МВР ќе вработи 300 полицајци

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Брокер
Студентите кои дипломирале на Полициската Академија стекнуваат звање дипломиран
криминалист и истите треба да се вработат согласно нивните квалификации. Пример инспектори во МВР. Значи имаат високо образование и не можат да работат како обичен полициски службеник, напротив, за обичен полициски службеник се бара средно образование. Самиот закон предвидува дека доколку еден полициски службеник стекне високо образование истиот стекнува назив инспектор
И сите кои што завршиле полициска академија се вработени јас познавам барем двајца кои се уште чекаат работа, нека имаат тие предност нека ги вработат како обични полициски службеници па со тек со време ќе напредуваат. И од овие 300 никој нема да има со високо образование? Денес сите имаат високо образование. Ако е таков законот во секој случај треба да се промени.

O

Orion.

Гостин
И сите кои што завршиле полициска академија се вработени јас познавам барем двајца кои се уште чекаат работа, нека имаат тие предност нека ги вработат како обични полициски службеници па со тек со време ќе напредуваат. И од овие 300 никој нема да има со високо образование? Денес сите имаат високо образование. Ако е таков законот во секој случај треба да се промени.
Јас ти кажав каква е ситуацијата согласно законот односно каква треба да биде.
Секако дека бројот на навработен високообразован кадар е голем, без разлика на факултетот.
Конкретниов оглас е оглас за полициски службеници затоа што моментално има потреба од полициски службеници а не од инспектори. Кога би биле примени криминалистиве, тие не би можеле да работат како обични полицајци затоа што им следува звање ''инспектор'' и согласно закон би биле веднаш распоредени како инспектори
http://mvr.gov.mk/Uploads/uredba - zvanja.pdf

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Јас ти кажав каква е ситуацијата согласно законот односно каква треба да биде.
Секако дека бројот на навработен високообразован кадар е голем, без разлика на факултетот.
Конкретниов оглас е оглас за полициски службеници затоа што моментално има потреба од полициски службеници а не од инспектори. Кога би биле примени криминалистиве, тие не би можеле да работат како обични полицајци затоа што им следува звање ''инспектор'' и согласно закон би биле веднаш распоредени како инспектори
http://mvr.gov.mk/Uploads/uredba - zvanja.pdf
Сето то е во ред само проблемот во законот е тоа што дирекно им следи звање инспектор според мене сега треба да ги вработат а сигурно има над 100 невработени со завршена полициска академија па понатаму да се надградуваат и дел од нив да станат инспектори според мене така би требало да оди, а сега некој штотуку излезен од клупа да стане инспектор па и тоа не го бива.
Затоа барем јас тие што ги познавам што се пријавија за полицајци се најголемите деликвенти нив градот тоа мене ми смета што утре ќе станат полиција, а за инспектори многу лесно одат на било кој факултет облечени како полиција и за 3 години и факултет ќе завршат и ќе ти препишуваат и не смееш да ги избркаш. А ова веќе се случува по униформи одат и полагаат.

O

Orion.

Гостин
Сето то е во ред само проблемот во законот е тоа што дирекно им следи звање инспектор според мене сега треба да ги вработат а сигурно има над 100 невработени со завршена полициска академија па понатаму да се надградуваат и дел од нив да станат инспектори според мене така би требало да оди, а сега некој штотуку излезен од клупа да стане инспектор па и тоа не го бива.
Затоа барем јас тие што ги познавам што се пријавија за полицајци се најголемите деликвенти нив градот тоа мене ми смета што утре ќе станат полиција, а за инспектори многу лесно одат на било кој факултет облечени како полиција и за 3 години и факултет ќе завршат и ќе ти препишуваат и не смееш да ги избркаш. А ова веќе се случува по униформи одат и полагаат.
Неможат да ги вработат затоа што моментално не им се потребни инспектори туку полицајци. Тие деликвенти не можат да станат полицајци ако имаат досие, еден од условите е да си неосудуван. А и се сомневам дека го поминале физичкиот тест, доста беше тежок но можеби го поминале ако се спортисти. Од друга страна секој има право да напредува во животот и да се дообразува доколку сака и може :)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
problemot e vo toa sto niz makedonija nema dovolno akademci na pliciskata akademija i tie sto diplomirat se malku , a penzioneri policajci ima premnugu taka da toj broj mora da se dopolnuva i toa e pozitivno
Има 400 дипломирани криминалисти од 2006 па наваму кои седат без работа. Постарите имаат бенифициран стаж и со 50 години идат во пензија.
--- надополнето: 23 јули 2012 во 23:02 ---
Јас сум за да се вработат сите 450 дипломирани криминалисти колку што се во моментов а меѓу нив има и со просек над 9. Да им се понуди работно место уличен полицаец е ако одбијат да бидат избришани од списокот на мвр. Потоа секој според заслугата да биде заменет со инспектор како што ќе се ослободува работно место. А не ставија оглас дека се потребни до 25 години за ова да не ги опфати они дипломираните кои имаат од 25 - 30 години.
Има и улични полицајци/полицајки со полициска академија лично познавам една која од улична полицајка сега е на висока функција во мвр во Скопје.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Има 400 дипломирани криминалисти од 2006 па наваму кои седат без работа. Постарите имаат бенифициран стаж и со 50 години идат во пензија.
--- надополнето: 23 јули 2012 во 23:02 ---

Јас сум за да се вработат сите 450 дипломирани криминалисти колку што се во моментов. Да им се понуди работно место уличен полицаец е ако одбијат да бидат избришани од списокот на мвр. Потоа секој според заслугата да биде заменет со инспектор како што ќе се ослободува работно место. А не ставија оглас дека се потребни до 25 години за ова да не ги опфати они дипломираните кои имаат од 25 - 30 години.
Има и улични полицајци/полицајки со полициска академија лично познавам една која од улична полицајка сега е на висока функција во мвр во Скопје.
Е па то и јас го викам. Јас ако сум правник и ако дипломирам право нормално дека нема да ме стават судија. И ова е исто треба време да помини. Ама партија си е партија.

O

Orion.

Гостин
Е па то и јас го викам. Јас ако сум правник и ако дипломирам право нормално дека нема да ме стават судија. И ова е исто треба време да помини. Ама партија си е партија.
Не ти е соодветна аналогијата.
На криминалистиве не им е, и не треба да им биде почетна работа обичен полицаец. Почетно работно место треба да им биде помлад инспектор ако не се лажам. Со тек на време може да напредува ако го бива и до началник.
А се согласувам дека треба да се вработат дипломираните криминалисти макар и како обични полицајци зашто боље да работиш нешто отколку да имаш диплома и да седиш дома. НО законот вели дека човек кој има високо образование не може да остане полицаец туку му следува назив инспектор:)

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Не ти е соодветна аналогијата.
На криминалистиве не им е, и не треба да им биде почетна работа обичен полицаец. Почетно работно место треба да им биде помлад инспектор ако не се лажам. Со тек на време може да напредува ако го бива и до началник.
А се согласувам дека треба да се вработат дипломираните криминалисти макар и како обични полицајци зашто боље да работиш нешто отколку да имаш диплома и да седиш дома. НО законот вели дека човек кој има високо образование не може да остане полицаец туку му следува назив инспектор:)
:вонзем:Апсолутно добро те разбирам што сакаш да ми кажеш само на пример ме интересира ако живееме во Франција како таму на пример ги избираат полицајците исто како кај нас или?
Навистина немам информации можеби секаде е вака само ми изгледа страшно не логички.
А на пример јас познавам инспектор кој што има завршено Филолошки Факултет а еден познавам и со Земјоделски и тие се инспектори и овие со Полициска Академија се инспектори така да кога ќе видиш можеш да учиш што сакаш само да имаш високо образование

O

Orion.

Гостин
:вонзем:Апсолутно добро те разбирам што сакаш да ми кажеш само на пример ме интересира ако живееме во Франција како таму на пример ги избираат полицајците исто како кај нас или?
Навистина немам информации можеби секаде е вака само ми изгледа страшно не логички.
А на пример јас познавам инспектор кој што има завршено Филолошки Факултет а еден познавам и со Земјоделски и тие се инспектори и овие со Полициска Академија се инспектори така да кога ќе видиш можеш да учиш што сакаш само да имаш високо образование
Еве ти еден факт. 80% од моменталните инспектори во МВР имаат завршено Земјоделски факултет колку тоа да звучи чудно:)

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Еве ти еден факт. 80% од моменталните инспектори во МВР имаат завршено Земјоделски факултет колку тоа да звучи чудно:)
По закон.... нека седат 450 дипломирани инспектори дома... По закон

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Платата на уличен полицаец мислам дека е над 250 евра плус хранарина и патарина, а тоа е плата за која секој би се нафатил да работи отколку да седи дома или да работи некоја друга работа.
Плус си под буџетот, бенифициран стаж и ред други работи. И јас да сум дипломиран криминалист би се нафатил и да ги перам колите во мвр за тие пари, а не пак уличен полицаец. :D
За инспкетор е тешко да не се надеваат, таму попрво би ставиле некој постар и поискусен полицаец отколку некој 25 годишен криминалист.

O

Orion.

Гостин
По закон.... нека седат 450 дипломирани инспектори дома... По закон
:)

пример и ти да имаш завршено некој факултет што благе везе нема со МВР, кога ќе има конкурс за инспектори ништо не те спречува да се пријавиш на истиот:)

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
:)

пример и ти да имаш завршено некој факултет што благе везе нема со МВР, кога ќе има конкурс за инспектори ништо не те спречува да се пријавиш на истиот:)
Дел од животот сум го посветил да учам нешто друго што барам да конкурирам за полицаец.
Или ајде онака конкурс си е конкурс да се искористи.

O

Orion.

Гостин
Платата на уличен полицаец мислам дека е над 250 евра плус хранарина и патарина, а тоа е плата за која секој би се нафатил да работи отколку да седи дома или да работи некоја друга работа.
Плус си под буџетот, бенифициран стаж и ред други работи. И јас да сум дипломиран криминалист би се нафатил и да ги перам колите во мвр, а не пак уличен полицаец.
За испкетор е тешко да не се надеваат, таму попрво би ставиле некој постар и поискусен полицаец отколку некој 25 годишен криминалист.
Напротив, ако немаш вискоко образование по правило не можеш да бидеш инспектор.
Најголем назив кој можеш да го стекнеш по 15 години работен стаж е ''главен полицаец''
Инспектор со средно образование можеш да станеш по исклучок само ако извршиш некоја исклучителна задача или некое исклучително храбро дело.

Член од
6 јули 2012
Мислења
41
Поени од реакции
35
Напротив, ако немаш вискоко образование по правило не можеш да бидеш инспектор.
Најголем назив кој можеш да го стекнеш по 15 години работен стаж е ''главен полицаец''
Инспектор со средно образование можеш да станеш по исклучок само ако извршиш некоја исклучителна задача или некое исклучително храбро дело.
Како на пример запирање на приватно возила на некој пратеник од владејачката гарнитура или на некој пратеник,а за пишување на казна кон истите се смета како екстра храбро ело и веднаш добиваш прекоманда во крвни деликти и добиваш звање виш инспектор од прв степен

Kajgana Shop

На врв Bottom