СРАМНО: Офицери на АРМ се поклонија на споменикот на УЧК

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Еве откако еден ден се изкажавте на раат , би сакал и јас да искажам мислење.

Оваа видео што го гледате , режирано е од 2001ра со потпишување на Охридскиот договор.

Ако за време на војната припадниците на УЧК беа терористи , со потпишувањето на договорот , тие станаа заслужни за промена на Уставот и демократизирање на Македонија.
Тоа што не им успеа на албанците 100 години со молби и со мирни методи , им успеа на овие од 2001ва со оружје.

Кај овие припадници на УЧК вчера требаше да бидат и од партиите на турците , власите , ромите , бошњаците , србите ... сите тие треба редовно да одат да се поклонуваат кај нив.

Зошто ?
Затоа што денеска турците се вработени во сите државни институции како никогаш во последните 100 години , затоа што имаат општини каде турскиот е официјален јазик и каде го употребуваат нивното знаме.
Затоа што нивните верски права и слободи се гарантирани , и затоа што конечно има и денови кога имаат одмор за време на некои празници (национални или верски).

Значи од 2001ва навака , Македонија е сосем поинаква , многу подемократска (Уставот) , ако до 2001ва имаше едвај 2% албанци во државните институции , денес имаш 17%.
Ако во АРМ имаше 2-3% , денес имаш 25%.

Понатаму , со Охридскиот договор , припадниците на УЧК беа амнистирани , со тоа се почна со нивно интегрирање , ги имаш вработени од Чистота и Зеленило , па се до Собрание и Влада на РМ.

Припадниците на АРМ и МВР не се виновни за тоа што војуваа во 2001ва , на нив им беше наредено да одбранат нешто што не требаше да се брани , да бранат УСТАВ кој не беше соодветен за околнонстите во Македонија.
Држава каде 38% од населението беше немакедонско , а сепак функсионираше како да има само македонци (срби и власи).

Ни припадниците на МВР/АРМ ни тие на УЧК не се виновни , Уставот беше виновен со се тие кои водеа политика.

Посетата на гробиштата во Слупчане како и споменикот на паднатите борци од Карпалак праќа порака на помирување.

За македонците сето ова што го пишувам е тешко сватливо и прифатливо , но ова не ги загрозува нивните права , и тоа е важно.

Сите овие реакции се непотребни , правењето политика и придобивање политички поени од овој настан е непотребен.
Во самото АРМ/МВР имаш полно бивши припадници на УЧК , можеби некој од нив што е погребан во Слупчане денеска ќе беше заменик министер или заменик командир во полиција , тие не се ништо помалку или повеќе од овие што денеска се во Влада.

Во тие гробишта во Слупчане се погребани и 10 цивили , кои беа убиени од неконтролираното стрелање со намера да се уништува што повеќе од страна на АРМ.

И вчера припадниците на АРМ со тој потег се извинија на селаните за уништените 600 куќи во Слупчане (само 8 останаа непогодени) , а Бесими им се извини на семејствата на загинатите од Карпалак.

Припадниците на АРМ во Слупчане се поклонија и пред овие деца и жени (убиени од АРМ)

Ало дечко дали знаеш дека тие со тој договор се амнестирани и помилувани незначи дека треба да се поклонува воена делегација и дрзавниот врв пред нивниот споменик и дали некој од Македонците го знае тој рамковен што има внатре тие сто го потпишаа никаде ги нема денеска на сцената а како што гледам наскоро и овие набрзо ке си отидат со вакви постапки , никој нетреба да се поклонува на луѓе кои посегнаа против интегритетот на една суверена држава , кажуваш дека биле заслужни е многу грешиш заслугата е на оние на кои си го стаил знамето на прф. ама за кратко ке ја напуштите и нивната подршка и уживање .Тие кои загинале во слупчане жени деца и старци како што кажуваш, па вашите славни борци да небеа кукавици немаше да ги ставаат како заштитен жив зид невините да гинат а од друга страна нашите конвои кукавички да ги напаѓате од задгрб , точно го знам секој детал од сите можни кризни места каде сум бил и знам точно се што се случуваше тогаш , вашите учки кои денес ги величате и им се поклонувате незаборавај само колку ви врбуваа ваши луѓе за да се борат или парично да се одолжите колку команданти имавте насилници и робијаши кои дојдоа од косово и кои ви ги силуваа вашите жени едноставно се понашаа како богови по селата каде беа а вие не смеевте ни збор да кажете и сега ми кажуваш тука нешто ....

