Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Постоела ли некогаш Илирија како организирана држава,со знаме и грб и сите симболики??Постоело само Илирско востание со Бато и Илирско движење со Људевит Гај,настани кои се случиле далеку од вашата Шкиперија денес...
--- надополнето: 25 август 2012 во 15:42 ---

Не ли гледаш сакаат и таму да си ја оправдаат присутноста,па демек од таму излегуваат латинските зборови во нивниот јазик и слично...романтика

Јас не сум овде да докажувам дека илирија била држави или имала знаме....јаз сум тука да помогнам да разберете дека албанците се староседелци, колку успевам тоа е друга работа....

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
lele samo kolku si glup.
Grcite pred da bea grci bea Pellazgi. i sto ima vrska ?

ja sum gord sto zborim jazik sto e star 5.000 godini. Ja sum gord sto ne sum dojden od Karpati nitu dojden od nikade. Gord sum sto znam sto sum sto imam identitet, i me znae cel svet kako star narod (osven Makedoncite( sto se dojdeni od karpatite) sto imat druga istorija od cel svet).
imate problem so identitetot, znam kompleksirani ste, imate problem so Grcija (imeto) Bugarija i so Srbija (crkvata) za razlika od vas nie za nashiot identitet nemame problem so nikogo site znat koj sme nie.
Jazikot sto go zborim ja e star 5.000 godini, a da ne bese Tito Makedonskiot jazik, Makedonecot i Makedonija nema da postoese.

http://www.nytimes.com/interactive/2012/08/24/science/0824-origins.html?smid=fb-share

eve so fakti
Немате проблем со имиња ама имате проблем со со сите соседи.
Со сите соседи сте војувале, секаде имате само штета направено. Да не беше крвта пролиена од македонецот за оваа држава, Македонија шипки ќе постоеше. Оваа земја е изградена на крвта и коските на Македонците.
Јазикот што го зборуваш е илирски? Зашто не си Илир? Едно прашање, те молам одговори ми го, зашто никој албанец на форумов не си окара мајката да одговори. Напиши албанец на албански. те молам.
Шампионите од Шутка.
Каде во Италија? Во кој дел поточно?
Ваљда у швицарско ма :)
Кажи искрено дали има ортодоксни албанци во Македонија? ако знаеш.....
И вие велите дека сте: Бриги, пајонци, македонци, пелазги, емати, хити, десарети итн....што сте навистина?
Македонија колку и да била голема, никогаш не била во скопје........
Не бере, туку Bërë, bën, baj, boj, bo - различни диалекти......и значи креирам, правам, работам
Бере - или славјанско или македонско, одлучи се!!!!
Албанци има. Религијата не е битна, инаку има и православни, и католици и муслимани, и будисти, протестанти....Албанија колку и да е голема, била на Кавказот. А таа буквата е со две точки, од соседна Русија ја искористивте?

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Да беа илири ќе војуваа против османлиите .... не сум слушал некој историски настан да имало во албанија , или пак востание против турците .... само чекав некој друг да ги ослободи ...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Кога некој народ ќе се насели доминантно на некоја територија , си го менува името на земјата, Србија, Хрватска, Албанија, Бугарија, Словенија...... се се тоа нови имиња на земји кои порано поинаку се викаа
Албанскиот денешен јазик не е романизиран. јазиците на древните народи кои и исчезнале под влијание на вековното римско владение на овие простори се романизирале, Албанскиот јазик не е романизиран што значи дека дошле многу после престанокот на римската власт на овие простори како и то дека денешниот Албански јазик му припаќа на истата група на јазици (Индоевропски) како на пример и Српскиот (Сатем) кои се доселеници овде на балканот. Во ни едни документи или извори не се спомнува Албанија, Албанец се до 12 век кога навелико веќе беа наелени овде словени. Обичаите дијалектот и традициите на албанците во Македонија, Албанија, косово, црна гора ... се идентични што значи дека тие се населиле од една мала територија на тие простори релативно во блиско минато и не си развиле свои сопствени специфики да беше тоа случај кога би живелее на тие простори како автохтон народ. Називите на областите, градовите па дури и називите на племињата албански се земени, позајмени и прифатени од други јазици (Италијански, Српски...)
Имам прочитано но не во детали дека денешниот Албански јазик е најсроден со балтичко литванските јазици а фолклорот , пеењето и обичаите со Романците, ако тоа се покаже точно тоа ќе биде уште еден доказ дека Албанците се населиле овде некаде во 10-11 век од новата ера.
Албанскиот јазик има најмногу латински зброви во балканот заедно со ромунците.....тоа е факт...
Албанскиот не спаѓа во иста група со српскиот, што зборуваш, српскиот е словенски јазик...
еве доказ со кого албанскиот е близок..........
http://www.nytimes.com/interactive/2012/08/24/science/0824-origins.html?smid=fb-share
не е доказ да кажеш дека ја читац некаде.......
Во мапата на Птолемеј е спомнат град Албанополис и племе албани.........многу порано од 12 век..
Па ист народ е, секако дека ќе има идентични (слични) традиции...
Сум кажал многу пати, територијата на албанците била релативна, некогаш помала некогаш поголема во зависност од силата на соседите, но секогаш било на овде на Балканот....
Алб. јазик има најмногу зборови земени од грците, латините, словените, турците...ова кажува доволно каде биле цело време............
Каде си читал дека албанскиот има сличности со литванскиот јазик, со романците имаме многу слични латински зборови,...........

