Потеклото на Албанците

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ja neznam na cij drug jazik se podrazbiraat ovie anticki zborovi osven albanskiot:unsure:
http://translate.google.com/#sq/mk/afro dita hera zeusi jone i liri ylli ri bardh yll dhe moter a thena ferr Au toke tone
Za ova i ne treba komentar Let!

Zatoa ne se cudite koga lingustite go sporeduvaat albanskiot jazik so :
http://archive.org/details/studiifilologic00marcgoog

I tie (del) "Bogovi" od translate sto gi postirav se vikaat/ucaat deneska kako "Grcki Bogovi" , a ako go prasuvate eden "grk" sto znacaat na vas jazik ovie 12 "bogovi" , kako sekogas , odgovorot e : "SME GO IZGUBILE KONTAKTOT SO STARIOT JAZIK " ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Што сакаш да кажеш? дека оваа не е веродостојно, дека тие грешат, лоши претпоставки,
Другар ова е страницата на њујорктајмс, а не е старницата на сител за да објаваат сва и свашта

Јасно пишува дека според зборовите идеа пресметките а не според днка...................
Албанскиот јазик е ставен до грчкиот и крај на муабетот.............
1. Ова не е твитер туку форум, седни и размисли што сакаш да кажеш и на кого да одговориш и направи го тоа во еден пост, а не 100 пати да надополнуваш еден ист пост.

2. Јас многу убаво ти кажав што и како си постирал, ама ти изгледа не знаеш англиски.
Ако те радуваат компјутерски симулации правени од страна на БИОЛОЗИ за потеклото на ЈАЗИЦИТЕ тогаш бркај си работа на друго место.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Другар името албанија не е албански збор, туку збор даден од други народи, се претпоставува на латински алб = бело, поради планините покриени со снег............но најверојатно е индоевропски збор..........
албанците потекнуваат од едно или две племиња кои успеале да останат не допрени од експанзијата на словените и други народи кои доаѓале накај балканот.......
Илирите побегнале, биле убиени, асимилирани, но само еден дел заблагодарувајќи на стрмните и не пристапни терени останале на некој начин изолирани, таа *изолација* е тој мрак на неспомнување и преминување од илири на албанци....
Со паѓањето на моќта на византија и словенските царства, затоа што и тие биле напаѓани на сите страни, почнаа албанците да се проширеат, и од тогаш се појавуваат и во византиските написи.........
порано не биле запишани затоа што не биле важни за византија........
За ова се базирам врз тоа дека албанскиот јазик е ставен до грчкиот, а и позајмените зборови од сите околни народи го потврдува тоа...
најинтересно е позајмувањето на зборот drapanon од старогрчкиот јазик, што значи некакво сечило што се употребува во нива...
тој збор денешните грци не го употребат............
Некако не ми изгледа можно некој народ да опстане неоткриен и непознат 1000 - 1400години. Не е ова Амазон па човечка нога да не стапнала таму. Овде бил средиштен дел и на Римското царство и на Византија. Имало градови, патишта, трговија, војни, земјоделие, даноци..... Ете пробај да замислиш народ в планина без контакт со никого 1000-1500 години. и тоа велиш малуброен народ. Аку ај на момент да претпоставиме дека беше така, тогаш значи дека ако почнале да слегуваат од недостапни планини и се шират некаде во 12 век кога византијците почнале прв пат да ги споменуваат - тоа значи дека денешните албанци на Косово, во Македонија, во Црна гора и Грција па дури и во поголемиот дел на Албанија - се доселеници. Се населиле таму многу покасно од Словените. Населбите градовите селата... на косово македонија, грција па и поголем дел од албанија - кој ги изградил и живеел во нив пред како што тврдиш ти да почнат Албанците да се шират и излегуваат на светлото на историјата?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Shqiptar е албанец така? Се чита Шќиптар? - одговори на ова.
Една ластовица не прави пролет, исто како што цаноски сакаше да прави нова нација - торбешка.
Јас како полу-Влав не сум албанец, можеби корените ми се од денешна јужна Албанија.
И јас можам да речам дека Елвис Присли ми е братучед, но кој ќе верува?

