Секакви рецепти

A

AnFem

Гостин
Морам да го споделам рецептов, превкусен е!
Се прави најнормално пире, внатре се додаваат морски плодови и филе од морска риба, се меша се заедно, се зачинува со вегета (или што сакате по желба) и се става да се пече.

Мајка ми прави нешто слично на ова, само наместо морски плодови и риба, она става пилешко месо, кисели краставички и печурки, а кога е при крај, одозгора ренда кашкавал.
 

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
дајте нешто благо :D

утре планирам да направам торта со кајсии .. ако излезе добра, споделувам рецепт ;)

пс: ептен е лесна за правење ..
 

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Кажи кое време да дојдеме, да ја пробаме :)
неможе! себична сум кога станува збор за благо! :P jk
..уште не сум ја почнала, приквечер негде :) да заладе малце :P


Ништо не помага околу сецкање кромид и плачење освен електричен сецко :D
помага :) џвакај Орбит, или друга така по лута мастика :) помага ..

проверено и потврдено :D

btw; ептен сакам да отворам ЈуТјуб канал за готвење ..обожувам да готвам! :)
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.878
Пица бурек од готови кори :love:

SDC11939.JPG-6521-1024x768.jpg
  • 500 гр готови кори
  • 300 гр рендана салама
  • 300 гр рендан кашкавал
  • 100 мл кечап
  • 100 гр печурки
  • 100 мл зејтин
Количината и редоследот на состојките може да се менува по желба.
Тавата во која ќе го правиме пица бурекот ја намрсуваме и ставаме една кора, потоа кората ја попрскуваме со зејтин, ставаме рендана салама. Ставаме друга кора и неа ја попрскуваме со зејтин, ставаме рендан кашкавал, ставаме наредна кора која ја попрскуваме со зејтин, ставаме кечап, потоа друга кора и неа ја попрскуваме со зејтин и ги ставаме печурките. Најпосле ја ставаме последната кора и врз неа рендаме кашкавал.
Печеме во загреана рерна на 200 степени додека не се истопи кашакавалот.
 
Член од
28 јануари 2012
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.715
Чоколадна пита

Сакате чоколадо… Сакате пита… А Чоколадна Пита!!?? Ова е едноставен но богат Француски чоколаден тарт со крцкаво домашно пециво и божествен фил кој ќе остави насмевка на Вашето лице неколку часа откако ќе го пробате.
Состојки

за Пециво ќе Ви треба:
  • 250 грама брашно
  • 110 грама путер
  • 5-6 лажици студена вода
за Филот ќе Ви треба:
  • 200 грама стопено темно чоколадо
  • 4 јајца
  • 50 грама брашно
  • 75 грама стопен путер
  • 100 грама шеќер
Подготовка

Чекор 1: Ќе почнеме со правење на класично пециво со путер… Во длабока чинија ставете ладни коцки путер и почнете со раце да ги мешате со брашното додека путерот да се раствори во брашното и да добиете мазна жолта смеса… Протресете ја чинијата за поголемите грутки да излезат на површината…
Следно, превртете го тестото на работната површина… Ставете го тестото на работната маса и направете дупка во средината од смесата со брашното… Со лажица ставете ја потребната количина студена вода… Изгмечете со раце додека смесата да стане мазна и внимателно почнете да ја размесувате во кружна форма…

Чекор 2:
Земете ја тавата намачкана со путер и во неа ставете го тестото… Внимателно притиснете го и развлечете го тестото до ѕидовите на тавата и отсечете го вишокот… Со вилушка издупчете го дното и страните од тестото…
Покријте го со пекарска хартија и врз неа ставете малку ориз за хартијата да остане на своето место… За почеток на процесот, тестото во рерна ќе го „печеме на слепо„, а подоцна ќе го ставиме и чоколадниот фил.
Ставете ја тавата во рерна 15 минути на температура од 150 степени.

Чекор 3:
Во меѓувреме, ќе го направиме филот… Истопете го чоколадото во длабок сад врз провриена вода… Потрудете се садот да не биде во директен допир со водата.
Измешајте ги заедно шеќерот и брашното, а потоа ставете ги и јајцата и добро измешајте… Следни ставете ги свилестото стопено чоколадо и путерот и мешајте додека да добиете мазна, густа и сјајна смеса!

Чекор 4:
Извадете го пецивото од рерната… Откријте го и врз него сипете го чоколадниот фил. Вратете ја тавата во рерна на иста температура уште 15 минути или додека филот да стане тврд на допир.

Чекор 5:
Време е за сервирање: Овој тарт можете да го сервирате топол од рерна или да го оставите да се излади во фрижидер… Сервирајте го на чинија и уживајте.