Неверојатно како и верувате на анонимни извори а јас ви давам научни извори..........

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Албанскиот јазик има најмногу латински зброви во балканот заедно со ромунците.....тоа е факт...
Албанскиот не спаѓа во иста група со српскиот, што зборуваш, српскиот е словенски јазик...
еве доказ со кого албанскиот е близок..........
не е доказ да кажеш дека ја читац некаде.......
Во мапата на Птолемеј е спомнат град Албанополис и племе албани.........многу порано од 12 век..
Па ист народ е, секако дека ќе има идентични (слични) традиции...
Сум кажал многу пати, територијата на албанците била релативна, некогаш помала некогаш поголема во зависност од силата на соседите, но секогаш било на овде на Балканот....
Алб. јазик има најмногу зборови земени од грците, латините, словените, турците...ова кажува доволно каде биле цело време............
Каде си читал дека албанскиот има сличности со литванскиот јазик, со романците имаме многу слични латински зборови,...........

Неверојатно како и верувате на анонимни извори а јас ви давам научни извори..........
хахаха
не е тоа наука , ако србите велат АВЛИЈА, ФИЛЏАН, КАПИЈА, ЈОК... не значи дека се турци пошто се тоа превземени турски зборови, и Албанците имаат доста превземени зборови но зборуваме за група на јазик која нема голема врска како нешто се кажува туку од која основа иди. Али пошто си љубитељ на учење еве запознај се малце

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Да беа илири ќе војуваа против османлиите .... не сум слушал некој историски настан да имало во албанија , или пак востание против турците .... само чекав некој друг да ги ослободи ...
Албанците не се бунтуваа против турците??????? Кога си се родил другар? пред една деценија ли????????
А бе читајте историја а не домашни приказни жити бога................

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Јас не сум овде да докажувам дека илирија била држави или имала знаме....јаз сум тука да помогнам да разберете дека албанците се староседелци, колку успевам тоа е друга работа....
Аха,значи тука си со мисија,како Кирил и Методиј во Панонска мисија...:)
Инаку јас ако те нешто теши,верувам дека поголем дел од балканското население е староседелско(вклучително и Албанското), друго е што тука има империјални интереси на страни држави па туркаат одредени истории зависно од потребите...секако дека сега ке се чудат некои зошто нема коси очи,зошто некој има триесет национални имиња,зборува латински,зошто е црн како циган а не е плав ко Александар и сл..

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Немате проблем со имиња ама имате проблем со со сите соседи.
Со сите соседи сте војувале, секаде имате само штета направено. Да не беше крвта пролиена од македонецот за оваа држава, Македонија шипки ќе постоеше. Оваа земја е изградена на крвта и коските на Македонците.
Јазикот што го зборуваш е илирски? Зашто не си Илир? Едно прашање, те молам одговори ми го, зашто никој албанец на форумов не си окара мајката да одговори. Напиши албанец на албански. те молам.

Шампионите од Шутка.

Ваљда у швицарско ма :)

Албанци има. Религијата не е битна, инаку има и православни, и католици и муслимани, и будисти, протестанти....Албанија колку и да е голема, била на Кавказот. А таа буквата е со две точки, од соседна Русија ја искористивте?
Па секако дека имаме проблеми со соседите кога повеќе од половина од територијата каде живееле/ат албанците остана надвор од Албанија....
Да вистина е дека од сите соседи сме се бранеле, но за несреќа сме изгубиле територија и сега се разбира дека соседите не сакаат проблеми затоа што се е во ред за нив........
Јазикот што го зборувам не знам дали е илириски или друг јазик но знам дека албанскиот јазик е уникатен и нема директна врска со ниту еден јазик...........
Shqipëria = Албанија... еве...
Дали си го видел на алсат-м г. Манојловски, православен албанец кој повикува на помирување меѓу мак. и алб.???????
--- надополнето: 25 август 2012 во 16:36 ---
хахаха
не е тоа наука , ако србите велат АВЛИЈА, ФИЛЏАН, КАПИЈА, ЈОК... не значи дека се турци пошто се тоа превземени турски зборови, и Албанците имаат доста превземени зборови но зборуваме за група на јазик која нема голема врска како нешто се кажува туку од која основа иди. Али пошто си љубитељ на учење еве запознај се малце
појасно од ова здравје...........

