Помош, проблеми, прашања, совети...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Абре инсталирав 32 битен. Како да ги избришам старите фајлови што ми се копираа од прошлиот Виндовс?

Ваљда знаеш англиски?

To delete the Windows.old folder from an earlier installation of Windows, follow these steps:
  1. Click Start, type disk cleanup in the Start Search text box, and then click Disk Cleanup.
  2. In the Disk Cleanup Options dialog box, click Files from all users on this computer.
  3. In the User Account Control dialog box, click Continue.
  4. Click to select the Previous Windows installation(s) check box, and then click OK.
Advanced users can also use a command prompt to delete files and folders from an earlier installation of Windows Vista. To do this, follow these steps:
  1. Click Start, click All Programs, click Accessories, right-click Command Prompt, and then click Run as administrator.
  2. In the User Account Control dialog box, click Continue.
  3. At the command prompt, type takeown /F <DriveLetter>:\<FolderName>\* /R /A, and then press ENTER.

Note When you run this command, you are granted ownership of the administrator group for the folder, of all the subdirectories in the folder, and of all the files in the folder.
  4. At the command prompt, type cacls <DriveLetter>:\<FolderName>\*.* /T /grant administrators:F, and then press ENTER.

Note When you run this command, administrators are granted full rights to all files and to all folders.
  5. At the command prompt, type rmdir /S /Q <DriveLetter>:\<FolderName>\, and then press ENTER.

Note When you run this command, all subfolders and all files in the specified folder are deleted. Additionally, the specified folder itself is deleted.

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Ваљда знаеш англиски?

To delete the Windows.old folder from an earlier installation of Windows, follow these steps:
  1. Click Start, type disk cleanup in the Start Search text box, and then click Disk Cleanup.
  2. In the Disk Cleanup Options dialog box, click Files from all users on this computer.
  3. In the User Account Control dialog box, click Continue.
  4. Click to select the Previous Windows installation(s) check box, and then click OK.
Advanced users can also use a command prompt to delete files and folders from an earlier installation of Windows Vista. To do this, follow these steps:

1. Click Start, click All Programs, click Accessories, right-click Command Prompt, and then click Run as administrator.
  2. In the User Account Control dialog box, click Continue.
  3. At the command prompt, type takeown /F <DriveLetter>:\<FolderName>\* /R /A, and then press ENTER.

Note When you run this command, you are granted ownership of the administrator group for the folder, of all the subdirectories in the folder, and of all the files in the folder.
  4. At the command prompt, type cacls <DriveLetter>:\<FolderName>\*.* /T /grant administrators:F, and then press ENTER.

Note When you run this command, administrators are granted full rights to all files and to all folders.
  5. At the command prompt, type rmdir /S /Q <DriveLetter>:\<FolderName>\, and then press ENTER.

Note When you run this command, all subfolders and all files in the specified folder are deleted. Additionally, the specified folder itself is deleted.

Мануелно ги бришам со помош на Унлокер. Требаше да го форматирам пред инсталирање, ама на тоа не ми текна. :D
--- надополнето: 13 август 2012 во 20:12 ---
А зошто сега нејќе да се форматира, ова го вика:

Capture.PNG

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Мануелно ги бришам со помош на Унлокер. Требаше да го форматирам пред инсталирање, ама на тоа не ми текна. :D
--- надополнето: 13 август 2012 во 20:12 ---
А зошто сега нејќе да се форматира, ова го вика:

Прегледај го приврзокот 47435
Во таа партитиција го имаш инсталирано и сегашниот Windows.

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
Матична : Asus M2N - XE
Процесор : Amd Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2712 MHz
Графичка :GeForce 9400GT PCI-E 512MB DDR2 HDMI DVI

Рам меморија - 4 GB 2x2GB
=> 2GB - Transcend 2GB DDR2 800 DIMM CL5
=> 2GB - Adata 2GB DDR2 2RX8 PC2 6400U-555

Хардиск:160GB
=> Hitachi HDS721616PLA380 [160GB]
Напојување : 230 V

Што треба да изменам, да појачам на компјутерот ..

EDIT :
Како да проверам колку време се стари деловите на компјутерот , каква им е состојбата ..дали се здрави или пред распаѓање :D темепратурата и тие работи знаете.. се однесува лично за процесорот и графичката значи не ми треба само CPU и GPU темепратура да видам туку и колку се зачувани ..

EDIT2 : Дали можам да ставам некоја графичка од 512 мб ддр5 или 1гб ддр5 на матичната http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M2NXE/ Извините за рекламата ми треба брз одговор :S

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
Матична : Asus M2N - XE
Процесор : Amd Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2712 MHz
Графичка :GeForce 9400GT PCI-E 512MB DDR2 HDMI DVI

Рам меморија - 4 GB 2x2GB
=> 2GB - Transcend 2GB DDR2 800 DIMM CL5
=> 2GB - Adata 2GB DDR2 2RX8 PC2 6400U-555

Хардиск:160GB
=> Hitachi HDS721616PLA380 [160GB]
Напојување : 230 V

Што треба да изменам, да појачам на компјутерот ..

EDIT :
Како да проверам колку време се стари деловите на компјутерот , каква им е состојбата ..дали се здрави или пред распаѓање :D темепратурата и тие работи знаете.. се однесува лично за процесорот и графичката значи не ми треба само CPU и GPU темепратура да видам туку и колку се зачувани ..

EDIT2 : Дали можам да ставам некоја графичка од 512 мб ддр5 или 1гб ддр5 на матичната http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M2NXE/ Извините за рекламата ми треба брз одговор :S
ке помогне некој ?