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
UCK е воена формација од друга држава во случајот Косово, кај нас беше мислам ОНА или АНА. Колку што знам терористите пардон борците од ОНА се оградија дека се тесно поврзано со УЧК од причина што тоа би значело дека воена формација од туѓа држава врши воен притисок врз Македонија и доволен доказ за објавување војна со Косово.
Ако е веќе само политичка игра, нека се игра до крај.
Реално да зборниме без официјалности ми остави впечаток една колумна во изданието на Дневник за Илинден, во него се спомнува една епизода од Корто Малтезе која мене ми е навистина драга и го опишува овој наш соживот.
Во стрипот се раскажува ситуација каде што јапонски војник излегува со бело знаме за да преговара за примирје. Мајорот наредува да се запре пукотницата и да се виде што сака непријателот. На тоа Распутин станува и го убива војникот кој носи бело знаме, мајорот гневен оди до него и го прашува да не полудел или да не е глув. На тоа Распутин одговара "Не ме прашавте кога ја почнавте војната, не дозволувам да не ме прашате и кога ќе ја завршите"
Е нас Дардијана во Македонија, Македонците никој не' не праша дали сакаме да ја завршиме војната, затоа се вакви и реакциите.
Проблемот е што е во наш интерес да се заврши али ретко некој тоа го разбира.

Проблемот е дека поради политичка игра многу работи се направени лошо.После 2001 командантите на ОНА и заедничката влада на МК требаше да бидат уапсени главните водачи и политичари и стрелани/обесени а останатите во затвор на доживотна робија.

А тоа што се случи беше и двете страни да си ја унапредат кариерата.И завршивме со фактот дека Албанците мислат дека победиле иако ја изгубија секоја битка а Македонците се чувствуваат предадено дека ја победиле секоја битка а изгубиле војната и така и двете страни ги сврби за војна пак. КЛАСИЧНА ГЕРМАНСКА СИТУАЦИЈА ПОСЛЕ ПРВА СВЕТСКА ВОЈНА или АМЕРИКА ПОСЛЕ ВИЕТНАМ

Фактот е дека единствената причина поради која Албанци гинеа е сега Ахмети да си краде како луд ( да ќе фрли некои трошки од време на време али тоа е тоа во истото време некој општини во Кичево со мнозинство Албанско население пријавуваат 60% + трајно раселени ) додека Македонците гинеа за Гријо и Бранко да си играат курташак и ден денес и да се караат кој ја продал ЕВН а кој ОКТА и кој натрупал највеќе долг/невработени.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Дарди, напад на Устав е напад на држава, btw ако малце познаваш конституционализам...
Јасно ми е тоа мене , во ниедна држава не се дозволува бунт , дури ни во Северна Кореја не смееш , ни во Либија и Сирија.

Пошто секој неговото владеење го има легализирано , озаконето , дури и ако тоа владеење е лошо.

И тој од Сирија вели јас имам право да владеам вака , Уставот ми го гарантира , кој сака да ме руши мене , го руши Уставот. Тогаш јас ќе ви се спротивставам со војска.

Но народот гледа дека тоа е лошо владеење.

Тој Устав од 90тите во Македонија беше донесен во легалните институции , но не беше прифатлив за 38% од населението.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тој Устав од 90тите во Македонија беше донесен во легалните институции , но не беше прифатлив за 38% од населението.
За колку?

:pos:

Како само ги изброја да си ебеш пиперот?

Одеше по визби, броеше и множеше по 3?

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
Значи од 2001ва навака , Македонија е сосем поинаква , многу подемократска (Уставот) , ако до 2001ва имаше едвај 2% албанци во државните институции , денес имаш 17%.
Ако случајно некогаш се запрашаш за причина плус зошто државава ни тоне во гомна, си даде одговор :icon_lol:

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Еве откако еден ден се изкажавте на раат , би сакал и јас да искажам мислење.

Оваа видео што го гледате , режирано е од 2001ра со потпишување на Охридскиот договор.

Ако за време на војната припадниците на УЧК беа терористи , со потпишувањето на договорот , тие станаа заслужни за промена на Уставот и демократизирање на Македонија.
Тоа што не им успеа на албанците 100 години со молби и со мирни методи , им успеа на овие од 2001ва со оружје.

