Аквариумски риби (општи дискусии)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
е колкава е таа средна кугла де? ако имаат доволно простор за пливање земи ако не ич не земај

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.464
Не ги мачи рибите. Самата вода која не се прочистува е извор на зараза на рибите. Грешка е ако мислиш со менување на водата ќе се реши проблемот, тоа се тропски риби и водата треба да биде малку кисела, а воедно треба и да дишат. Од каде ќе има кислород во водата без растенија.

Член од
28 февруари 2011
Мислења
41
Поени од реакции
6
е колкава е таа средна кугла де? ако имаат доволно простор за пливање земи ако не ич не земај
3 литри :)
Не ги мачи рибите. Самата вода која не се прочистува е извор на зараза на рибите. Грешка е ако мислиш со менување на водата ќе се реши проблемот, тоа се тропски риби и водата треба да биде малку кисела, а воедно треба и да дишат. Од каде ќе има кислород во водата без растенија.
Сеа брат таа е некако живее :)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Јас имам карас и телескоп,ама ми живеат во голема кугла од 12 литри,во која има 10 литри вода и еднаш неделно менувам :D во 3 литри...некако многу минијаторно е...

Член од
28 февруари 2011
Мислења
41
Поени од реакции
6
Јас имам карас и телескоп,ама ми живеат во голема кугла од 12 литри,во која има 10 литри вода и еднаш неделно менувам :D во 3 литри...некако многу минијаторно е...
незнам мене онака ми е има стварно минијатурни кугли од пола литар :) едно девојче во такво чуваше бета борец :)

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Најдобро земи си аквариум, колку и да е голем сепак е подобар од каква и да било кугла и можеш да инсталираш и филтер во него. :)

Инаку по смотана риба од карас нели си можел да најдеш? :oops:

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
незнам мене онака ми е има стварно минијатурни кугли од пола литар :) едно девојче во такво чуваше бета борец :)
Бета борците можат и во чаша да живеат...ама на еден караш му треба минимум 2 литри вода

Член од
1 септември 2011
Мислења
177
Поени од реакции
113
не ги мачи во 3 литра вода, или земи поголема кугла ( барем 8 литарска) или земи си аквариум;)
Во толкава мала кугла не би ставила ништо повеќе од еден бета борец, тој и онака е статична риба, додека карасот е помобилна риба и сака поголем простор на движење како и би се развивал подобро

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Земи си бета борец, најмила риба е. Си живее сама, си нема проблеми, јас 3 години ја чував. Сега имам карас, прво земав 2 во одприлика кугла од 3 литри вода ама ми умре едната, земав друга и таа ми умре.
И карасот некако бучен ми е :icon_lol:

Член од
4 август 2011
Мислења
35
Поени од реакции
14
И конечно решив да чувам риби :icon_mrgr:!! Одсекогаш ме интересирал подводниот свет па би сакал дел од него да биде во мојот аквариум :) Па аквариумот ми е спремен но немам риби..сакам да чувам само скалари ии би сакал да прашам кој други риби можат да се чуваат заедно скаларите...?

Член од
13 декември 2011
Мислења
218
Поени од реакции
43
Епа вака, мојот аквариум е со димензии 50х30х25
Во него сакам да чувам 3 ксифо (црвени) и 3 блек (црни) рипки.
Според вас кој е најубав песок да го купам и од каде, и украси и други работи ...

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.405
Поени од реакции
590
...ама на еден караш му треба минимум 2 литри вода
Додади уште една нула после двојката и точен ќе ти биде одговорот;) Минимум за нормално развивање на караси е 15-20 литра . Е сега , не дека нема да живее и во 3 литра , ама со каков квалитет , а поготово и во кугла каде нема кислород , филтер ....

Член од
28 март 2010
Мислења
76
Поени од реакции
11
Следната недела планирам да "оформам" аквариум ,може ли некој да ми каже во кој аква шоп има најголем избор на билки? Аквариуми имав пред 15-тина години и од тогаш многу работи се сменети :).

Член од
4 август 2011
Мислења
35
Поени од реакции
14
Дечки неколку прашања до вас :) Значи имам аквариум од пред 2 недели,подлогата ми е чакал (така ми рекоа:pos:) и имам неколку вида водни растенија,школки и пластичен корал.Па би сакал да ја сменам подлогата и растенијата бидеќи изгледа многу вештачки :) Затоа сакам да прашам каде можам да најдам растенија во Битола.Иначе сакам да си купам чистач,а ми имаат кажано дека ги јади малите риби а мојава е скоро спремна да се породи :icon_lol:...

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Имам проблем,ептен голем значи ме фаќа хистерија.Имам риба и сеа риба ко риба ја напумпале овие мажјациве,ко свиња е во стомакон ко ќе ја видам.Работата е што секој си мисли оти таа е трудна.Арно ама неможи да е трудна 2 месеца,и сеа почна да ме фаќа хистерија ви велам,незнам од што и е тоа.Дури почнав да размислувам и црно,односно да бидам блек.Мислам дека таа тура перници под стомакот за да изглеа дебела за да не ја закачаат мажјациве односно да не и се вртат многу околу опашот.Ама тука доаѓа друг проблем ,незадоволни мажјаци.Страв ми е да не се попедерчат вака сами со една женка(имав уште една ама умре од ебајне пошо неможеше да затрудни кутрата и не ја оставаа , ѕрцките и ги извадеја).ПОМОШ ВЕ МОЛАМ
Носи ја на гинеколог со време,да не треба да резевриша место во бутел.

Kajgana Shop

На врв Bottom