DUNE: PART TWO (2024) - Тема за тие што гo гледале филмот! (SPOILERS!)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.634
Поени од реакции
34.028
Me изненадува Pluh..

Io стај некој каде ќе има поделени мислења. Макар и блокбастер како Inception бил. Околу вакви, нема жар, нема дискусија.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Има многу добра порака филмот и нарација која те држи во неизвесност што следно ќе направи, на почетокот кога го претепува продавачот-имигрант од Кореа за лименка Кока Кола помислив дека се работи за некој нацистички лудак, но подоцна кога го убива нацистот во визба приказната добива поинаков тек.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 09:32 ---
Море да не можи човек да исконтактира со филмскиот клан модератори :rolleyes:, опции за приватност како Албанија во времето на Енвер Оџа. Еве предлог за дискусија.

http://www.imdb.com/title/tt0117715/

Еве го комплетниот филм, и покрај тоа што наславот е на унгарски филмот нема дијалози, така што нема да претстасвува проблем гледањето.

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Не го имам гледано филмов од многу одамна ама ми остана во глава сеќавањето на сцената кога полицаецот ја прашува сопругата на ликот на Даглас зашто се развела од него и зашто покренала судски налог за овој да не смее да се приближи до нејзе како и до керкичката и оваа нема никаков одговор и цело време е збунета, а всушност она е една од катализаторите за пламнувањето на Фостер и претварањето од обичен човек во Д-Фенс. Знам дека во тој момент си помислив....what a bitch! Најдобра улога на Даглас (секако после таа во Romancing the Stone! Wooooo!) и најдобар филм на Шумахер воедно, кој после финансискиот и критички неуспех со Бетмен и Робин ке фати да вози формула професионално.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Biggus Dickus , тоа е дел од „паѓањето“ - човекот е преоптоварен со работа, го молзат како крава, и на крај ефектот е оддалечување од семејството и обично распад на истото. На Шумахер ова му е ваљда единствениот саглам филм. Неверојатно, еден мастерпис и се останато тапа филмови... кузнае на што дроги бил.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Иосоно убаво опиша што мислам за филмот така да свака реч је сувишна.

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Io Sono Interista Знам, го сфатив тоа со гледањето на филмот ама тоа што го пиша за неговото "паѓање" многу убаво ти е пишано. Многу добра поврзаност имаш направено. Ама пак мое мислење е дека не треба со секакво говедо фамилија да започнеш(без разлика машко, женско дали е), и затоа ја гледам неговата сопруга како еден вид негативец со тоа што му го одзема правото ќерката да си ја гледа. Ако она не сака повеќе него да го гледа тоа е во ред, нејзино право е. Но тоа не и дава право и за керката да забрани само поради тоа што кога биле во брак он малце "чудно" се однесувал. Значи, човекот се скинува од работа само за да и овозможи на сопствената жена, керка му, подобар живот. Кога правото за да си ја гледа ќерка си му е одземено се што му останува е работата која набрзо и таа ја губи и наскоро нема ништо. Затоа и тоа преправање дека секој ден иде на работа, зашто човекот е празен, неговиот живот е празен. Животот сега му се состои од пакување сендвичи во актовката, чекање на автопат за да оди во парк каде што ке ги изеде сендвичите и пак враќање дома, и тоа дом во кој што 40 годишен човек живее со мајка му. Друго во животот ништо не му преостанува, он веќе не гледа никаква перспектива и затоа на крај, на работите на кои ние гледаме со рамнодушност он пука со нервите и прави пиздарија по градот. Ама можеби многу паламудам, на крај краева ликот на Даглас е лудак и убиец ама сето тоа е толку поетично направено што лесно е да се симпатизира и да се поистоветува со него како и да се напише цел есеј на кој кога ке погледнам назад веројатно нема никаква смисла.

А Шумахер што го знам, Клиент му беше добар. Другите филмови како St. Elmo's Fire и Lost Boys кои му ја почнале кариерата не ми се допаднале иако се фалени од било кој со кој сум зборел и се допишувал. Веројатно сум требал да ги гледам во тој период кога се првпат прикажувани за да ги "сфатам" како што обично ми е кажувано, ама не верувам дека желбата да го шамарам ликот на Роб Лоу што ја имам сега не би ја ни имал во 1985 година.

Надополнето: Сега видов дека и Number 23 e oд него......

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Апсолутно се согласувам, дури ме фрапира како во САД едниот родител може судски да издејствува другиот родител да не може да си го види детето, или како социјални служби можат да одземат дете од родител. Филмот одлично ја доловува првата од овие ситуации.

Инаку претерано го исхејтав, постарите филмови не му се лоши, St.Elmo и Lost Boys се добри филмчиња од тоа време, исто и Flatliners. Понатаму Phone Boot му е солиден филм ама после Falling Down, се е далеку.

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Веројатно и затоа таа сцена по сопругата и полицаецот ми остана во глава. Се сеќавам дека осеќав згаденост за целата ситуација.

Flatliners e лош според мене. Lost Boys многу ми мешаше жанрови и од сериозен филм многу брзо преминуваше во безвезарија, а веројатно и целото гледачко искуство ми беше расипано од страна на татко ми со кој тогаш го гледав филмот и постојано повторуваше. "Што е ова срање што си ми го пуштил" ама да не должам многу. Инаку саксофонистов на Тина Тарнер што е.....

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Затоа пишав „добри за тоа време“, типични мали филмови од 80-тите. Ст.Елмо потсеќа на Брекфаст Клаб. Овој е единствениот „врвен“ филм.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
mi se prochita falling skies, i rekov koga napraile 40 strani, a samo jas i io i davame shansa deka sci-fi...

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Не е лоша со оглед на буџетот
Покрај милион други работи, и ова ме нервира многу. И онака џабе хејтам со објаснувањата, отсега ќе си кажувам само што ме нервира :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Покрај милион други работи, и ова ме нервира многу. И онака џабе хејтам со објаснувањата, отсега ќе си кажувам само што ме нервира :D
Tоа е сосема валиден аспект, само врвните режисери успеваат да направат ремек дела со мал буџет. Така да солидна серија со мал буџет е исто така успех, во тоа немам никаква дилема, нити нешто што треба да те нервира :D

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Темата за филмови кои не ви се допаднале, ме мотивираше после подолга пауза да ставиме нов филм за дискусија.

И воала уште едно дело на Кјубрик ќе биде предмет на дискусија овде. Станува збор за:

Последната интересна работа која ја прочитав за филмот на Кјубрик е дека авторот на книгата се покајал заради начинот на кој му било портретирано делото. Воопшто не бил задоволен со работата на Кјубрик и изјавил дека никогаш не требало да ја напише книгата бидејќи била искористена за сосем поинаква поента која пропагира секс и насилство.

Чисто колку да ви доловам дека човеков не е сам во ставот и Стивен Кинг не бил задоволен како било прикажано неговото дело The Shining. Кога станува збор за адаптација на книги, Кјубрик го биело глас дека си прави по свое и многу бега од првичните дела кои ги адаптира.

Како и да е. Ова е култен филм кој е со децении предмет на дебата. Па ме интересира, што мислите за него? Дали е доловена потребната поента? Кои се дупките во приказната? Дали ви се допаѓа или не и зошто? Се играло ли намерно на карта шок, за да му се издигне гледаноста или тоа е составен дел од приказната?

Друго. Во кој временски период е поставена приказната, кое е општеството кое се критикува, а кое всушност не е ни доволно прикажано во филмот, туку има само една единка со неколку човечки сателити?

Ако погледнете ќе видите дека публиката на филмов се дели на онаа која го смета за ремек дело и го мрази од дно на душата. На која страна припаѓате вие?:)

Kajgana Shop

На врв Bottom