Kako mozi da pisis deka diplomata ne vredi :S
Togas zosto tie koi se so diplomi imaat prednost za da se vrabotat i imaat pogolema plata od tie so nemaat diploma ?
90% od oglasite se so barame diplomiran.....
Сериозен си ? навистина ти треба одговор на тоа прашање , или самиот ке си одговориш?
--- надополнето: 7 август 2012 во 17:58 ---
Sakas da kazis deka podobro bi bilo nekoj da raboti sto ne e educiran i deka toj bi ja zavrsil celata rabota?Kazi mi od kade toj tolku znaenje za da ja zavrsi rabotnata zadaca koja ja dobil ?
Ima nekoi sto stvarno so znaenje diplomirale pa koga ke dojdat na rabotno mesto rabotat podobro i od tie sto rabotele 15 godini.I da ne znaat nekoi raboti brzo bi gi nauclle.
Zatoa poveketo firmi sega gi koristat tie IQ ,matematicki , IT i slicni testovi koi se potrebni za da dokazat kolku znaat kandidatie za rabotnite pozicii do u understand?
Дипломата не вреди ни за ГЗ бришење особено за извршување на работни задачи,зашто со таа диплома добиваш само парче хартија која не значи ништо, дипломата не ги извршува работните задачи ги извршува човекот, не сме од марс паднати па да не знаеме што е теорија а што пракса и дека на факултетиве не се научува ама баш ништо, и кога ке ти дојде некој со две магистратури у фирма и не знае да пополни ни една испратница како што треба,не знае да пресмета ддв,за цесии да не правиме муабет.
теорија владее дечкото у пичку матерна, знае како се справувале со економска криза во америка 1929 ама тоа му е џабе,кога незнае да направи една обична пресметка,нити знае процент да пресмета.Про фактура му е мисловна именка итн итн.Тогаш дипломата може само да ја свитка во ролна и целата да си ја набута у шупак.
Ако не сваќаш што е деградирана диплома тогаш си е твој проблем, едноставно премногу ги има лесно се доаѓа до нив и не се ценат,додека пред 20 години да дојдеш до диплом,а за електричар,бравар,дреар,лимар требало итоа убаво да го испечеш прво практично занаетот па после да добиеш диплома со звање.
Истото важи и со останатите струки,пред 10 години електроничар повеќе учеше одколку денешниве ИТ стручњаци.
Книговодител со средно економско завршено пред 15 години, е многу подобар и поспособен книговодител од оној кој што завршил економски пред 5 години и има две магистратури. премногу лесно се доаѓа до истите дете , не ви вредат ама баш ништо.
Штета само што сите мислат дека со дипломата си обезбедуваат супер работно место,лежи лебу да те јадам и веднаш ке бидат примени за шефови директори менаџери,само што не сваќаат дека кога праќаат цв и кога се чита истото покрај сите изнаредени дипломи курсеви кур се тресе, во искуство има напишано или немам или навел некој сомнителни фирми на позиции со звучни имиња а уствари е трчање по бурек,фотокопирање, редење на роба во магацин, дека јас кога ке го прочитам тоа цв иде право во корпа,или на дилит и највисоката работна позиција што можеби ке ја добие е метлата, или магацин со шанса чат пат да се вртка низ канцеларија околу комерција,или сметководство, да поднаучи нешто од занаетот со тек на време па потоа можеби ке има мала шанса некогаш да седне во канцеларија се разбира ако се покаже добар. Па нека има и 100 дипломи за Дипломиран и за Магистар, фирма не работи само со канцеларија, има и магацини, погони, возни паркови,портирници,складишта да не набројувам, е во тие таквите обично работат денешните магистри,менаџери ДИПЛОМИРАНИ,зашто мора некој и таму да работи,а знаењето и умешноста ви е само за таму.