Турција се подготвува да влезе во Сирија

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Еј ај иди утепај се бе глеал филм и одма за политика ќе цепа иди измочај се таму искочи малце со децата надвор не тука да се замараш кај што не ти е место!!
--- надополнето: 30 јули 2012 во 11:34 ---

И незнам кој ти е тој Поларис изгледа само таквите ти се идоли!
:pos:
Ах бе дете ме изнасмеа.

B

Borg_Drone

Гостин
Се појави ваква вест и веднаш тука распалија теориите за тоа кој има појака војска.Турција нема да влезе воено во Сирија зошто ако влезат ќе го разгорат само оганот што се наоѓа во моментов во Сирија и тој ќе се прошири и на доволно нестабилниот Либан а истотака и Турција ќе си ги наруши и односите со другите арапски земји што се во регионот.Нема да има воена интервенција, самиот Ердоган тоа го спомена.Она што го прави сега Турција во моментов е тоа што стационира војска на деветстотини километарската граница со Сирија со цел да ја зајакне безбедноста и да спречи нови испади во доволно нестабилната Сирија.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
:pos:
Ах бе дете ме изнасмеа.
ццц Е ваквите како тебе се штетни за општеството,без работа се и тука ќе кажуваат кој колку години има и дали Поларис напраил втор акаунт,делуваш многу неписмено веќе нема да подлегнам на твоите глупости и те гледам вака ги усеруваш сите теми,НЕ МИ РЕПЛИЦИРАЈ!!!!

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Се појави ваква вест и веднаш тука распалија теориите за тоа кој има појака војска.Турција нема да влезе воено во Сирија зошто ако влезат ќе го разгорат само оганот што се наоѓа во моментов во Сирија и тој ќе се прошири и на доволно нестабилниот Либан а истотака и Турција ќе си ги наруши и односите со другите арапски земји што се во регионот.Нема да има воена интервенција, самиот Ердоган тоа го спомена.Она што го прави сега Турција во моментов е тоа што стационира војска на деветстотини километарската граница со Сирија со цел да ја зајакне безбедноста и да спречи нови испади во доволно нестабилната Сирија.
Нормално дека Турција има нај јака армија од сите муслимански земји, многу е смешно да се спореди силата на Турција со арапските земји, но ова е кајгана и се е можно:icon_lol: ,а иначе Турција и Израел се суперсилите на Блискиот Исток, и тоа е реалност,без разлика дали ние тоа го сакаме или НЕ!!

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Не верувам дека Турција сама би влегла во Сирија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Нормално дека Турција има нај јака армија од сите муслимански земји, многу е смешно да се спореди силата на Турција со арапските земји, но ова е кајгана и се е можно:icon_lol: ,а иначе Турција и Израел се суперсилите на Блискиот Исток, и тоа е реалност,без разлика дали ние тоа го сакаме или НЕ!!
Зашто ли си мислам,дека Иран абсолутно по ништо не отстапува на Турциja?! Да не кажам дека во многу сфери имат предност.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Зашто ли си мислам,дека Иран абсолутно по ништо не отстапува на Турциja?! Да не кажам дека во многу сфери имат предност.
Иран нема ништо бре човече џабе им се и ракетите и све,,за Турција и Израел Иран е појадок, а и плус после Сирија ќе има граѓанска војна и во Иран,заради тоа многу е битно за Иранците Асад да не паѓа од власта во Сирија,бидејки ако паѓа режимот во Сирија,Иран ќе се руши како кула од карти..

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Иран нема ништо бре човече џабе им се и ракетите и све,,за Турција и Израел Иран е појадок, а и плус после Сирија ќе има граѓанска војна и во Иран,заради тоа многу е битно за Иранците Асад да не паѓа од власта во Сирија,бидејки ако паѓа режимот во Сирија,Иран ќе се руши како кула од карти..
Вака мислеше и Ирак,па заглави. Ако напад врз Иран беше толкова лесен, веке да беше остварен.
И да те изправам, ако падне режима во Иран ке падне и Сириja, а не обратно. Иран е източникот на финансии, идеи и така натаму... не Сириja.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Вака мислеше и Ирак,па заглави. Ако напад врз Иран беше толкова лесен, веке да беше остварен.
И да те изправам, ако падне режима во Иран ке падне и Сириja, а не обратно. Иран е източникот на финансии, идеи и така натаму... не Сириja.
Јас не реков дека Сирија има повеќе влианије од Иран,туку едноставно домино ефектот ќе продолжува и во Иран,тогаш ќе биде уште по голем пример за иранците дека со востание се постигнува се и сешто, а тоа значи дека финалето на арапскиот пролет ќе биде во ИРан, немој да заборавиш дека и таму има многу разни разни етникуми а и плус самите иранци ги има многу што се против власта и режимот, и што постојано си гледат прилика да се дигнат и тие. Заради тоа ти велам Сирија е клучот за Иран,фактички целта на натовците не е Сирија,туку ИРАН..

S

Sagan

Гостин
Турција се плаши од курдска држава во Сирија (DW)
Поддршката на Анкара за промена на режимот во Сирија и’ се враќа како бумеранг, со закана за сопствениот национален суверинетит, бидејќи сириските Курди формираат де факто држава на северот од Сирија...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Турција се плаши од курдска држава во Сирија (DW)
Поддршката на Анкара за промена на режимот во Сирија и’ се враќа како бумеранг, со закана за сопствениот национален суверинетит, бидејќи сириските Курди формираат де факто држава на северот од Сирија...
Кога ќе ми текне дека Курдите немаат држава, а се побројни од многу народи кои ја имаат, ми текнува дека ние не треба да ја имаме. Еден куп мочковци, неспособни за ништо...

M

Muranyi

Гостин
Прашање на време е.Очигледно е дека некој решил дека ќе има Курдистан,барем јас таков впечаток имам.Ги подржувам Курдите безрезервно и се надевам дека што поскоро ќе имаат своја држава.

Член од
27 јули 2012
Мислења
13
Поени од реакции
7
Тоа што Турција воспоставува дополнително воено присуство на границата со Сирија не значи дека и планира да ја нападне истата. Сирија е земја во војна, од каде што илјадници бегалци секојдневно се слеваат во Турција, а и да не се заборави срушениот турски авион пред неколку недели. Следејќи го овој настан, Турција го активираше Член 4 од Вашингтонскиот Договор од 1949, што е само еден чекор поблиску до активирањето на Член 5. На крајот на краиштата, тоа е турска територија и суверенитет, така да никој не може да ја ограничи Турција како да ги расподелува силите внатре во нејзината јурисдикција.

Не сум сигурен за тоа дека Сирија би можела воено да ја победи Турција, особено не во оваа состојба, разрушена од граѓанска војна и во моменти кога на повидок е крајот на владеењето на Асад. Дури и Сирија да е помоќна од Турција, никогаш не би се осмелиле да ја нападнат Турција. Зашто? Article 5 of the Washington Agreement of 1949, заедно со Article 51 of the UN Charter, ете затоа. Некои членки на НАТО радо чекаат добра причина за да влезат во Сирија, и не сум баш сигурен дека Асад би сакал да си го навлече тоа на себеси. Доколку Сирија реши да ја нападне Турција, тоа ќе биде Асадовиот крај, побрз дури и од оној на Гадафи.

Во врска со Курдите, сите четири земји каде што Курдите живеат (Турција, Сирија, Иран и Ирак) се плашат од создавањето на независен ''Курдистан'', кој може да се каже дека веќе постои de facto, но не и de jure. Тоа многу тешко ќе се одвива во врска со Турција, како земја-членка на НАТО и да кажеме, една од најмоќните регионални сили и важен партнер на Америка во овој дел од светот. Сирија е и онака во хаос, така да, тоа не би ме чудело. Иран е одамна гледан како Лошата Империја од Америка, така да, нит тоа не би ме зачудило. Не знам што би било со Ирак, не бар додека Ирак е сеуште 52 Американска Држава.

Очигледно е дека ''е решено'' режимот во Сирија да падне, исто како и оној во Либија пред една година. Единствениот одговор кој Сириските сили би го имале во овој момент е да го искористат хемиското оружје со кое што веќе некое време се закануваат. Како и да е, ако го искористат хемиското оружје врз Сириските бунтовници и цивили, повторно ќе им дадат причина на некој земји да го повторат Косовското сценарио од 1999, т. е хуманитарна интервенција, која што полека, но сигурно, станува дел од customary international law. Некои земји си имаат свои замисли за тоа како треба да се протолкува Член 2(4) од UN Charter.

Kajgana Shop

На врв Bottom