Избор на крема за сончање

• Креатор на темата Креатор на темата edin4o
  • Време на започнување Време на започнување
Гледам апла се отвори летната сезона, па да „отвориме“ и неколку факти во пакет со сончањето...
1. Commercial sunscreens are a danger to your health!

2. 7 surprising things you're not supposed to know about sunscreen and sunlight exposure!

3. FDA officially declares the sun unsafe, urges public to lather toxic sunscreen on skin!
Да, да, најдобро е да изгорат на сонце и да добијат рак на кожа (y)

Дали може овие креми да се ставаат на лицето ???
Мислам дека не е проблем, али како да сум слушнал некој дека не се ставаат на лице.
Може да се ставаат на лице, некои марки имаат посебна линија за лице, но доколку не ти е преосетлива кожата, може и обичните млека за сончање да ги користиш на лице. Лицето е најчувствителен дел и мора да се заштити, таму треба да се користи и повисок фактор отколку на другите делови на телото.

И јас го имам истиот проблем, светол тен и под фактор 50 никако. Еднаш дури во Турција напалкав и фактор 60 и супер ми беше

Може и 30 ка фактор, не знам зошто форсирате 50+ фактор.
Блек Ап со 30 фактор на мене одлично ми брка работа, а е и доста ефтин.

Пошо еден ден ми е доволен со 30кава за после да одам на трансплантација на кожа. Кој нормален користи 50ка фактор ако 30ка е доста. Малце е за некои, јас ја имав таа „среќа“ да имам вака светол тен и да бидам у таа група.

Кој нормален користи 50ка фактор ако 30ка е доста.

?
А знаеш ли колкава е разликата од 30 до 50 ка?
30 фактор блокира 96,7% од сончевите зраци, 50 блокира 98%.
Не знам колку тие 1.3% ќе ти направат разлика.

?
А знаеш ли колкава е разликата од 30 до 50 ка?
30 фактор блокира 96,7% од сончевите зраци, 50 блокира 98%.
Не знам колку тие 1.3% ќе ти направат разлика.

Па ми имаат направено, затоа и го користам, од Докторс фактор 50ка, со сите други млека сум како рак после првиот ден. Стварно не знам и не ни знаев колку е процентуалната разлика, од искуство зборам :) само тоа од Докторс помаранџестото го користам. Не сум будала да барам по аптеки 50ка ако ми врши работа 20ка или 30ка.
Пливам маратони летен период + одмори, со сите други млека сум се враќала без кожа ама ова супер ми се погоди од пред 2 години, ми го препорача една скандинавка (со исти проблеми ко мене :Р ) и жими мене оттогаш немам изгорено ни еднаш.

Па ми имаат направено, затоа и го користам, од Докторс фактор 50ка, со сите други млека сум како рак после првиот ден. Стварно не знам и не ни знаев колку е процентуалната разлика, од искуство зборам :) само тоа од Докторс помаранџестото го користам. Не сум будала да барам по аптеки 50ка ако ми врши работа 20ка или 30ка.
Пливам маратони летен период + одмори, со сите други млека сум се враќала без кожа ама ова супер ми се погоди од пред 2 години, ми го препорача една скандинавка (со исти проблеми ко мене :Р ) и жими мене оттогаш немам изгорено ни еднаш.

Значи докторс добра е викаш? И ја планирав да ја купам, али сестра ми ми вика немој од тие лоши се, знам ја за коса шампоните им се катастрофа...

Пробав Блек Ап и тоа пред неколку години во Охрид...Катастрофа кожата, полоша од тоа неможеше да ми биде...После мачкај се со јогурт незнам што...Уффф...блек ап - не!

Иначе око ми фати и оваа од Фитофарм...

Абе од шампон за коса до млеко за сончање разлика... :) Пробај, ако ти одговара на кожата терај со него, ако не, смени и тоа што ќе ти одговара користи го секое лето.

