Потеклото на Албанците

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Што може да биде еднa буква како F ???????????
Најверојатно вака е натписот:

EIMI AXWNERON XAIRE (I am Achoneron, Greetings!)

Еве малце посликовито, како треба да изгледа F, ако имаме А како на саркофагот!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168

Не не....пишува
I am general ZOD, KNEEL.................
--- надополнето: 25 август 2012 во 14:38 ---

Еве малце посликовито, како треба да изгледа F, ако имаме А како на саркофагот!

Ova ne e argument koj moze da go otfrli prevodot........

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
Влав ми го рече тоа .............
Тој не бил влав најверојатно. Тоа ти е исто како Љупчо да речи дека сме бугари.
На сликава го имаш Трајан Басеску, претседател на Романија. Види го знамето кое го вее и забележи го симболот. Забележи дали има некој вид на двоглав орел.

jes da sme malku ponazad so vremeto nie albancite, mozebi ziveeme uste so kanunot, krvnite odmazdi i slicni sranja ama barem ne negirame, go terame nasiot film i znaeme koi sme sto sme i kakvi sme. ama sto k*r ste vie majka mu, ni samite ne znaete, dosega sum sretnal 100 makedonci so koi sum zborel za vakvi temi i sum dobil 100 razlicni mislenja vo vrska so toa sto k*r ste vie. srbi? bugari? mesani srbi so bugari? anticki makedonci :facepalm:? samo edno znam, vie narod uste ne ste, za da bides narod treba da imas svoja tradicija, vie ne se razlikuvate so nisto kako narod, so nesto svoe! a pointeresno e toa sto site go znaete toa, deka nemate v od vrska so aleksandar makedonci, majka mu, zboruvate slovenski jazik a makedonci ste bile, ma ne be, kolku pobrzo da gi ostavite ovie filmovi i kompleksi, tolku podobro ke ziveete.
Кој најде да кажува. Вие сте биле илири, ама затоа па сте ги менувале имињата од Илири, Дарданци, Арнаути, Арбанаси, Албанци, Албанци. Некаде се сретнувате како племиња: Геги, тоски, Чами.
И Македонија е во Солун, што бара тогаш макеоднија во Скопје...........???????????
Голема е Македонија, младо момче.... Од Албанските планини до Места, Од синиот Егеј до Прохор Пчињски.
http://www.nytimes.com/interactive/2012/08/24/science/0824-origins.html?smid=fb-share

Eve so fakti koj sme nie. Nashiot jazik se zborese od pred 5.000 godini. I cel sveet znae za toa, osven vas koj ni samite ne znaete sto se. Ides vo Strumica Shtip gi prasas sto si? vikat Bugari ides vo Kumanovo Tetovo sto si? pola vikat srbi pola Makedonci. ides vo skopje site se "anticki Makedonci" .

ova e kompleks
Тогаш да не бевте Алиени? Вие сте биле албанци, сте биле илири...ни самите не знаете зашто од илири сте преминале во албанци.
Ар: се употребува на албански за нива, обработлива земја.........
Арбериа (средоновековно име на Албаниа) ( Арбениа на диа. гег) значи:
Ар - нива
Бере/бен - да прави, обработи........
Бере? Бери? Не ви е малку славјанско, или македонско зборчето? Онака малку?
Имам еден професор кој е влав, и вели јасно и гласно дека во крушево имало е маало на ортодоксни албанци, но тоа никогаш во јавноста не е покажувано, така да не се чуди, кога ортодоксните власи бегале од Али Паша со нив бегале и ортодоксните албанци...
Во алсат-м неодамна имаше еден гостин албанец ортодокс Манојловски мислам се викаше, тој јавно рече дека бил присилно асимилиран, дури посочи и други имиња на албанци кои денеска се појавуваат како македонци во јавноста, само еден ми текнува мислам дека беше академик Матеја Матевски.....но нивна одлука е како се изјаснуваат, јас го почитувам тоа, но вие е безполезно што сакате да го бришете тој факт....којзнае можеби подоцна сите тие албанци ќе се појавуваат пред алсат- м ....
Имало маало, можеби. Имало и турска касарна. Ја нема. Власите се таму, турците ги нема. Албанци има, во околните села

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Не не....пишува
I am general ZOD, KNEEL.................
Ајде сега сликај се :D Кога ќе ми најдиш уште еден текст каде заедно се F и А (како на саркофагот) тогаш ќе има напредок за тебе, дотогаш барај...

А подобро ќе беше да речеше дека Илирите имале своја азбука, и така да се вадиш од калта, и да ја фураш таа теза дека саркофагот е испишан на Илирска азбука :ROFLMAO: Али повеќе ќе беше за жалење отколку за смеење :icon_lol:
--- надополнето: 25 август 2012 во 14:42 ---
Ova ne e argument koj moze da go otfrli prevodot........
Преводот на кој?? На албанските националисти?! Дај кажи кој компетентен го прифатил вашиот превод??

Од националист, објективен историчар никогаш нема да биди!

Член од
19 мај 2010
Мислења
2.124
Поени од реакции
324
На сликава го имаш Трајан Басеску, претседател на Романија. Види го знамето кое го вее и забележи го симболот. Забележи дали има некој вид на двоглав орел.

Кој најде да кажува. Вие сте биле илири, ама затоа па сте ги менувале имињата од Илири, Дарданци, Арнаути, Арбанаси, Албанци, Албанци. Некаде се сретнувате како племиња: Геги, тоски, Чами.

Голема е Македонија, младо момче.... Од Албанските планини до Места, Од синиот Егеј до Прохор Пчињски.

Тогаш да не бевте Алиени? Вие сте биле албанци, сте биле илири...ни самите не знаете зашто од илири сте преминале во албанци.

Имало маало, можеби. Имало и турска касарна. Ја нема. Власите се таму, турците ги нема. Албанци има, во околните села
lele samo kolku si glup.
Grcite pred da bea grci bea Pellazgi. i sto ima vrska ?

ja sum gord sto zborim jazik sto e star 5.000 godini. Ja sum gord sto ne sum dojden od Karpati nitu dojden od nikade. Gord sum sto znam sto sum sto imam identitet, i me znae cel svet kako star narod (osven Makedoncite( sto se dojdeni od karpatite) sto imat druga istorija od cel svet).
imate problem so identitetot, znam kompleksirani ste, imate problem so Grcija (imeto) Bugarija i so Srbija (crkvata) za razlika od vas nie za nashiot identitet nemame problem so nikogo site znat koj sme nie.
Jazikot sto go zborim ja e star 5.000 godini, a da ne bese Tito Makedonskiot jazik, Makedonecot i Makedonija nema da postoese.

http://www.nytimes.com/interactive/2012/08/24/science/0824-origins.html?smid=fb-share

eve so fakti

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Ајде сега сликај се :D Кога ќе ми најдиш уште еден текст каде заедно се F и А (како на саркофагот) тогаш ќе има напредок за тебе, дотогаш барај...

А подобро ќе беше да речеше дека Илирите имале своја азбука, и така да се вадиш од калта, и да ја фураш таа теза дека саркофагот е испишан на Илирска азбука :ROFLMAO: Али повеќе ќе беше за жалење отколку за смеење :icon_lol:
--- надополнето: 25 август 2012 во 14:42 ---

Преводот на кој?? На албанските националисти?! Дај кажи кој компетентен го прифатил вашиот превод??

Од националист, објективен историчар никогаш нема да биди!
КОЛКУ КОМПЕТЕНТНИ ИСТОРИЧАРИ САКАШ КОИ КАЖУВААТ ДЕКА АЛБАНЦИТЕ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВО БАЛКАНОТ???????????
И кажи колку компетентни историчари кажале дека албанците се дојденци?????????
тоа е напишано пред 2300 год. да не сакаш и граматиката да биде иста како денеска??????
Можеби сум националист, но се базирам на објективни историчари...
Илирите живееле и во Италија и во балканот, затоа дека најпрво тие имаа контакт со латинскиот свет.......и нема да биде невообичаено ако помешаат некоја буква,
И јас кога пишувам на албански често употребувам кирилица.......но се знае што сум јас.......

