Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
9 август 2012
Мислења
285
Поени од реакции
1.309
Не е лошо наместо празни муабети да видиме некоја нова фотка од Скопје 2014 , има ли напредок , нема ли ?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Не е лошо наместо празни муабети да видиме некоја нова фотка од Скопје 2014 , има ли напредок , нема ли ?

Се гради подземна гаража под Уставен..карабината е готова скоро..

Филхармонијата конечно почна да заликува како што треба..

Театарот е во завршна фаза..сега се работи внатре..

МНР исто..се гради и финансова и АЕК до него,фасадите се прикрај..

Мостот на уметноста..

Мериот хотел на плоштад..сликава е постара,од март..до сега сигорно искочиле над земја ..
билд.мк

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Ме замрзе да реплицирам,а и онака сме офтопик.Имаш некои добри идеи и предлози,но во многу работи имаш доста утнато и од прва можам да ти набројам еден куп ствари зашто дел од работиве не би ти функционирале во Македонија.
Сепак интересна тема,ако сакаш отвори тема или преку ПП можеме да продужиме..... не е ова тема за тоа.

Да не сум скроз оф-топик :D

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ме замрзе да реплицирам,а и онака сме офтопик.Имаш некои добри идеи и предлози,но во многу работи имаш доста утнато и од прва можам да ти набројам еден куп ствари зашто дел од работиве не би ти функционирале во Македонија.
Сепак интересна тема,ако сакаш отвори тема или преку ПП можеме да продужиме..... не е ова тема за тоа.

Да не сум скроз оф-топик :D

Ме спаси кога видов дека си одговорил со цитат знаев на што е и викам кој ќе пишува пак цели есеи со објаснување.Ако имаш нешто нејасно пиши ми али се што имам напишано ми е многу издржано и си имам супер аргументи да го подржам.Долго време имам читано книги на иста тематика да знам за што зборам.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Ме спаси кога видов дека си одговорил со цитат знаев на што е и викам кој ќе пишува пак цели есеи со објаснување..
Имаш среќа полагав денес испит 3 саати,па сум премногу психички исцрпен за било каква работа што бара повеќе од 2 минути мислење и пишување. Иначе не ти бегаше пишување на есеи.........:D

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Имаш среќа полагав денес испит 3 саати,па сум премногу психички исцрпен за било каква работа што бара повеќе од 2 минути мислење и пишување. Иначе не ти бегаше пишување на есеи.........:D
Полошо е само кога 2ца или 3 ца ќе ти цитираат таков пост и секој од нив ќе разглаби по еден дел.Не целиосно само еден дел.Е тоа е веќе тортура.

фала што ме поштеди.

B

Black Guard

Гостин
Во најава и кривично гонење за лоповскиот проект.

Само по седум дена по објавувањето на проектот `Скопје 2014`, Никола Груевски рече дека тој ќе чини меѓу 70-80 милиони евра, до сега чини 350 милиони евра.Човекот, а отвори уста, лаже. Исто како што вети осум и пол милиони евра инвестиции и пак излажа, рече во дебатата за `Скопје 2014`, Игор Ивановски.
`На вас ли дочека државата, вие да го браните идентитет. Идентитетот го брани тој што го нема. Вие не знаете што сте, Бугари, преродбени македонци или профитери? Нели ви е срам ? Кога го браневте идентитетот, кога ги амнестиравте хашките случаи. Кога на загинатите македонци убијците ги амнестиравте?Кога со Прометеј ли го браните идентитетот, или кога Фатмир Бесими се поклони пре споменикот на ОНА`, рече Ивановски.

Трите скулптури на албанците чинат 120 илјади евра , а само Прометеј , 2 милиони евра.

`Каде одат парите? Во ВМРО-ДПМНЕ.Некој за Скопје 2014 ќе лежи до 2114 затвор`, запраша Ивановски.
Ѓорчев во репликата до Ивановски порача дека се ќе помине а ќе останат делата и градбите кои се убави, сите малициозности, рече, се дел од политичките игри. Ивановски му предложи на Ѓорчев, наместо да ги правда криминалите да оди во изборната единица три, каде вода немаат за пиење, а таа што ја пијат е жолта?

Пратениците не ги усвоија заклучоците на опозицијата. За власта целата дебата беше за маркетинг и дека опозицијата само паушално обвинувала.

Јани Макрадули вели дека со неизгасувањето на овие заклучоци застанувате зад криминалот, и не гласате за леб, вработувања, поевтина струја.
Линк

B

Black Guard

Гостин
Oк си е проектот...Најдобро нешто што му се случило на Скопје со векови.

А што мислиш за Коридор 8?

Над60 милиони приход годишно само од транзит на нафта и гас со тенденција на пораст т.е како цените на енергенсите растат расте и приходите по тарифа основ,настрана железница која ќе го поевтини транспортот и на полупроизводи и на финални,Електрична поврзаност која ќе ги намали сегашните загуби од некои 7% се на се АМБО и тој коридор ќе не ставеа во геополитичката карта како важна држава за енергетската стабилност на ЕУ(и НАТО членки вклучително) а со СК 2014 само ни се смеат настрана фактотн што се поделиве а и духот на градот се уништи.

