНТИ......
Ако немаш мотив да зборуваш со мене тогаш тоа значи си останал без одговори (аргументи и докази)
--- надополнето: 28 август 2012 во 20:11 ---

Прокопие Цезарес
......Војската на словените ја премина реката Истар (Дунав) и изврши страшни злосторства над сите Илири, све до Епидамн (Драч) убивајќи ги и ограбувајќи им ги богатствата....А илирските архонти ги следеле , но никако не се осмелувале сосемa да им се приближуваат…

Житието на Теофилакт Охридски
... Словените, еден варварски народ, ги опустошиа многу градови во Илирик. Дел од жителите со меч ги сотреле, дел ги заробиле, и сите убави згради и божјите храмови ги разурнале, и до темел ги уништиле(Златарски,Софија.1972,стр. 196.)

,,Тивериополските маченици,,
......тие словените ги затворaat очите,да не gi gledaat hramovite , и gi stavaat prstite vo nivnite ушите, да не слушаат христијански молитви. …...сепак покорените илирци ја држеле својата чиста татковинска вера, и во разговорите со дојдените словени, им го спомнувале христовото учење и им ја откривале, доколку им било возможно, евангелската светлина. ( ,,Византиски извори,,I, 193; И. Иванов, стр.69.)

,,Чудата на Свети Димитрија Солунски,,
........Населувајќи ја Македонија, со исклучок на Солун, Словените ги словенизирале, и им нанесле тежок удар и на Византија и на староседелците Илири, трачани и грци на Балканот.

,,Хронографијата од Теофан,,
..Непосредниот контакт што го имале словените со старото население, илирите,траците и хелените, било од пресудно значење за нивното постепено преминување во христијанство.( Бранко Панов, Средновековна Македонija, Скопје,стр. 652)

,,Чудата на свети Димимитрија
,,конечното населување на Словените заврши при крајот на 7 век, а тоа значи и потпаdање под нивна власт и на илирите, хелените, траците..."

Бранко Панов, Средновековна Македонија 652; ,,Словените ја поминуваа реката Дунав и ги напаѓале Илирик и Тракија, а тоа се сите краишта од Јадранското Море до Цариград. (Види и кај Вера Битракова, Старохристијански споменици во Охрид, Охрид 1975, стр.10; Грчки Извори 1. стр 144-45. каде што се наведува дека Охрид бил главен град на Нови Епир и не бил дел од Македонија.

Средновековна Македонија
,,Том-3, Скопје, 1985, стр548, “ …многу траги Словените оставиле во дебарскиот крај, ги разурнале старите тврдини, населби и божјите храмови…..”
--- надополнето: 28 август 2012 во 20:18 ---
Еве генетско истражување.....

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf
--- надополнето: 28 август 2012 во 20:25 ---
Шипците се новите срби-тие се најстари на Балканот,пола Балкнаски земји се нивни.Нека им се појават лидери кои ќе кажат како треба да си вратат назад територии кои ете се нивни бидејќи историјата тоа го вели.

Па нека завршат како србите во Хрватска.
Да ти кажам право не знам што е погласно: 1.
албанците кои велат дека се најстари и ги сакаат териториите,
2.или нивните соседи кои велат дека се дојденци и не треба да бидат на балканот......
што мислиш ти????????

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Да ти кажам право не знам што е погласно: 1.
албанците кои велат дека се најстари и ги сакаат териториите,
2.или нивните соседи кои велат дека се дојденци и не треба да бидат на балканот......
што мислиш ти????????
Што е погласно?Лицемерието на албанците/илирите/арнаутите/рамковните/шќиптарите кои зборат едно,но делата им се нешто сосем трето.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Што е погласно?Лицемерието на албанците/илирите/арнаутите/рамковните/шќиптарите кои зборат едно,но делата им се нешто сосем трето.

За што на пример албанците биле лицемерни?

Kajgana Shop

На врв Bottom