Па богами не е исто. И мене ми брка работа блек ап но на луѓе со светол тен нема шанси да им заврши работа, ќе изгорат како рак црвени ќе бидат.
Колешката за ќеркичката зеде од фитофарм фактор 40. Девојчето е плаво ептен и со светол тен. Вели дека одлично и завршило работа (y)

Па богами не е исто. И мене ми брка работа блек ап но на луѓе со светол тен нема шанси да им заврши работа, ќе изгорат како рак црвени ќе бидат.
Колешката за ќеркичката зеде од фитофарм фактор 40. Девојчето е плаво ептен и со светол тен. Вели дека одлично и завршило работа (y)

Види, за бебиња и мали деца оправдувам 50+ фактор, за возрасни луѓе доволно е 30-ка. Доказ за ова е што во некои земји е забрането да се продаваат препарати со над 30 фактор (40, 50, 60+) бидејќи не е докажано дека тие реално имаат подобар ефект од тие со фактор 30.

Види, за бебиња и мали деца оправдувам 50+ фактор, за возрасни луѓе доволно е 30-ка. Доказ за ова е што во некои земји е забрането да се продаваат препарати со над 30 фактор (40, 50, 60+) бидејќи не е докажано дека тие реално имаат подобар ефект од тие со фактор 30.
Во кои земји е забрането да се продава фактoр над 30?
Не е доволно за возрасни луѓе со фактор 30, има луѓе со чувствителна кожа и неопходна им е заштита со висок фактор.

Не си во право. А што треба да прават тие со светол тен да се печат на сонце? Што ако е возрасен? Не му е доволна 30 ка, исто како мене што имам темен тен - не ми е доволна 20 ка. Исто и на нив. Јас имам познаничка што без фактор 50 не излегува на улица воопшто зошто ептен има мака. Се прави лом. Де флеки, де пеги, де црвенила, алергии сешто затоа без 50ка нинаде не оди. Едноставно ако стави 30 ка исто како ништо да нема ставено.
И да и мене ме интересира каде тоа е забрането да се продава фактор над 30??

Едноставно ако стави 30 ка исто како ништо да нема ставено.
И да и мене ме интересира каде тоа е забрането да се продава фактор над 30??

:tapp: Разликата меѓу 30 и 50 ка е само 1.3%, ама ти сакаш да паднеш на ефтини маркентишки трикови. Твое си е правото како ќе си ги трошиш парите, јас не гледам логика да плаќам 3 пати поскапо за минимална разлика (освен за бебиња и мали деца).

Во Австралија е забрането да се продава фактор над 30, еве ти и од вики:

Owing to consumer confusion over the real degree and duration of protection offered, labeling restrictions are in force in several countries. In the EU sunscreen labels can only go up to SPF 50+ (actually indicating a SPF of 60 or higher)while Australia's upper limit is 30+.

:tapp: Разликата меѓу 30 и 50 ка е само 1.3%, ама ти сакаш да паднеш на ефтини маркентишки трикови. Твое си е правото како ќе си ги трошиш парите, јас не гледам логика да плаќам 3 пати поскапо за минимална разлика (освен за бебиња и мали деца).

Во Австралија е забрането да се продава фактор над 30, еве ти и од вики:

Owing to consumer confusion over the real degree and duration of protection offered, labeling restrictions are in force in several countries. In the EU sunscreen labels can only go up to SPF 50+ (actually indicating a SPF of 60 or higher)while Australia's upper limit is 30+.

Не си ни свесна колку може таа мала разика да заврши работа. . Но нема врска, не ми е целта да те убедувам твое си е какво уверување ќе имаш. Јас само ти кажав дека познавам луѓе на кои знам со сигурност 100% дека 30 не им врши работа, тоа не е маркетиншки трик, тоа е жива вистина. Инаку разликата во цена е околу 50 денари, конкретно зборам за фитофарм и галафарм колекцијата. Не зборувам за брендови каде го плаќаш името како Нивеа, Докторс и останати. Јас лично не давам 500 и повеќе денари за една крема за сончање од 100 мл, од проста причина што и поефтиниве ми вршат работа.
А ова за Австралија не знам можеби. Јас лично бев таму ама бидејќи немам потреба од повисок фактор од 30 не сум ни загледала дали имаат.

Ја купив од Фитофарм Lea Sun Kids SPF 50...

Утре (сабота, 21-ви) ќе ја тестирам на воен базен да видиме како ќе заштити :D

Уште некои мислења за Леа Сан 50?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom