Кој е Бог?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Да се сфати апокалипсата ли? Или целата книга на откровението?

Што доколку не се знае кабалата? Колкав зијан е тоа за една личност, по тебе?
--- надополнето: 16 август 2012 во 18:28 ---

Ако е ова твојата дефиниција, јас немам повеќе прашања во врска со истата:)
Ова не е моја дефиниција ова е христијанско учење.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ова не е моја дефиниција ова е христијанско учење.
Во ред, на тоа и мислев уствари.

Согласно таа дефиницја, се што ќе дискутираме е излишно, и секако оди во корист на тоа што го вели христијанството.

Ако ја смениме дефиницијата, тогаш има простор за дискусија.:)

M

Muranyi

Гостин
We live in a world where we have to hide to make love, while violence is practiced in broad daylight.-John Lennon.
--- надополнето: 16 август 2012 во 18:36 ---
Епа затоа реков дека за да се свати, потребно е да се познава матрицата - кабалата.
Што да се сфати?Стариот Завет?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да се сфати апокалипсата ли? Или целата книга на откровението?

Што доколку не се знае кабалата? Колкав зијан е тоа за една личност, по тебе?
Па апокалипсата е дел од книгата на откровението, за да се разбере потребно е да се познава матрицата која е користена во целата таа симболика.
Инаку јас лично не гледам на разбирањето или неразбирањето во случајов како на зијан или ќар. Веќе реков дека секој има свој начин до духовноста.
Зијанот е кога сопствениот поглед на нештата ќе се обидеш да им го наметнеш на останатите како единствено вистинит.
--- надополнето: 16 август 2012 во 19:47 ---
Што да се сфати?Стариот Завет?
Пораката која авторот сакал да ја прати во книгата на откровението.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
off. Да не имаш дечко што се вика Апокалипса? :D
on. Книгата на откровението е кабалистички текст.
Не ...

Но да имам сега дечко не би му дал таков ник. Ако веќе морам doomsday ник да му дадам, барем ќе го викам Армагедон, помашки е :D

Ииииии ... не знам многу за кабалата. Кога ќе најдам време ќе почнам да истражувам за неа :).

Е како не е точно? што е воистина според тебе за содома и гомора?
Можно е да се уништени од природна катастрофа. Иако има и приказна каде два ангели што патролирале во таа територија тоа време, решаваат да ги уништат градовите откога некој пијан хомосексуалец од таму, почнал да им се додворува :D (да ми ставиш пиштол на чело, нема да успеам да се сетам од каде го прочитав ова, but it was a good laugh).

Мрчачите кои во тоа време биле присутни си го зеле тоа како Божја казна за тоа што го гледале како негативно во градот. Најцитирани се кога се работи за осуда спрема хомосексуалците, иако самиот термин не е создаден тек минатиот век (не знам кој паметен го вметнал како превод на Библијата). Единствениот вистински термин кој се преведува погрешно како доказ за хомосексуалец е arsenokoitai, нејасен термин, со уште понејасно потекло, но лингвистите претспоставуваат дека се работи за опис на стар/постар човек. Ако веќе лепиме лепенки, ова би било пологично да се преведе како педофил, не хомосексуалец.

Осудите повеќе се должат на материјализам, прељуба, висока стапка на криминал, насилство, силување итн. Со тек на време преовладуваат други причини за осудата. За кое време како одговарало.

Све што е надвор од бракот е сексуална револуција, или задоволување на телесни страсти.
А геј брак? :vozbud:

Каде се воопшто географски Содома и Гомора?
Го најдов ова:

Извор

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Можно е да се уништени од природна катастрофа. Иако има и приказна каде два ангели што патролирале во таа територија тоа време, решаваат да ги уништат градовите откога некој пијан хомосексуалец од таму, почнал да им се додворува :D (да ми ставиш пиштол на чело, нема да успеам да се сетам од каде го прочитав ова, but it was a good laugh).

Мрчачите кои во тоа време биле присутни си го зеле тоа како Божја казна за тоа што го гледале како негативно во градот. Осудите повеќе се должат на материјализам, прељуба, висока стапка на криминал, насилство, силување итн. Со тек на време преовладуваат други причини за осудата. За кое време како одговарало.

А геј брак? :vozbud:

Ама многу е проста логиката, зашто денес не се случи таква случајна катастрофа. И второ све непредвидливо е според светата божја воља. Значи ниту еден метеор не може да падне и да уништи случајно, такво нешто не постои, се има причина, а без господ не може ништо да се случи.

а и тие што не веруваат секогаш ќе бараат некоја причина за да го негираат.

За настрани работи има и тоа во библијата. Прочитај.

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
Ама многу е проста логиката, зашто денес не се случи таква случајна катастрофа. И второ све непредвидливо е според светата божја воља. Значи ниту еден метеор не може да падне и да уништи случајно, такво нешто не постои, се има причина, а без господ не може ништо да се случи.

а и тие што не веруваат секогаш ќе бараат некоја причина за да го негираат.

За настрани работи има и тоа во библијата. Прочитај.
Temava e KOJ E BOG...
Spored tebe...KOJ E BOG?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Колку пати ќе ви кажува човек дека сите вие (не знам дали е за жал или не) сте богови?
Како може вие да дадете одговор кој е бог, што е бог, кога е бог, каде е бог... Не бидува тоа.
Амааан тегавење кој да биде последен на темата и кој е по-бог од другите... Жените си заминаа од темава, бесцелно се силите.:vozbud:

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
Колку пати ќе ви кажува човек дека сите вие (не знам дали е за жал или не) сте богови?
Како може вие да дадете одговор кој е бог, што е бог, кога е бог, каде е бог... Не бидува тоа.
Амааан тегавење кој да биде последен на темата и кој е по-бог од другите... Жените си заминаа од темава, бесцелно се силите.:vozbud:
Ej..brontosaurus..odi doma i si kazuvaj shto sakash...
ako ne ti se svigja, imash ushte 1 000 000 temi...odi soli pamet tamu

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
И нема разбирачка со одредени членови... Ако е Исус бог, тогаш ќе се лутат муслиманите. Ако Алах е бог ќе се лутат... сите. Ако Браман е вистинскиот концепт за бог, нема да го разбере 99% од луѓето на земјата.
Најдобро е да се прифати дека секој е бог. И треба да се почитуваат меѓу себе како богови и да се однесуваат така.
Сељачкото однесување, дома. Меѓу богови, божествено.
Зарем не е тоа одлично?
Ајде одговорете ми дали не е тоа прекрасно...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Исус Христос е Господ.
Ако е Исус бог, тогаш ќе се лутат муслиманите. Ако Алах е бог ќе се лутат... сите. Ако Браман е вистинскиот концепт за бог, нема да го разбере 99% од луѓето на земјата.
Најдобро е да се прифати дека секој е бог. И треба да се почитуваат меѓу себе како богови и да се однесуваат така.
Зарем не е тоа одлично?

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
И нема разбирачка со одредени членови... Ако е Исус бог, тогаш ќе се лутат муслиманите. Ако Алах е бог ќе се лутат... сите. Ако Браман е вистинскиот концепт за бог, нема да го разбере 99% од луѓето на земјата.
Зарем не е тоа одлично?
Solenje pamet kakvo odnesuvanje e?...seljachko ili bozenstveno?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Solenje pamet kakvo odnesuvanje e?...seljachko ili bozenstveno?
Ти ме љубиш мене како брат или како непријател?
ТИ смета што јас сум бог рамен на Исус и Алах и што можам многу како нив?

Не треба да ти смета... треба да прифатиш и да не се оптоваруваш со тоа... не сум единствен секако. Зарем со сите ќе се докажуваш и ќе им солиш памет што е и како е?
ЈАс давам предлози, размисли... не солам никому памет. Секој си го има доволно... се надевам.

Kajgana Shop

На врв Bottom