Преку описменување на неписмените се врши најголема манипулација.
еве ти пример, пропагандите во Македонија. Соседните држави си отворале училишта, цркви за да го прикажат населението како нивно. Им плаќале училишта, студии надвор од Македонија и после ги враќале во Македонија како Срби, Бугари, грци.....
Шкиптар доаѓа од романската група на јазици и просто-напросто значи : бегалец! (Избеглица) И денес овој збор escape се користи да означи - бегство, а поради тврдоста на албанскиот изговор овој збор звучи како (е)шкипе (на пр. - зборот центар кај нив е чендре).
Албанците (Тоски, Гегите се навредуваат кога ги викате така) се така нарекувани (од домородното население кое ги примило во закрила) затоа што се избеглици од пределите на Епир и западна Македонија (мислам на целокупната Македонија), изгонети од репресалиите на Али Паша Јанински, од кога и всушност датира тоа име (немам податоци за постаро постоење на тоа име).
Подоцна, за да се ублажи малку потиштеноста од поразот, се измислени приказни за “слободниот“ народ “кој е слободен како орлите“ па затоа се нарекол така ;) Или, “жител на земјата на орлите“ и сл.
Овде ќе напоменам дека истиот збор постои и во Македонскиот јазик, повеќе како архаизам, во формата “скипна“ - побегна (на пример : -кога истурена вода за многу кратко време ќе се изгуби во порите и процепите на земјата, се вели : “водата скипна“, значи, “водата избега“).
--- надополнето: 27 август 2012 во 20:05 ---
Што сега? испаднамвме ерменци ли??
Албанскиот со ерменскиот се комплетно различни јазици........
Да де, Македонија (Матија) е центар на светот и све друго е околина...
мат е индоевропски збор, не е макеоднски.............
А каков јазик е Македонскиот ако не Виндоевропски?
Тогаш значи не е Албански збор, затоа што Албанскиот не е Виндоевропски.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
За тоа ќе чекаш додека ќе се направи временска машина :pos:
Кога ќе се направи таа временска ќе ја купам машината,ќе ве сатвам во неа и ќе ве вратам во времето на диносаурусите
--- надополнето: 27 август 2012 во 20:21 ---
Кога ти како макодонец кога ме викаш ШИ(ќ)ПТАР, што сакаш да постигнеш? омаловажување?
Кога знаеш дека е навреда за албанец така да го викаш, зошто го викаш така?
Мислам дека треба да ги прашаме неалбанците во врска со ова особено тие народи кои го прават тоа, зошто сакаат да не викаат така, кога можат да не викаат како целиот свет..................?
Па вие самите се викате Албанци,а кога некој друг ќе ве нарече Албанци се лутите.ЗОШТО?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Секогаш ме интересирало од кој Илир е земен ДНК за да се спореди со денешните народи вклучувајќи и Албанци.
ДНК може да ти каже од каде потекнуваш ако имаш ДНК од тој од чие потекло докажуваш дека си значи пример за утврдување на татковство земаш ДНК од родител и споредуваш со ДНК на детето.. Јас не знам кој како утврдил која е ДНК-та на некој Илир од пред 2000 години?

Ако те интересира, прашај ги нив имаш линк, е објаснето се, и јас исто така немам поим......и не знам толку многу англиски за да раберам некои термини.....
--- надополнето: 27 август 2012 во 20:47 ---
На али мислам дека се заебаваат со вас.
Сите историчари знат дека податоци и историии на балканот од кај 1000 години ПНЕ се ретки, скудни, и непроверени. Едноставно нема пишани извори нема сигурни докази нема речиси ништо, а камоли некој да каже пред 5000 години кој каков јазик зборувал. Тоа е мајтап и научно шарлатанство. Таму убаво ти стои дека е тоа ХИПОТЕЗА значи некоја претпоставка која нема цврсти научни докази, дека е не се маправени истражувања, дека е дело на БИОЛОЗИ кои ставија зборови од разни народи во компјутр и компјутерот после рачунал кој јазик кога и како настанал и се развил.
Вакви “докази“ имаш на секаде, имаш правници, електроинжењери, економисти, свештеници... кои нудат “несоборливи“ докази дека баш нивниот народ е овде најстар. Али науката се базира на докази, наоди. Такво нешто за јазиците овде пред иљадници години - нема. Така да тој линкот, научно не вреди ни пет пари.
Да бе, сега биолози ја направија студијата и не е точна, ништо не направиле, ставиле зборови на компојутер и играле игрици.....
ОВИЕ ДОКАЗИ, не се направени од правници, електроинжењери, економисти, свештеници кои нудат “несоборливи“ докази дека баш нивниот народ е овде најстар, ТУКУ НАУЧНИЦИ КОИ ТВРДАТ ДЕКА Д Р У Г И НАРОДИ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВО СОПСТВЕНИ ТЕРИТОРИИИ, ТИЕ НАУЧНИЦИ НЕ СЕ АЛБАНЦИ,...........
Да Да линкот не вреди научно пет пари, NEWYORKTIMES.COM е локален медиуми кои објаваат башибузуци........
--- надополнето: 27 август 2012 во 21:01 ---
Aлбанополис или населба на албаноите (не албанци али блиску сме) е споменат кај Птоломеј и дадени се точни кординати каде се наоѓал. Но до денес не е пронајден. Таа населба се поврзува со келтското поминување низ овие предели, имено во 4 век ПНЕ келтите од својата шкотска преминале во европа и почнале да се движат па преку денешна франција, шпанија, италија поминале и низ балканот поточно албанија и по некое време заминале на исток и во мала азија. Населбата Албанополис е само спомената кај птоломеј, ја нема ни пред а ни по него. Најверојатно е тоа населба на келтско племе од шкотска Албанои, кое на својот поход тука основаао населба која кратко траела. Денес во шкотска го имаме Албинон, а кога стигнале на Кавказот, истите келтио се населиле таму во областа која до нивно доаѓање се викала Каш а од ко се населиле се сменало во Албанија. И денес така се вика. За Илирите имаме доста податоци , пошто беа тука, учествуваа во сите битни историски настани, се споменуваат по имиња илирските народи, нивни кралеви, некаде и обичаи, население се опишуваат војните со нив.... Имаме тауланти, Хелидонци, Сесарети, Абри, Партини, Енхелејци, Дасарети, Пенести, Пирусти, Лабеати, Сциротени, Доклеати, Мелкумани, Деремисти, Плераеи, Ардиеи, Даорси, Далмати, Либурни, Јапиди, Хистри, дардани....
Но нема Албанци. Единствен е помен на таа населба која се поклопува со поминување на Келти од Шкотска (Албинон) и нивното населување и создавање на областа Албанија. Нема помен за некој народ племе Албани или поточно Албанои некои нивни војни... крал... плаќање даноци..... Денешните Албанци можеби водат потекло од тие (претпоставка) Албанои, иако преголема дупка има од поменувањето на Албанополис од Птоломеј па до следното поменување на Албанци ( и тоа не како албанци) значи некои 1000 години штама имаме што е чудно ако тоа бил народ кој живеел тука се бавел со земјделство или со трговија имале контакти со соседни народи , подпаѓале под нечија власт требало да плаќа данок, бил регрутиран во војска... бил христијанизиран, требало да има некој епарх или црква... (од сето тоа нема ни помен)
Не сакам погрешно никој да ме сфати дека овде пишувањета се насочени кон некого, лично мене не ме погодува дали се моите претци или на некого, овде дојдени пред 1000 години или пред 3000 години. Секој дошол некогаш, се населил во некој период и почнал да создава и остава траги на своето постоење. Јас ја сакам историјата од научен аспект и ценам докази, факти, нешто што држи вода, има логика и може да се потврди преку записи или наоди. Али овде е се премногу исполитизирано и национализирано, од спорт, историја, економија, па и се воздржувам често да пишувам и давам коментари на историски теми.

