Кој ги контролира цените на пазарните и земјоделските производи?

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Kade da se pozalam, za pregolemite ceni na pazarite za odredeni proizovdi.Mislam preteruvaat so Brokulata.Cela godina cenata ne moze da bide pod 100 tuku e i 150 180 200 denari, kako meso da prodavaat..I zosto tolku golema razlika postoi megju cenite na proizvodite na pazarot. Dali ima regulativa kolku treba d a ecenata na eden zemjodelski proizvod (hrana) ili od rakav tresat prodavacite?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Moжеш тука да се пожалиш....Колку што знам никој не ги контролира цените. Така да во основа го “тресат од ракав“ продавачите. Целата им е најголема можна да заработат од тоа. Инаку и јас прекинва да јадам брокули иако ги сакам ептен се скапи. Генерално овошјето истотака е доста скапо.

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Strasno, pazarot porano bese sinonim za mesto kade sto vrie od narod i kupuvas radi poeftino sto bese, sega kaj treba da odis da vlechkash kesi, opnale ceni ko ne znam kade da se naogjame.Nelogicnosti.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
епа сега народот има трошоци за да ги произведе истите.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Кој ги контролира? Пффф..

Па некој ќе рече пазарот. .али толку ми звучи тоа инфантилно, тоа е чудо невидено... Не знам зошто се има толку голема верба во пазарот, ко да е некоја апстрактна категорија баго...

Понудата и побарувачката на пазарот.. мислам дека тоа е соодветниот одговор..

THE_CHOSEN_ONE .. не зезај Масоните?! пфффффффф
Ти коа идеш на пазар купуваш по потреба, колку шо ќе ти текне, или онолку колку шо е понудено?

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Јас ги контролирам :cool:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Кој ги контролира? Пффф..

Па некој ќе рече пазарот. .али толку ми звучи тоа инфантилно, тоа е чудо невидено... Не знам зошто се има толку голема верба во пазарот, ко да е некоја апстрактна категорија баго...

Понудата и побарувачката на пазарот.. мислам дека тоа е соодветниот одговор..

THE_CHOSEN_ONE .. не зезај Масоните?! пфффффффф
Ти коа идеш на пазар купуваш по потреба, колку шо ќе ти текне, или онолку колку шо е понудено?
Всушност владата има големо мешање во аспекот на понуда да пазарот. Со субвенции и други интервенции се труди да ги намали трошоците за производство што теоретски резултира со поголема колична на одредени земјоделски производи што ја намалува цената. Исто е и со увозот. Пазарот на земјоделски производи не е слободен има многу државно мешање.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Всушност владата има големо мешање во аспекот на понуда да пазарот. Со субвенции и други интервенции се труди да ги намали трошоците за производство што теоретски резултира со поголема колична на одредени земјоделски производи што ја намалува цената. Исто е и со увозот. Пазарот на земјоделски производи не е слободен има многу државно мешање.
точно.. се слагам..
маклу општо реков.. бидејќи во суштина и државата е дел од тој пазарен систем (нео-либерален.... јебо те...) - капиталистички.. па така и се јавува како побарувач или нешто пак нуди.. што значи дка е дел од тој однос на понудата и побарувачката на самиот пазар..
Е сеа, со оглед да државата, како суверен и нејзиниот апратус, дали парламентот или владата (кои се избрани од народот), има улога во креирање на понудата и побарувачката на пазарот, преку пишани норми - закони...
Така да кога некад чкрипи -чкрипи, но не само од Власта, него и од народот, тој ја креира Власта.. Какви овци такво овчар т.е. пастир... така да то е то...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
хммм.., во основа ...никој овде меѓу нас не може да каже каков е патот на една домата или брокула до тезгата на Зелено Пазарче. Ако некој тоа може да го направи за секој поединечен земјоделски производ...значи од нива ..било каде да е кај нас или во Турција , до тезгата на пазарите или во Веро, Тинекс итн. можеме да пробаме да лоцираме каде се наоѓа "регулаторрното тело" за овие цени.
Но тоа е работа достојна на докторат...гарантирам.
Мислам дека никој , посебно не владата има целосна слика за оваа работа...

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
точно.. се слагам..
маклу општо реков.. бидејќи во суштина и државата е дел од тој пазарен систем (нео-либерален.... јебо те...) - капиталистички.. па така и се јавува како побарувач или нешто пак нуди.. што значи дка е дел од тој однос на понудата и побарувачката на самиот пазар..
Е сеа, со оглед да државата, како суверен и нејзиниот апратус, дали парламентот или владата (кои се избрани од народот), има улога во креирање на понудата и побарувачката на пазарот, преку пишани норми - закони...
Така да кога некад чкрипи -чкрипи, но не само од Власта, него и од народот, тој ја креира Власта.. Какви овци такво овчар т.е. пастир... така да то е то...
Не во капитализам државата нема никаква улога во пазарот,државата има улога само во социјалистичите системи.

Тоа што го имаат моментално Европа и Америка не е во никој случај капитализам.

бутЕ

старлета
Член од
29 март 2011
Мислења
2.231
Поени од реакции
3.830
Kade da se pozalam, za pregolemite ceni na pazarite za odredeni proizovdi.Mislam preteruvaat so Brokulata.Cela godina cenata ne moze da bide pod 100 tuku e i 150 180 200 denari, kako meso da prodavaat..I zosto tolku golema razlika postoi megju cenite na proizvodite na pazarot. Dali ima regulativa kolku treba d a ecenata na eden zemjodelski proizvod (hrana) ili od rakav tresat prodavacite?
Ма жали се каде сакаш....Пазарџиите си тераат по свое :facepalm:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Јас живеам до Зелен пазар и сега пазарот е најефтин. Овој дел на годината, средина на јули. средина на август пазарот е најефтин. Денес купив пиперки 10 денари, кромид 20, компир 15, праски 20, патлиџан 10. тивички 5 денари. Има и поскапо и поквалитетно но има и по овие цени.

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Poveke mi bese muabetot za brokula i karfiol i sl proizvodi koi ne simnuvaat cena koja e nelogicna za takvi proizvodi.Znaci nee e fintata koga ke mu recam premnogu e za brokula 100 denari prodavacot da mi vika ako sakas zemaj ako ne ne.Treba da se znae zosto e taa cena i da ti objasni, a ne da lupaat ceni.
--- надополнето: 18 јули 2012 во 20:37 ---
Poveke mi bese muabetot za brokula i karfiol i sl proizvodi koi ne simnuvaat cena koja e nelogicna za takvi proizvodi.Znaci nee e fintata koga ke mu recam premnogu e za brokula 100 denari prodavacot da mi vika ako sakas zemaj ako ne ne.Treba da se znae zosto e taa cena i da ti objasni, a ne da lupaat ceni.
I plus lokalen prizvod e znaci neka ne mi prodavaat filmovi deka se ima mnogu trosoci za proizvodstvo na brokula.Ako domasen patligjan moze da bide 20 denari i domasna brokula moze da bide 40 a ne 120 denari.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Откопувачите на големо ги контролираат цените, и кај нив оди најдобар дел од профитот , на земјоделоцот му останува таквото. Пази сме биле земјоделска земја а немаме агро берза немам коментар

Kajgana Shop

На врв Bottom