Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

F

fantomX

Гостин
Ова си потполно во право...
Tие што произведуват струја од соларни панели, за така добиената струја им се плаќа многу повеќе.
Еве пример на ова претпријатие му се плаќа о,41 евро за еден KWh
http://www.erc.org.mk/Uploads/ODLUKA ZA MEGA SOLAR ZA GS so obrazlozenie.pdf
Разликата ќе ја платиме сите со повисоки сметки.
Ако се сеќавате, пред некое време, во Чешка имаше протести поради ова.
Обновливи извори на енергија, фотонапонски пред се, е за високо развиени општества каде за енергенсите цената не е во прв план, ко Германија.
Кај нас, цената и те како е во прв план. Односно, барем би требало.

Но ете, да следиме чекор со развиенот свет. :facepalm:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ова си потполно во право...
Tие што произведуват струја од соларни панели, за така добиената струја им се плаќа многу повеќе.
Еве пример на ова претпријатие му се плаќа о,41 евро за еден KWh
http://www.erc.org.mk/Uploads/ODLUKA ZA MEGA SOLAR ZA GS so obrazlozenie.pdf
Разликата ќе ја платиме сите со повисоки сметки.
Ако се сеќавате, пред некое време, во Чешка имаше протести поради ова.
И што излиза от тоа - 1MW/h от соларни централи е 410 евро, струja во регионот от нуклеарка е около 25-30 евро, от ТЕЦ е некаде около 40-50 евро.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Обновливи извори на енергија, фотонапонски пред се, е за високо развиени општества каде за енергенсите цената не е во прв план, ко Германија.
Кај нас, цената и те како е во прв план. Односно, барем би требало.

Но ете, да следиме чекор со развиенот свет. :facepalm:
Секогаш и сегде цената е во прв план,ако цента не е во прв план ќе се банкротираш и тоа е тоа.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Да, треба да се гордееме со тоа, нема што.
Има и една друга изрека, која очигледно не е македонска:
Подобро да живееш еден ден како тигар, отколку 100 години како овца.

Ама на кого па и јас му кажувам:tapp:
Ова да беше македонска поговорка чат пат по некој ќе ја применуваше :P
До сега никој не успеал да го победи капитализмот , јас ти пожелувам многу среќа во таа борба :)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
http://www.sky.mk/makedonija/27858-Жестоки-реакции-на-народот-Тежок-Илинден-за-Македонија,-власта-на-ВМРО-ДПМНЕ-ни-го-изеде-стандардот.html

Ми се чини мене или поголем дел од коментарите на оваа вест се извадени токму од темава, не е првпат Скај да ја користи Кајгана форумот какк приказ за јавното мислење на граѓаните.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве напишав поднесок до Пазарна инспекција во врска со ова покачување на цена и укинување на ефтина струја од 1 до 4.
Утре ќе го предадам, верувам дека ќе работат
Сега, овој поднесок го ставам на „ јавна дискусија “ на учесниците за мислење и предлози да изменам нешто во текстот.
Посебно ги молам Правниците кои учествуваат во дискусијата да го погледаат и дадат предлози за евентуални измени.
@ Plavooka не ми одговори на постот # 179, што на страна 12, од оваа тема го напишав.

Attachments

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
http://www.sky.mk/makedonija/27858-Жестоки-реакции-на-народот-Тежок-Илинден-за-Македонија,-власта-на-ВМРО-ДПМНЕ-ни-го-изеде-стандардот.html

Ми се чини мене или поголем дел од коментарите на оваа вест се извадени токму од темава, не е првпат Скај да ја користи Кајгана форумот какк приказ за јавното мислење на граѓаните.
па што има лошо во тоа што ве цитирале? плус пишуваат дека тоа го “велат граѓаните на социјалните мрежи.“

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Е не сум знаел дека имало скапа - ефтина струја!! Некогаш е убо шо Македонија има сиромаштија, пролетери, стечајци и работничка багра преку чии мизерии и ние добро ситуираните бизнисмени можеме да научиме некои факти за нашата татковина.

A

AnFem

Гостин
Значи срцево ми се полни кога читам овакви фини новости. Тродупло нека ги качат цените на се‘! Ма јок, ни тогаш нема да ви дојде паметот...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Што сум начекал на sky.mk :D Од збор до збор копирано од тука што пишуваме :)
Што би рекле србите
НЕКО ОВДЕ НИЈЕ НАШ!
П.С шпијуни су меџу намааааааааааа

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
се извинувам на офтопикот, ама зачудува отуството на одредени „гласни поддржувачи“ кои се инаку се'присутни на други теми.... на пример 200-те метри асфалт во свирипичино
--- надополнето: 2 август 2012 во 19:08 ---
Што би рекле србите
НЕКО ОВДЕ НИЈЕ НАШ!
П.С шпијуни су меџу намааааааааааа
можеби луркаат тука од sky.mk, не мора да е insider job :D:D:D

Kajgana Shop

На врв Bottom