Напорни луѓе

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ви се случило ли да си имате работа со тешки типови на луѓе?
Во друштво, тоа се оние кои ги малтретираат сите со теми кои само нив ги интересираат.
На работа, ќе ги препознаете по тоа што постојано имаат некои идеи и проекти кои само ним им се сфатливи. Оперираат со милионски суми, ќе ви изнакажат се и сешто (само не суштината на муабетот), а по разговорот со нив се чувствувате како да ве прегазил шлепер.
Некој ќе каже дека ова е типичен пример на енергетски вампир, со што се согласувам.
Но, од каде таквата потреба да ја малтретираат околината со нешто што само ним им е битно? Од каде недостатокот на минимална социјална интелигенција, која наложува дека ако нешто не и е интересно на спротивната страна, мењаме тема.
Дали ова го прават намерно, свесно, да се изживуваат или не?
И најважно, кој е психолошкиот термин за вакво однесување? :)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Јас познавам два типа на напорни луѓе.......претерано паметни и претерано глупи. Ако подобро размислам овие првиве некако ретко сум ги сретнал, но се несекојдневни, си шуркале низ непознатите работи, си научиле и си ја дрват. Мене ми се интересни иако повеќето луѓе ги напнуваат, сакам да ги слушам.
Но овие вторите обично си ја дрват за некои глупи, детски, бесцелни работи, па така можам да речам дека ете се напорни во полна смисла на збор, ме мрзи да го вклучам мозокот и да ги следам. Од првите крај краева нешто ќе научиш.
Јас би рекол недоволна изживеаност, дружба во годините кои им биле наменети за тоа ги прави напорни голем дел од нив, или пак неправилна социјализација, вклучувајќи и односи во семејството.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
Искомплексирани луѓе, целата таа негативна енергија мора да ја истресат некаде , тоа им е како издувен вентил.Е сега ако имаш живци трпи
Еден постар така годподин нон стоп ме замараше ми ја крадеше целата енергија и се така подолго време , ми пукна филм еднаш го отерав у пм фино лепо, па дури и ме обвини не ми правел веке муабет.... се ослободив за секогаш , понекад ми е жал али мораше на таков начин..... никаков осет да се немало.

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Леле имам другар што пред 3 месеца почна да тренира кошарка и сеа не му излегува од глава. Само замара со кошарка. Бај да веј коа замара некој вака едноставно го кулирам и не ни го слушам. Нека дрнда ако не му е досадно. :tapp:

Член од
17 мај 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
2.886
Ги има, ги има. Еден таков имаме и во нашето друштво и никако да се оттарасиме од него. Типот напорен е, што да кажувам.
Игнорирање е спасот. Уствари, бар кај мене тоа пали.
Јас го игнорирам значи тотално типот, и од цело друштво само мене никогаш не ми прави муабет.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Не е до нив.

Јас на пример ако не ми се допаѓа некоја тема, или нешто ме замара што не ме интересира одма кажувам брат не ми се допаѓа темата, смени.
Или не сум расположен сега за такви муабети или било што.

Повеќе ќе ве цени ако го направите тоа отколку да се правите дека се интересирате во неговите приказни.

Сите некогаш сме замарале со некои работи кои нас ни се чинат многу интересни но може некој друг му се заморни и воопшто не го интересира.

Секогаш гледаме за другите, а никогаш не погледнуваме во себеси.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Едноставно се преправам дека го слушам а уствари со рацете у џеб :drk::D

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.547
Поени од реакции
9.457
Леле имам другар што пред 3 месеца почна да тренира кошарка и сеа не му излегува од глава. Само замара со кошарка. Бај да веј коа замара некој вака едноставно го кулирам и не ни го слушам. Нека дрнда ако не му е досадно. :tapp:
Исто и јас. Јас тоа го викам автопилот. Се ставам на автопилот и само викам аха, да така е, климам со главата а не ни слушам што вика. Кога ке слушнам како некои кои поима немаат од животот зборуваат за незнам какви големи работи, употребуваат некои стручни зборови од преку 12 букви на кој не му го знаат значењето одма ми станува јасно каква е работата.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Абе едно да ви кажам на сите, подобро е човек да збори, отколку да молчи ............. подобро напорен(нон-стоп што збори), отколку некој тежок намќор .......... запамтете куче што лае не каса !
Не ми сметаат оние луѓе кои се муабетџии, било да ми се познати или пак првпат да ги сретнам некаде, бидејќи колку и некој да тропа глупости, сигурно ќе се чуе и нешто паметно(од некого), па и нешто ново ќе се научи ......... ама најмногу мрзам намќори, без разлика мажи/жени .......... не плукајте по луѓето кои едноставно сакаат да разговараат, тие не се лоши луѓе, пазете се од намќорите и кодошите кои ве демнат од сите страни и секогаш се близу вас !

