CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

F

FARANG

Гостин
@Вештерот ubavo kazano. Otvaranje mali pogoni od strana na narodot i pravenje strategija za podrska na istite od drzavata treba da bide prioritet vo idninata. So sekoja kriza golemite firmi koj se borime da gi privlecime ke pravat rsum so nivnite cost cutting politiki a vaka mali pogoni u princip se kade kade postabilni. Za preoganje od industriska vo usluzna ekonomija ke cekame dolg period iako sme pogodna drzava za toa i imame dosta vlozeno vo IT sektorot. Produktivnosta ni e za nikade a za toa uglavno sme si krivi samite ko sto kaza Risto_PoP_Trajanov_VIII tuka veke problem e mentalitetot.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Мали погони само се прашувам кој да отвори, кој да финансира и колкава е куповната моќ на граѓаните и фирмите за нешто вакво. Каматите под изговор на некојаси криза претходната постава на НБРМ долги години ги држеше 15 па и 20 и повеќе со трошоци. Сега пошто "не сме во криза", намалени се па као пример за граѓаните од 18 се намалени на 11 и на 6.5%. По околу 900 милиони евра должат и фирмите и граѓаните кон банките, заедно 1.7 млрд евра што не е малку за ваква економија. Стопанствениците апелираа да се намалат каматите за да живне стопанството, но НБРМ остана индиферентно на тие апели.
Затоа се прашувам после толку години цицање на фирми и граѓани со енормно високи камати кој да отвори и со кои пари кога истите субјекти се задолжени и кон банките и помеѓу себе.
Пари банките тешко кај да ги пласираат, се зголемија ризичните кредити односно оштетувања.

Славески и Гошев се судрија кај каматите Датум: 06.12.2007,
Министерот за финансии смета дека може кредитите да поевтинат, а Гувернерот дека референтните камати што ги одредува НБМ се оптимални и каматите се движат во добра насока

https://kanal5.com.mk/%28S%282tvoho45kygnpm55skosrf55%29%29/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=53736&AspxAutoDetectCookieSupport=1
28.09.2009, 18:05
Според денешните податоци, индустриското производство во август годинава е за приближно 10 проценти пониско од истиот месец лани. Во јули индустријата забележа драстично поголем пад од приближно 20 проценти.
Народната банка минатата недела објави стабилизација на нивото на девизни резерви – сега се милијарда и 505 милиони евра. Од НБМ соопштија дека се намалува увозот но дека економијата се движи во проектираните рамки во негатива. Банкарите веднаш апелираа Централната банка да ја релаксира монетарната политика, да се намалат што банките ги чуваат таму, за да одвојат повеќе пари за кредитирање на граѓаните и на фирмите.

F

FARANG

Гостин
Ova e kade treba vladata da urgira. Znaci vo Australia na primer Venture Capital firmite se pottiknati so toa sto za sekoj $1 sto oni go plasiraat dobivaat $1 od drzavata. Da receme da vleze drzavata vo takov proekt so stranska Venture Capital firma kade sto drzavata ke dade $20mil i strancite da obezvedat uste $20 mil. Tie pari da se iskoristat za zaednicko vlozuvanje so lokalni firmi strikno kon razvivanje novi pogoni. Drzavata da pomogne i pri kreditiranje na masinerija, da se namalat kamatite na ponormalna stapka ko sto e sekade vo svetot. Ima miljon nacini kako da se pottikne ovoj vid na razvoj samo treba da se najde praviot model

Мали погони само се прашувам кој да отвори, кој да финансира и колкава е куповната моќ на граѓаните и фирмите за нешто вакво. Каматите под изговор на некојаси криза претходната постава на НБРМ долги години ги држеше 15 20 и до 25% со трошоци. Сега пошто "не сме во криза", намалени се па као пример за граѓаните од 18 се намалени на 11 и на 6.5%. По околу 900 милиони евра должат и фирмите и граѓаните кон банките, заедно 1.7 млрд евра што не е малку за ваква економија. Стопанствениците апелираа да се намалат каматите за да живне стопанството, но НБРМ остана индиферентно на тие апели.
Затоа се прашувам после толку години цицање на фирми и граѓани со енормно високи камати кој да отвори и со кои пари кога истите субјекти се задолжени и кон банките и помеѓу себе.
Пари банките тешко кај да ги пласираат, се зголемија ризичните кредити односно оштетувања.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
@Вештерот ubavo kazano. Otvaranje mali pogoni od strana na narodot i pravenje strategija za podrska na istite od drzavata treba da bide prioritet vo idninata. So sekoja kriza golemite firmi koj se borime da gi privlecime ke pravat rsum so nivnite cost cutting politiki a vaka mali pogoni u princip se kade kade postabilni. Za preoganje od industriska vo usluzna ekonomija ke cekame dolg period iako sme pogodna drzava za toa i imame dosta vlozeno vo IT sektorot. Produktivnosta ni e za nikade a za toa uglavno sme si krivi samite ko sto kaza Risto_PoP_Trajanov_VIII tuka veke problem e mentalitetot.
Пријателе, си живееш ти во фантази ленд изгледа.Да имаш вифи интернет и адсл низ цела земја не значи дека ИТ секторот ти е развиен.ИТ секторот во Македонија е сигурно еден од најслабо развиените во Европа, а можеби и во светот.Прогуглај на интернет да видиш како се развива ИТ секторот во Србија, Хрватска, а посебно Бугарија и Романија.
Во МКД ни еден супер компјутер нема, пак камоли други работи потребни за развиток на ИТ секторот.
Јас например да сум странски инвеститор нема теоретски шанси да вложам во МКД, кога околу МКД има земји со 10 пати поразвиен ИТ сектор, Бугарија, Хрватска и Србија.

F

FARANG

Гостин
Bas naprotiv, ne mi treba superkompjuter mene, odnosno ako mi treba ko investitor jas ke si go kupam. Mene mi treba infrastruktura bas kako wifi i adsl za da mozam da otvoram call centre ili firma za virtual/IT support na primer. Zborime za sozdavanje uslovi od drzavata za razvivanje biznis a ne pravenje silicon valley. Ako ima potreba za nesto takvo ponataka DA ama sega za sega ocigledno nemozeme da privleceme dovolno takvi investitori za da opravdame takva investicija

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Bas naprotiv, ne mi treba superkompjuter mene, odnosno ako mi treba ko investitor jas ke si go kupam. Mene mi treba infrastruktura bas kako wifi i adsl za da mozam da otvoram call centre ili firma za virtual/IT support na primer. Zborime za sozdavanje uslovi od drzavata za razvivanje biznis a ne pravenje silicon valley. Ako ima potreba za nesto takvo ponataka DA ama sega za sega ocigledno nemozeme da privleceme dovolno takvi investitori za da opravdame takva investicija
Едно помалечко предградие во Мумбаи може да отвори call center со подобра услуга, пообразован кадар и со одлично познавање на англиски јазик.
Во Индија се отвара фирма и се добиваат сите дозволи за работа за 30мин и тоа online.
Ти муабетите ги вртиш дека си од МКД, ама размислувај како странски инвеститор - дали би вложил во МКД?

F

FARANG

Гостин
Ne sum od MKD i sum stranski investitor so vraboteni vo SK.

Mumbai/Bangalore e veke minato. Denes site call centres poleka se premestuvaat vo Manila i Cebu. Jas toa gore go napisav ko primer ama eve konkretno IT support and development na mojata fima go pravam bas od MKD. Ima moznosti za biznis samo sto mentalitetot na lugeto vo mkd ne e bas najpogoden za toj tip na rabota sega za sega. Toa i go diskutiravme pogore, znaci sega za sega MKD e pogodna za mali industriski pogoni a ne za usluzni dejnosti.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ne sum od MKD i sum stranski investitor so vraboteni vo SK.

Mumbai/Bangalore e veke minato. Denes site call centres poleka se premestuvaat vo Manila i Cebu. Jas toa gore go napisav ko primer ama eve konkretno IT support and development na mojata fima go pravam bas od MKD. Ima moznosti za biznis samo sto mentalitetot na lugeto vo mkd ne e bas najpogoden za toj tip na rabota sega za sega. Toa i go diskutiravme pogore, znaci sega za sega MKD e pogodna za mali industriski pogoni a ne za usluzni dejnosti.
И например, што би произведувал во тие мали индустриски погони, што веќе Кина не го направила 10 пати поевтино?

F

FARANG

Гостин
Prvo ne e tolku poevtino vo kina taka bese porano sega i tamu standardot i platite ripaat.

Vtoro transportot od kina do evropa i ne e bas mal trosok i ne e pogoden za mnogur raboti, zatoa i oni otvaraat fabriki i pogoni vo evropa, eve konkretno GREAT WALL fabrikata za koli vo bugarija vo partnerstvo so nekoja tamosna firma.

Treto moe licno iskustvo so Kina e deka oni imaat epten slab Quality Control i za mnogu raboti iako se poevtini ne bi gi koristel i ne gi koristam, jas na primer dosta rabotam so drugi aziski zemji iako kina mi e poevtina. Mojot pazar e Australia, Japonija i Korea taka da poisplatlivo mi e proizvodstvo vo Azija nego MKD. Za tie od evropa ke bide obratno.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Prvo ne e tolku poevtino vo kina taka bese porano sega i tamu standardot i platite ripaat.

Vtoro transportot od kina do evropa i ne e bas mal trosok i ne e pogoden za mnogur raboti, zatoa i oni otvaraat fabriki i pogoni vo evropa, eve konkretno GREAT WALL fabrikata za koli vo bugarija vo partnerstvo so nekoja tamosna firma.

Treto moe licno iskustvo so Kina e deka oni imaat epten slab Quality Control i za mnogu raboti iako se poevtini ne bi gi koristel i ne gi koristam, jas na primer dosta rabotam so drugi aziski zemji iako kina mi e poevtina. Mojot pazar e Australia, Japonija i Korea taka da poisplatlivo mi e proizvodstvo vo Azija nego MKD. Za tie od evropa ke bide obratno.
Ама најбитното прашање не го одговори. Што конкретно би произведувал во мал индустриски погон во МКД?

F

FARANG

Гостин
Nemozam da ti go odgovoram toa tuku taka. Eve u thailand proizveduvam plasticni i gumeni delovi koj se koristat vo gradeznata industrija veke skoro 3 god. Nad 90% od se sto proizveduvam e za izvoz.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Nemozam da ti go odgovoram toa tuku taka. Eve u thailand proizveduvam plasticni i gumeni delovi koj se koristat vo gradeznata industrija veke skoro 3 god. Nad 90% od se sto proizveduvam e za izvoz.
Абе само муабет правиме, чисто онака да видам како размислуваш, нема pressure, don't worry. :D

F

FARANG

Гостин
Znam de, ama stvarno nemozam da ti odgovoram zatoa sto nemam bas razmisluvano na taa tema i neznam sto ima sto nema vo mkd mada sto i da e bi se koncentriral na izvoz. Iskrajno najlesno bi mi bilo ona sto go proizveduvam vo azija da go proizveduvam i vo MKD samo da go plasiram vo evropa. Rabotata e sto vo evropa gi nemam istite kontakti a i veke ne mi e ni dojdeno do toa. Vo mkd probav nekoj drugi raboti so IT predhodno koj ne ispadnaa bas kako treba i krenav race.

Sepak mislam deka ima potencijal eve vo AUS golem biznis koj go drzat makedonci e proizvodstvo na MODERNI kamp prikolki (caravans). Razgledaj sto se proizveduva ovde i kako. Stanuva zbor za mali fabriki so 10-20 vraboteni koj proizveduvaat po 4-5 prikolku nedelno. Pazar za ova imas KOLKU SAKAS vo germanija i vo anglija. 90% od totalniot trosok ti e ustvari rabotna raka koja vo MKD e evtina. Vo AUS u prosek na eden luksuzen karavan se pravat i do $20 000 PROFIT a stanuva zbor za drzava so mnogu skapa rabotna raka.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.871
Поени од реакции
23.265
Znam de, ama stvarno nemozam da ti odgovoram zatoa sto nemam bas razmisluvano na taa tema i neznam sto ima sto nema vo mkd mada sto i da e bi se koncentriral na izvoz. Iskrajno najlesno bi mi bilo ona sto go proizveduvam vo azija da go proizveduvam i vo MKD samo da go plasiram vo evropa. Rabotata e sto vo evropa gi nemam istite kontakti a i veke ne mi e ni dojdeno do toa. Vo mkd probav nekoj drugi raboti so IT predhodno koj ne ispadnaa bas kako treba i krenav race.