Член од
19 мај 2010
Мислења
2.124
Поени од реакции
324
КОЛКУ КОМПЕТЕНТНИ ИСТОРИЧАРИ САКАШ КОИ КАЖУВААТ ДЕКА АЛБАНЦИТЕ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ ВО БАЛКАНОТ???????????
И кажи колку компетентни историчари кажале дека албанците се дојденци?????????
тоа е напишано пред 2300 год. да не сакаш и граматиката да биде иста како денеска??????
Можеби сум националист, но се базирам на објективни историчари...
Илирите живееле и во Италија и во балканот, затоа дека најпрво тие имаа контакт со латинскиот свет.......и нема да биде невообичаено ако помешаат некоја буква,
И јас кога пишувам на албански често употребувам кирилица.......но се знае што сум јас.......
brat na kogo mu objasnues.
cel svet ima ista istorija samo ovie imat druga. prasaj go sto e slavo makedonec ili anticen ili ili bugar ili srbin.
Ne znae ni sam.
Ah tito tito...

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
cel svet ima ista istorija samo ovie imat druga. prasaj go sto e slavo makedonec ili anticen ili ili bugar ili srbin.
Ne znae ni sam.
Ah tito tito...
Е тој Тито што направи,која грешка,сега морам да читам глупости од тебе,да не беше тој и тебе ќе те немаше и не ќе мораше тебе да те читам,гробот негов да му ..... што направи

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168

Кажи искрено дали има ортодоксни албанци во Македонија? ако знаеш.....
И вие велите дека сте: Бриги, пајонци, македонци, пелазги, емати, хити, десарети итн....што сте навистина?
Македонија колку и да била голема, никогаш не била во скопје........
Не бере, туку Bërë, bën, baj, boj, bo - различни диалекти......и значи креирам, правам, работам
Бере - или славјанско или македонско, одлучи се!!!!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Ne znae ni sam.
Ah tito tito...
Не сакам да се бранам со напад, но некогаш ми избегнуват зборови, темата е Потеклото на албанците и да се држиме внатре во темата.....;)

H

HITCH

Гостин
Каде во Италија? Во кој дел поточно?

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Кажи искрено дали има ортодоксни албанци во Македонија? ако знаеш.....
И вие велите дека сте: Бриги, пајонци, македонци, пелазги, емати, хити, десарети итн....што сте навистина?
Македонија колку и да била голема, никогаш не била во скопје........
Не бере, туку Bërë, bën, baj, boj, bo - различни диалекти......и значи креирам, правам, работам
Бере - или славјанско или македонско, одлучи се!!!!
Постоела ли некогаш Илирија како организирана држава,со знаме и грб и сите симболики??Постоело само Илирско востание со Бато и Илирско движење со Људевит Гај,настани кои се случиле далеку од вашата Шкиперија денес...
--- надополнето: 25 август 2012 во 15:42 ---
Не ли гледаш сакаат и таму да си ја оправдаат присутноста,па демек од таму излегуваат латинските зборови во нивниот јазик и слично...романтика

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
немам поим каде точно... но во оваа истражување се спомнуваше нешто...

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Кога некој народ ќе се насели доминантно на некоја територија , си го менува името на земјата, Србија, Хрватска, Албанија, Бугарија, Словенија...... се се тоа нови имиња на земји кои порано поинаку се викаа
Албанскиот денешен јазик не е романизиран. јазиците на древните народи кои и исчезнале под влијание на вековното римско владение на овие простори се романизирале, Албанскиот јазик не е романизиран што значи дека дошле многу после престанокот на римската власт на овие простори како и то дека денешниот Албански јазик му припаќа на истата група на јазици (Индоевропски) како на пример и Српскиот (Сатем) кои се доселеници овде на балканот. Во ни едни документи или извори не се спомнува Албанија, Албанец се до 12 век кога навелико веќе беа наелени овде словени. Обичаите дијалектот и традициите на албанците во Македонија, Албанија, косово, црна гора ... се идентични што значи дека тие се населиле од една мала територија на тие простори релативно во блиско минато и не си развиле свои сопствени специфики да беше тоа случај кога би живелее на тие простори како автохтон народ. Називите на областите, градовите па дури и називите на племињата албански се земени, позајмени и прифатени од други јазици (Италијански, Српски...)
Имам прочитано но не во детали дека денешниот Албански јазик е најсроден со балтичко литванските јазици а фолклорот , пеењето и обичаите со Романците, ако тоа се покаже точно тоа ќе биде уште еден доказ дека Албанците се населиле овде некаде во 10-11 век од новата ера.

Kajgana Shop

На врв Bottom