Секакви рецепти

Член од
22 декември 2011
Мислења
15
Поени од реакции
3

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Само не заборавајте додека го исецкате кромидот за да не ве печат очите :)))))))) Сега баш читав во мојата убава градина, така да еве ви линк .... http://mojataubavagradina.mk/index.php/floras/2011-08-25-09-58-35/283-kromid-onion-sulfur-placenje-solzi-zelencuk :))))
Мислам дека имаше некој трик да се сечи со ладен нож кој претходно стоел во фрижидер.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Мислам дека имаше некој трик да се сечи со ладен нож кој претходно стоел во фрижидер.
Ништо не помага околу сецкање кромид и плачење освен електричен сецко :D
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Некогаш се ублажува ако претходно го измиеш или па сугестивно помалку ти се плаче. :)
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ништо не помага околу сецкање кромид и плачење освен електричен сецко :D
Знам ама...читав некаде ама никогаш не испробав..ме фаќа страв да не забележи некој дека чувам нож во фрижидер и да ми испратат жуто комбе пред зграда. :D

Едит. Треба и кромидот да е ладен од фрижидер.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ќе си купите наочари за пливање и ќе немате проблеми :)
 

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Ништо не помага околу сецкање кромид и плачење освен електричен сецко :D
Појма неам кај слушнав, ако си џвакал мастика немало да ти солзат очите. Неам пробано, незнам за 100%
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Овај рецепт вчера го направив, само ми фалеше соја сос за да биде потполно задоволството.

Потребни продукти

250 гр. ориз
250 гр. стек
половина пакетче пасирани домати
масло (јас употребив маслиново)
1 морков
магдоност, вегета, сол
топла вода по потреба

Стекот се сечи на тенки ленти како резанци и се остава да се свари во вода. Во загреаното масло се ставаат да се испржат парчињата стек, кога ќе бидат готови се остават да се исцедат на салафетка во една чинија.
Претходно исечениот морков на мали коцки се додава со оризот во загреаното масло од пилешкиот стек, кога ќе се заруменат се тураат пасираните донати, топлата вода (мене околу 600 мл ми требаше за да биде готов оризот), магдоносот и зачините. Се остава да врие со мешање се додека оризот не биде сварен и не изврее целата вода.
Кога ќе биде готов оризот се додаваат внатре пржените резанци и се промешуваат малку, мене ми фалеше соја сос за да биде типична храна како од кинески ресторан, мислам дека и малку грашак од конзерва би му дало интересен вкус на ова јадење.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Појма неам кај слушнав, ако си џвакал мастика немало да ти солзат очите. Неам пробано, незнам за 100%
Ja чув дека и да ја наполниш устата со вода додека сецкаш кромид и немало да ти течат солзи :pos:
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ќе си купите наочари за пливање и ќе немате проблеми :)
Еден пријател на татко ми, нуркач по професија, сецкаше кромид со наочари и маска за нуркање :pos: Epic беа скарите што се правеа кога ќе се избацеше со маската :pos:

Анис, анасон, коморач, има повеќе имиња, иначе е зачинот што се става во мастика (ракијата).
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Анис, анасон, коморач, има повеќе имиња, иначе е зачинот што се става во мастика (ракијата).
сигурен си?
зошто тогаш во Ш - нарачавме греано вино и токму оваква ѕвездичка ми падна во шоља
зар и во вино ставаат анасон, освен во мастиката? за цимет- ок, али ова:rolleyes:
[
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
сигурен си?
зошто тогаш во Ш - нарачавме греано вино и токму оваква ѕвездичка ми падна во шоља
зар и во вино ставаат анасон, освен во мастиката? за цимет- ок, али ова:rolleyes:
[
Сигурна сум, тоа е ѕвездест анис (star anise). Слаткаст е вкусот, не би ме чудело да го ставаат и во варено вино.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Пржени ефтини колбаси

Кобласите најнапред, ако е можно, ќе ги излупам. Ако колбасите не можат да се излупат тогаш ќе ги издупам со чепкалка.
Во тенџере, на оган, ќе ставам вода и од кога водата ќе зоврие, го тргам тенџерето од оган и во водата ги ставам ефтините колбаси. Така ги оставам колбасите во поклопено тенџере 20 до 30 минути. На овој начин колбасите ќе омекнат и ќе се намали количеството на сол и други зачини во нив.
Потоа, ги вадам колбасите од водата, ги бршам со салвета и од сите страни ги премачкувам со сенф. На крај, премачканите колбаси кратко ги пропржувам, на умерен оган, од сите страни.
Ова е скромно јадење но колбасот заслужува посебно внимание, бидејќи тоа е јадење на сиромашите. Овој рецепт не се однесува на разни деликатесни колбаси, кои по нашите месарници се нудат со цени често повисоки од цената на кременадли или шницли, туку на најефтините колбаси со цени од 90 до 130 денари за килограм кои со различни имиња се нудат во продавниците.
Ваквите колбаси биле познанати многу одамна. Во Стариот Рим ги правеле од овчо и козје месо и тоа, како и денеска од најнеквалитетно месо. Денеска дури и незнаеме од што ги прават. На опаковката обично пишува „ изработено по спецификација на произведувачот “, а што има во таа спецификација никој не знае. Тоа е секако начин, да месото со најслаб квалитет, со додавање на зачини и немесни додатоци, се направи вкусно за човечка употерба, со најниска цена која и најсиромашните ќе можат да ја платат.
Многу песни се напишани за ваквите колбаси. Воениот марш на Легијата на странците на Франција е посветен на ефтиниот колбас – крвавица – Le boudin.
Затоа пробајте го овој мој скромен рецепт и предложете други рецепти со храната на сиромашните, ефтиниот колбас.
Кој сака може да ја чуе и Le boudin на оваа адреса :
http://www.youtube.com/watch?v=qyoLv_HVFJE&feature=related
 
Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Хмммм. Секакви рецепти а? Ај баш ме интересира мене, сакам да направам ''холандски колач'' или ''магиџен'' како сакате викајте го. Битно е ефектот да се смејам дури го јадам:pos: , што се подразбира мора да содржи ТХЦ или Канабис. Кој ке ми го каже рецептот ке го поканам на колачот ветувам!!!
Кувари вие сте на потег
 

Kajgana Shop

На врв Bottom