Sepak mislam deka ima potencijal eve vo AUS golem biznis koj go drzat makedonci e proizvodstvo na MODERNI kamp prikolki (caravans). Razgledaj sto se proizveduva ovde i kako. Stanuva zbor za mali fabriki so 10-20 vraboteni koj proizveduvaat po 4-5 prikolku nedelno. Pazar za ova imas KOLKU SAKAS vo germanija i vo anglija. 90% od totalniot trosok ti e ustvari rabotna raka koja vo MKD e evtina. Vo AUS u prosek na eden luksuzen karavan se pravat i do $20 000 PROFIT a stanuva zbor za drzava so mnogu skapa rabotna raka.
Е се убаво добро го кажа ова, само една работа ја заборави.
Кој би работел во такви погони.
Сигурно не го знаеш вицот за Црногорците кога штрајкувале за работа. Тука работата е јас немам сол во очи да си фрлам, ама не му работам на некој за помочани 300 евра да ме искористува. Како да не, на запад за истата работа би зел 3000 евра. И ке си излези на кафе да му помини денот и да слушни некој бош муабет како државата не ни чини и како тревата е секогаш позелена од таа страна на оградата. Ете тоа е вистината тука. Ние сме родени за директори или така слично.

F

FARANG

Гостин
Е се убаво добро го кажа ова, само една работа ја заборави.
Кој би работел во такви погони.
Сигурно не го знаеш вицот за Црногорците кога штрајкувале за работа. Тука работата е јас немам сол во очи да си фрлам, ама не му работам на некој за помочани 300 евра да ме искористува. Како да не, на запад за истата работа би зел 3000 евра. И ке си излези на кафе да му помини денот и да слушни некој бош муабет како државата не ни чини и како тревата е секогаш позелена од таа страна на оградата. Ете тоа е вистината тука. Ние сме родени за директори или така слично.

I pak se vrakame na MENTALITETOT... Full circle, potpolno se slagam

Ona sto jas go gledam e deka NEMA sansi da uspeeme sega za sega vo usluznite dejnosti zatoa sto site sto zavrsile fakultet bas taka razmisluvaat. Pogotovo ako ziveat (nemora da se od) vo Skopje i ako ima nesto zastedeno od predhodnite generacii togas apla nema sansi. Ke pocekame uste malku da staname apla banana drzava za i tie da nemozat edno kafe da kupat pa da svatat deka treba da rabotat a ne da dremeat u gtc.

Vakvi pogoni se za u nadvorsnosta, eve gledas poslednava investicija vo Kavadarci kako go razmrda narodot tamu. Tamu 300-400-500e e sepak plata a ko sto nema premnogu opcii za vrabotuvanje vo tie mesta, narod bi rabotel.

Ona sto treba e drzavata da najde nacin da gi donese tie pogoni tamu. Namesto licata zadolzeni za stranski investicii da izigravaat turisti u stranstvo treba da porazgovaraat so nasite sto imaat vakvi pogoni vo stranstvo. Na niv da im se objasnat uslovite sto gi nudi makedonija, da im se garantiraat nekoj porsti raboti (zaposli 10 dusi - kirija ke ti bide volku za narednite 2 god, struja i komunalii tolku, znaci zboram apla prosti raboti). Da im se objasni deka na vakov nacin ke si gi zaposlat domasnite vo MKD, ko sto jas go napraviv so mojte i da im se obajsni deka vaka moze i da stvaraat kadar koj podocna moze da go prefrlat kaj niv vo stranstvo. Ako se ubavo im spakuvas i objasnis jas ti garantiram deka za godina dena ima pola od niv da otvorat nesto vo mkd, bi bile ludi da ne go napravat toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom