CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.872
Поени од реакции
23.266
Зотоа што така сум пораснат и образуван.

За мене е правење кејф да се прави правилната работа а искрено и уживанција.Не знам што е можно да е поголема уживанција од правилно сработена работа.Можеби боли кога нема да ти ја ценат работата понекогаш али јебига тоа е живот.

А за тоа која генерација ќе дочека не ми е многу гајле и вака и така сите ќе умреме еден ден и мислам дека подобар начин да го поминеш животот од тоа да работиш на тоа тие после тебе да живеат подобро од тебе нема.

Плус и се треба да си е умерено има доволно време и за уживање.
Тука генерално неможам да се сложам и имаме дефинитвно различни мислења. Знаеш дека во секоја фамилија ке се погоди некоја црна овца која цел труд на родителите или наследството ке му еби матер по коцки и курви, така да...

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Тука генерално неможам да се сложам и имаме дефинитвно различни мислења. Знаеш дека во секоја фамилија ке се погоди некоја црна овца која цел труд на родителите или наследството ке му еби матер по коцки и курви, така да...
јеби га живот :D

Секој нека прави тоа што му се сака.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Јас би сакал нешто да прашам, баш лаички...
Значи, Си-еН-еН вели дека сме во групата најлоши економии во критериум невработеност, определени медиуми ја пренесуваат веста како што ја пренеле, па прашав дали економијата се злоупотребува политички или сето тоа е испреплетено како свински црева, или...
Но, не е важно тоа сега...
Друго ми беше мислата...
По форумов, со текот на годините, се развиваа разни дискусии, та 2008 била година со незнам ти каков раст, та чиста фантазија, та статистиката велела БДП растел, ова она, суфицит, дефицит... едни велат напредуваме, други велат назадуваме... зависи кому како му чини.
Е, сега прашањето е: Што е тоа од таа семоќна статистика, велелепни информации за успеси или пропаст, пак зависи кому како му чини, кога мене како граѓанин ми е се исто?
Се ми е исто во смисла дека некои работи со мојот приход сеуште неможам да си ги допуштам, но, од друга страна, не сум нити сиромашен?
Јас тврдам дека се е исто подолго време.
Заклучокот е дека сите лажат и си ја вртат водата на својата воденица. А состојбата е таа каква што е веќе подолго време, а, како ми се чини, таква и ќе стане уште долго време.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас тврдам дека се е исто подолго време.
Заклучокот е дека сите лажат и си ја вртат водата на својата воденица. А состојбата е таа каква што е веќе подолго време, а, како ми се чини, таква и ќе стане уште долго време.
Она што јас се обидувам да го објаснам толку години е тоа. Но секој обид да се искритикува дека не одиме напред туку тапкаме во место е окфалификувано како - комуњар.
Секако дека се е исто, економијата можеш да ја прикажеш како сакаш, од еден извештај извади ги најдобрите показатели и пласирај пред широки народни маси лелеле гледајте идеме напред. Никаде не идете бре, тапкате во место од 97ма до денес.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Она што јас се обидувам да го објаснам толку години е тоа. Но секој обид да се искритикува дека не одиме напред туку тапкаме во место е окфалификувано како - комуњар.
Секако дека се е исто, економијата можеш да ја прикажеш како сакаш, од еден извештај извади ги најдобрите показатели и пласирај пред широки народни маси лелеле гледајте идеме напред. Никаде не идете бре, тапкате во место од 97ма до денес.
Така... но истото важи и во обратна насока, нели? Во зависност од потребите се врши и манипулацијата.
Но... која е вистинската ситуација? Дали кога ќе се собере најдоброто и најлошото, па се дојде до некоја средина, или?
Е, за тоа ниту сме имале, ниту ќе имаме чесен одговор.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Така... но истото важи и во обратна насока, нели? Во зависност од потребите се врши и манипулацијата.
Но... која е вистинската ситуација? Дали кога ќе се собере најдоброто и најлошото, па се дојде до некоја средина, или?
Е, за тоа ниту сме имале, ниту ќе имаме чесен одговор.
Така изгледа од страна верувам. Но за да ја докажеш реалноста мораш да ги вадиш тие индикатори, во спротивно шител, плакатолепачи и цицачи ќе те надвладеат :)

F

FARANG

Гостин
Ostajte indikatori vo MKD i onaka se manipulira so tie informacii. Nie ne sme vo sostojba da kazeme kolkav % od naselenieto e nevraboteno zatoa sto na crno i samite znaeme deka barem eden od 10 vraboteni e taka vraboten. Razmislete napravete spisok i ke vidite deka imame dobar % taka vraboteni. Kolku se prijaveni so celosen prihod, kolku firmi rabotat a nemaat likvidnost itn... Samo budala ili apla stranec denes moze da se nasloni na nekakvi brojki od i vo vrska so makedonskata ekonomija.