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Албанците не се бунтуваа против турците??????? Кога си се родил другар? пред една деценија ли????????
А бе читајте историја а не домашни приказни жити бога................
Наброј ми еден ... ?

H

HITCH

Гостин
Па секако дека имаме проблеми со соседите кога повеќе од половина од територијата каде живееле/ат албанците остана надвор од Албанија....
Да вистина е дека од сите соседи сме се бранеле, но за несреќа сме изгубиле територија и сега се разбира дека соседите не сакаат проблеми затоа што се е во ред за нив....
Повеќе од пола територија надвор од Албанија? Ќе може да ни кажеш за која територија се работи и кога ви се одземени?

П.С. Таа сликата на која се покажани јазичните подрачја каде што пишува „албански“ станува збор за територија населена од Власи. Тоа се оние Албанци кои дошле од Кавказ, кога бегале од Арапската наезда.

Имате многу несреќно украден термин за име на држава и народ.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
Да вистина е дека од сите соседи сме се бранеле, но за несреќа сме изгубиле територија и сега се разбира дека соседите не сакаат проблеми затоа што се е во ред за нив........
Јазикот што го зборувам не знам дали е илириски или друг јазик но знам дека албанскиот јазик е уникатен и нема директна врска со ниту еден јазик...........
Па нормално и Македонците имаат проблеми со соседите кога повеќе од 61% од Македонија е под туѓа управа. Македонија е единствена земја која се граничи сама со себе.
Shqipëria = Албанија... еве...
тоа е одговор на моето прашање, за тоа како се вика Албанец на албански така? На македонска кирилица би требало да биде шќиприја така?
Дали си го видел на алсат-м г. Манојловски, православен албанец кој повикува на помирување меѓу мак. и алб.???????

не гледам телевизија, тоа за мене е перење мозоци. Од каде Манојловски албанец? презимето му е баш албанско.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Повеќе од пола територија надвор од Албанија? Ќе може да ни кажеш за која територија се работи и кога ви се одземени?
Веројатно за време на Балканските војни, кога Србите, Бугарите и Грците ја делеле земјата која до тогаш ја владееле Турците ?
oh wait......

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
КОЛКУ КОМПЕТЕНТНИ ИСТОРИЧАРИ САКАШ КОИ КАЖУВААТ ДЕКА АЛБАНЦИТЕ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВО БАЛКАНОТ???????????
И кажи колку компетентни историчари кажале дека албанците се дојденци?????????
тоа е напишано пред 2300 год. да не сакаш и граматиката да биде иста како денеска??????
Можеби сум националист, но се базирам на објективни историчари...
Илирите живееле и во Италија и во балканот, затоа дека најпрво тие имаа контакт со латинскиот свет.......и нема да биде невообичаено ако помешаат некоја буква,
И јас кога пишувам на албански често употребувам кирилица.......но се знае што сум јас.......
Сите тие „компетенти“ историчари немаат јаки аргументи да докажат дека денешните Албанци се потомци на Илирите, а уште помалку пак на Пелазгите.

Прв и основно од Илирскиот јазик досега во светската лингвистичка наука верифицирани се горе долу околу 2 збора!

Прочитај го ова - http://www.geocities.com/cogaionon/article9.htm

тоа е напишано пред 2300 год. да не сакаш и граматиката да биде иста како денеска??????
Уште подлабоко навлегуваш во калта... ти докажав дека пред 2300 години, не се користеа F и А (како на саркофагот). Овој саркофаг најверојатно е од доцен римски период, според формата на буквите!

А ти ако се базираш на компетентни историчари или лингвисти, ќе те замолам да ми доставиш нивни превод на инскрипцијата од саркофагот. Ќе бидеш љубезен да го направиш тоа?
--- надополнето: 25 август 2012 во 17:03 ---
Не(мој да) се губи(ш)...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Прифаќам
Ако забележиш долу има скала која кажува кој јазик кога настанал. Албанскиот према твоето најнаучно докажување од сите научни докажувања во светот, настанал пред некои 1000 години, Значи негде во 10 сети век.

Фала за доказот.

Kajgana Shop

На врв Bottom