СОВЕТ:
Постојат многу начини на овој десерт да му додадете нешто посебно… Зошто да не ставите малку стопено бело чоколадо одозгора, или пак да го попрскате со какао во прав? Ова е мал и едноставен тарт, но толку е богат што ќе го задоволи вашиот вкус за слатки… Добитна комбинација за сите љубители на чоколадото.
 
L

Luki Junior

Гостин
Чистејне на фрижидер.

700-900 грама компир...
1-2 Моркова...
2-3 зелени чушки,
околу 300 грама шампињони (или друг вид на свежи габи)
3-4 чешниња лук
4 јајца
100-150 грама кашкавал
Зејтин, сол, црн пипер, вегета, малку сол, магданос и други зачини по желба
(може оригано, босилек (ако го миксаш со една френка, дава посебен шмек со луко), коријандер, малку кари и индиски зачини....)


Лупеш, дробеш на коцки и морковите на кругове, и ставаш ги у сад за печејне..


Ставаш зејтин вагета, сол, црн пипер, мешаш се на куп и у рерната го ставаш на 200 степена 20-22 минути.. Додека се пече оваа нешто, дробеш ги другите нешта и ги мешаш на куп..


Издробените нешта ги попрскуваш со смачкан, па здробен на ситно лук (може и у аванче да се исчука, ама јас неам аванче и други модерни нешта, и го притискам со ножо и го сецкам на ситни парченца да пуште сок)..

Запечените компири вадеш ги од фурната, и додаваш зеленчуко... Исто додават се сите зачини и се убаво се размешува (исто како на сликата :icon_lol::icon_lol:) и го враќаш у фурната за оште 22-25 минути...


Вадеш го од фурната и требе да изледа вака..


Сокапеш јајцата, и ги ставеш озгоре врз компирите (може да напрааш длабнатинки за да си стојат и да имат правилна форма... мен ме мрзеше и ги ставих така) и кашкавало го изрендаш и го поросеш озгоре рамномерно... Ставаш го у рерната и после 8-10 минути требе да е готово и да излгеда вака



И на крајо сервирајне...


Не знам за колку лица е, ама јас го јадам за 2-3 пати (ако не го докопа цимерката). :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Да го почнам постов во стил на членот погоре:
Сакате грав? Сакате лук? А паста од грав со лук? :D
Рецептов го открив гледајќи TLC (toddlers, lunatics and cakes, хи хи), Buddy од Cake Boss го направи.
Се зема сварен грав (јас го направив со грав од конзерва 200 грама) и лук (количината на лук е во зависност од колку силен вкус сакате да има). Гравот се пасира во миксер (или блендер, а може и да се испасира на рака), лукот се толчи со малку маслиново и сол и се додава во испасираниот грав. Може да се додадат зачини какви сакате, јас ставив оригано и босилок. И voila, имате вкусен прилог со кој сте асоцијални, но среќни и најадени во следните неколку дена :D
Според оригиналниот рецепт требаше целата главичка лук прво да се испече со лушпата (се отсекува само врвот, се става малку маслиново, се витка во алуминумска фолија и се става во рерна околу десетина минути), ама со свеж лук е поароматично.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.641
Поени од реакции
35.182
Царска пита

Потребни состојки:
- 4 јајца
- 1 чаша јогурт или кисело млеко
- 1/2 чаша масло
- 2 чаши брашно
- 1 прашак за пециво
- малку сол
- сирење, кашкавал, шунка, маслинки, кисели краставици (или се што ќе ви се најде по дома :icon_mrgr:)

Се матат јајцата (со миксер), се додава јогуртот или киселото млеко, маслото и се мати убаво, се додава брашното и прашакот за печиво и малку сол, на крај се додаваат исецканите кашкавал, сирење, шунка, маслинки, краставици или по желба, Се се меша убаво, се става во плех и се пече на 200 степени додека не зарумени убаво.
pita.jpg

Bon appetit:pipi:
 
Член од
5 август 2012
Мислења
2
Поени од реакции
2
Ај еден најпрост од мене :)

Стопете 2-3 чоколади за готвење(по желба може да додадете нес кафе или капучино за подобар вкус и мирис) и во нив ставете мелени бисквити, може и лешници,ореви, све и свашта само да се згусни смесата :) Потоа малку во фрижидер зошто од топлово се пушта, па си направив топчиња(џоа за гости) и за дел од секунда СЕ се изеде :D а ако не ви се чека, лажицата и јадете одма! ;) :D
 
Член од
22 април 2010
Мислења
16
Поени од реакции
11
Кока-кола корпички
koka-kola-korpicki.jpg

СОСТОЈКИ
2 шолји кока-кола
1 шолја какао во прав
125 г путер
240 г шеќер
100 г кафеав шеќер
2 шолји брашно
1 ½ лажичка прашок за пециво
2 јајца
малку сол
шлаг пена
зрнесто овошје целосна подготовка на следниот линк Мигусто.мк
 
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Чистејне на фрижидер.

700-900 грама компир...
1-2 Моркова...
2-3 зелени чушки,
околу 300 грама шампињони (или друг вид на свежи габи)
3-4 чешниња лук
4 јајца
100-150 грама кашкавал
Зејтин, сол, црн пипер, вегета, малку сол, магданос и други зачини по желба
(може оригано, босилек (ако го миксаш со една френка, дава посебен шмек со луко), коријандер, малку кари и индиски зачини....)


Лупеш, дробеш на коцки и морковите на кругове, и ставаш ги у сад за печејне..


Ставаш зејтин вагета, сол, црн пипер, мешаш се на куп и у рерната го ставаш на 200 степена 20-22 минути.. Додека се пече оваа нешто, дробеш ги другите нешта и ги мешаш на куп..


Издробените нешта ги попрскуваш со смачкан, па здробен на ситно лук (може и у аванче да се исчука, ама јас неам аванче и други модерни нешта, и го притискам со ножо и го сецкам на ситни парченца да пуште сок)..

Запечените компири вадеш ги од фурната, и додаваш зеленчуко... Исто додават се сите зачини и се убаво се размешува (исто како на сликата :icon_lol::icon_lol:) и го враќаш у фурната за оште 22-25 минути...


Вадеш го од фурната и требе да изледа вака..

Сокапеш јајцата, и ги ставеш озгоре врз компирите (може да напрааш длабнатинки за да си стојат и да имат правилна форма... мен ме мрзеше и ги ставих така) и кашкавало го изрендаш и го поросеш озгоре рамномерно... Ставаш го у рерната и после 8-10 минути требе да е готово и да излгеда вака



И на крајо сервирајне...
Не знам за колку лица е, ама јас го јадам за 2-3 пати (ако не го докопа цимерката). :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Цепи дијалектот:D
Иначе супер рецепт утре ќе го пробам
 

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.546
Поени од реакции
9.457
Може некој да ми каже рецепт за слатко од зрели смокви?
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
торта

Состојки

  • 5 белки
  • 130 гр шекер
  • 2 лаж брашно
  • пола лажица оцет
  • 100 грама сецкани ореви
  • се прават 4 кори по ова содпжина
  • за крема 1
  • 20 жолчки
  • 300 гр прах шекер
  • 1 маргарин
  • за крема 2
  • 1кг млеко
  • 10 лаж шекер
  • 4 пудинг од чоколада
  • 300 гр чоколада
  • 1 маргарин
  • 200 гр прах шекер
  • за крема 3
  • 400 мл слатка павлака
Подготовка

Подготовка

Се матат 5 белки и постепено се додават 130 гр шеќер. Кога ќе се доволно изматени со лажица се додават 2 лажици брашно, пола лажица оцет и 100 гр сецкани ореви. Се прават вакви 4 кори.
Подготовка на првиот крем:
Се матат 20 жолчки со 200 гр прав шеќер. Потоа се става на пареа 10-15 минути додека да се добие потребната густина. Се трга на страна да се олади и кога е оладено се соединува со 1 маргарин претходно изматен со 100 грама прав шеќер.

Подготовка на крем 2:
Од млекото се остава 1 чаша остатокот се става на оган да зоврие со 10 лажици шеќер. Во остатокот се раствара пудингот и се сипува во врелото млеко, се прави густа крема. Кога ќе е готова се трга на страна и се додават искршените чоколади и се меша додека да се стопат. Потоа смесата се остава да олади и во оладена се додава 1 маргарин претходно изматен со 200 гр прав шеќер.

За крем 3:
Се мати слатката павлака

филување кора фил2 фил1 фил3 кора и така натаму јас така ги наредив правилен редослед кора фил 1 фил2 фил3 кора и така натаму
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Денес во самопослугата каде што обично пазарам, забележав дека продаваат замрзнато мелено пилешко месо. Цената му е 73 денари за килограм, што мора да признаете е многу ефтино, посебно сега во оваа ситуација. Купив едно парче, испадна кило и двеста и одам на кај дома и си мислам: Убаво што купив, стварно е ефтино, ама што да правам со замрзнато пилешко месо?
Едвај некако исеков едно парче, околу 300 грама и направив:

Густа супа од плешко мелено месо

На малку зејтин, испржив главичка кромид и го додадов месото да се пржи
Потоа, додека месото се пржеше, додадов ситно исечени, помали зеленчуци и тоа: еден морков, една пиперка ( блага ), еден домат. еден компир
Кога се се испржи, налеав литро вода и додадов коцка за супа. Така се вареш половина час и готово

Можам да Ви кажам, испадна супер, сите ми ја бендисаа.
Сега имам друг проблем - ми остана уште речиси кило од меленото пилешко месо.
Затоа; Ве молам, да дадете, предлог што друго може да се подготви од ова мелено пилешко месо.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom