Матура

Член од
17 април 2012
Мислења
38
Поени од реакции
24

Па тогаш не ти е најдобра петката во цела генерација, најдобрата најверојатно е 100 перцентили и потоа сите одат надолу во зависно од тоа од колку тестови е подобар тестот. Можеби мислиш за најдобра петка во твоето училиште..
--- надополнето: 15 јули 2012 во 13:17 ---
Тоа не се бодови, туку перцентили т.е. јачината на оценката :) значи другар ти има 5ка со 81 перцентил, што значи ако скалата за 5ка била од 90, до 100 можни, другар ти има 98 поени.
Не си во право. Ако е така како што викаш, треба да има и 4ка со 100 перцентили (тоа би биле 90 бода ако од 80 до 90 е 4ка) и двојка со 100 перцентили, што не е случај. Сепак перцентилите се слични на бодовите, разликата е во тоа што распонот е според успехот. Скалата не е од 1 до 100, туку од најслабата 2ка до најјаката 5ка.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
167
Поени од реакции
135
Па тогаш не ти е најдобра петката во цела генерација, најдобрата најверојатно е 100 перцентили и потоа сите одат надолу во зависно од тоа од колку тестови е подобар тестот. Можеби мислиш за најдобра петка во твоето училиште..
--- надополнето: 15 јули 2012 во 13:17 ---

Не си во право. Ако е така како што викаш, треба да има и 4ка со 100 перцентили (тоа би биле 90 бода ако од 80 до 90 е 4ка) и двојка со 100 перцентили, што не е случај. Сепак перцентилите се слични на бодовите, разликата е во тоа што распонот е според успехот. Скалата не е од 1 до 100, туку од најслабата 2ка до најјаката 5ка.
Мора да е така.
Ако најслабата 5-ка има 80 перцентили, а најјаката четворка 79.99, вака би одело:

5*2*80%=8 поени.
4*2*79.99=6.4 поени

Кај се 1.6 поени?

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Стварно не знам зошто звучат толку просто.....Како не сфаќате дека перцентилите го показуват процентот од колку матуранти имате повеќе бодови и нема врска со оцената.Можеш да имаш 5 и да имаш 2 перцентили да речеме,значи сите имат 5 и тоа 98 % со повеке бода...мозеш да имаш и 3 а да имаш 90 перцентили значи 90 % имат или послаба 3 или 2 или1 а 10 % или појака 3 или 4 или 5.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
А да прашам јас нешто.
Кога ќе ги даваат тоа дипломите ?
Се напињам неможам на одмор на раат да отидам.
И дали мора ти да ја земеш или може некој друг место тебе ?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
А да прашам јас нешто.
Кога ќе ги даваат тоа дипломите ?
Се напињам неможам на одмор на раат да отидам.
И дали мора ти да ја земеш или може некој друг место тебе ?
Кај мене у школо на 14 август ќе ја давале дипломата, учам у ЈБТ Скопје.

Иначе незнам како не го сфаќате тоа со перцентлите, мене не ми е уопште комплицирано. Ти оценката ја добиваш според бодовите, а перцентлите ти се за тоа од колку посто од матурантите у државава си подобар.
Ако имаш 3ка на тестот сигурно нема да имаш перцентилен ранк 90, зошто така би требало да значи дека си подобар и од тие што имале 4ки. Значи ако имаш 3ка ранкот ќе ти покаже од колку проценти од матурантите што имаат 2ка и 3ка си подобар. Ако ти си добил 3ка со пример 15 бода, значи сигурно ќе имаш подобар перцентилен ранк од тој што има исто 3ка со 14 бода. Ете тоа ти кажува тој перцентилен ранк.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Кај мене у школо на 14 август ќе ја давале дипломата, учам у ЈБТ Скопје.

Иначе незнам како не го сфаќате тоа со перцентлите, мене не ми е уопште комплицирано. Ти оценката ја добиваш според бодовите, а перцентлите ти се за тоа од колку посто од матурантите у државава си подобар.
Ако имаш 3ка на тестот сигурно нема да имаш перцентилен ранк 90, зошто така би требало да значи дека си подобар и од тие што имале 4ки. Значи ако имаш 3ка ранкот ќе ти покаже од колку проценти од матурантите што имаат 2ка и 3ка си подобар. Ако ти си добил 3ка со пример 15 бода, значи сигурно ќе имаш подобар перцентилен ранк од тој што има исто 3ка со 14 бода. Ете тоа ти кажува тој перцентилен ранк.
100 % на 14 - ат Август ќе ги даваат ?

Јас во Борис ( Економско ) учам. И се напињав неможам асално на одмор да отидам.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
100 % на 14 - ат Август ќе ги даваат ?

Јас во Борис ( Економско ) учам. И се напињав неможам асално на одмор да отидам.
Кај мене така било, еве сеа ми кажаа дека на врата у школо имало дека ќе даваат на 14 август во 10 саат

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Тешка бубалица си изгледа.
Нема врска :pos::pos:

Бев јас на одмор се вратив и сега пак се договарам со другари. Ама едниот од нив не сака да иде додека не ја земе дипломата затоа ми беше.
Иначе штом е на 14 август нема гајле.

Фала во секој случај.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Нема врска :pos::pos:

Бев јас на одмор се вратив и сега пак се договарам со другари. Ама едниот од нив не сака да иде додека не ја земе дипломата затоа ми беше.
Иначе штом е на 14 август нема гајле.

Фала во секој случај.
Значи другар ти е бубалица. хехехе :pos:

Член од
24 март 2012
Мислења
137
Поени од реакции
119
да ве прашам дали некој знае точно кога се полага во август ?!? :confused:

Член од
27 мај 2012
Мислења
265
Поени од реакции
124
Треба да е 14 и 16 август.

Денес ете кажуваа резултати ако си поднел приговор и богами има доста разлика. Личено мене, македонски ми е корегирано од 83 на 91 ама пак е 4ка. Не е толку поентата, туку срамота е да има толкава разлика меѓу едно и друго проверување!

Член од
24 август 2011
Мислења
12
Поени од реакции
1
Decki dali nekoj od vas znae koja besee najniskata granica na poeni za da se vleze vo privatna kvota za opsta medicina minatata godina? I dali brojot na na studenti iznesuvase 60 vo drzavna, a 120 vo privatna, ili bese 45 vo drzavna, 90 vo privatna??

Kajgana Shop

На врв Bottom