Програма за неработни денови за 2012 година

N

Nessa Alcarin

Гостин
Мислам дека е само за браќата :(
не е... За останатите фирми и компании е неработен исто така, мене ме интересира дали е неработен верски или државен... Надежта последна ми умира секогаш. :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
AKo си праволавен неМакедонеци имаш 17 неработни денови плус минимум 21 ден годишен одмор 17+21=38 денови сосе викнеди а 7,5 недели месеци и пол во годината не работиш.
За некој што јаде пржена урда со кромид,и мусака без месо секој втори ден ,а и за некој што купува исклучиво од кам маркет, мислам дека не ти се битни колку работни и не работни денови има.
--- надополнето: 15 август 2012 во 17:15 ---
Кај мене во средно порано еден во сите вери беше и се си празнуваше, му се фаќаше 6 месеца школо, 6 месеца празник.
Пред скоро две децении во војска и јас го правев истото,кога ке ми речеа дека сум православен јас им велев дека сум муслиман а тоа што носам македонско име и презиме не менува ништо бидејки религијата е само моментално чуство. Дури и во правна служба ме отераа,на крајот испадна дека сум бил во право.
Па така бајрами, велигден, пасха јас си бев дома :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Државен е, повеќе празници од Црна Гора имаме. Чиста глупост, ова мора да се преполови.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зошто приватниот сектор работи, а оние кој зависат од државни институции неможат да си ја завршат работата. Празнициве се измислени за државна администрација, да не се лажеме Бајрам никој не слави. Ни ден на Вмро, ни бутур.

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Зошто приватниот сектор работи, а оние кој зависат од државни институции неможат да си ја завршат работата. Празнициве се измислени за државна администрација, да не се лажеме Бајрам никој не слави. Ни ден на Вмро, ни бутур.
Приватниот сектор не работи на државни празници колку што знам јас, а ова е државен празник. А ако твојот газда те малтретира да работиш на државен празник можеш да го пријавиш.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Приватниот сектор не работи на државни празници колку што знам јас, а ова е државен празник. А ако твојот газда те малтретира да работиш на државен празник можеш да го пријавиш.
Баш така,мајка ми работи во приватнен сектор,до сега ни еден државен празник не го работела.Додека татко ми,кој е пак во државен сектор(КПД Идризово) паг работи и на државни празници...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде сега малку во реалноста. Приватниот сектор не работи на државни празници на хартија. Приватниот сектор и на +50 не работи на хартија. Во реалноста не е така. Работи од колонијал до најголеми претпријатија. Се разбира банки и мобилни оператори не работат.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Како може ако неработниот ден се паѓа во недела да биде префрлен во понеделник.

Која е оправданоста за ова ?

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
За некој што јаде пржена урда со кромид,и мусака без месо секој втори ден ,а и за некој што купува исклучиво од кам маркет, мислам дека не ти се битни колку работни и не работни денови има.
--- надополнето: 15 август 2012 во 17:15 ---

Пред скоро две децении во војска и јас го правев истото,кога ке ми речеа дека сум православен јас им велев дека сум муслиман а тоа што носам македонско име и презиме не менува ништо бидејки религијата е само моментално чуство. Дури и во правна служба ме отераа,на крајот испадна дека сум бил во право.
Па така бајрами, велигден, пасха јас си бев дома :)
Значи од млад им беше чуден на сите.

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Ајде сега малку во реалноста. Приватниот сектор не работи на државни празници на хартија. Приватниот сектор и на +50 не работи на хартија. Во реалноста не е така. Работи од колонијал до најголеми претпријатија. Се разбира банки и мобилни оператори не работат.
Да, и тоа е нивен избор...како на сопствениците, така и на вработените кои кога решиле да работат во приватен сектор знаеле дека така стојат работите.
...А и во државниот сектор има служби кои работат на празници.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Да, и тоа е нивен избор...како на сопствениците, така и на вработените кои кога решиле да работат во приватен сектор знаеле дека така стојат работите
Од кога во МКД има избор за вработување?
Значи пак идеме до тоа дека овој голем број на празници се измислени за џаболебарската администрација која и онака ништо не работи. Плус кога ќе им се падне у вторник следна недела Богородица оф оф мераци спојување кој е како нив. Рмбај ти ако немаш друга работа, како вол за слама нека живеат браќата.

Kajgana Shop

На врв Bottom