Опиум на народот

Дали монотеизмот е позитивна појава?

• Вкупно гласачи
    40

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Секаков теизам е негативна појава.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Некои луѓе во светов немале шанса да имаат нешто повеќе од парче леб. Не заради незнаење, не заради неумеење, не заради тоа што не сакаат да работат, туку се родени во такво општество. Никој не треба да пати само заради што е роден на погрешно место, во погрешно семејство, во погрешна религија итн. Иначе сум донекаде и Марксист по убедување :) (поише сум по Ниче, али и Маркс има право за некои работи) :)
Во секое општество има богата класа средна класа и бедни парталковци ко и сакаат да се изгребат со питање за парче леб.
Да беа работливи, упорни, со идеја, со смелост со план... ќе беа и тие средна или висока класа. Треба да се укинат сите тие “социјални, добротворни, хуманитарни...“ иституции кои го цицаат капиталот со мака стекнат и наместо да се вложува во нови бизниси му се дава на таа багра во вид на масло, шеќер брашно, пелени... и кои не престанувааат да бараат да кукаат да цимолат за уште и уште а со ништо не допринесуваат во ова општество, ни данок плаќаат ни сметки плаќаат ни прават обрт на капитал туку само ќе начукаат деца (за секс секогаш имаат сила и време) па ќе ги снимаат онака измрсулавени и ќе бараат уште пари за книги за чанти за огрев...
Сиромасите се кочница на општеството и напредокот

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Без монотеизам немаш брак и патријахат, ова се двете фундаментални вредности.
:pos:

Без нив светот ќе беше населен од педери, лезбејки, буљаши во душа и слично.
Има една заповед која ја дал монотеистичкиот Бог, а таа гласи:
Почитувај ги своите родители.
Toлку се сметаш за ретардиран па ти треба бог за да ти каже дека треба да ги почитуваш твоите родители? Ти тоа не го знаеш сам?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Не гледам апсолутно ништо позитивно кое е излезено од монотеистичките религии. Секојдневно само ни се докажува колку е погрешно приврзувањето кон тие убедувања. Земете го деншниот илам или христијнтвото од пред неколку векови. Колку крв е пролеана за да се докаже чиј Бог е поголем? Колку крв е пролеана за да се убедат „неверните“ маси во исправноста на религијата.
Колку науката заостана во средниот век поради стравот на Црквата од уривање на темелите врз кои го градеше култот кон Богот низ минатите векови? Колку научници беа спалени, убиени, принудени да се негираат... Колку научни трудови на тие големи научни имиња беа спалени и уништени за светот да не дојде до нив?
Колку човекови права денес се негирани токму поради религите. Жените се третираат како робови на мажот, немаат право на едукација, глас,... Принудени се да го кријат сопственото тело и да се нагрдуваат себеси само да да го задоволат егото на мажот - верник и волјата на Богот. Секој пример кој ни доаѓа од Блискиот Исток само ја покажува погрешноста на религијата. Јавно се каменуваат и камшикуваат жени, се убиваат хомосексуалци, не постојат никакви закони за заштита на правата на луѓето. Или законите постојат, но бидејќи не се во духот на верското убедување, остануваат само на хартија.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.494
Да не цитирам цел пост.

Атеистите се спремни на соживот со верниците, но некои работи треба да се променат. Дали вие верниците сте спремни за тоа? Одлуката е ваша.
Се ти е на место освен ова последново можеби верниците можеш некако да ги групираш ама единствено што ги врзува атеистите е неверувањето.
Ова претпоставувам е твој личен став кој го делам ,но не верувам дека сите имаат исто мислење.
Знам многу атеисти(барем се декларираат како такви)кои би ги „отстраниле“ верниците од светов сметајќи ја верата за нешто зло.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Добро, браво, се испука со стереотипи сега среќен си?
Зошто мислиш дека ако нема брак нема да живееме среќно? Си пробал ти поинаков начин на живот за да кажеш дека не е добро?
Што мислиш дека геј популацијата би била поголема или помала со монотеизам или без? Можеби денес е поголем бројот на оние кои се кријат дека се геј, ама не се лажи дека Исус Сениор (или јуниор) „лечи“ луѓе кои се родиле со предиспозиции да бидат Геј. Извини а што ти згрешиле тебе овие луѓе? (не одговарај да не бегаме од тема)
Буљаши во душа? Извини по мое убедување ти си буљаш во душа.
Шведска е најнапредна држава во светов. Да ја следевме сите Шведска, немаше да бидеме во толку лоша ситуација. Ама од таквите како тебе ќе патиме векови нанапред.
Ако сум атеист, мислиш дека не ги почитувам родителите? Мене исус ми треба да ми каже да ги почитувам родителите што ми обезбедиле живот а!?
Џабе се обидуваш да ми реплицираш на мене, јас сум најпаметниот човек што е логиран моментално на интернет.
Кога ќе одам да спијам можам да ти го позајмам пасвородот па барем на момент да го осетиш тој филинг.

Гледај батка, бракот формира целина тој ги спојува мажот и жената.
Без брак не постои начин децата кога ќе пораснат да станат силни индивидуи.

Ти ми ја збориш Шведска ама пошто си неук и за нејзе ќе ти објаснам:
Ти се викаш Свен имаш 8 години мајка ти живее со твојот очув, татко ти е професор на факс вози Ламборгини и плеска млада 19 годишна студентка, 4 години покасно... ти имаш 12 години мајка ти живее со нов очув ти купуваат за роденден сони плеј стејшн 3 ти ги дуваш свеќите... што мислиш ќе бидеш среќен???

Буљаш во душа батка јас не можам да бидам пошто јас сум ти темпирана бомба со тестестерон у секој момент можам интелектуално да силувам друго човечко битие, али ти пошто си емотивен плачеш, и секогаш кога некој суптилно ќе те навреди ти маваш со играчката по него.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти се викаш Свен имаш 8 години мајка ти живее со твојот очув, татко ти е професор на факс вози Ламборгини и плеска млада 19 годишна студентка, 4 години покасно... ти имаш 12 години мајка ти живее со нов очув ти купуваат за роденден сони плеј стејшн 3 ти ги дуваш свеќите... што мислиш ќе бидеш среќен???
Одлично опишан христијански верник кој секоја недела оди на миса, и тоа небитно дали од Шведска, Македонија или Џибуту

Се ти е на место освен ова последново можеби верниците можеш некако да ги групираш ама единствено што ги врзува атеистите е неверувањето.
Ова претпоставувам е твој личен став кој го делам ,но не верувам дека сите имаат исто мислење.
Знам многу атеисти(барем се декларираат како такви)кои би ги „отстраниле“ верниците од светов сметајќи ја верата за нешто зло.
Веројатно треба да си го смениш друштвото на атеисти што ги познаваш. :P
Јас барем не познавам ниеден таков опишан во твојов болд

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.494
Џабе се обидуваш да ми реплицираш на мене, јас сум најпаметниот човек што е логиран моментално на интернет.
Кога ќе одам да спијам можам да ти го позајмам пасвородот па барем на момент да го осетиш тој филинг.

Гледај батка, бракот формира целина тој ги спојува мажот и жената.
Без брак не постои начин децата кога ќе пораснат да станат силни индивидуи.

Буљаш во душа батка јас не можам да бидам пошто јас сум ти темпирана бомба со тестестерон у секој момент можам интелектуално да силувам друго човечко битие, али ти пошто си емотивен плачеш, и секогаш кога некој суптилно ќе те навреди ти маваш со играчката по него.
Многу предрасуди имаш некако.
Си бил ти друже во Шведска?-Искрено ме интересира дали од искуство кажуваш или јазикот ти е побрз од умот.
Второ не ти треба брак за да имаш фамилија тоа ти е само формалност поцврст договор од даден збор помеѓу двајца џентлмени на овој свет нема(во овој случај заклетва за вечна љубов помеѓу маж и жена).
Да се држеа сите до својот збор ќе немаше потреба ниту од брак ниту од било какви договори.
А за децата да ти прераснат во силни индивидуи не ти треба повеќе од љубов и во денешницава кеш(колку за достоинствен живот).

А за тоа што велиш најпаметен си бил еве ти една порака од Сократ.
"The only real wisdom is knowing you know nothing"

--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:42 ---
Веројатно треба да си го смениш друштвото на атеисти што ги познаваш. :P
Јас барем не познавам ниеден таков опишан во твојов болд
Повеќе би рекол познаници.Знаеш како викаат фамилијата не можеш да ја избираш ,но затоа пријателите се личен избор.
Поентата ми е иако верниците се тие кои во далеку далеку поголем број би ги окарактеризирал како „ограничени“ личности сепак има значителна бројка на атеисти кои за жал се „ограничени“:(

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Атеисти.. -.-
Никола Тесла треба малце да го читате..

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
.
Не беше ти оној Мачорка и Пумата што го заебава за доручек?

Kajgana Shop

На врв Bottom