Вработување во Hi Tech Corp

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.948
Поени од реакции
5.505
Одлична тема колега... :)
Сеа се мислам дали да го гледам To big to fail, или да ја читам книгата :)
 
C

cige

Гостин
Страшна тема! Е сега во кого да веруваме? Дека ние македонците сме мрзлив народ и сакаме лесни пари? Или газдата ги третира вработените како црнци во америчко поле?
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еден да речеше лошо да не му верувавме, ама сите лошо, а еден да фали нешто не е во ред. Во овој случај обвинета е фирмата Hi Tech Corp за злоупотреба на работниците. Нека очекува бунт наскоро пред просториите со цел да се запре прозиводството доколку не се промени односот кон вработените. Плус и редовни пријави до инспекциските служби трудова, финансова и пазарна. Нема веќе лабаво!
 
Член од
24 октомври 2011
Мислења
21
Поени од реакции
2
А дали има некој информација каква е состојбата со економистите? Гледам сега има оглас па се мислам дали да аплицирам, какви се платите, работно време?
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.274
За работа во три смени, со хемикалии во производниот процес, дипломиран технолошки инжинер добива 10.000 ВКУПНО за првите три месеца работа. Они тоа го викаат обука.
После добива 12.000 месечно.
Патувањето од дома до таму и назад ти зима 2 саати минимум, али мислам дека е повише. Превозот е платен и организиран. Има автобус кој се движи по маршрута низ Скопје, она што треба да го напраиш е да стигнеш до некоја од станиците на автобусот.
Така да 8 и пол саати си таму минимум + 3 сигурно саати за превоз и ете ти скоро пола од едно деноноќие.
Нема сабота недела него имаш после секои пет дена работни еден слободен (или нешто слично).
Таму се работи ко у Индонезија. За жал како што гледате и плаќањето е такво.

Инаку баш ме здоболе што фирмата извезувала у странство и имала сертификати не ти ја знам какви. Голем ташак, кога работникот го плаќаш како погоре што опишав, а го тераш да работи ко вол.

За работењето ко вол не треба да има поплаки, ама за такви плати не се работи толку.

Тоа се информации од прва рака, кои важеа за пред пет или повеќе години, сега чув дека платата од погоре (12.000) се претворила у 15.000.

А за такви моменти како на пример, надредениот ги прибира заслугите на подредениот за себе, тоа е како добар ден и не го ни спомињам.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Вчера ги имаше на Канал 5. Покрај сето тоа фалење, забележав дека газдава на HI-TECH во канцеларијата има Macintosh со Windows XP. Зошто побогу? Тоа е исто како да купиш BMW и да му ставиш мотор од Zastava 101... :)
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.948
Поени од реакции
5.505
Вчера ги имаше на Канал 5. Покрај сето тоа фалење, забележав дека газдава на HI-TECH во канцеларијата има Macintosh со Windows XP. Зошто побогу? Тоа е исто како да купиш BMW и да му ставиш мотор од Zastava 101... :)
Сигурен си дека само кутијата не му била од Mac :D Можеби бил од старите мекови.
 
Член од
8 ноември 2009
Мислења
263
Поени од реакции
146
електро-машински факултет...ма иди убиј се...........газда на hitech.
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Аплицирав, сега ја надов темава и по прочитаните постови се молам да не ме ни викнат на интервју.
 

kelaviot

Prime Сasual Dating - Genuine Damsels
Член од
10 мај 2010
Мислења
530
Поени од реакции
318
Kaj Savo na vremeto mu gi praev kukite u sopiste so gips,pipnav malce i u fabrikata,koj tapa coek e nema da veruvate,tamu u fabrikata ima disciplina kako da si u zatvor so ogled na toa so se raboti za osetlivi materijali,kiselini i slicno,iskreno mislam deka coekot preteruvase so ponasanjeto kon vrabotenite,im se dere,nesto im glumi,jas ne bi rabotel tamu,inaku ovaka mnogu ja tupi ,dogase na kukite i samo nesto u japonija ne se raboti vaka(u tie godini nonstop patuvase tamu),pa kazuvase prikazni kao nie nemame doma internet,kao on prosetam seto toa so potcenuvanje,se kaam so ne go istepav :) :) :)
 