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
RAZ3R - Како мислиш во каква состојба се? Сам дома едино можеш да видиш дали се подуени кондензаторите, дали шкрипи некое кулерче, температури дали се у граници на нормала, дисковите дали испуштаат чудни звуци, дали имаат лоши сектори, напон и слично. Ни у сервис не можат да ти кажат точно уште колку време ќе издржи без квар. Ако е се у граници на нормала тогаш нема причина нешто да се расипе у догледна иднина ( мада никогаш не се знае ).

Иначе за графичка - да, можеш да ставиш со било каква меморија, меморијата на графичката нема врска со видот на меморија што го поддржува матичната. Провери го убоо напајањето ( мора да има налепница некаква на него ) и кажи им таму каде што ќе ја купуваш графичката какво имаш и тие ќе ти кажат дали ќе има снага напајањето или не. Ако имаш кунг фу напајање ( кинеско, од евтините ) не дека информациите се кузнае колку веродостојни ама ипак са поарни од никакви информации .

За делови други - не појачувај ништо, имаш стара платформа и е неисплатливо да уложуваш во неа. Само графичка смени ако имаш некоја слаба и толку. Штеди за нов компјутер.

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
RAZ3R - Како мислиш во каква состојба се? Сам дома едино можеш да видиш дали се подуени кондензаторите, дали шкрипи некое кулерче, температури дали се у граници на нормала, дисковите дали испуштаат чудни звуци, дали имаат лоши сектори, напон и слично. Ни у сервис не можат да ти кажат точно уште колку време ќе издржи без квар. Ако е се у граници на нормала тогаш нема причина нешто да се расипе у догледна иднина ( мада никогаш не се знае ).

Иначе за графичка - да, можеш да ставиш со било каква меморија, меморијата на графичката нема врска со видот на меморија што го поддржува матичната. Провери го убоо напајањето ( мора да има налепница некаква на него ) и кажи им таму каде што ќе ја купуваш графичката какво имаш и тие ќе ти кажат дали ќе има снага напајањето или не. Ако имаш кунг фу напајање ( кинеско, од евтините ) не дека информациите се кузнае колку веродостојни ама ипак са поарни од никакви информации .

За делови други - не појачувај ништо, имаш стара платформа и е неисплатливо да уложуваш во неа. Само графичка смени ако имаш некоја слаба и толку. Штеди за нов компјутер.
Благодарам а за да проверам во каква состојба се деловите мислев дека има едно програмче и пишаше healty .. не се сеќавам точно :S спеак нема веза thankss

EDIT : Пример за хардискот има едно програмче HD Tune и ти покажува health.. за графичка незнам дали има :S

EDIT2 :напајањето ми е MSI GOLD MS-400ATX P4 400W

EDIT3: напајањето ми е 400W а графичката што сакам да ја купа пише
requiremetns : 450W Или повеќе...значи бара 450 W а моето напајање е 400W нема да можам да ја користам така ?

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Компјутерот не ми се вклучува, играв игра и наеднаш ми се исклучи. Дали најверојатно ми е прегорено напојувањето?

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Компјутерот не ми се вклучува, играв игра и наеднаш ми се исклучи. Дали најверојатно ми е прегорено напојувањето?
Да не ти се прегреала графичката, најверојатно е од тоа. Остај да се одмори.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Да не ти се прегреала графичката, најверојатно е од тоа. Остај да се одмори.
Ама да се прегрееше графичката ќе се уклучуваше компјутерот, нели?

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Ама да се прегрееше графичката ќе се уклучуваше компјутерот, нели?
Тоа баш не знам, ама остај го малку нека одмори, нека се олади, па после види. Доколку после неејќе, значи е до напојувањето.

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Имам еден чуден проблем со интернетот. Дома кај мене го ставам кабелот што ми иди од свич и го дава како изваден ( анплаг ). Менав друга мрежна пак истото. Земам на лап топ го ставам кабелот се е во ред. Го кревам куќиштето го носам кај комшијата на истиот интернет, од истиот кабелски оператор има интернет. Значи комбинацијата мојот кабел дома и мојот компјутер нема интернет а мојот кабел со друг компјутер има интернет, и мојот компјутер со друг кабел има интернет :D :D. Форматиран е пресно со вин 7 х64 бидејќи сменав рам и матична. Некој совет за овај феномен ?? :D :D :D

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Имам еден чуден проблем со интернетот. Дома кај мене го ставам кабелот што ми иди од свич и го дава како изваден ( анплаг ). Менав друга мрежна пак истото. Земам на лап топ го ставам кабелот се е во ред. Го кревам куќиштето го носам кај комшијата на истиот интернет, од истиот кабелски оператор има интернет. Значи комбинацијата мојот кабел дома и мојот компјутер нема интернет а мојот кабел со друг компјутер има интернет, и мојот компјутер со друг кабел има интернет :D :D. Форматиран е пресно со вин 7 х64 бидејќи сменав рам и матична. Некој совет за овај феномен ?? :D :D :D
Значи сигурно не е до кабелот :ROFLMAO:
sorry i couldn't resist :))
--- надополнето: 17 август 2012 во 00:20 ---
Пробај свичот да го Off/On да не углавил нешто....рутерот да не има по МАЦ адреси Ацесс листа ?

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Значи сигурно не е до кабелот :ROFLMAO:
sorry i couldn't resist :))
--- надополнето: 17 август 2012 во 00:20 ---
Пробај свичот да го Off/On да не углавил нешто....рутерот да не има по МАЦ адреси Ацесс листа ?
Значи сепак било до кабелот ;) :D хуху не било до мене а тие ме умреа убедување дека е до мене :D

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
дај кажете ми шо напајање да земам за следнава конфигурација
Pentium d925, 8500gt 2gb ddr2

Kajgana Shop

На врв Bottom