Мислам дека многу архитекти па и економски експерти дури и историчари не би се сложиле со тебе.

СК 2014 е ЛОШО за македонија не само за Скопје бидејќи е тотално нерационална алокација на ресурси и тоа народски пари-па сега задолжување-зошто,оти не мислеле кога требало или имале друго на УМ но без да употребат РАЗУМ.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Над60 милиони приход годишно само од транзит на нафта и гас со тенденција на пораст т.е како цените на енергенсите растат расте и приходите по тарифа основ,настрана железница која ќе го поевтини транспортот и на полупроизводи и на финални,Електрична поврзаност која ќе ги намали сегашните загуби од некои 7% се на се АМБО и тој коридор ќе не ставеа во геополитичката карта како важна држава за енергетската стабилност на ЕУ(и НАТО членки вклучително) а со СК 2014 само ни се смеат настрана фактотн што се поделиве а и духот на градот се уништи.

Мислам дека многу архитекти па и економски експерти дури и историчари не би се сложиле со тебе.

СК 2014 е ЛОШО за македонија не само за Скопје бидејќи е тотално нерационална алокација на ресурси и тоа народски пари-па сега задолжување-зошто,оти не мислеле кога требало или имале друго на УМ но без да употребат РАЗУМ.
Секој нормален го сваќа ова.Прашање на време е кога ќе почнат општините од југот како Струмица,Кавадарци,Битола,Прилеп,Росоман,Гевгелија кои се профитабилни и од истокот Куманово ( чии странски девизи се бесценети ) да се бунат поради трошењето на НИВНИТЕ ПАРИ во Скопје.

Па после сите се бунат сите се селеле во Скопје. Па кога државата собира 30% од целиот приход на државата и го фрла во само еден град досега чудо е и како милионски град не стана Скопје.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821

Toa e друг муабет...Зборувам од аспект на Скопје...Инаку 90% од буџетот е нерационална алокација на средства ама буџетски политика не е темава.
--- надополнето: 22 август 2012 во 19:21 ---

Од Скопје 2014 јас имам корист од Скопје сум...Кога ми доаѓаат странски гости има што да им покажам. Скопје сега изгледа многу поубаво од пред 4-5 години.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Toa e друг муабет...Зборувам од аспект на Скопје...Инаку 90% од буџетот е нерационална алокација на средства ама буџетски политика не е темава.
--- надополнето: 22 август 2012 во 19:21 ---

Од Скопје 2014 јас имам корист од Скопје сум...Кога ми доаѓаат странски гости има што да им покажам. Скопје сега изгледа многу поубаво од пред 4-5 години.

Со 300 мил евра, можевме сите најпознаи архитекти на светот да ги донесеме овдде, тогаш не си морала да и покажуваш никому како е поубав скопје.....
уште скопје се карактеризира со камениот мост....ако те прашува некој тебе со кој од новите објекти ќе го замениш камениот мост како симбол на скопје.??????????/
Скопје порано изгледало како модерен град, а денеска изгледа како :гомце:...
Пр. Градот Билбао. Шпаниа, стана познат по објектот на Френк Гери.....
Со што ќе стане познат Скопје????????????

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Секој нормален го сваќа ова.Прашање на време е кога ќе почнат општините од југот како Струмица,Кавадарци,Битола,Прилеп,Росоман,Гевгелија кои се профитабилни и од истокот Куманово ( чии странски девизи се бесценети ) да се бунат поради трошењето на НИВНИТЕ ПАРИ во Скопје.

Па после сите се бунат сите се селеле во Скопје. Па кога државата собира 30% од целиот приход на државата и го фрла во само еден град досега чудо е и како милионски град не стана Скопје.
Oндак Скопјани нека не плаќаат за субвенциите на Струмичани и Ресенчани..:facepalm: За кој кур да плаќаат кога немаат врска со земјоделие,а? И пак продужуваш да сереш на темава,јак експерт си гледам,книги си читал,све знаеш само незнаеш да правиш разлика од архитектура и економија и незнаеш да пишеш кај што треба,а да не пишуваш кај што не треба.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Со 300 мил евра, можевме сите најпознаи архитекти на светот да ги донесеме овдде, тогаш не си морала да и покажуваш никому како е поубав скопје.....
уште скопје се карактеризира со камениот мост....ако те прашува некој тебе со кој од новите објекти ќе го замениш камениот мост како симбол на скопје.??????????/
Скопје порано изгледало како модерен град, а денеска изгледа како :гомце:...
Пр. Градот Билбао. Шпаниа, стана познат по објектот на Френк Гери.....
Со што ќе стане познат Скопје????????????
300 милиони и не се некои пари за такви работи , ако гледаш и ако знаеш да процениш.. еден стадион во Америка или Европа кошта толку да се направи..На Лион стадионот со 60к капацитет кошта 250 милиони..овдека се градат 10-тина згради и други тракатанци..така да не паѓај у несвест.

Kajgana Shop

На врв Bottom