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
758
Поени од реакции
1.207
Замрела темата малку.:)

Знае некој како оди процесот на волонтирање?За недипломирани зборам. Секоја информација е добредојдена. Фала :)
 
Член од
12 ноември 2014
Мислења
1
Поени од реакции
3
Ne e problemot vo smenite, vo oddalecenosta na firmatam aj i platata. Problemot e vo "atmodferata" sozdadena od gazadata. Problemot e vo sefovite koi gi postavil takvi, za da slusaat, a ne razbiraat nisto. Duri se i neobrazuvani. Tie koi nemaat kade da odat, prinudeni se da ostanat dolgi godini tamu i toa sefovsko mesto mozele da go imaat samo tamu. Da bidat onie koi bez razmisluvanje ke gi slusaat glupostite na Savo. Firma, koja koga bi se naogala nekade vo Evropa, bi bila zatvorena poradi zagaduvanje, odnosno bi plakala golemi sumi za zastita na zivostana sredina, vo Makedonija egzistira bez davacki za ekologija, a zagaduva i pocva i vozduh. Go zagaduva i druhot na mladiot covek koj e vraboten tamu. Osven zabrani, kazni, pretenja, navredi, drugo nema da cuete. Obuka? Smesno. Toa sto tamu go vikaat obuka nema vrska. Toa e samo termin izvaden od nekoja od knigite koi gazadata gi cital i sega kao sproveduva nesto sto go narekuva obuka. Koj te obucuva? Pa desetpati ponemismen od tebe. Inaku, zaminaa najucenite, najkvalitetnite, ne samo od procesite. Od odrzuvanje. Toa e oddel kade rabotele navistina strucnjaci., Zasto procesite se prosti, avtomatski. No tie masini baraat znaenje za da se odrzuvaat, odnosno da rabotat besprekorno. Od toj oddel zaminaa strucni luge. I ke zaminat. Ostanvaat samo tie koi nemaat kade, a koga kenajdet? Nikoj ne razmisluva dvapati. Vednas dava otkaz i si zaminuva.
Zosto ova go pisuvam? Ukazuvam kolku narodov nas e siromasen, beznadezen, bez rabota i ostanuvaat firmi kako ovaa, koja navidum nudi rabota i stom otides tamu ke sfatis deka i ne si dibil nesto posebno. Od prinuda si otiden vo rabotilnica koja sam si ja narekol kompanija. Toa e pecatnica, koja namesto da pecati hartija, pecati pecateni ploci. Proceost e poznat, no se sostoi od hemiski procesi koi kao otpad imaat golema kolicina na hemikalija koja odi direktno vo Vardar, del vo vasite respiratorni organi, del vo vozduhot...
Iskompleksiran star covek, koj slucajno fatil dobar biznis, za koj ne treba da trca, tuku go dobiva po internet, voobrazil deka mnogu znae. Najgolemite gluposti ke gi cuete od nego, so eden intelektualen recnik kako na primer: kur me boli, pickin dim, majmun.... Najdobroto napravi go, pak ke te narece pogrdno, a edvaj ceka da go napravis losoto. Prikaznata kako svetot e pod stres postojano ja plasira. E svetot ne e taka rigorozen kako sto e negovata prikazna, sakajki da kaze deka toa on sto go narpavil e nesto posebno. No ne go napravil toj. Za sekoj segment imal po nekoj inzvonredno kavliteten strucnjak, koj brzo go napustil. No nemu mu ostanalo najdobroto od najdobrite. No najdobrite ne ostanale. Kako i vo poveketo makedonski firmi.
Dali da se vrabotite tamu? Pa treba covek se da iskusi, ap duri i firmi od koi ke naucite kako ne treba da se raboti, odnsono da se komunicira. Belkim eden den, nekoj od vas ke stane gazada, pa da ne bide ni priblizno takov kako sto e on. A naslednicite negovi? Beter od nego. Uste pomalku znaenje i ne ni znaat kade se naogaat :) Se se mnogu smesno od druga gledan tocka. Skeogas vrabotenite megu sebe se podbivaat so nego, no pred nego gakite im se tresat. Savo kaza, Savo rece, nemoj taka tuku kako sto rece Savo iako rabotite i naopaku stojat, no mora taka, kako sto rekol toj koj aber nema sto e pravilno... SO eden zbor: nepotreben no mnogu golem stres!!!
 