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Shoot them in the knee ..

Лично ногу,ногу не ги ебавам ни 2%. Си имам и обичај да ги отерам у 3 ПМ.
Е сега со напорни згодни путиња идам со друга тактика , тогај трпам да ми се качуват на глава со цел да дојдам до главниот плен :pipi:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
110
Поени од реакции
170
Не си цитирала бар дел од муабетот што го прават, битно замараат а не знаеш ни зошто.
Не знам дали станува збор за фалење, жалење, раскажување на проблем на работа исто со доза на тоа што спомнав (фалење-види ме што правам; си ги прикривам маните и жалење-треба на некој да се истурам; можеби вербално ќе пронајдам решение за проблемот).
Психолошкиот термин не ми е познат, но позната ми е ситуацијата до некаде...
Си имаат мака луѓето и не сфаќаат дека замараат. Сметам дека треба да се покаже почит кон нив, без провокации и омаловажување, да се ислушаат на кратко но во текот на муабетот спонтано да смениме тема која и нас би не интересирала.

Не можеме да промениме човек, тој сам треба да го направи тоа. Нас ни останува да се прилагодиме на различните карактери колку и да се напорни да не дозволиме да ни влијаат на (не)расположението.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Мора да има и такви луѓе.. тоа е .. јас затоа многу лесно можам да го затворам мозокот и да си мислам на друга работа и да се преправам дека ги слушам за да не се трудам да им докажувам нешто или да се расправам.

Мислам дека не е намерно и честопати не се свесни самите колку се глупави и напорни, они мислат дека што повеќе ве гњават, толку поблиски сте им.. е сега.. реалноста е сосема друга, а многу ретки се тие луѓе коишто си ги преиспитуваат своите дела и што мислат на тоа како околината уствари нив ги перцепира.

Повеќето во својата глава си имаат создадено одредено мислење за себе и обично се луѓе кои не го разбираат говорот на телото на соговорниците па затоа и не се свесни кога ја минат линијата. Желни за внимание.. тие длабоко во себе копнеат по внимание, копнеат по тоа некој да ги слуша и да се согласува со нив... затоа и така настапуваат, затоа и честопати измислуваат работи и зборуваат неповрзано, затоа што во нивната глава се случува хаос кога они уствари налетуваат на слушач .. па сакајќи што повеќе да го заинтересираат човек, они го заморуваат.

Член од
24 ноември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
22
Интересна тема.....интересно за тие луѓе е што кога сакаш да испаднеш кул и да го прифатиш како пријател, кога ќе му речеш да прекине да збори на темата која ти е досадна, тие менуваат расположение (предходното како да било добро расположение.. како и да е..). Тогаш стануваат уште понапорни....Се јавува темперамент, класичен психолошки симптом...ќе почне да напаѓа: "Што ти е проблемот" , "Добро, ај кажи нешто паметно тогаш ти.." итн...Ова се еден тип на луѓе, кои имаат тенденција цел живот да останат такви. А, има и таков тип на луѓе кои може и да се сменат ако тотално ти веруваат на тебе и ти се препуштат, а тој симптом ќе го приметиш откако ќе ти одговори "Извини, денес цел ден ми е напнато, нешто со мајка ми татко ми..." Најчесто , ваков тип на луѓе имаат проблеми Дома,80% од случаевите, останатите, љубовни проблеми. Ова го зборам во рамките да речеме на нормален човек, има и ваков тип на луѓе кој се комлетно луди и им треба медицинска нега. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom