Нова химна на АРМ и нови униформи

Статус
Затворена за нови мислења.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Само мене ли ми делува горниов дел ко да е скусен при перење... :confused: кој и да ги правел.. навистина немал појма.. многу невкусно..

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
не бе не се слични на бугарските - овде форумџиите или се политички настроени или се бели во очите...
Да бе, ова е конспирација тајно да не побугарчат, знаеш дека и на обичните војници им се слични униформите? Знаеш дека после презентацијата на униформите на гардата лани на 8ми септември, се осознале како Бугари најмалку 20.000 Македонци? Знаеш дека ова е завршната фаза од бугаризацијата по што самиот народ ќе побара да се припоиме со братска Блгарија? Уште фали да се доврши Скопје 2014 којшто е микс од јадрата на сите бугарски градови.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Униформите се оргинал каква што носел гоце делчев додека студирал воена акадимја во софија :D

Гардиската шубара е повеќе бугарска отколку македонска

Комитските униформи беа романтични, а новите се повојнички и бегаат од македонската народна традиција

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=D09226F531B9304FBB37075B0D0EEE64
Не се бугарски ,туку шопски....ама бугарите први зедоа монопол врз нив ...ако се прашувам јас,комитските се незаменливи.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Дизајнерските решенија вклучуваат детаљи од униформите на неколку културолошки пластови од македонската историја. Детаљи се земени од фалангата на Лихнедитите, од четитена дедо Иљо Малешевски, како и на македонскиот полк формиран во Украина во 19-тиот век.

Башка униформава е од лани воведена не знам зошто пак дискутираме?

S

Sagan

Гостин

Нека ми простат сите припадници на Армијата, посебно гардистите, ама вака изгледаат како да се играорци од некое културно-уметничко друштво.​
Американската гарда

Хрватска гарда

Српска Гарда

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411

Нека ми простат сите припадници на Армијата, посебно гардистите, ама вака изгледаат како да се играорци од некое културно-уметничко друштво.​
хах и јас истото го помислив..... мора на обука тешкото да го научат .. едноставно морА

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

брат.. нема шо да ти простат.. кој знае нив како им е... :)))))))))

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360

и јас сакав да побарам слики и да ги коментирам другите гарди, ама ми беше страв дека ќе ме пратат по пари во сорос...
--- надополнето: 19 јули 2012 во 17:50 ---
Тебе ако ти личи на сарказам, мене не.
не ми личи бе брат, јас се надевав...

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Воената химна ги спротивстави АРМ и борците од НОБ

четврток, 19 јули 2012, 17:00

Химната на армијата повторно ги спротивстави борците од НОБ и раководството на АРМ. За едните ова е правење збрка и форсирање лажна историја, за другите-новата химна е нешто со што ќе се гордеат и војската и граѓаните.

„„Ко грмеж од небо што бие и гори, ко фортуна силна,ко пчелин рој, маршираше македонската војска.“ Ете таа химна јас ја знам. Тие не ја прифаќаат. Зошто?“- прашува генералот Тодор Атанасовски.

Додека генералот Атанасовски сугерира дека можела да се искористи химната од НОБ, министерството за одбрана на јавен оглас ја одбра композицијата на Кире Костов. Засега е само инструментал, објаснува портпаролот на АРМ, полковникот Мирче Ѓорговски, но во иднина, вели, може да се стави и текст, без да прецизира каков. Новопромовираната химна ја претставува мултиетничноста на армијата и на Р.Македонија, дополнува Ѓорговски, но старите борци не го прифаќаат и тоа образложение.

„Не се во право. Но, тие сега си ги оправдуваат своите постапки. Направија цела збрка...и ова сега што го форсираат е лажна историја, не е вистинита.“- изјави генералот Атанасовски.

Генералот Атанасовски не прецизира каква историја се форсира, но нагласува дека актуелната власт ги игнорира борците од НОБ. Тврди дека не е точна изјавата на портпаролот на армијата дадена за Алфа дека се канети од АРМ на државни настани и одбележувања и оти АРМ праќа свои делегации на одбележувањата на Сојузот на борците. Според Атанасовски, армијата дури не им давала ни сали за да одржат комеморација кога ќе почине некој првоборец.

Јасминка Аневска
Извор:
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=52554#.UAhCtZwEw8E.facebook

Член од
19 јули 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
комитските униформи се бугарски

Статус
Затворена за нови мислења.