Porano rabotev so eden golem investitor koj imase svoi inikatori za toa kako edna ekonomija napreduva. Alternativa na ovie cifri oti i on go imase istiot problem koga investirase vo azija. Ona sto on gledase bese lokalniot bankarski sistem, organiziranost na katester i pravna zastita na investiciite i telekomunikaciite.

Bankarskiot sistem e dobar indikator za dvizenjeto na kapitalot vo edna ekonomija. Vo MKD ima napredok ako se sekavate pred 15 god vo SK imase 3-4 bankomati, vo Ohrid 1 i vo Bitola samo vo Epinal. Taka bese vo '97 bas se sekavam. Katastrofa. Nemase privatni penziski fondovi i luge seuste ne ja svakaat razlikata pomegu debitna i kreditna kartica. Bankarskiot sistem vo toj period bese edno 20-30 godini nazad vo sporedba so zapad. Denes sme uste nazad ama ne do tolku. Bi rekol 5-10 godini, vo golema mera ima napredok ali deka moze poveke moze i treba.

Katasterot togas ni bese katastrofa. Stvarno neznam kako e denes, pa eve ke ostavam ako ima nekoj poupaten da komentira. Znam deka se raboti vecno na nego ali sto i kako nemam poima.

Telekomunikaciite se dobar indikator za toa so kakva finansiska mok raspolaga narodot i dali ima interes golemi firmi da vlozuvaat vo drzavata. Vo '97 mobilnite vo MKD bea retkost. Se sekavam 1000 denari gi trosev sekoj 3-4 dena oti telefonot go koristev isto ko vo Australia. Se sekavam 40 denari minuta mi naplakaa najsakpo vo svetot lol. Denes veke ne e taka. Ima napredok. Imame i poveke operatori i wifi na teritorija na cela drzava. Duri sme i lideri vo odredeni obasti. Nemame golem intake na ekstra servisi ama sepak ne e loso. Ova pokazuva deka nardotot sepak ima nekoj esktra pari za trosenje i postojat moznosti za razvivanje biznis.

Se na se daleku od toa deka stoime vo mesto. Ima navidum mal naperdok vo standardite ama golemi iscekori i vnatresni preureduvanja vo bitni delovi ekonomijata sto normalen graganin bas i ne gi percepira premnogu a indirektno ima korist od toa. Za zal kako relativno nova drzava i ekonomski slaba tek sega stigame nekoj raboti sto nekoj drzavi gi imale so vekovi.

Ekonomijata ke raste i vo idnina ama treba poagilno toa da go raboti narodot a ne da se ceka samo od partiite.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Ostajte indikatori vo MKD i onaka se manipulira so tie informacii. Nie ne sme vo sostojba da kazeme kolkav % od naselenieto e nevraboteno zatoa sto na crno i samite znaeme deka barem eden od 10 vraboteni e taka vraboten. Razmislete napravete spisok i ke vidite deka imame dobar % taka vraboteni. Kolku se prijaveni so celosen prihod, kolku firmi rabotat a nemaat likvidnost itn... Samo budala ili apla stranec denes moze da se nasloni na nekakvi brojki od i vo vrska so makedonskata ekonomija.

Porano rabotev so eden golem investitor koj imase svoi inikatori za toa kako edna ekonomija napreduva. Alternativa na ovie cifri oti i on go imase istiot problem koga investirase vo azija. Ona sto on gledase bese lokalniot bankarski sistem, organiziranost na katester i pravna zastita na investiciite i telekomunikaciite.

Bankarskiot sistem e dobar indikator za dvizenjeto na kapitalot vo edna ekonomija. Vo MKD ima napredok ako se sekavate pred 15 god vo SK imase 3-4 bankomati, vo Ohrid 1 i vo Bitola samo vo Epinal. Taka bese vo '97 bas se sekavam. Katastrofa. Nemase privatni penziski fondovi i luge seuste ne ja svakaat razlikata pomegu debitna i kreditna kartica. Bankarskiot sistem vo toj period bese edno 20-30 godini nazad vo sporedba so zapad. Denes sme uste nazad ama ne do tolku. Bi rekol 5-10 godini, vo golema mera ima napredok ali deka moze poveke moze i treba.

Katasterot togas ni bese katastrofa. Stvarno neznam kako e denes, pa eve ke ostavam ako ima nekoj poupaten da komentira. Znam deka se raboti vecno na nego ali sto i kako nemam poima.

Telekomunikaciite se dobar indikator za toa so kakva finansiska mok raspolaga narodot i dali ima interes golemi firmi da vlozuvaat vo drzavata. Vo '97 mobilnite vo MKD bea retkost. Se sekavam 1000 denari gi trosev sekoj 3-4 dena oti telefonot go koristev isto ko vo Australia. Se sekavam 40 denari minuta mi naplakaa najsakpo vo svetot lol. Denes veke ne e taka. Ima napredok. Imame i poveke operatori i wifi na teritorija na cela drzava. Duri sme i lideri vo odredeni obasti. Nemame golem intake na ekstra servisi ama sepak ne e loso. Ova pokazuva deka nardotot sepak ima nekoj esktra pari za trosenje i postojat moznosti za razvivanje biznis.

Se na se daleku od toa deka stoime vo mesto. Ima navidum mal naperdok vo standardite ama golemi iscekori i vnatresni preureduvanja vo bitni delovi ekonomijata sto normalen graganin bas i ne gi percepira premnogu a indirektno ima korist od toa. Za zal kako relativno nova drzava i ekonomski slaba tek sega stigame nekoj raboti sto nekoj drzavi gi imale so vekovi.

Ekonomijata ke raste i vo idnina ama treba poagilno toa da go raboti narodot a ne da se ceka samo od partiite.
Се согласувам, особено за делот дека инвеститорите се повеќе заинтересирани за податоци поинакви од оние кои ги издава Заводот за статистика.

Сепак, споредено со Америка, нашиот банкарски систем и финансиските инструменти се далеку послаби од тој пазар.

Можеби и доаѓање на други банки ќе отвори простор за повеќе инвестиции, бидејќи одредени компании се „верни“ на некои банки, па го земаат и тоа во предвид, и обратно, доаѓањето на некои големи компании може да привлече нови банки.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
. Za zal kako relativno nova drzava i ekonomski slaba tek sega stigame nekoj raboti sto nekoj drzavi gi imale so vekovi.

Нема везе колку си нова држава.САД од прва успеале да го напишат до сега во историја еден од најдобрите устави што гарантира слобода.Им требало дури 200 години за самите да си ја зафркнат државата со тоа што го игнорирале уставот.

Ние уште во старт имаме се зафркнато и додека не се направат нови темели никогаш нема да може да се изгради држава.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99

Не би рекол дека тапкаме во место. Квалитетот на живот од тогаш до сега е сменет на полошо за скоро сите јас што ги познавам. Вредноста на примањата/платата е доста намалена - неколку кратно зголемени трошоци за живот а платата или е иста или е минимално покачена. Така да полекатонеме:noze:

F

FARANG

Гостин
Ti go sporeduvas SAD so MKD? Pa tie kolku vreme bile angliska kolonija koja bila dovolno organizirana da opstane samostojno pa duri i plakala danoci na london. SAD koga se izboril za nezavisnost so kogo se granicel? So meksiko (banana drzava), kanada (dvajca bez trojca) i so indijanski pleminja koj imale lak i strela ko oruzje lol... Poentava mi e ima mnogu raboti koj deluvaat na toa kako edna drzava ke se razviva SAD imale dobri uslovi i gi iskoristile. Koga oni trebele indijanci nemalo CNN da kuka kako toa e genocid. Nie koga YU se raspadna moravme da go dademe oruzjeto i pocnavme drzava so 20 mil marki u trezor i ograben narod od strana na ex YU bankite. Baska nasive indijanci uste togas proglasuvaa kvazi drzavi na nasa teritorija, i site sosesedi ne gledaat nas ko banana republika spremni sekoj moment da ne izedat. Vo takva situacija sto poprvo? Se napravija mnogu greski ama prebrodevme bitno e sto ponatamu.

Нема везе колку си нова држава.САД од прва успеале да го напишат до сега во историја еден од најдобрите устави што гарантира слобода.Им требало дури 200 години за самите да си ја зафркнат државата со тоа што го игнорирале уставот.

