Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

S

Stef Bachatero

Гостин
Дајте предлог на некоја друга риба или друг начин на подготвување освен оние конзервите што се..
Ми се здосади и тешко ми е без леб да јадам риба во конзерва со масло тешка ми иде.. друг некој предлог ?
Стави ја во салата додај малку изварка и супер ќе биде :)
--- надополнето: 11 јули 2012 во 01:46 ---
Вежбам 4 пати неделно, се трудам колку што можам да јадам здрава храна. Исхраната ми се состои од пилешко, јајца, туна, шпагети, сирење, млеко, зденка, овошје, зеленчук... чат пат јадам и други работи кои не се препорачливи но многу ретко. Е сега проблемот ми е во тоа што повеќе ми се зголемува стомакот отколку мускулната маса. Некој совет ?
Имаш програми кој ти кажуваат колку внесуваш дневно.
http://www.myfitnesspal.com/
Регистрирај се и внесувај што јадеш и ќе видиш кај грешиш поз.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Вежбам 4 пати неделно, се трудам колку што можам да јадам здрава храна. Исхраната ми се состои од пилешко, јајца, туна, шпагети, сирење, млеко, зденка, овошје, зеленчук... чат пат јадам и други работи кои не се препорачливи но многу ретко. Е сега проблемот ми е во тоа што повеќе ми се зголемува стомакот отколку мускулната маса. Некој совет ?
Намалаи на тоа чат-пат,и ако пак се зголемува,трчај,ако пак нема резултат-намали на ЈХ.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Дечки ај помош. Од јануари до сеа симнав 20 кг. Од 112 дојдов до 90. Одам 4 до 5 пати неделно во теретана и возам точак 4,5 пати неделно. Јадам строго здраво. Зејтин, мрснотии и масти никако. Значи гледам да сум на зеленчук, овошје печено пилешко, варен ориз и компир итн. Значи строго здраво. И пак се стопирав. Не можам да симнам ни кило последниве месец ипол. Почињам да се нервирам. Дури и бројам калории и гледам да не сум над 2000 дневно. Негде одам до 1800,1700. Дајте чаре.
Друже.. само продолжи да следиш калории и остани на дефицит ! Нормално е дека губењето на килограми нема да биде брзо.. но со овој дефицит ако навистина јадеш 1800,1700 калории ти би требал да губиш отприлика пола до 1 кг за една недела... Само треба да се држиш до тоа и да не се откажуваш..
--- надополнето: 11 јули 2012 во 20:51 ---
Би ти препорачал да почнеш да следиш калории и протеини.. Без разлика колку чисто јадеш ако внесеш повеќе отколку што трошиш,храната ќе се складира во вид на сало..Пошто протеинскиот внес ти е изгледа мал затоа и немаш напредок во тежините или пак во мускулната маса..

Член од
18 октомври 2010
Мислења
523
Поени од реакции
164
Дали за да накачам мускулна маса мора и да накачам BF%?
Кога накачувам маса, како можам да бидам сигурен дека нема да внесувам вишок калории кои ќе се претворат во масти а не во мускули?
И ако може некој да ми го поправи режимот (за накачување на маса):
Доручек: Овесни снегулки со јогурт / варени јајца
Ужина: Туна со пченична пита/интегрален леб/ тортиља
Ручек: 2 пилешки стека, кафеав ориз и салата
Пред тренинг: Банана/јаболко/2-3 кајсии + протеин бар
После тренинг: Банана/јаболко/кајсии
Вечера: Риба/пилешко, грашок, салата
Пред спиење: Урда или чаша јогурт

Имам 18 години, 176цм, 66кг, 12-13% BF. Кои јх да ги додадам во исхранава? И друго поправете ме и советувајте ме ве молам :)
Фала однапред

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еве една идеа за оброк и од мене:
-160 грама туна EVA
-80гр црн грав
-3 кришки леб
-100грама брокула
-2 лажички маслиново масло
-чаша Cedevita
-2 капсули омега

Се на се 700 калории, 45гр протеини, 80гр ЈХ и 20гр масти солиден оброк за после вежбање.
--- надополнето: 12 јули 2012 во 14:11 ---
Дали за да накачам мускулна маса мора и да накачам BF%?
Кога накачувам маса, како можам да бидам сигурен дека нема да внесувам вишок калории кои ќе се претворат во масти а не во мускули?
И ако може некој да ми го поправи режимот (за накачување на маса):
Доручек: Овесни снегулки со јогурт / варени јајца
Ужина: Туна со пченична пита/интегрален леб/ тортиља
Ручек: 2 пилешки стека, кафеав ориз и салата
Пред тренинг: Банана/јаболко/2-3 кајсии + протеин бар
После тренинг: Банана/јаболко/кајсии
Вечера: Риба/пилешко, грашок, салата
Пред спиење: Урда или чаша јогурт

Имам 18 години, 176цм, 66кг, 12-13% BF. Кои јх да ги додадам во исхранава? И друго поправете ме и советувајте ме ве молам :)
Фала однапред
Сигурен ќе бидеш со тоа што ќе се гледаш у огледало. Ако почнат да се губат стомачните значи претеруваш плус да напоменам дека ако сакаш побргу да качиш маса мора да ги жртвуваш стомачните на малку подолг период. Исто така најдобро е да си пресметаш колку калории ти требаат за одржување со моменталната физичка активност и состоба што ја имаш и да додадеш 300-500 калории плус за качување на маса без вишок сало. На крај краева и да качиш малку сало многу побргу се топи отколку времето што треба да качиш толку мускул.
Планот за исхраната ти е добар ако можеш да го следиш секој ден со тоа што мора да поработиш по колку грама од се внесуваш. Не е исто стек 50 грама и стек 250 грама на оброк. После тренинг би ти препорачал брзо апсорбирачки протеин т.е. веј. Треба да си ги средиш и изворите на ЈХ. Насабајле и по тренинг треба да доминираат а пред спиење скоро целосно да ги исклучиш (освен некое овошје така може)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Дајте идеја за доручек, овесов ми ск*рчи.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Дајте идеја за доручек, овесов ми ск*рчи.
Јогург , мене оној Баланс ми леже ептен , добра количина има на протеини , малку масти. 56 денара 1 литар , на секој 2 дена пијам по едно насабајле.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Дали ми е добра исхранава, вака изгледа од прилика:

-сабајле пред тренинг 3јајца+200мл млеко или мусли со 400мл млеко
-после тренинг 200гр стек со ориз или туна конзерва+ориз
-после 3саати 400мл млеко
-после2ипол саати туна конзерва и 200мл млеко
-пред спиење 70-80гр урда+100мл млеко
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:15 ---
а?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:15 ---
а?
ОК ти е,само уз млекото,стави доза протеин,бадеми ибанана..
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:17 ---
Кај ти се јаглехидратите? Или слабееш?
Малце е некако оривче + мусли за цел ден.
ориз,овес...башка јаде овошје..

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ОК ти е,само уз млекото,стави доза протеин,бадеми ибанана..
--- надополнето: 16 јули 2012 во 02:17 ---

ориз,овес...башка јаде овошје..
ориз и овес, тоа и јас реков, едвај 10% од калориите му е
и не пишал овошје

башка, туна со млеко? не глеј само нутритивна вредност, глеј да е убаво, да не ти се лоши после тоа :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
епа што друго да јаде како јх ? тестенини евентуално..
абе и ориз нека е само уше еднаш нека го пикне негде...моја логика е тоа, не сум нитруционист (како и секој друг на форумов)

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Епа ке вметнам ако не повеќе јаглехидрати, а иначе одам на дефиниција па сум слушнал дека не треба да се внесуваат многу јаглехидрати кога си на дефиниција или лошо сум чул?
--- надополнето: 16 јули 2012 во 10:02 ---
и кажете ми друга храна што е полна со ЈХ, ми се здосади да јадам секој ден ориз и компири

S

Stef Bachatero

Гостин
Црн грав,грашок,леќа,соја,булгур,киноа и други ти се добар извор на јх.

Kajgana Shop

На врв Bottom