Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
pa nie nem
Како деца сте нема пари за скапи играчки и што да се прави, па играјте си со поевтините и плачете за скапите.
ame ko tebe barbiki pa da si igrame, nie si igrame so iphone 5

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Колите најчесто им се на лизинг или рента кар,облеката им е на распродажба а ајфоните ги зимаат за 1 еуро со постпејд договор.Абе Македонче,да се покаже.
Но немој да ги прашаш дали таму биле некаде на изложба, концерт, фудбал...времето за нив е запрено во моментот кога заминале од Македонија.
И да,работат по две работи,јадењето им е стрикно од работната менза,евентулно макарони за вечера :):):)
ТЕСТ....гастербајтер однеси го на вечера и направи сметка од 50 евра ќе видиш како почнуваат да превртуваат очи и сметката ја анализираат по 3 пати.Случајно келнерот да не подвалил :):):)
Колку пари имаат...тргни по логиката дека во Македонија доаѓаат ураснати во косите бидејќи берберот таму им бил скап па тука се шишаат.
Ахххааа аххаххааха аххххааххахахахх :pos::pos::pos::pos:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Види брат, овие шо викаат дека со поштена работа може да се напраат пари, поштуем, али нека зборат за себе. Ја ќе ти кажам вистинита прича од искуство на братучед ми. Тетин ми цел живот беше поштен радник и едвај за леп имаа. Затоа уште на 19 год одма после војска братучед ми ја запука у германија. Опточетак нормално работел на црно као ќелнер, чистач, малтерџија на бауштела, шетач на кучиња, каскадер, избацивач, све што можел да најде бес школо и јазик. Јебига имал пари да преживее, али он беше таков не се задоволуеше со било каква кола, куќа, жена и остало. Увек сакаше све да му е топ. Али пошто немаше школо ни фамилија мораше да се снаваѓа. Ги глеал мафијашите како живеат и му станало јасно дека требе грб и заштита. А како да имаш грб коа си дошол од свирипичино, а они родени таму, со пари, со све. Се упознал со некој бараби од тогашна југославија. Понекад пиеле заедно и играле покер и билијард у некој клуб. Тамо стално иделе господа луѓе немци со пари и со јаки жени. Они како копуци само ги глеале и маштале да се као нив. Братучед ми приметил дека стален гост бил некој господин на свој 50на години кој увек имал кеш и некоја млада риба уз него. Овие барабиве шо биле со братучед ми се начукале и почнале да и добацујат на женската и на него. Стариов немец ќутел и се тресел као партал. Овие двојцава почнале и физички да го малтретираат и него и нејзе. Станало напнато упм. И тука на братучед ми одма му дошла идеја како да стекне ваков пријател. Рипнал и секундарно ги нокаутирал двојцава бараби -- на едниот му пукнал нос и кључна коска, на другиот му скршил барска столица од глаа. Братучед ми имал плус пиштољ и боксирач и до ден денес носи оружје вика заеби сакам мирно да спијам. Овој стариов немец се одушевил дека братучед ми ризикуел живот за него. Ми викнал пијачка, вечера, одма му викнал и цура да му праи друштво. Да скратам прича. Година ипол работел кај него у компанија као шофер и бодигард. Пошо немал деца, стариов го засака као син. У 1990 братучед ми се пресели да менаџира хотел на газдава у риоде жанерио. Еве у бразил е више 22 години. Сеа братучед ми има свои ноќни клубови и ресторани и живее као гроф.
Како не ти бев брачед јас да те ебам, нема да можам да спијам, како не ми се посреќи вака мене :)

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Колку пари имаат...тргни по логиката дека во Македонија доаѓаат ураснати во косите бидејќи берберот таму им бил скап па тука се шишаат.
:D

Ова поштуам пошто е вистина! :D

Знам братучед ми ко дојде од Америка за коа ќе влезе дома да не ги уплаши сите, ги оставил торбицити кај другар, отишол да се шиша за 100 денари..... за шишан да дојде дома! :D

Инаку тамо стварно шиштањето била многу скапо, знам дека овие што одат work and travel сами си купуваат машинки и си се шишаат, чак што више и бизниси се праело ако имаш машинка! :D

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Има многу фактори кои влијаат на зачувувањето на јазикот и идентитетот, вооопшто. Меѓу најбитните се 1. едукација, 2. однос кон сопствениот јазик, и 3. редовна употреба во сите негови форми. Ако човек е необразован, нема јазична култура и не го употребува јазикот, неминовно е губење на јазикот. Постепено, но сигурно.

Е сега, едукацијата е клучен, но не и единствен фактор. Има доста образовани луѓе кои живеат во странство со кои не ми се праи муабет на македонски. Нивниот македонски звучи звучи за некое ниво подобро од креолизираниот јазик на печалбарите од стари крај: прават форми за такси (наместо да пополнуваат даночни формулари), ги супортираат децата и остануваат во тач со пријатели. Како капак, одговараат со „ноу“ (пошто, нели, многу е тешко да се сетиш на македонската негација) и редовно шалтаат де на англиски, де на креолизиран македонски. Неуките и необразовани Македонци можам многу лесно да ги оправдам. Овие вториве тешко. Бадијала дипломите.

Од социолингвистичка гледна точка, ова е судбината на многу етнички имигранти кои со години живеат во дијаспора, не само Македонци. Има и контра примери -- процентуално далеку помалку, ама се вредни за дискусија. Познавам луѓе кои се родени во Канада и Америка и кои без акцент ги говорат (и употребуваат) јазиците на своите родители. Секако, овие луѓе читале, се образувале и го користеле сопствениот јазик.

Конечно, не секому јазикот и идентитетот му се еднакво битни. Има и такви кои менуват име и на кои идентитетот ништо не им значи. Битни им се пари и кариера. И тоа е во ред -- секој има право на избор. А секој избор има и последици.
Зошто за промена не прифатиш полениентен став кон ова прашање? Поголма пермисибилност во слободата на експресирањето значи и емергирање на нови вербални кодекси и стандарди. Анксиозноста со која ја третирааш оваа пекулијарност индицира дека ти адамантно си се конферирал кон скоро екслузивно ортодоксен приод на вокабуларот, и консеквентно, неговата квотидиенска апликација.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зошто за промена не прифатиш полениентен став кон ова прашање? Поголма пермисибилност во слободата на експресирањето значи и емергирање на нови вербални кодекси и стандарди. Анксиозноста со која ја третирааш оваа пекулијарност индицира дека ти адамантно си се конферирал кон скоро екслузивно ортодоксен приод на вокабуларот, и консеквентно, неговата квотидиенска апликација.
Мислам дека не си го апсолвирал постот во неговиот тоталитет. Акцептирам алтернативни ставови -- дури сум ултралениентен кон екпресијата на идентитетот. Сосема ми е интелигибилна емергентноста на нови вербални патерни и ги проучувам квотидијално. Можеби тебе ти е импермеабилен концептот за етнички идентитет фундиран врз лингвистичка ретенција. Рефлектирај врз оваа премиса па реферирај подоцна.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Мислам дека не си го апсолвирал постот во неговиот тоталитет. Акцептирам алтернативни ставови -- дури сум ултралениентен кон екпресијата на идентитетот. Сосема ми е интелигибилна емергентноста на нови вербални патерни и ги проучувам квотидијално. Можеби тебе ти е импермеабилен концептот за етнички идентитет фундиран врз лингвистичка ретенција. Рефлектирај врз оваа премиса па реферирај подоцна.
Индиспутибилна е контрибуцијата на лингвистчката ретенција кон етничкиот идентитет. Она што јас го опонирам е иревокабилноста на лингвистичката ретенција како нецеситарен и суфициентен услов за егзистенција и виабилност на етничкиот идентитет, и уште повеќе, пуританизмот на лингвистичката ретенција, обстрепурозно прокламиран од твоја страна. Интеркалациата на неавтохтони идиоми во комуникацијата на иселениците е еманат на егзистенцијалната широка интерсекција на јазиците кои се во мутуална утилизација, и нивната интеркомпатибилност во колоквијалната апликација. Несомнено, тоа е поради пластичноста на лингвистичките форми, и акцелерирано со технолошкиот прогрес. Но асерцијата дека ваквата флуидност на лоуквецијалнните форми е на некаков начин егзигенција за перманентноста и интегритетот на етничкиот идентитет, е апсурдна.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Индиспутибилна е контрибуцијата на лингвистчката ретенција кон етничкиот идентитет. Она што јас го опонирам е иревокабилноста на лингвистичката ретенција како нецеситарен и суфициентен услов за егзистенција и виабилност на етничкиот идентитет, и уште повеќе, пуританизмот на лингвистичката ретенција, обстрепурозно прокламиран од твоја страна. Интеркалациата на неавтохтони идиоми во комуникацијата на иселениците е еманат на егзистенцијалната широка интерсекција на јазиците кои се во мутуална утилизација, и нивната интеркомпатибилност во колоквијалната апликација. Несомнено, тоа е поради пластичноста на лингвистичките форми, и акцелерирано со технолошкиот прогрес. Но асерцијата дека ваквата флуидност на лоуквецијалнните форми е на некаков начин егзигенција за перманентноста и интегритетот на етничкиот идентитет, е апсурдна.
Тенденциозно ја мисинтерпретираш мојата позиција и ѝ се обидуваш да ѝ импутираш ригидна платформа и прескриптивистички формат. Лингвистичката еволуција не може да се инхибира ниту терминира, понајмалку со индивидуални платформи, персонални фантазии или политички прескрибирани програми. Твојов пост рефлектира инсуфициенција на некои елементарни информации и концептуализација на мултифацетијалноста на лингвистичката екпресија и контекстуални употреби -- постои социолингвистичка диверзификацијата на јазикот во специфицирани регистри. Имплементацијата на и компетенцијата за одредени лингвистички регистри е сосема нормална и индиспутабилна. Исто така, интеракцијата на два идиома во контакт е можно да се контролира и компартментализира кај софистицирани говорници. Тоа се дефинира како ефективен билингвализам. Ако постои некоја „програмска“ афирмација во мојот иницијален пост, тогаш тоа би била таа за ефектен билингвализам.

Како резултат на оваа информациска инсуфициенција, кај тебе постои конфузија меѓу лингвистички регистри, лингвистички codeswitching, интегрален лингвистички развој и етнички идентитет. Како адитивна консеквенција, дискусијата за релацијата меѓу етнички идентитет и јазикот ти меандрира во сосема ирелевантна дигресија за инсистирање на автохтоноста на идиомот кое никаде не го пропагирам. Прексриптивно инсистирање на пуризам и лексичка автохтоност нема да можеш да лоцираш во ниеден мој пост. Доколку ретроспективно го процесираш мојот иницијален пост ќе го евидентираш мојот имплицитен став дека флуидноста на идентитетот е индиспутабилна. Апсурдно е интерлокутор да асертира за проблеми за кои кај него не постои суфициентна компетенција и адекватна концептуализација.

Да не мериме ку*ови, Шабане. Дискусијава има смисла, можеби повеќе и од опсегот на темава. Секако дека идентитетот е флуиден концепт. Јазикот е еден од основните компоненти на етничкиот идентитет. Ти педерски ми буташ под чергиче тврдење дека јазикот го третирам како conditio sine qua non. Тоа не го тврдам. Да, може да се биде Македонец и без знаење на македонскиот јазик. Исто така, може да се биде Македонец и без дефинирана религиозна припадност. Може да се биде Македонец и без да се слават државни или верски празници, без да се јаде ајвар и тавче гравче, без да се слуша Васка Илиева. Може номинално да се биде Македонец само ако се има македонски пасош. Арно ама, некаде мора да има реална граница на идентитетот, некоја финитност, после која настапува етничка индиферентност или пак припадност кон некој друг етникум, надвор од де јуре дефиницијата. Мене тие етнички граници не ме интересираат ниту ги одредувам. Јас зборувам за задржување на јазикот како еден од основните белези на етничкиот идентитет и за негова софистицирана употреба во билингвален контекст. Бидејќи сметам дека познавањето на сопствениот јазик има голема вредност и компаративни предности. Колку и дали некого ќе го боли к*р за сопствениот јазик, религија, историја, бутур -- е негов избор и негово право.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
Колите најчесто им се на лизинг или рента кар,облеката им е на распродажба а ајфоните ги зимаат за 1 еуро со постпејд договор.Абе Македонче,да се покаже.
Но немој да ги прашаш дали таму биле некаде на изложба, концерт, фудбал...времето за нив е запрено во моментот кога заминале од Македонија.
И да,работат по две работи,јадењето им е стрикно од работната менза,евентулно макарони за вечера :):):)
ТЕСТ....гастербајтер однеси го на вечера и направи сметка од 50 евра ќе видиш како почнуваат да превртуваат очи и сметката ја анализираат по 3 пати.Случајно келнерот да не подвалил :):):)
И што напиша сега... Као демек ти одиш секоја недела на изложбата и концертите кои ги нема, а на фудбал брат, одиш два пати годишно и кога излегуваш од стадион се каеш што воопшто си дал 100-200 денари за инвалидиве наши. Има и такви какви што кажуваш, но има и такви кои се доста успешни... На првата генерација во странство секогаш им е потешко, ама втората генерација веќе се вклопува во средината и на пример не се разликуваат речиси воопшто од младите американци. Студираат на факултети каде што година е 50.000 долари додека ти овде се тешиш дека колата ја купиле на лизинг, облеката ја купиле на распродажба и дека не јаделе во ресторани, како ти овде да одиш три пати неделно во рестораните од шкљ класа. Доста ги живеете животите на другите, оние кои што заминале во туѓина се доста храбри луѓе (или глупи и не знаат што ги чека). Го жртвуваат својот живот и младост за подобра иднина на нивните наредни генерации, иднина која тука се помалце и помалце ја има.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.422
Поени од реакции
9.074
Кајгана и све е можно, некое детиште отворило тема за неговиот роднина и овие другите све ставија во исти кош па уште тоа со доза на нагласен цинизам и исмејување.Факт е дека животот во странство воопшто не е лесен и толку розов како што изгледа, мегутоа проблемот настанува кога оваа истава багра што тука се исмејува со иселениците, на други теми не бираат зборови како да ја исплукаат МКД како тоа не чинела и не бираат средства како да станат иселеници или во превод според темава глупи како другите таму во другиот свет некаде.Ако некој кој живее надвор од МКД почне да ја кажува реалната слика за тоа како е надвор, тогаш истава багра ке почне да сере па дојди ваму да видиш како е и слични срања, од такви гомна не може човек уста да отвори,ама сега на оваа тема, тоа не важи па почнаа да се лечат комплекси кој всушност и сами си ги набиваат.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
И еве од каде им пари за студирање после цел живот не можат да ги вратат, исто како со куќите кои што не се нивни туку од банката.

http://www.asa.org/policy/resources/stats/default.aspx
Ние можеме да се тешиме со овие статистики...
Но затоа постојат Џон Битов, Мајкл Илич, Мајк Зафировски... за да не демантираат. Мајк Зафировски ги гледал последните пет олимписки игри во живо... кога ќе го направи тоа некој што живее тука, слободно нека се јави... Добро, освен Тупурко.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ние можеме да се тешиме со овие статистики...
Но затоа постојат Џон Битов, Мајкл Илич, Мајк Зафировски... за да не демантираат. Мајк Зафировски ги гледал последните пет олимписки игри во живо... кога ќе го направи тоа некој што живее тука, слободно нека се јави... Добро, освен Тупурко.
Па види ти колкава заинтересираност има за тоа игрите тука:
http://www.abc.net.au/news/2012-07-30/troops-drafted-to-fill-empty-games-seats/4163122

London Olympic organisers have drafted in the military to fill thousands of empty seats in a bid to head off a growing backlash over Games ticketing arrangements.
The opening day of the Games saw hundreds of seats at sold-out events left empty.
At the first session of the men's basketball, roughly 70 per cent of the prime seats close to the court were empty. Tennis and rowing have had similar gaps in the crowds.
А ова успешни тројца без двајца, успех кој што не може да биде без да си ја продаде човек душата на ѓаволот, најсериозно ова го тврдам :icon_lol:.

Е сега вредности и стил на живот, кои се тие вредности што ги примаме од таму. Син да ја искасапи својата мајка со мачета и да се шета со маска низ градот е вредност која што не е традиционална кај нас ама ја асмилиравме и ја имаше тука кај нас.
Види статистика за во Белгија колку деца исчезнуваат и се киднапирани за потребите педофилски на ЕУ бирократите, имам роднини кои кога си дојдоа тука пред 15 години раскажуваа како родителите ги шетаат децата низ парковите со поводници како кучиња, нешто несфатливо тука за нас. Ти знаеш каков страв е тоа родител да го шета своето дете со поводник за да не му го киднапираат пред него?
Прашај ги кога си идат нашинциве од Германија Швајцарија зошто не застануваат да преспијат и одморат во некој мотел хостел попат? Дали од фини луѓе или болен народ кој што престојува таму?

Kajgana Shop

На врв Bottom