Ние уште во старт имаме се зафркнато и додека не се направат нови темели никогаш нема да може да се изгради држава.
--- надополнето: 23 август 2012 во 15:23 ---
Kaj mene e obratno. Pola familija vo toj period imase izgubeno rabota od privatizaciite sto se desavaa. Sega se snajdeni, nie pomognavme od strana ama i decava (bratucedite) mi se snajdeni i toa relativno dobro. Nemam nitu eden clen vo administracija nitu partiski povrzan a sepak ete site se OK

Не би рекол дека тапкаме во место. Квалитетот на живот од тогаш до сега е сменет на полошо за скоро сите јас што ги познавам. Вредноста на примањата/платата е доста намалена - неколку кратно зголемени трошоци за живот а платата или е иста или е минимално покачена. Така да полекатонеме:noze:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ti go sporeduvas SAD so MKD? Pa tie kolku vreme bile angliska kolonija koja bila dovolno organizirana da opstane samostojno pa duri i plakala danoci na london. SAD koga se izboril za nezavisnost so kogo se granicel? So meksiko (banana drzava), kanada (dvajca bez trojca) i so indijanski pleminja koj imale lak i strela ko oruzje lol... Poentava mi e ima mnogu raboti koj deluvaat na toa kako edna drzava ke se razviva SAD imale dobri uslovi i gi iskoristile. Koga oni trebele indijanci nemalo CNN da kuka kako toa e genocid. Nie koga YU se raspadna moravme da go dademe oruzjeto i pocnavme drzava so 20 mil marki u trezor i ograben narod od strana na ex YU bankite. Baska nasive indijanci uste togas proglasuvaa kvazi drzavi na nasa teritorija, i site sosesedi ne gledaat nas ko banana republika spremni sekoj moment da ne izedat. Vo takva situacija sto poprvo? Se napravija mnogu greski ama prebrodevme bitno e sto ponatamu.
САД биле во војна со најголемата империја на времето Велика Британија кога се ослободиле и ПОБЕДИЛЕ .

Тие индијански племиња на САД им требале декади и декади да ги победат.Ако се водите според филмови САД тепал и во Виетнам против глупите виетнамци али не е баш така.Последното племе било победено дури за време на граѓанската војна кога на северот на Америка повторно бил дигнат бунт зошто сакале да ја искористат војната помеѓу Унијата и Конфедерацијата.

Американците воопшто не биле ни националност туку имало од цела Европа во тие колонии,колониите цело време биле пред војна едни со други.А дури 60% од населението било настроено лојалистички кон Британската круна и не сакало создавање своја држава туку само договор со британија за намалување на даноците и укинување на тарифите.

Кога конечно направиле држава Џорџ Вашингтон му била понудена круна али одбил и тогаш Џеферсон и другите го создале првиот Американски устав кој бил напишан по пример на Индијанска кофедерација на племиња на северот ( заборавив како се викаше ) која опстојувала како унија веќе неколку стотици години.

Една година после создавањето на Америка на неколку наврати комплетно федералната власт ќе се распаднала дури и во Филаделфија побуненици еднаш го заземале контгресот по што е комплетно од почеток направен градот Вашингтон.

После тоа Америка уште 2 пати има војувано против Британија од кој еднаш Британците го запалиле Вашингтон плус биле константо во судири со Шпанија ( која ја држела Флорида ) и Франција ( која ја држела Луизиана ) и секако британските сојузници Индијанците кои биле константо вооружени и подржувани од Британската војска.

Ние не преживеавме ништо.Се оделивме мирно без една капка крв да се пролее.Дозволивме екс комунистичките шефови да ја преземат државата место да бидат обесени кои си направија повторно квази-социјалистичка држава и денеска после 20 години ние уште немаме мрднато од место.

Можеби немавме капитал кој бил украден од Ју-банките но имавме инфраструктура и индустрија која во споредба со нашите соседи ( албанија и Бугарија а до негде и Грција ) била супериорна + еден цел пазар за нас во поглед на Србија врз која санкциите не ги почитувавме.Да не зборам дека Албанија и Бугарија исто така можеа да бидат во најголем дел наши пазари поради тоа што во регионот немаше друга индустриска земја која можеше да ни биде конкуренција ( Србија беше во војна ).

Народот дозволи екс-комунистичките шефови да ги распрачат фабриките наместо да бидат продадени уште во старт а со капиталот што ќе влезеше од странските инвеститори да се рефундираа влоговите загубени во Југословенските банки .

Да бидеме скарани со секој сосед и криминалците да бидат единствените кои ќе ќарат од ембаргото.

И ден денес истите екс-комунисти владеат во Македонија ( или нивните ученици ) а Македонецот се клања на Тито.