Кај овие припадници на УЧК вчера требаше да бидат и од партиите на турците , власите , ромите , бошњаците , србите ... сите тие треба редовно да одат да се поклонуваат кај нив.

Зошто ?
Затоа што денеска турците се вработени во сите државни институции како никогаш во последните 100 години , затоа што имаат општини каде турскиот е официјален јазик и каде го употребуваат нивното знаме.
Затоа што нивните верски права и слободи се гарантирани , и затоа што конечно има и денови кога имаат одмор за време на некои празници (национални или верски).

Понатаму , со Охридскиот договор , припадниците на УЧК беа амнистирани , со тоа се почна со нивно интегрирање , ги имаш вработени од Чистота и Зеленило , па се до Собрание и Влада на РМ.

Припадниците на АРМ и МВР не се виновни за тоа што војуваа во 2001ва , на нив им беше наредено да одбранат нешто што не требаше да се брани , да бранат УСТАВ кој не беше соодветен за околнонстите во Македонија.
Држава каде 38% од населението беше немакедонско , а сепак функсионираше како да има само македонци (срби и власи).

Ни припадниците на МВР/АРМ ни тие на УЧК не се виновни , Уставот беше виновен со се тие кои водеа политика.

Посетата на гробиштата во Слупчане како и споменикот на паднатите борци од Карпалак праќа порака на помирување.

За македонците сето ова што го пишувам е тешко сватливо и прифатливо , но ова не ги загрозува нивните права , и тоа е важно.

Сите овие реакции се непотребни , правењето политика и придобивање политички поени од овој настан е непотребен.
Во самото АРМ/МВР имаш полно бивши припадници на УЧК , можеби некој од нив што е погребан во Слупчане денеска ќе беше заменик министер или заменик командир во полиција , тие не се ништо помалку или повеќе од овие што денеска се во Влада.

Во тие гробишта во Слупчане се погребани и 10 цивили , кои беа убиени од неконтролираното стрелање со намера да се уништува што повеќе од страна на АРМ.

И вчера припадниците на АРМ со тој потег се извинија на селаните за уништените 600 куќи во Слупчане (само 8 останаа непогодени) , а Бесими им се извини на семејствата на загинатите од Карпалак.

Припадниците на АРМ во Слупчане се поклонија и пред овие деца и жени (убиени од АРМ)

Како беше на прославата вчера , сигурно добро си поминал ...
Македонија беше новосоздадена држава , можеби да почекавте малку ќе ги решевме сите проблеми и недоразбирање ( ако ме разбираш ) , ете сега 20 години славевме , а тогаш мислам дека имаше 10/11 години ....
незнам како ви беше наредено , што побргу да не нападнете па заедно со грците/србите , а можеби и бугари да не поделевте ... овде нема никакви права , борба за слобода , овдека има за чист интерес и поделба на македонија ....

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јасно ми е тоа мене , во ниедна држава не се дозволува бунт , дури ни во Северна Кореја не смееш , ни во Либија и Сирија.

Пошто секој неговото владеење го има легализирано , озаконето , дури и ако тоа владеење е лошо.

И тој од Сирија вели јас имам право да владеам вака , Уставот ми го гарантира , кој сака да ме руши мене , го руши Уставот. Тогаш јас ќе ви се спротивставам со војска.

Но народот гледа дека тоа е лошо владеење.

38 посто? Па тоа не ни доволно за рефендум да организираш, што се вика. Секад има по некои 38 посто што не им се свиѓа нешто у државата. Само што не се толку идиоти па да земаат пушка у раце, за 2 закони, кои со трпение можеа во Собрание да ги добијат, како во сите други цивилизирани држави а не вака да остават омраза кај другиот дел од народот и вечно непријателство.
И тоа за вработувањето, срце едно мое медено, тоа е зашто немаа образование, нешто и што сега го немаат. Со сила избутавте необразовани луѓе да имаат работа.
А ако има 62 посто Македонци што се бунат против вас, тогаш е лошо а? Булшит, Дарди, булшит. Ај оди вади знаме од стадион.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ако случајно некогаш се запрашаш за причина плус зошто државава ни тоне во гомна, си даде одговор :icon_lol:
Ќе тоне , бидејки он како што кажа заслуга имале они од учк и кои се сега по цела администрација кои везе немаат од работата па им ја вршат други а овие зимаат џабе пари не да тоне ке рикне за кај идае

O

Orion.

Гостин
Али сепак е во право иако е до негде и во грешка.

