Фан клуб: Рафаел Надал

Член од
14 март 2010
Мислења
16.918
Поени од реакции
16.188
Точно, цели две недели има и уште од сега се откажа....
Прашање е колку за тие две недели ќе се спреми за гренд слемот, башка што нема одиграно ниту еден меч на таа подлога, а и ризикот од понатамошна повреда е голем. Формата и тоа колку ќе покажи на турнирот е во заден план.
Жалам, овие работи за Надал беа и очекувани, само премногу рано се случува ова.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Џабе ме тешевте се вика тоа. Уште од сега срце ми се скрши по човеков....

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Прашање е колку за тие две недели ќе се спреми за гренд слемот, башка што нема одиграно ниту еден меч на таа подлога, а и ризикот од понатамошна повреда е голем. Формата и тоа колку ќе покажи на турнирот е во заден план.
Жалам, овие работи за Надал беа и очекувани, само премногу рано се случува ова.
Не е баш рано, Надал игра професионално веќе 9 години... од 17 е во професиналниот тенис.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Еве добра статија за ситуацијата околу Надал.

To be clear, I'm not saying that Rafa will never compete at a high level again, but rather his journey to be the No. 1 player in the world is over and that his play will decline from here.

Nadal will likely miss the rest of the 2012 season and return for Australian Open next January. Five months after that he will turn 27 and have 10 years of high-intensity tennis under his belt.
Not to mention his aching knees will still be an issue as he attempts to defeat the likes of Roger Federer, Novak Djokovic and Andy Murray in grueling, best-of-five-set majors.

Член од
14 март 2010
Мислења
16.918
Поени од реакции
16.188
"Moram da budem strpljiv i slušam lekare, a vratiću se kada kolena budu dobro. Najbolja stvar koju sam mogao da uradim jeste da se zaustavim i odmorim. Da prihvatim trenutnu situaciju i da se uz naporan rad vratim još bolji", izjavio je Nadal na rodnom ostrvu Majorka, a prenosi AP.
"U ovom trenutku moje karijere plasman na rang-listi je od najmanjeg značaja. Najvažnije je da budem siguran da sam spreman da se takmičim kao što sam radio u prvih šest meseci ove godine. Posle skoro osam godina rangiranja na prvom ili drugom mestu, mislim da sada biti četvrti ili šesti ne menja ništa", ocenio je Nadal.
Nadal je naglasio da bi voleo da igra za reprezentaciju Španije u polufinalu Dejvis kupa protiv selekcije SAD, od 14. do 16. septembra u Hihonu, ali da ne može ništa da obeća.

"Ako kolena budu u redu do tada i ukoliko me selektor pozove, biću srećan da budem tamo. Bilo bi uzbudljivo, sjajan trenutak za povratak, Ukoliko ne, onda ću morati da čekam malo duže", poručio je Nadal.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
NEW YORK - SEPTEMBER 13: Rafael Nadal reacts while playing against Novak Djokovic during the
2012 US Open Men's Singles final

Упс, ова беше 2010. Всушност не е ни изводливо да е 2012 :D

Е сеа малце да се вратиме на повредата, дали знаете каков е тој Хофа синдром? Дали е премногу опасен, прочитав на некој си српски сајт дека боледува од него Рафа.
Jedan od najboljih tenisera sveta i sigurno najbolji šljakaš Rafaela Nadal boluje od Hofa sindroma i ugrožena mu je karijera.
А на крајот од статијата :
Hofa sindrom leči se dugačkim mirovanjem, dok je operacija veoma rizična.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740

Упс, ова беше 2010. Всушност не е ни изводливо да е 2012 :D

Е сеа малце да се вратиме на повредата, дали знаете каков е тој Хофа синдром? Дали е премногу опасен, прочитав на некој си српски сајт дека боледува од него Рафа.

А на крајот од статијата :
Па нели е тендинитис? Од каде сега ова?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.385
Поени од реакции
113.830
Абе истата повреда од 2009 година е само што тогаш го пропушти периодот после РГ а сега периодот после Вимби. Реално беше да се очекува дека ќе го пропушти УС Опен, и подобро е што не игра таму, само може да си ја влоши ситуацијата. Ќе се врати Рафа бидете сигурни во тоа, мислам дека премногу е да ја пропушти сезоната до крај, негде накај Шангај или Париз би требало да е фит.
Како што имам читано оваа повреда на Рафа е хронична и се лечи само со мирување. Данокот мораше да го плати кад тад, едноставно изигра 2 и пол напорни сезони, во 2010 освои три Грен слема, лани освои еден и играше уште две финалиња, оваа сезона има титула и финале од АО така да со оглед на неговата повреда и реално беше да се очекува вакво нешто во скоро време.

Оваа повреда поистоветете ја со астма на пример, цел живот ја имаш но можеш да живееш со неа, кога ќе се преладиш на промаја или нешто слично астмата се активира и на телото му треба мирување за да не дојде до загушување. Иста е ситуацијава со колената на Рафа, кога ќе достигнат одредено ниво на напор тогаш му е потребен одмор.
Don't worry, he will be back soon. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Тhe fat pad behind the knee becomes stuck between bone and inflammed. Causes swelling and extreme pain. [According to a tennis fan on Twitter @burtonad (www.twitter.com/burtonad) who has had it - he could play sport but then afterwards the pain would be terrible. Don't know if Nadal's in the same situation but he and Toni have said he can train fine but is then in pain afterwards.

Трагично...многу посеризно него што мислев.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.385
Поени од реакции
113.830
Докторот на Рафа изјави дека кариерата на Надал не е под знак прашалник и дека следната недела Рафа ќе оди на дополнителни испитувања каде ќе се утврди дали е потребен хируршки зафат или не. Ако дојде до тоа тој зафат ќе биде мал, значи не некоја посериозна операција. Инаку Рафа имал нова повреда, значи не е онаа старата од 2009 година како што си мислев јас, оваа новата или т.н. ХОФ синдром бара доста мирување и како што изјави докторот на Рафа доста е „досадна“ за лечење.
Ќе се врати Рафа наскоро бидете сигурни само тој сака да биде 110% сигурен дека е подготвен да игра и не сака да ризикува ама баш ич, што е и до негде исправно од негова страна. Надал изјави дека од следната сезона ќе го намали бројот на турнири на кои што ќе настапува и дека ќе гледа да го смали што е можно повеќе бројот на турнири на тврда подлога а додека повеќе внимание ќе обрне на земјата. Вака планира да направи бидејќи на бетон највеќе се оштетуваат зглобовите на нозете, а ова е особено кобно по неговото колено.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Докторот на Рафа изјави дека кариерата на Надал не е под знак прашалник и дека следната недела Рафа ќе оди на дополнителни испитувања каде ќе се утврди дали е потребен хируршки зафат или не. Ако дојде до тоа тој зафат ќе биде мал, значи не некоја посериозна операција. Инаку Рафа имал нова повреда, значи не е онаа старата од 2009 година како што си мислев јас, оваа новата или т.н. ХОФ синдром бара доста мирување и како што изјави докторот на Рафа доста е „досадна“ за лечење.
Ќе се врати Рафа наскоро бидете сигурни само тој сака да биде 110% сигурен дека е подготвен да игра и не сака да ризикува ама баш ич, што е и до негде исправно од негова страна. Надал изјави дека од следната сезона ќе го намали бројот на турнири на кои што ќе настапува и дека ќе гледа да го смали што е можно повеќе бројот на турнири на тврда подлога а додека повеќе внимание ќе обрне на земјата. Вака планира да направи бидејќи на бетон највеќе се оштетуваат зглобовите на нозете, а ова е особено кобно по неговото колено.
Но сепак, тврдата подлога е 60% од сезоната. И да се врати Надал, дали со таков part-time распоред ќе може да биде во топ 3, со титули само од земјена подлога? Тоа е прашањето, бидејќи Надал е играч за кој треба да се прашаме дали ќе се врати на број 1, а не само дали ќе се врати.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.385
Поени од реакции
113.830
Но сепак, тврдата подлога е 60% од сезоната. И да се врати Надал, дали со таков part-time распоред ќе може да биде во топ 3, со титули само од земјена подлога? Тоа е прашањето, бидејќи Надал е играч за кој треба да се прашаме дали ќе се врати на број 1, а не само дали ќе се врати.
Многу јасно, затоа и целиот свет е уплашен за иднината на Рафа. Нам ни останува да видиме што ќе се случува во 2013. Според мене ќе ги игра само побитните турнири на тврда подлога, УС Опен, АО, и одредени мастерси на тврда, а тие од 500 и 250 поени нема теоретска шанса да ги игра. Е сега дали ќе биде пак број еден останува да видиме, али прво нека се врати здрав и жив. :)

L

Löwe

Гостин
Многу јасно, затоа и целиот свет е уплашен за иднината на Рафа. Нам ни останува да видиме што ќе се случува во 2013. Според мене ќе ги игра само побитните турнири на тврда подлога, УС Опен, АО, и одредени мастерси на тврда, а тие од 500 и 250 поени нема теоретска шанса да ги игра. Е сега дали ќе биде пак број еден останува да видиме, али прво нека се врати здрав и жив. :)
Не ми е битно да биди број 1. Мене ми е битно да си освојува Грен Слема. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom