Откако ги изгледав сите филмови што навистина имале квалитет за да добијат оскар за најдобар странски филм , да дадам мислење година по година , од 2006та до 2011та.
2006 -
The Lives Of Others , After the Wedding , Pan's Labyrinth
Не станува воопшто збор тука дали германскиот филм заслужено го добил оскарот . Гледан од поодамна , но како вчера да беше . Филм длабоко влезен во меморијата , сигурно меѓу најдобрите странски филмови на сите времиња. Штета е само што филм како Pans Labyrinth се погодил со ваква конкуренција. Гиљермо Дел Торо направи прекрасен филм , во кој на прекрасен начин измеша повеќе стилови . Уште ми свири во глава една од омилените нумери од филм ,Pan's Labyrinth Lullaby . Го обожавам филмот !
Скоро гледан (од вчера) ми е After The Wedding. Дански филм , интересно , од режисерката од оскаровецот In A Better World . Овој филм ми се допадна повеќе . Кој не го гледал да го гледа . Стилот е сличен , но содржината некако повеќе ме погоди .
2007 - The Counterfeiters , 12
Едно е јасно , 2007ма била година на слаби странски дела . Немало нешто што ќе те воодушеви во поголеми размери , како The Lives Of Others , No Man's Land и сл . Австрискиот филм е за втората светска војна , 12 е руски филм во кој 12 поротници одлучуваат дали малолетник од Чеченија е виновен за убиството на својот татко . Филмот трае 2 часа и 30 минути , но јас не осетив кога летна времето , феноменални ликови , феноменални дијалози . И двата филма заслужуваат подеднакво да го земат оскарот , но мислам дека пресудно било тоа што режисерот на 12 , феноменалниот Никита Михалков ( кој и глуми во филмов) веќе имаше земено оскар , во 94та кога неправедно му го драпна на наш Милчо.
2008 -
Departures , The Baader Meirhof Complex , The Class , Revanche , Waltz with Bashir
Не можев да се одлучам што да гледам , што не , па се изнервирав и ги изгледав сите . Морам да кажам прво дека The Class воопшто немаше тежина за да биде номиниран за оскар , француски филм во кој во една училница професорот се расправа со адолесценти од различни националности . Го изгледав , ок филнче , ама мислам дека и номинацијата е премногу.
Германскиот исто беше добар , базиран на вистинска приказна .
Revanche (Austria) ми направи мерак . Малце ликови , удара режисерот на емоциите и карактерите на ликовите .
Оваа година очигледно е дека битката се водела меѓу Departures и Waltz with Bashir.
Waltz with Bashir
Да знаев дека е од ваков тип ќе го гледав многу оддамна . Очекував да видам филм со многу запустени предели од блискиот исток , а филмот да ти бил анимиран. И тоа каква анимација . Ептен ми се допадна .
Тематика: Главниот актер пробува да се сети на работи кои му се случувале кога бил млад во војната . Оди од место на место и ги прашува своите другари од војната кои ги нема видено со години што всушност се случувало , барајќи го одговорот кој е избришан од неговата меморија.
Departures - исто и за оваа година мислам дека правилно даден оскар . Па зар сте гледале филм со слична содржина ? Да не зборам и да не лупнам некој спојлер, но музиката и тоа како таа се користи во сцените
. На кратко за тие што не знаат , во филмот се збори за свирач во филхармонија , кој ќе биде отпуштен , по што останат без работа , на слепо ќе прифати да работи како помагач во чистење на тела на мртви лица пред погреб ( јапонска ствар , да не ви изгледа чудно) Работа која неговите најблиски не ја прифаќаат и ја сметаат за долна , но..
2009 - A secret In Their Eyes , The White Ribbon , A Prophet
можеби и најјаката конкуренција за оскар во оваа категорија , после битката меѓу Ничија Земја и Амели .
Правилно даден оскар исто , филмот сите одамна го знаеме ремек дело .
The White Ribbon , црно-бел филм , германски , се одвива во мало мирно селце . Но наеднаш ќе се случат убиства , и прашањето е кој е убиецот? Одлична камера
- Свежо гледан - A Prophet . Го немате гледано ? Па што чекате? Најдобар затворски филм (неамерикански) што сум го гледал засега . Млад арап го ставаат во затвор , нема никој на светот ,негово е да остане жив и да се справи со мафиите во затворот. Гледајте бе !
2010 - In A Better World , Biutiful , Incendies
за оваа година веќе се изјаснив пред 2-3 недели . Мислам дека Incendies е филмот на годината тука .
Но , го добив одговорот и што било пресудно за данскиот филм да го добие оскарот ( доколку било тесно ) . Номинацијата од 2006та , кога останала со празни раце.
2011 -A Separation , Monsiеur Lazhar
Позаслужено амин , башка и со никаква конкуренција Иранциве. Одличен нискобуџетен филм , но со добро сценарио во џеб . малце се чувствував како да гледам турска серија на Сител
, но шала на страна , филмот владее .
краток коментар и за најверојатно вториот најдобар филм за таа година , канадскиот Monsiеur Lazhar . Lazhar e професор - азилант од Алжир , кој има трагична историја која се открива во исто време , добивајќи работа во училиште каде наставничка ќе изврши самоубиство . Се откриваат строгите критериуми на однесување во школото , и вистините како на Лазар , така и на починатата улителка и децата . Убав филм за да се погледне .
Толку сега за сега. Сега книгата ја фаќам , иде сесија , па во септември ќе подфатам од 2000-2005та да видам што имам испуштено за гледање .