Скутерчиња: Се за и околу нив

Член од
29 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
11
Слободно ставај се што е предвидено за во гориво за 2-тактни машини. На времето ставав обично уље за кола само што таквото уље ствара гареж на издувот па почесто треба да се чисти.:)
Размисли за директно да го мешаш уљето со бензинот, може да ти откаже резерварчето па да зариба моторот од чиста мира.
fala ti brat, ama prasanjeto mi e dali mozam da izmesam maslo...imam mozebi uste 100-200 grama negde repsol pa dali mozam da go izmesam so drugo? :)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
fala ti brat, ama prasanjeto mi e dali mozam da izmesam maslo...imam mozebi uste 100-200 grama negde repsol pa dali mozam da go izmesam so drugo? :)
Слободно смешај со поевтино и ич гајле да немаш. Избегнувај ги маслата со бугарско потекло, гледај да се произведени во Иран.

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
За "јачеше" мислев пуна дали си го возел цело време. :)
HA .. ne da go jacam ne go spustam gasot nikogas non stop do kraj go teram i navika mi stana i non stop mi e puna . Inace ne e zaribano bev do kaj majstorot go otvoril i izletala svekjicata kaj sto se navrtuva ja izvadil glavata i sea bila na drebong da se napravi nov gvint pa posle so reducir da se navrti svekjicata . Baska mi vika vakvo nesto do sea ne videl svekjica da izleta od leziste ali sto e najvazno nema da me kosta 100 Evra utre bi trebalo da bite gotovo

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
HA .. ne da go jacam ne go spustam gasot nikogas non stop do kraj go teram i navika mi stana i non stop mi e puna . Inace ne e zaribano bev do kaj majstorot go otvoril i izletala svekjicata kaj sto se navrtuva ja izvadil glavata i sea bila na drebong da se napravi nov gvint pa posle so reducir da se navrti svekjicata . Baska mi vika vakvo nesto do sea ne videl svekjica da izleta od leziste ali sto e najvazno nema da me kosta 100 Evra utre bi trebalo da bite gotovo
Намали гаста ако сакаш подолго време да го возиш. Свеќица мене ми летала и по 50 метри па едвај ќе ја најдам некако ;).
Треба да пазиш ако ја вадиш свеќицата може со редуцирот да ти се извади затоа секогаш на ладно, да се олади моторот скроз па после работи на него.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Imam kymco super 9 novo (2400 km)..imam dvapati staveno dvotaktol repsol 400 denari. Deneska mi svetna sijaliceto za ulje, a nemam vo momentov 4 stotki..dali moze da doturam druga marka dvotaktol sekako poevtina do kaj 250 denari + - i od koja benziska da zemam? :) fala
Еден со валволин од 250 ден го зариба моторчето, па ти сега види си. Моја препорака е да не одиш ништо подолу од репсолот освен ако не возиш томовче

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Мене ме чуди зошто на некои од новиве 2тактни скутери во упатството пишува да се употребува минерално или полусинтетско масло. Зошто не синтетика?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Мене ме чуди зошто на некои од новиве 2тактни скутери во упатството пишува да се употребува минерално или полусинтетско масло. Зошто не синтетика?
Кај си го прочитал ова? Полусинтетичко е препорачано пошто е поевтино и горе долу не би требало да имаш порблеми но најдобро е да се користи 100% синтетичко масло пошто при големо оптеретување не ги губи својствата.
Јас не би експериментирал со маслото, да се правам цепидлака за едно 1000че што ќе го дадам на 1000-1500км да поебам цела машина некако не ми се исплаќа.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Во упатството за кимкото 4 тактно исто така пишува да се користи полусинтетичко масло

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Еден со валволин од 250 ден го зариба моторчето, па ти сега види си. Моја препорака е да не одиш ништо подолу од репсолот освен ако не возиш томовче
Мислиш дека од уљето зарибало?? Подобро нека го испита резерварчето за уље тие знаат да заебат работа.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Мислиш дека од уљето зарибало?? Подобро нека го испита резерварчето за уље тие знаат да заебат работа.
Ова ми го кажа сервисер нешо се најдовме на муабет, пошто тие важеле гаранција само ако го користиш нивното препорачано масло (мислам ипон), ама на овој му било скапо и си турил од евтините и моторчето зарибало (кажа дека евтините губеле вискозност на повисоки темепратури), пумпата била ОК. Се работи за хамачи скутерче

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912
Ми треба мала помош од вас :) за некои 300 км ке правам сервис на моторот и при сервисот сакам да сменам: Каиш,Филтер,Ролни,Алспух и Ретровизорите. Е сега првите 4 сакам од Џаинели да бидат, а за Ретровизорите кои ке одговараат повеќе на скутерот тие ке ги земам. Јас сум од куманово и кај мене нема застапник за Џаинели и ке треба да ги порачам од Велес и по пошта да ми ги испратат. Е сега вие ке ми помогнете со тоа што ако имаат веб страна да ми ја напишете, или доколку отприлика ги знаете цените на овие делови да ми ги кажете а за контакт број ке се снајдам веќе некако :) (y)

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Ова ми го кажа сервисер нешо се најдовме на муабет, пошто тие важеле гаранција само ако го користиш нивното препорачано масло (мислам ипон), ама на овој му било скапо и си турил од евтините и моторчето зарибало (кажа дека евтините губеле вискозност на повисоки темепратури), пумпата била ОК. Се работи за хамачи скутерче
Е сеа пријателе ако ти кажам дека од 5 оделение сум возел скутери (а тогаш и немав баш пари)па ставав секави улиња од прегорено до најевтино уље 2Т приста мислам беше. Е сеа кога ми завлче диото имав Castrol tts ли незнам како беше (во тоа време немаше баш избор ова уље беше врвот). Муабетот е тој дека доколку моторот не се снабдува со уље може да зариба и доколку се префосира или качи темп мозе да зариба. Во друг случај постепено губи компресија за на крај да ја нема доволно и да не пали.

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Do site so se razbiraat okolu motorcinjava dali moze, posto mi izletala svekjicata i se ostetil gvintot, glavata da se obraboti da se stavi nekoj reducir i da si se stavi svekjicata pak posto majstorot mi kaza mozelo e sea koga go odnel na drebong mu kazale nemoze kje udrelo u ventilite i sea moram da kupuvam nova glava. Da ne mi pravi nekoj film da mi gi sobere parite :/

Kajgana Shop

На врв Bottom