Плус најголемиот проблем со нашиот устав е дека загарантираните права всушност не се загарантирани воопшто зошто со нив се поврзани стотици закони и даноци така да само се права на збор.

Чист пример за ова е Право на приватна сопственост и право на слободен говор.
Што не е во ред со правото на сопственост? Даноци се плаќаат во цел свет.
Dardan-ia
Прво војната во 2001 не беше за права туку за територија, KLA сакаше отцепување и спојување со Косово. Но кога се освестија дека тоа не можат да го добијат затоа што е спротивно на меѓународен јавен поредок - касно им текна согласно нивниот интелект, па се префрлија на тезата за ''права''
Второ, Уставот на РМ пред измените беше во ред, истите права можевте да ги добиете на легален начин (секако не во обем на денешниот но нешто слично). Јас сум убеден дека ова би го добиле а со тоа би се избегнале и сите трауми кои ќе ги прогонуваат учесниците за цел живот, сите жртви, сета болка. Но секако за тоа треба да се има разум и цивилизираност кој секако е утопија за КЛА-УЧК
Трето - жртви цивили имаше на двете страни впрочем како и во секоја војна
Тие деца и цивили албанци и македонци се денес мртви заради вас - бог да ги прости

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Што не е во ред со правото на сопственост? Даноци се плаќаат во цел свет.
Dardan-ia
Прво војната во 2001 не беше за права туку за територија, KLA сакаше отцепување и спојување со Косово. Но кога се освестија дека тоа не можат да го добијат затоа што е спротивно на меѓународен јавен поредок - касно им текна согласно нивниот интелект, па се префрлија на тезата за ''права''
Второ, Уставот на РМ пред измените беше во ред, истите права можевте да ги добиете на легален начин (секако не во обем на денешниот но нешто слично). Јас сум убеден дека ова би го добиле а со тоа би се избегнале и сите трауми кои ќе ги прогонуваат учесниците за цел живот, сите жртви, сета болка. Но секако за тоа треба да се има разум и цивилизираност кој секако е утопија за КЛА-УЧК
Трето - жртви цивили имаше на двете страни впрочем како и во секоја војна
Тие деца и цивили албанци и македонци се денес мртви заради вас - бог да ги прости

Како има право на сопственост кога ако не платам данок на имот ќе го изгубам имотот.Тоа значи дека јас не го поседувам туку го изнајмувам имотот.

Во секој случај дискусијата не е за тоа и да не менуваме тема.

Како што кажав погоре единствената причина за војната беше одредени личности да бидат УНАПРЕДЕНИ

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.830
Поени од реакции
6.540
АХАХАХА 2001 била ради правата на Албанците хахаха, војната е изрежирана од Америка, да се создаде ситуација во Македонија слична како и онаа во Босна, уште еден експеримент, и да може Косово полесно да се отцепи и со тоа да се зголеми Американското влијание на Балканот, го заболе некој за нечиви права!

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Се оградил ГШ хаха леле немојте ве молам кое перење на мозок прават , а пак сител никако ни збор не кажа за инциндентов ...
се запрашувам има ли некој нормален у државава :facepalm:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Како има право на сопственост кога ако не платам данок на имот ќе го изгубам имотот.Тоа значи дека јас не го поседувам туку го изнајмувам имотот.

Во секој случај дискусијата не е за тоа и да не менуваме тема.

Како што кажав погоре единствената причина за војната беше одредени личности да бидат УНАПРЕДЕНИ
А ако не е данокот,да не ќе ти текне случајно да дадеш доброволен прилог за функционирање на војската, полицијата, образованието,за изградба на инфрструктура и ред други работи кои и ти ќе ги користиш ?
Ако не сакаш да плаќаш данок не мора,ок али немој да ти текне на лекар да идеш,да побараш заштита од полиција, да побараш помош во странство од амабасада или пак да користиш патишта и друга инфраструктура :)

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Не,ама они барем загинаа за тоа што се бореа,еден вид утеха..а нашите загинаа за џабе,загинаа за да капитулираме.
Кој капитулирал ? случајно војската или полицијата да не се предадоа , зашто тогаш целиот народ не излезе и да го спречи потпишувањето на тој договор , како и тогашните ех-политичари така и денешниве си ја тераат истата политика .
Ако некој знае што содржи тој рамковен договор и што се е потпишано , епа сега си бараат и си добиваат а ние пак и уште ке ќутимеи трпиме...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom