- Член од
- 21 март 2012
- Мислења
- 3.277
- Поени од реакции
- 3.055
Сакам да одговорам али ќе биде пак од тие постовите од 100 000 збора кај што не знам кај сум почнал кај сум завршил.А уште поважно ме мрзи.Тука Турците гледам си се враќат , у Скопје облакодери ќе дигат
Мислам дека може и Македонија , иако е мала , да биде солидна цврста држава. Мислам дека треба прво да се ориентираме на произвоство на македонски продукти ( прехрана , козметика итн ) знам дека и сега го иамме тоа , ама треба и добра маркетинг стратегија. наместо да купуваме ефтина турска и кинеска роба , зашо не купуваме поквалитетна македонска роба ?
Има Македонија капацитет, добар капацитет има. Вино , сточарство, руди , планински туризам , езерски туризам, прехранбена индустрија, козметичка индустрија, текстилна индустрија итн. Да купуваме наши производи нема да имаме потреба од увоз , а ако добро ги изрекламираме и имаме добар квалитет , може и да ги извезуваме , пример патлиџани и јабуки у Малта да почнт да извезуват , пари ќе направат со оглед на тоа шо цените тука се 4-5 пати повисоки за кило јабука отколку во МК.
Ја така сакам повеќе, не да зависеме од Турци,Кинези, Американци , гејци итн ..
Али најголемиот проблем е што ние сме во гето.Немаме договори за слободна трговија со никој,барем не такви без никакви квоти.18% ДДВ данок за увоз и ИЗВОЗ.Еден милион регулации,утре може да ти дојде инсперктор и да те затвори зошто е тој ден од месецот и мора плата да се заработи.И да заработиш треба да се отруеш од давање давачки и папирологија.И тоа секако не дај боже да имаш бизнис конкурентен на тие што ја спонзорираат власта е тогаш си надрљал.Тогаш и ќе почнеш да добиваш посети од лица без коса.
За име на бога компанија им даде понуда за Чебрене и Галиште да ги изградат и да им дадат 28% од сопственичкиот пакет + да изградат патишта во регионот кој ќе бидат потребни за изградба на браната.Државата одби дека најмалку 40% требало.Епа кога некој ќе фрли најмалку 700 милиони евра свои пари и ќе ти даде уште на крај 40% од профитот да ми јавиш.А не е да речеш регионот населен па ајде власта им прави услуга за мариово се работи каде веќе и да нема луѓе освен албанци сточари.Со тој проект илјадници ќе се вработеа и ќе работеа таму со години + во целиот регион инфраструктурата ќе беше изградена.