- Член од
- 28 март 2010
- Мислења
- 76
- Поени од реакции
- 11
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- themobilephotographyblog.com
Каде може да се купат убави (поголеми) примероци на Скалари, по можност Wild Peruvian - Altum?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Очајна сум. Го средив аквариумот одново, со нова вода, превриена песок и камчиња, водата ја оставив 24 часа да стои, исто така и ставив капки против болести.
Купив неколку рипчиња и не потераа неколку дена, чистачот ми умре.
Гледам дека и карасот одвреме навреме седи во еден ќош, па пак после си плива и така постојано...
Каде грешам?
Не бе, не читам. Или тоа е најлесен одговор, не читаш, па еве ти читај, занимавај се додека ти умираат рибите!?
Или те мрзи да ми дадеш конкретен одговор?
Читав, ама работата е што секаде има различни совети, на едно место читам да се турива водата од рибите в аквариум, на друго место да не се турива зашто може да содржи бактерии... итн итн.
Плус прашувам по пет-шоповите, ама ми даваат некои глупави одговори и се тотално незаинтересирани, па затоа се обратив тука, ама наидов на арогантно однесување.
Благодарам за советот ДА НЕ КУПУВАМ РИБИ, среќа што си напишал со големи букви, зашто инаку немаше да прочитам, ама јас чувам риби уште од мали нозе и никогаш не сум имала ваков проблем, па сега го имам и побарав помош.
Благодарам за линковите, многу се покорисни од твоите гигантски постови.
Имам голем триаголен аквариум ..
Поздрав до тебе и триаголниот аквариум.Како што е многу теми спомнато уназад, за инсталацијата на аквариумот и потребните реквизити од природно потекло што би требало да ги содржи, споредувајќи го твојот аквариум,забележувам и дека не е во тој контекст истиот. Во превод, да би се размножиле одреден вид на риби,потребно е да имаш најмалце 2 парчиња од споритвен пол од видот на рибата и да ги донесиш природните услови каде што живеат рибите, во твојот аквариум во најголем процент ископирани.Дури тогаш би имал успех со размножувањето. Исто така, зависно од тоа за која риба станува збор,потребни се посебни припреми, за истите можеш да се расчиташ на интернет. Дали пред мрестење се хранат со појака (жива храна,бладвормс,тубифекс,дафнија...итн.) каква вода саакаат каква средина,дали се со родителски афинитети, или канибалски, кој сетап треба да го има аквариумот...
Пред се мрестењето риби е еден голем предизвик, особено оние понежните.Најголем проблем на акваристичко ниво имав со мрестењето на разбори и неон тетрите,заради нежниот имунитет што го имаат.
И прочитај ги уназад текстовите, посади тревки, купи песок од скопје не мора од грција, напрај малце македонски промет, нели си вмровец, Аквашоп НЕМО , трговски центар ОЛИМПИКО, улица ЛОНДОНСКА, накрши лептокарија карпош 3, таксистите знаат. Тука е рајот за акваристите, можеш да најдеш што ти треба за твојот аквариум. А треба, подлога за растенија, крупна подлога да не “бега“ подлогата за растенијата, РАСТЕНИЈА за биолошка филтрација, и циклиран филтер кој ќе го миеш еднаш месечно со акв. вода...
Обично кога сум купувал риби што не ми е познато како се одгледуваат сум прашувал во продавницата каде што ги купил, и нормално, сум купувал машки и женски за да може да се мрестат.
Инаку да не замарам ептен со што како ако има некој некои совети да ми каже што е проблем што рибите никако не успеваат да се размножат. Секоја помош е добредојдена. Благодарам однапред!
ретко ама се наоѓаИмам еден стар аквариум не е користен можеби 4-5 години.Ми стоеше во визба али сега сакам да си напрам за дома..али секако е валкан..со какво сретство смее да се исчисти едно друго..Имав претходно една рипка али ми умре по 2-3 год ја чував во кугла..сега сакам нешто појке..сакам да објасни некој ако може..и од кога ке набавам пумпа филтер едно друго колку време да ја оставам водата да купам ли некое средство? па подоцна на 1-2 недели кога треба да се цисти се празни менува 20 ;30% а новата вода да биде од чешма?Дај нека ми објасни некој ако сеуште има активни на форумов
Имам еден стар аквариум не е користен можеби 4-5 години.Ми стоеше во визба али сега сакам да си напрам за дома..али секако е валкан..со какво сретство смее да се исчисти едно друго..Имав претходно една рипка али ми умре по 2-3 год ја чував во кугла..сега сакам нешто појке..сакам да објасни некој ако може..и од кога ке набавам пумпа филтер едно друго колку време да ја оставам водата да купам ли некое средство? па подоцна на 1-2 недели кога треба да се цисти се празни менува 20 ;30% а новата вода да биде од чешма?Дај нека ми објасни некој ако сеуште има активни на форумов