F

FARANG

Гостин
Se odelecuvame od temata samo ke te potsetam deka vo SAD privatizacijata bila trcaj so konj i bocni zname na plac i tvoe e... Totalno razlicno vreme i uslovi od MKD, se slozuvam deka mnogu raboti trebase podobro da se napravat sepak nie ni bevme spremni da staneme drzava ni imavme asalen kadar toa da go napravi. Vidi gi politicarite koj gi imaa drugite drzavi i seti se koj nas ni bese prv premier i negovoto rabotno iskustvo. Dur drugi vojuvaa i prognuvaa narodi od svojte drzavi a denes se vo nato i na prag na vlez vo eu nie glumevme oaza na mirot. Vo takva situacija nikoj ne razisluvase na ekonomija i zatoa sega go plakame cehot. Zdravje dobro e sto se svestuvaat pa mesto 90% od vremeto da go gubat na gluposti so sarplanincite i gejcite bar malku od malku mislat na drugi raboti denes. Samoto toa e milimetarski napredok

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Se odelecuvame od temata samo ke te potsetam deka vo SAD privatizacijata bila trcaj so konj i bocni zname na plac i tvoe e... Totalno razlicno vreme i uslovi od MKD, se slozuvam deka mnogu raboti trebase podobro da se napravat sepak nie ni bevme spremni da staneme drzava ni imavme asalen kadar toa da go napravi. Vidi gi politicarite koj gi imaa drugite drzavi i seti se koj nas ni bese prv premier i negovoto rabotno iskustvo. Dur drugi vojuvaa i prognuvaa narodi od svojte drzavi a denes se vo nato i na prag na vlez vo eu nie glumevme oaza na mirot. Vo takva situacija nikoj ne razisluvase na ekonomija i zatoa sega go plakame cehot. Zdravje dobro e sto se svestuvaat pa mesto 90% od vremeto da go gubat na gluposti so sarplanincite i gejcite bar malku od malku mislat na drugi raboti denes. Samoto toa e milimetarski napredok

Абе на нас денес да ни дадат регион во Африка или Јужна Америка 2 пати поголем од Македонија државата ќе го направи целиот државно земјиште и на никој нема да му смета.

Сега да рече некоја влада распродаваме 90% од целото државно земјиште и објекти ќе има револт.Во Америка ако го ветиш истото стануваш претседател.

Како народ ептен ги голтнавме комунистичките лаги и тоа е факт.Мора да се смени менталитетот ако сакаш промени.

В

Вештерот

Гостин
Економските индикатори се индикатори и не се доволни за да ја покажат реалната состојба во една држава.
Најглавниот податок го добиваш на терен од луѓето кои работаат во таа држава. Проблем е пристрасноста. Од опозиција ќе те убедува дека сме доживеале апокалипса, крај, потоп и дека никогаш не било пострашно.Од власта ќе ти речатдека никогаш не било поубаво. Но со конкретни примери може многу убаво да се види каква е реалната ситуација. Реалноста е дека во Македонија е полошо од западните земји, но е подобро во споредба со сите соседни држави освен Грција. А подобро е и од поголемиот дел од Африка. Но нели не сакаме да се споредуваме со Африка туку со Западот.
Мислам дека невработеноста е нешто пониска од таа што е официјално напишана. Колкава е точно незнам. Но така беше и порано пред околу 10-15 години. Разликата од пред околу 15 години е тоа што тогаш се врешеше приватизација и многу луѓе наеднаш останаа без работа. Денес тие луѓе се или во пензија или странство или пак се вработиле на друго место. Значи можеби е малку подобро отколку пред 15 години и на полето на невработеност иако е сеуште проклето тешко да се дојде до работно место, а уште потешко до асално работно место. Само за споредба во Сингапур одма после дипломирање се наоѓа работа по струка.
Една разлика од пред години што ја гледам е што денска многу луѓе за разлика од тогаш отвараат мали фирми и произведуваат. Значи купувааат неколку машини вработуваат 5 до 10 луѓе и произведуваат разни производи. Тоа е добра работа и има доста такви и мислам дека тоа порано беше реткост.
Е сега дали Македонија може да ја подобри ситуацијата и некако да се развива. Па главната причина за напредокот во многу земји вклучувајќи ја и Кина а и западните е индустријализацијата. Интересен е податокот дека индустријализацијата носи напредок независно од корумпираност, економски криминал и слично. Друга работа е продуктивноста која зависи од одредени работи (образование, здравство, технологија, машини) во кои треба да се вложува. Еден ден индустриализацијата ќе престане да носи напредок и ќе треба да се развиваат услугите. Е тука ти требаат добри институции кои Македонија ги нема и уште долго нема да ги има и напредокот од таа точка понатаму не е така едноставен. Но со вложување и штедење може да се достигне во 20 до 30 години едно добро ниво. Напредокот ако воопшто го има може да се забележи тек после 10 до 20 години и главно е да постои некаков систем со кој ќе се наградува продуктивноста, а не криминалот. Тешко е да се каже дали една држава ќе доживее разочарување заради неодговорна политика како на пример Аргентина или ќе се издигне како на пример азијските тигри.

Kajgana Shop

На врв Bottom