Ми рече да најдам каде е употребено името албани пред 1000 во балканот, ти давам доказ, сега ми велиш само еднаш е спомнато од Птоломеј,
што треба да правам сега, два пати кога е спомнато???????
Кој историчар ја поврзил населбата со келтското поминување..........??????

И јас не сакам да се сфатам погрешно, не сакам да потврдам овде дека сме најстари овде, само се обидувам колку што можам да го скршам оправдувањето дека албнаците се дојденци и затоа не ги сакаме...........
Јас не ја сакам историја баш ич, глупаво е да се учи историја, некои велат дека ако не ја знаеш историјата, таа ќе ти се повтори........тоа за мене е голема фарса......
Историјата е инструмент за манипулирање на масата.........

Не знам дали знаеш но грците веќе не викаат дека албанците се дојденци, туку викаат дека албанскиот јазик всушност е грчки диалект..........

Да ти кажам право, во таа политизација најмногу вие страдате, јас ви давам доказ вие со сите сили се обидувате да го дескредитирате.........
Но најважно е да се даваат коментари и да има комуникација, важно треба да почнеме од некаде, затоа што мораме да се разбереме, немаме каде да бегаме, на крај краишта живееме во иста држава.............
--- надополнето: 27 август 2012 во 21:07 ---
1. Ова не е твитер туку форум, седни и размисли што сакаш да кажеш и на кого да одговориш и направи го тоа во еден пост, а не 100 пати да надополнуваш еден ист пост.

2. Јас многу убаво ти кажав што и како си постирал, ама ти изгледа не знаеш англиски.
Ако те радуваат компјутерски симулации правени од страна на БИОЛОЗИ за потеклото на ЈАЗИЦИТЕ тогаш бркај си работа на друго место.
Ако мојот одговор кон тебе си го видел на повеќе мои постови на кои сум и одговарал на други, тоа е твој проблем......
Како одлучи дека се радувам??//
И тоа не е само компјутерска симулација, туку научно истражување, доктори на науки го направија тоа..............
Можеби е и лоша претпоставка, но не е толку слепо случајно албанскиот да се стави до грчкиот......
--- надополнето: 27 август 2012 во 21:17 ---
Некако не ми изгледа можно некој народ да опстане неоткриен и непознат 1000 - 1400години. Не е ова Амазон па човечка нога да не стапнала таму. Овде бил средиштен дел и на Римското царство и на Византија. Имало градови, патишта, трговија, војни, земјоделие, даноци..... Ете пробај да замислиш народ в планина без контакт со никого 1000-1500 години. и тоа велиш малуброен народ. Аку ај на момент да претпоставиме дека беше така, тогаш значи дека ако почнале да слегуваат од недостапни планини и се шират некаде во 12 век кога византијците почнале прв пат да ги споменуваат - тоа значи дека денешните албанци на Косово, во Македонија, во Црна гора и Грција па дури и во поголемиот дел на Албанија - се доселеници. Се населиле таму многу покасно од Словените. Населбите градовите селата... на косово македонија, грција па и поголем дел од албанија - кој ги изградил и живеел во нив пред како што тврдиш ти да почнат Албанците да се шират и излегуваат на светлото на историјата?
Но и пред да дојдат словените овде во балканот имало градови и села, тие беа полни со луѓе....
се знае дека кога доаѓа агресорот домородното население бега да се скрие од зулуми, тоа го направија дел од албанците кои се спасиле од асимилација, па после словените почнаа да бидат множество и така почнаа некои градови да се преименуваат, некои да креират нови живеалишта а некои останаа исти имиња.........
со слабеењето на Византија и на словенските царства кои биле нападнати од надвершни сили, албанците почнаа да се прошират ВО СОПСТВЕНИТЕ ТЕРИТОРИИИ........

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Па вие самите се викате Албанци,а кога некој друг ќе ве нарече Албанци се лутите.ЗОШТО?
Тоа и јас се прашувам. ми опнале опомена затоа што сум ги нарекол така. А самите ко ќе се викаат не се лутат.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Шкиптар доаѓа од романската група на јазици и просто-напросто значи : бегалец! (Избеглица) И денес овој збор escape се користи да означи - бегство, а поради тврдоста на албанскиот изговор овој збор звучи како (е)шкипе (на пр. - зборот центар кај нив е чендре).
Албанците (Тоски, Гегите се навредуваат кога ги викате така) се така нарекувани (од домородното население кое ги примило во закрила) затоа што се избеглици од пределите на Епир и западна Македонија (мислам на целокупната Македонија), изгонети од репресалиите на Али Паша Јанински, од кога и всушност датира тоа име (немам податоци за постаро постоење на тоа име).
Подоцна, за да се ублажи малку потиштеноста од поразот, се измислени приказни за “слободниот“ народ “кој е слободен како орлите“ па затоа се нарекол така ;) Или, “жител на земјата на орлите“ и сл.
Овде ќе напоменам дека истиот збор постои и во Македонскиот јазик, повеќе како архаизам, во формата “скипна“ - побегна (на пример : -кога истурена вода за многу кратко време ќе се изгуби во порите и процепите на земјата, се вели : “водата скипна“, значи, “водата избега“).
--- надополнето: 27 август 2012 во 20:05 ---

А каков јазик е Македонскиот ако не Виндоевропски?
Тогаш значи не е Албански збор, затоа што Албанскиот не е Виндоевропски.

Има повеќе објаснувања кои се обидуваа да го решат овој проблем......
Но најверостно е Eagle,
има и друг вид на птица која се вика skifter, што е слично со шќипе
Турското име за албанец Арнаут, кој е германски збор и значи powerful eagle.....
Странски историчари се обидуваа да го преведат како, наоружан човек, затоа што има еден вид на оружје како копје што се вика СКИПТАР.............

Кој рече дека македонскиот јазик не е индоевропски????????
Е индоевропски но во слоенските јазици..........

АЛБАНСКИОТ НЕ Е ИНДОЕВРОПСКИ????????????
--- надополнето: 27 август 2012 во 21:34 ---
Тоа и јас се прашувам. ми опнале опомена затоа што сум ги нарекол така. А самите ко ќе се викаат не се лутат.
Не викате така затоа што знаете дека е навреда, кога знаеш дека се лутам зошто ме викаш така???
А знаеме дека намерно го правите тоа......................( нема да генерализирам, знам дека сите македонси не не викат така )......

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Има повеќе објаснувања кои се обидуваа да го решат

Не викате така затоа што знаете дека е навреда, кога знаеш дека се лутам зошто ме викаш така???
А знаеме дека намерно го правите тоа......................( нема да генерализирам, знам дека сите македонси не не викат така )......

Е како меѓу себе се викате така и не се вреѓате, а друг ако ве нарече така значело навреда?:confused:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Е како меѓу себе се викате така и не се вреѓате, а друг ако ве нарече така значело навреда?:confused:

Кажи искрено, кога викаш албанец така, дали го викаш за да го навредиш?????? искрено одговори......
Без разлика дали за албанецот е навреда или не.........

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
:vozbud: :pos: Чекај, кога те нарекува shqiptar албанец не се лутиш, ама кога те вика Македонец тогаш че го пукаш? тоа ти е како ти да ме викаш македонец а јас тебе да ти се лутам, а кога македонец ме вика така да не се лутам. Не ве разбирам.
Кажи искрено, кога викаш албанец така, дали го викаш за да го навредиш?????? искрено одговори......
Без разлика дали за албанецот е навреда или не.........
Го викаш на име, како може да се лути кога така се вика?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
:vozbud: :pos: Чекај, кога те нарекува shqiptar албанец не се лутиш, ама кога те вика Македонец тогаш че го пукаш? тоа ти е како ти да ме викаш македонец а јас тебе да ти се лутам, а кога македонец ме вика така да не се лутам. Не ве разбирам.

Го викаш на име, како може да се лути кога така се вика?
Добро де добро, ние не знаеме кога да се лутиме........
Но ти кажи кога не викаш така дали со тоа сакаш да не навредиш?????

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да бе, сега биолози ја направија студијата и не е точна, ништо не направиле, ставиле зборови на компојутер и играле игрици.....
ОВИЕ ДОКАЗИ, не се направени од правници, електроинжењери, економисти, свештеници кои нудат “несоборливи“ докази дека баш нивниот народ е овде најстар, ТУКУ НАУЧНИЦИ КОИ ТВРДАТ ДЕКА Д Р У Г И НАРОДИ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВО СОПСТВЕНИ ТЕРИТОРИИИ, ТИЕ НАУЧНИЦИ НЕ СЕ АЛБАНЦИ,...........
Да Да линкот не вреди научно пет пари, NEWYORKTIMES.COM е локален медиуми кои објаваат башибузуци........

Ми рече да најдам каде е употребено името албани пред 1000 во балканот, ти давам доказ, сега ми велиш само еднаш е спомнато од Птоломеј,
што треба да правам сега, два пати кога е спомнато???????
Кој историчар ја поврзил населбата со келтското поминување..........??????

И јас не сакам да се сфатам погрешно, не сакам да потврдам овде дека сме најстари овде, само се обидувам колку што можам да го скршам оправдувањето дека албнаците се дојденци и затоа не ги сакаме...........
Јас не ја сакам историја баш ич, глупаво е да се учи историја, некои велат дека ако не ја знаеш историјата, таа ќе ти се повтори........тоа за мене е голема фарса......
Историјата е инструмент за манипулирање на масата.........

Не знам дали знаеш но грците веќе не викаат дека албанците се дојденци, туку викаат дека албанскиот јазик всушност е грчки диалект..........

Да ти кажам право, во таа политизација најмногу вие страдате, јас ви давам доказ вие со сите сили се обидувате да го дескредитирате.........
Но најважно е да се даваат коментари и да има комуникација, важно треба да почнеме од некаде, затоа што мораме да се разбереме, немаме каде да бегаме, на крај краишта живееме во иста држава.............
професорот Џон Ван Антверп Фајн, во своето дело издадено на универзитетот во Мичиген докажува дека Албанците се доселени овде од источна Србија каде со векови живееле во допир со Романците. Тој докажува НЕКОЛКУ СТОТИНИ романски зборови кои имаат исто етимолошко значение во Албанскиот јазик.

Има научници и професори, на пример од универзитетот во Калифорнија кои докажуваат дека Албанците се дојдени од Дакија (денешна Романија)
Тие се лигвисти и професори по историја.

Албани како илирско племе нигде не се споменува. Рим водеше војни со нив, склучуваше договори, ги поробуваше му наметнуваше даноци, некои илирски племиња биле сојузници некои неприатели.... тоа го имаме во историските записи, назуиви, нивни водачи, градови.... не се среќаваат албани, но постоело италско племе АЛБАНИ, за кои Помпеј Торг вели дека се од исток на Рим од планината Албани, имаме и келти кои од својата Шкотска (Албинон) поминале низ балканот, се населиле на кавказ и го смениле името на областа во Албанија. Кои биле албаните кои живееле во албанополис? Илири? Итали? Келти? не се знае затоа што ги нема во илирската историја, дури ни градот не е најден па археолошки да се види какво наследство и култура имале. Но кога во 12 век велиш пак се појавиле - не се појавиле Албанци туку АРБАНОНИ. така се запишани во византиските хроники. Велиш дека по некои 1000 - 1400 штама години Албани се појавиле повторно во историјата како Арбани и почнале да си населуваат свои територии??

Значи треба да имаме доказ во историја дека некој народ Албани населувал денешна Албанија, Македонија, Косово, Грција..... и дека еде после 1000 и кусур години албанците се враќаат на свои одамна напуштени земји. Е вака велат древните записи,
на југ кај брегот на Јонското море беа населени Атинтани, Хаонци и Молоси
кај Дрим и нагоре се Тауланти (меѓу нив се и Хелидонци, Сесарети, Абри, Партини
Кај охридско езеро се десарети, Пенестаи, Пирусти
Кај скадарско езеро се лабеати Скиртони, Доклеати
во Црна гора се мелкумани Деремисти, Плереаи
југ на Србија и косово - дардани и до некаде Аутиријати....
да не споменуваме сега горе по хрватска босна и словенија али некој народ Албани кој бил протеран па после преку 1000 години тргнал назат на своите земји - нема.

Значи накратко, народ Албани како илири нема низ историјата, поменат е еден град, никаква историја ни настани околу него нема, и претпоставка е чиј град бил тоа дал илирски дали келтски дали италски

професори и историчари докажуваат дека јазикон на денешните албанци е сроден со романскиот, некои одат и до балтичките јазици, велат дека и фолклорот и начинот на пеење на власите и албанците се многу слични и дека можно е албанците денешни да се дојдени од место каде живееле во сосетдсво со романците (исток на србија, дакија... па дури и од родопите)

Византиските извори ни даваат во 12 век народ Арбанони. Не Албанци. Дали Арбанони се потомци на Албани и за тоа има некои мислења... али доста е сега за сега и толку

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
професорот Џон Ван Антверп Фајн, во своето дело издадено на универзитетот во Мичиген докажува дека Албанците се доселени овде од источна Србија каде со векови живееле во допир со Романците. Тој докажува НЕКОЛКУ СТОТИНИ романски зборови кои имаат исто етимолошко значение во Албанскиот јазик.

Има научници и професори, на пример од универзитетот во Калифорнија кои докажуваат дека Албанците се дојдени од Дакија (денешна Романија)
Тие се лигвисти и професори по историја.

Албани како илирско племе нигде не се споменува. Рим водеше војни со нив, склучуваше договори, ги поробуваше му наметнуваше даноци, некои илирски племиња биле сојузници некои неприатели.... тоа го имаме во историските записи, назуиви, нивни водачи, градови.... не се среќаваат албани, но постоело италско племе АЛБАНИ, за кои Помпеј Торг вели дека се од исток на Рим од планината Албани, имаме и келти кои од својата Шкотска (Албинон) поминале низ балканот, се населиле на кавказ и го смениле името на областа во Албанија. Кои биле албаните кои живееле во албанополис? Илири? Итали? Келти? не се знае затоа што ги нема во илирската историја, дури ни градот не е најден па археолошки да се види какво наследство и култура имале. Но кога во 12 век велиш пак се појавиле - не се појавиле Албанци туку АРБАНОНИ. така се запишани во византиските хроники. Велиш дека по некои 1000 - 1400 штама години Албани се појавиле повторно во историјата како Арбани и почнале да си населуваат свои територии??

Значи треба да имаме доказ во историја дека некој народ Албани населувал денешна Албанија, Македонија, Косово, Грција..... и дека еде после 1000 и кусур години албанците се враќаат на свои одамна напуштени земји. Е вака велат древните записи,
на југ кај брегот на Јонското море беа населени Атинтани, Хаонци и Молоси
кај Дрим и нагоре се Тауланти (меѓу нив се и Хелидонци, Сесарети, Абри, Партини
Кај охридско езеро се десарети, Пенестаи, Пирусти
Кај скадарско езеро се лабеати Скиртони, Доклеати
во Црна гора се мелкумани Деремисти, Плереаи
југ на Србија и косово - дардани и до некаде Аутиријати....
да не споменуваме сега горе по хрватска босна и словенија али некој народ Албани кој бил протеран па после преку 1000 години тргнал назат на своите земји - нема.

Значи накратко, народ Албани како илири нема низ историјата, поменат е еден град, никаква историја ни настани околу него нема, и претпоставка е чиј град бил тоа дал илирски дали келтски дали италски

професори и историчари докажуваат дека јазикон на денешните албанци е сроден со романскиот, некои одат и до балтичките јазици, велат дека и фолклорот и начинот на пеење на власите и албанците се многу слични и дека можно е албанците денешни да се дојдени од место каде живееле во сосетдсво со романците (исток на србија, дакија... па дури и од родопите)

Византиските извори ни даваат во 12 век народ Арбанони. Не Албанци. Дали Арбанони се потомци на Албани и за тоа има некои мислења... али доста е сега за сега и толку

Пред неколку старници во овој форум истакнав дека има научници кои тврдат дека албанците имаат потекло од траките, некои други велат дека од дако моезите..
Бугарскиот историчар или лингвист не знам точно што беше Георгиев. вели дека територијата на албанците секогаш била околу градовите Ниш, Скопје, Штип.....објасну ва со тоа дека и трите градови го развиваат името по начинот на албанскиот јазик:
Наисус = Ниш, Скупи = Шкупи, Астибо=Штип, Скодра=Шкодра, Лаисус=Лежа итн....
Но најмногу ги има тие што велат дека албанците имаат потекло од илирско племе.....
Но нема ниту еден сериозен историчар кој вели дека албанците се дојденци од надвор од балканот
Името Арбанон е пред албани, тоа е средновековно име на албанците....
за грците Б=В затоа тие албанците ги викаат Арванити....
Името албанци е даден од надвор, не се знае точно кога почнале да ги викаат така..........
Од другите соседи албанците во средовековието биле викани арбанаси (србите,хрватите, бугарите)
Албанцие што живеат во Италија се викаат Арбереши......
Мое мислење е дека албанци е само корумпирање на зборот арбанас од страна на странците...
Во 11 век првпат се спомнати албанците
file:///C:/Users/aer/Documents/New%20Folder/New%20Folder/PrvizapisiArbanasi.jpg

Ако словените целосно го населуваат балканот до 7 век, до 10век имаме 3 векови каде албанците не се спомнати......биле потиснати............
глупо е пред 10 век албанците да ги бараш со име албанци...........тоа е исто како римјаните да ги викаш италијанци, или иберите шпанци......
3 векови владеење под словенските царства.............

--- надополнето: 27 август 2012 во 22:54 ---
Со романскиот албанскиот има само заеднички латински зборови, ништо друго..........

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ако “Албанците“ живееле во источна Србија и Романија, не значи дека таму биле домородци, туку дека од нивната прапостојбина се доселувани по два пата - едниот е по јужниот, а другиот по северниот брег на Црно Море. Северниот пат ги носел од Кавказ, по северниот брег на Црно Море, за да се задржат на територијата на Румунија и Србија. Другиот е на југ низ Мала Азија, одн. Византија низ Тракија па директно на брегот на Јонско Море. Секаде каде што поминувале се задржувале одреден период, или оставале помали или поголеми “острови“ на соплеменици кои се населувале на тие места... Или, можеби поради тоа што доаѓале од Скитија ги викале Ски(п)тари?!
Слична траекторија имале претходно Дорците, зад чие име се крие името - Турци

Kajgana Shop

На врв Bottom