Член од
1 декември 2014
Мислења
2.233
Поени од реакции
4.409
Ме имаат викано на интервју пред година дена, али не отидов.
Aко си неупатен, по името ќе помислиш дека е некоја странска светски позната компанија, а еве у темата шо се пишува :D
 
Член од
22 април 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
Господо! Налетав на овие коментари. Навистина е ужасно да се коментира на ваков начин. Јас работев во оваа фирма, во два наврати, неколку години. Имам право да го дадам моето мислење, кое нема баш да се совпадне со наведените. Бев важна карика во синџирот на работењето на оваа компанија. Напуштив од мои причини. Тоа е компанија, која е ретка од овој вид. Компанија која работи на база на уникатен квалитет, точна испорака и високи побараувања од страна на клиентите. Тоа го постигна Саво! Од таа причина, во компанијата нема место за денгубење, блефирање, нестручност. Јас бев во одржување и често бев нервозен поради „децата" кои ракуваат со машините и кои можеби и до ден денес на научиле како се ракува со нив. Нормално е дека секој што ќе конкурира мора да помине обука. Нема место за седење во канцеларија и работење навидум нешто важно, а без резултати. Од таа причина и доаѓа до напната атмосфера. Голем број од луѓето кои продефилираа таму очекуваа дека денот ќе им помине и платата ќе стигне. Така беше во некогашните фирми во кои работев претходно. Од факултет во конструктивно одделение и као нешто се создава. Замислете личност на 50 годишна возраст, кој кариерата ја поминал цртајќи глупости и останал на тоа ниво, убедувајќи се дека создал нешто, а појма нема. Кај Саво кој ќе помине обука, барем ќе совлада практична работа и ќе научи нешто конкретно. Лошо е што многу често помеѓу вработените се прераскажуваат лоши работи и тоа зема замав, па се добива впечаток дека нешто не чини. На сите кои сакаат да конкурираат нека конкурираат. Таа фирма барем нуди работни места. Видете ги огласите кои се објавуваат. Само глупости. Овдека барем ќе имате прилика да работите во одржување, каде се бара умешност, искуство и огромно знаење, во КАМ станица, каде е потребна креативност брзина и точност или пак на производни линии каде се бара знаење и ангажираност. Се работи нормално. Најнормално како и во секоја фирма и подобро одошто од фирми каде газдите содзале малку, или со туѓ грб, а се однесуваат како да се нешто големо. Оваа компанија има што да понуди, но бара и ангажирање на вработениот. Бара дисциплина и сериозност. Ова ви го велам најискрено. Не сум поткупен од Саво. Дури имам и причина да зборувам лошо, но тогаш не би бил објективен. Навистина сум изненаден од лошите коментари за оваа компанија. Ваква компанија нема во околинава, односно таква идеја и таков развој. Јас одамна не сум таму, но објективноста ме натера да ви ја оставам мојава препорака. Кому не му се допаѓа, нека си замине или нека не конкурира. Но не треба да се пишува сé и сешто. И никаде не е идеално. Светот нема да ве гали. Излезете сами на ветрометината на бизнисот, па вработувајте несериозни луѓе. Да ве видам!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom