Како да се задржат младите во државава

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Решавањето на егзистенцијалните проблеми е единствениот начин да се задржат младите луѓе и да останат да живеат овде.

Мислите ли дека навистина е ова единствениот начин:???????!!!!!!!!!!! или е потребно нешто повеќе?

На пример хрватскиот грдоначалник на општина Карловац изготви проект - надевајќи се дека на тој начин нема да има отселување на младите од таму - и нивно пребегување за подобар живот во странство.
Оние кои сакаат да живеат на подрачјето на општина Неретиќ во Карловац ЌЕ ДОБИЈАТ бесплатно комунално средено земјиште и бесплатен градежен материјал,

Новата населба за млади би опфаќала површина од околу 26.831 метри квадратни со можност за проширување, би имале простор за спортско рекреативни содржини , зелени површини како и објекти како школи, поликлиники,,,,,

Проектот наишол на позитивнни реакции и изгледа набргу ќе се реализра

Македонија има земја на претек - може и овде да им се понуди нешто слично на народов - НЕК СЕ ГРАДИ бе ;)

http://www.smedia.rs/biznis/vest/37548/Nude-besplatne-kuce-da-privuku-mlade-Besplatne-kuce-Kuca-Mladi-bracni-par-Ivica-Gracan-Hrvatska-Nude-besplatne-kuce-da-privuku-mlade.html

В

Вештерот

Гостин
Единствениот начин да се задржат младите е да им се даде можност да работат по струка која ќе си ја изберат и да можат со трудот односно платата да си ги остварат желбите. Далеку е Македонија од тоа.
Држава која на младите може да им понуди само очај, невработеност, скандирање по митинзи, лепење плакати, молење за волонтирање, корупција, криминал и безперспективност не ги заслужува младите. И толку што се одлучуваат да останат ми е чудно, не ми е јасно зошто.
Да се надоврзам на првиот пост за Хрватите би рекол дека не се којзнае колку подобри и дека тоа им е еден обичен популистички потег кој нема да даде некои конкретни резултати.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Единствениот начин да се задржат младите е да им се даде можност да работат по струка која ќе си ја изберат и да можат со трудот односно платата да си ги остварат желбите. Далеку е Македонија од тоа.
Држава која на младите може да им понуди само очај, невработеност, скандирање по митинзи, лепење плакати, молење за волонтирање, корупција, криминал и безперспективност не ги заслужува младите. И толку што се одлучуваат да останат ми е чудно, не ми е јасно зошто.
Да се надоврзам на првиот пост за Хрватите би рекол дека не се којзнае колку подобри и дека тоа им е еден обичен популистички потег кој нема да даде некои конкретни резултати.
точно,но за да останат што се’ е потребно?
значи работа и тоа добро платена, но не мислиш ли дека решавањето на стамбеното прашање кај повеќето е главниот проблем, поаѓајќи од тоа што цените на станови/куќи во МК се баснословни- приближно исти ко и во некои европски држави каде стандардот на граѓаните е дааалеку повисок од тука, и да повеќето неможат- не оти несакаат да имаат сопствен дом - немаат можност и цел живот да работат само за стан да го купат( се разбира доколку работат за онаа просечна македонска плата) Тука отпаѓа и она - со подигање кредити-оти глава нема цел живот да кренат од рати, камати.....
сепак доколку и МК реализира некој ваков- а можеби и подобар проект да младите ги обезбеди со покрив над глава(сопствен) дека со тоа ќе им го тргне најголемиот терет од глава- а они понатаму верувам дека ќе се снајдат
Можност во Мк за такви населби за млади ИМА со оглед на тоа што е земја недоволно населена - значи постои земјиште кое наместо да зее празно -=може да им се даде бесплатно на секој еден - меѓутоа , незнам која им е политиката на челниците:unsure:
--- надополнето: 11 август 2012 во 10:28 ---
само да надополнам , чисто онака ко информација- во Солун куќа од 167 мк со прекрасно уреден двор од 360 мк,..... чини 139.000 евра - а иди во Црниче ил Пржино ил Козле и најди по таа цена

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Како ќе останат? Ќе им даде чичко Гвујо бесплатен ТВ и ќе ги дрогира со програма од ТВ Шител.
Еве пример: Поголем број од тие што идат и студираат во странство и не ни мислат да се враќаат назад. Зошто да земаат овде по 200 евра плата, кога таму може за тоа стручно што ќе го работат да земаат од 2 500 евра па нагоре. Кога ќе се подзамислиш, ќе видиш дека враќање назад не ти се исплати.. А и веќе во Македонија вишок од некој струки, не верувам дека ќе сакаат да работат кога ќе се вратат како сточари.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
доволно би било само да им се даде работа и да се платат соодветно со тоа што го сработиле и се друго ќе се среди :)
сепак не си во право
далеку од доволна ти е македонската плата за да почнеш да размислуваш да создадеш дом, семејство....... или поаѓаш од тоа да твоите се ДОЛЖНИ да ти обезбедат живеалиште, а ти треба само да подработуваш колку да живутариш, но не и да живееш
--- надополнето: 11 август 2012 во 11:27 ---
Како ќе останат? Ќе им даде чичко Гвујо бесплатен ТВ и ќе ги дрогира со програма од ТВ Шител.
Еве пример: Поголем број од тие што идат и студираат во странство и не ни мислат да се враќаат назад. Зошто да земаат овде по 200 евра плата, кога таму може за тоа стручно што ќе го работат да земаат од 2 500 евра па нагоре. Кога ќе се подзамислиш, ќе видиш дека враќање назад не ти се исплати.. А и веќе во Македонија вишок од некој струки, не верувам дека ќе сакаат да работат кога ќе се вратат како сточари.
Па во ТОА е и поентата на ова
ТРЕБА со нешто младите луѓе макар и да ги НАМАМИШ - за да останат овде и да не се распрчкуваат по светот
да им дадеш, поклониш,овозможиш...... а не да им продаваш

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
сепак не си во право
далеку од доволна ти е македонската плата за да почнеш да размислуваш да создадеш дом, семејство....... или поаѓаш од тоа да твоите се ДОЛЖНИ да ти обезбедат живеалиште, а ти треба само да подработуваш колку да живутариш, но не и да живееш
абе ти ако сметаш дека си заслужил пари колку за да живуркаш тогаш проблемот е до тебе :)
ако ти добиваш плата која би ти донела пристоен живот (според сегашни услови би требало минимум 700-800 евра) би можел да си дозволиш да изнајмиш стан или пак да земеш кредит да купиш стан или да изградиш некоја кукичка на периферија сеа неможе сите да живеат во центар на Скопје :)
Ако тебе ти обезбеди државата услови за пристоен живот зошто би ја напуштил ?
но како тргнало во наредни 250 години (а и понатака) тешко да се случи тоа и затоа полека почнав да си ги спремам куферите и чекам само да си ја земам дипломата и негде да му ја летнам...
инаку и нашата влада имаше кампања со која субвенционираше кредити за куќи и станови (купи куќа купи стан ) :pos:

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
- Ќе ме задржат кога ќе го реформираат системот сериозно од темел а не само да биде тоа ефтин популизам.
- Ќе ме задржат кога на огласите за работа ќе има натпревар со усен и писмен дел, каде од 10 луѓе кои конкурираат за тоа работно место ќе се избере оној кој е најдобар и ќе може да одговори на предизвиците на идната професија, а не оној кој има партиска книшка или мама и тато му се познати ликови кои вртат телефон тој да ја добие работата.
- Ќе ме задржат кога ако имам бизнис нема да ми бараат кеш да извадам имотен лист, да добијам некоја дозвола чекајќи со месеци или години.
Јас не сакам државата да ми најде работа, сакам само да ми створи фер услови за да може со тоа што го имам акумулирано преку студирање да го искористам и да си го најдам местото во општеството. Не се плашам и не ми е тешко да ринтам како коњ, во секоја нормална држава на тој начин младиот човек ја гради кариерата. Само кај нас полуписмениот Трпе станува директор на 27 год.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
абе ти ако сметаш дека си заслужил пари колку за да живуркаш тогаш проблемот е до тебе :)
ако ти добиваш плата која би ти донела пристоен живот (според сегашни услови би требало минимум 700-800 евра) би можел да си дозволиш да изнајмиш стан или пак да земеш кредит да купиш стан или да изградиш некоја кукичка на периферија сеа неможе сите да живеат во центар на Скопје :)
Ако тебе ти обезбеди државата услови за пристоен живот зошто би ја напуштил ?
но како тргнало во наредни 250 години (а и понатака) тешко да се случи тоа и затоа полека почнав да си ги спремам куферите и чекам само да си ја земам дипломата и негде да му ја летнам...
до мене воопшто не е проблемот
И не сум овде тебе да ти расправам за мојата финансиска состојба, а уште помалку за мојата имотна состојба
Зборуваме за животот во МК- ОПШТО
токму тоа , за ова зборуваме - те цитирам„Ако тебе ти обезбеди државата услови за пристоен живот зошто би ја напуштил ?

и темата во склоп на истово твое прашање

значи ОДГОВОРОТ- ти САМИОТ го пронајде:)

:
:

--- надополнето: 11 август 2012 во 11:45 ---
[quote="slobbo, post: 5222058, member: абби можел да си дозволиш да изнајмиш стан или пак да земеш кредит да купиш стан или да изградиш некоја кукичка на периферија сеа неможе сите да живеат во центар на Скопје :)

инаку и нашата влада имаше кампања со која субвенционираше кредити за куќи и станови (купи куќа купи стан ) :pos:[/quote]

и ова друже не ти држи вода

Najskuplji stambeni krediti u BiH, Makedoniji i Bosni

http://gdeinvestirati.com/nekretnine/vesti/8888-najskuplji-stambeni-krediti-u-bih-makedoniji-i-bosni

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
и темата во склоп на истово твое прашање

знчи ОДГОВОРОТ- ти САМИОТ го пронајде:)
јас истото го кажав и во претходниот пост :)
доколку ти имаш работа (сепак за да заработуваш треба да имаш работа а повеќе од 70% од младите во македонија на возраст од 10 до 27 се невработени) и добиваш плата онолку колку што си сработил би требало да имаш пристоен живот :)
--- надополнето: 11 август 2012 во 11:48 ---
Абе битно се обидоа да помогнат и протоа да заглават неколку илјади фамилии :pos:

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Па во ТОА е и поентата на ова
ТРЕБА со нешто младите луѓе макар и да ги НАМАМИШ - за да останат овде и да не се распрчкуваат по светот
да им дадеш, поклониш,овозможиш...... а не да им продаваш
Е тоа со намамување помина веќе, никој не е глуп за да не види што се случува овде. :)

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Решавањето на егзистенцијалните проблеми е единствениот начин да се задржат младите луѓе и да останат да живеат овде.

Мислите ли дека навистина е ова единствениот начин:???????!!!!!!!!!!! или е потребно нешто повеќе?

На пример хрватскиот грдоначалник на општина Карловац изготви проект - надевајќи се дека на тој начин нема да има отселување на младите од таму - и нивно пребегување за подобар живот во странство.
Оние кои сакаат да живеат на подрачјето на општина Неретиќ во Карловац ЌЕ ДОБИЈАТ бесплатно комунално средено земјиште и бесплатен градежен материјал,

Новата населба за млади би опфаќала површина од околу 26.831 метри квадратни со можност за проширување, би имале простор за спортско рекреативни содржини , зелени површини како и објекти како школи, поликлиники,,,,,

Проектот наишол на позитивнни реакции и изгледа набргу ќе се реализра

Македонија има земја на претек - може и овде да им се понуди нешто слично на народов - НЕК СЕ ГРАДИ бе ;)

http://www.smedia.rs/biznis/vest/37548/Nude-besplatne-kuce-da-privuku-mlade-Besplatne-kuce-Kuca-Mladi-bracni-par-Ivica-Gracan-Hrvatska-Nude-besplatne-kuce-da-privuku-mlade.html

Поглуп проект немам видено.Којзнае колку пари ќе здипли градоначалникот од неговите пријатели со градежни фирми и купување градежни материјали по х2 цени.

Прво и да му дадеш на некој плац и градежен материјал чим заврши факултет тој треба фактички да бара работа или да работи додека во исто време дома гради куќа.Едното од двете ќе мора да страда.

Второ 80% од младите не би знаеле ни како да се почне со градење куќа или би можеле било кој дел да го завршат сами ( вклучително и јас до негде )

Трето и да ја завршиш куќата ти треба МЕБЕЛ,ОДРЖУВАЊЕ па треба да плаќаш даноци,комуналии па сметки СТРУЈА,ВОДА,ГРЕЕЊЕ . Ако немаш работа треба само да почекаш некое време додека немаш пари да платиш данок на имот и државата пак да си ја земе куќата назад.

ТОА ШТО НИ Е ПОТРЕБНО е да се создаде стабилна бизнис ( да се тргне политиката од економијата ) за да има инвестиции - работни места и со тоа стандардот да расте.

Кога ќе го има тоа за градење куќи нека не се грижи власта сами ќе си изградиме.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Просто е,да се намали партиското вработување,да се намали рамковното(дискриминаторско) вработување и да се ценат квалитетните кадри...митот за богат и лесен запад одамна е пропаднат,само останува на нашите "семоќни" политичари да си променат своите навики.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
- Ќе ме задржат кога ќе го реформираат системот сериозно од темел а не само да биде тоа ефтин популизам.
- Ќе ме задржат кога на огласите за работа ќе има натпревар со усен и писмен дел, каде од 10 луѓе кои конкурираат за тоа работно место ќе се избере оној кој е најдобар и ќе може да одговори на предизвиците на идната професија, а не оној кој има партиска книшка или мама и тато му се познати ликови кои вртат телефон тој да ја добие работата.
- Ќе ме задржат кога ако имам бизнис нема да ми бараат кеш да извадам имотен лист, да добијам некоја дозвола чекајќи со месеци или години.
Јас не сакам државата да ми најде работа, сакам само да ми створи фер услови за да може со тоа што го имам акумулирано преку студирање да го искористам и да си го најдам местото во општеството. Не се плашам и не ми е тешко да ринтам како коњ, во секоја нормална држава на тој начин младиот човек ја гради кариерата. Само кај нас полуписмениот Трпе станува директор на 27 год.
сосем точна констатација,за сето кажано,само да дополнам:
За ТРПЕ се работи,е тој трпе е полуписмена вмловца од Дебар и стварно за жал е запослен директор во една установа во Скопје на
точно 27 години. Со исто образование како ќерками (и генерација)
само што таа има само една деветка во индексот-магистерски
а тој трпе не ни знае како изгледа деветка ама е директор.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Чичко Анчо мојот Трпе е имагинарен онака го наведов само, твојот е некој реален и постои, ти само потврди дека таквите случаи постојат.

Kajgana Shop

На врв Bottom