N
Nessa Alcarin
Гостин
не е... За останатите фирми и компании е неработен исто така, мене ме интересира дали е неработен верски или државен... Надежта последна ми умира секогаш.Мислам дека е само за браќата
не е... За останатите фирми и компании е неработен исто така, мене ме интересира дали е неработен верски или државен... Надежта последна ми умира секогаш.Мислам дека е само за браќата
За некој што јаде пржена урда со кромид,и мусака без месо секој втори ден ,а и за некој што купува исклучиво од кам маркет, мислам дека не ти се битни колку работни и не работни денови има.AKo си праволавен неМакедонеци имаш 17 неработни денови плус минимум 21 ден годишен одмор 17+21=38 денови сосе викнеди а 7,5 недели месеци и пол во годината не работиш.
Пред скоро две децении во војска и јас го правев истото,кога ке ми речеа дека сум православен јас им велев дека сум муслиман а тоа што носам македонско име и презиме не менува ништо бидејки религијата е само моментално чуство. Дури и во правна служба ме отераа,на крајот испадна дека сум бил во право.Кај мене во средно порано еден во сите вери беше и се си празнуваше, му се фаќаше 6 месеца школо, 6 месеца празник.
Државен неработенне е... За останатите фирми и компании е неработен исто така, мене ме интересира дали е неработен верски или државен... Надежта последна ми умира секогаш.
Јееее ај лав ју
Зошто?Државен е, повеќе празници од Црна Гора имаме. Чиста глупост, ова мора да се преполови.
Зошто приватниот сектор работи, а оние кој зависат од државни институции неможат да си ја завршат работата. Празнициве се измислени за државна администрација, да не се лажеме Бајрам никој не слави. Ни ден на Вмро, ни бутур.Зошто?
Приватниот сектор не работи на државни празници колку што знам јас, а ова е државен празник. А ако твојот газда те малтретира да работиш на државен празник можеш да го пријавиш.Зошто приватниот сектор работи, а оние кој зависат од државни институции неможат да си ја завршат работата. Празнициве се измислени за државна администрација, да не се лажеме Бајрам никој не слави. Ни ден на Вмро, ни бутур.
Баш така,мајка ми работи во приватнен сектор,до сега ни еден државен празник не го работела.Додека татко ми,кој е пак во државен сектор(КПД Идризово) паг работи и на државни празници...Приватниот сектор не работи на државни празници колку што знам јас, а ова е државен празник. А ако твојот газда те малтретира да работиш на државен празник можеш да го пријавиш.
Ајде сега малку во реалноста. Приватниот сектор не работи на државни празници на хартија. Приватниот сектор и на +50 не работи на хартија. Во реалноста не е така. Работи од колонијал до најголеми претпријатија. Се разбира банки и мобилни оператори не работат.Приватниот сектор не работи на државни празници колку што знам јас, а ова е државен празник. А ако твојот газда те малтретира да работиш на државен празник можеш да го пријавиш.
Значи од млад им беше чуден на сите.За некој што јаде пржена урда со кромид,и мусака без месо секој втори ден ,а и за некој што купува исклучиво од кам маркет, мислам дека не ти се битни колку работни и не работни денови има.
--- надополнето: 15 август 2012 во 17:15 ---
Пред скоро две децении во војска и јас го правев истото,кога ке ми речеа дека сум православен јас им велев дека сум муслиман а тоа што носам македонско име и презиме не менува ништо бидејки религијата е само моментално чуство. Дури и во правна служба ме отераа,на крајот испадна дека сум бил во право.
Па така бајрами, велигден, пасха јас си бев дома
Закон си е закон!Како може ако неработниот ден се паѓа во недела да биде префрлен во понеделник.
Која е оправданоста за ова ?
Да, и тоа е нивен избор...како на сопствениците, така и на вработените кои кога решиле да работат во приватен сектор знаеле дека така стојат работите.Ајде сега малку во реалноста. Приватниот сектор не работи на државни празници на хартија. Приватниот сектор и на +50 не работи на хартија. Во реалноста не е така. Работи од колонијал до најголеми претпријатија. Се разбира банки и мобилни оператори не работат.
Од кога во МКД има избор за вработување?Да, и тоа е нивен избор...како на сопствениците, така и на вработените кои кога решиле да работат во приватен сектор знаеле дека така стојат работите