Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Последниот пат кога се обидов во тоа, не сакаше да одговориш на пост бидејќи сум бил „дете“ иако најверојатно сум постар од тебе. Со тебе нема дискусија Гурџи, планирам да остане така. Од тебе ништо ново неможам да научам, ти си станал обсесивен со тоа дека сите луѓе се исти како тебе, слепи верници кои следат. Гадна работа е обсесијата Гурџи... Гадна...
Gledam deka si "porasnat"....cim si dozvoluvash da delish soveti:facepalm:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne be...pogreshno si me svatil...ne sakam da bidam zmija
Vie ateistite pravevte dar mar na forumot religija..kako zmii bevte..
Se proseravavte ovde so definicii od wiki i sakavte da dokazete deka religijata e sranje, a ne ste ni svesni deka religioznoto vo covekot ne se definira. Sekogash samo so provokativni prashanja i kaj muslimanite i kaj hristijanite.
Za ucenjeto na G. ne ste ni cule niti pak znaete za shto da se zakacite.....i nema shto da negirate. Sega ste vo nebrano lozje....
nema kako da me negirate pa samo sakate da provocirate i da ismejuvate, namesto da naucite neshto.
Zivotot e kratok....pokajte se......;)
Ме немаше скоро два месеци на форумов, ама пар теми ги прочитав.

Не знам како дојде до мислење дека некој некого исмејува, и се обидува да докаже дека нешто е срање.

Јас лично, на пример, поголем дел од твоите мислења ги ценам, и сметам дека треба на друг начин да ги искажеш за да немаш конфликт со останатите.

Колку што мене ми е познато, се негираат буквалните сфаќања на светите книги, поедноставено, не се прифаќа антопоморфно божество.

Тоа што тој концепт во 21 век, а ти го нарекуваш атеистички е широко прифатен и се смета за логичен и здраворазумски, е сосема доволен доказ дека другото е спротивната опција - неразумно и нелогично.

Можеш да тврдиш дека си продуховен, и што уште не, да се раскажуваат бајки за Ошо, Патанџали, Гурџиеф и останатите лузери според мнозинството, но нема да се промени мислата на мнозинството.

Ако 100 луѓе од 101 ти кажат дека си луд, тогаш најверојатно си луд. Едностваен концепт. Аспектот на гледиштата се насочуваат од страна на мнозинството. Тоа е тоа, така е поставен светот во овој 21 век. Има правила и прописи.

Кога Исус ќе се симне втор пат на Земјава, тогаш ќе дојде рајот, и тогаш ваквите дискусии ќе имаат тежина. Дотогаш треба да с епотрудиме да го изживееме овој ништожен живот што поубаво.

Поарно да сум на море месец ден, со еден куп добри п..ки околу мене и луда забава, отколку да практицирам јога и се продуховам себе си. Различен концепт, но реален, логичен и разумен во овој 21 век.

Болдот ме натера на овој одговор, оти смешно е да мислиш дека си центарот и дека се се врти околу тебе и твоите истомисленици, и дека ние другите сме тука на некој начин да те негираме, или па не дај боже научиме нешто од тебе. Се каеме сите, ама онаму кај што треба, не тука, нели?

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
soveti e edno..neznaenje e drugo
leleeee..i toa li trebe da te ucam...:tapp:
Гјурџи ти ништо не знаеш не се лажи. А лицемер си најголем. Сакаш да ти копирам и да ти пишам коментари од друга тема во која делеше совети дека треба да се развиеме себеси yara - yara? Само егото не ти дозволува да запреш со твојата цел. Егото не ти дозволува да прифатиш туѓо мислење (не мора да прифатиш, да го почитуваш е доста). Кажав погоре и уште стојам на тоа - обсесијата е гадна работа...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
5 karakteristika na ateistite: delenje soveti.....hahahhaha
Cekam da me nabiesh vo kjosh so tvoeto znaenje za religija
Гурџиеф што е атеист?

Батали го тој збор.

Јас години наназад велам, не ги делам луѓето на верници и атеисти, туку на разумни и неразумни.

Подобро е така. Јасна е дистинкцијата и границата на разумноста и неразумноста.

Ако твојот концепт, или нечиј друг има здраворазумска основа тогаш во ред.

Но ако нема, не би требало да се сокриваш зад философскиот концепт на духовност и продуховеност.

Не оди тоа така и не проаѓа.

Исто е со моментот, ако некоја не ти даде тебе, да ја наречеш курва оти немаш доблест да го признаеш поразот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ti mi rece optuzi deka ne go razbiram ucenjeto.....samo te prashav dali ti go znaesh...
Tipicno za ateistite....vtora karakteristika....ne-veruvanje vo lugjeto
Ako si cinik i me optuzuvash deka ne go znam...dokazji.
Neli ateistite ne-veruvate...samo na dokazi veruvate....
Poveli dokazji....
Абе, греото, не ли ти е срам више?

Атеистот не верува во божества. Ништо повеќе и ништо помалку.

Колку човек треба да е малоумен за да не може да направи разлика меѓу божество и салама, или божество и реинкарнација или божество и лево маде.

Одамна немам читано некој толку (1) неписмен, (2) недоучен и (3) неинтересен член.

Загреота родителите...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Не знам како дојде до мислење дека некој некого исмејува, и се обидува да докаже дека нешто е срање.

Колку што мене ми е познато, се негираат буквалните сфаќања на светите книги, поедноставено, не се прифаќа антопоморфно божество.
I sam velish.....se negiraat svetite knigi.....
Epa jas razlicno svakjam od drugite 100.....
Zoshto imate potreba da negirate? Ako ste pravi ateiste nema ni da ve interesira toa.....ednostavno..shto ima potreba na nas vernicite da ni dokazuvate deka ne e taka....zadrzete si go vasheto mislenje.
Ima nekoj shto saka da nauci, a vie samo prashuvate za da negirate.
Ako si na ovoj podforum zashto ne naucish neshto a ne da negirash?

Можеш да тврдиш дека си продуховен, и што уште не, да се раскажуваат бајки за Ошо, Патанџали, Гурџиеф и останатите лузери според мнозинството, но нема да се промени мислата на мнозинството.
A koj saka da go promeni mislenjeto na mnozinstvoto....shto propagiram jas...sakam samo da ne provocirate na temite za religija.
So vashiot kamshik ve mavam....za da svatite..ama teshko vi odi
Sekoj neka si odi po svojot pat, nema potreba da se negira patot na drugiot

Sekoj pat velam samo.....razmisli, sekoj sam ke si dojde do zakluchok...
Na nikogo ne sum dal sovet do sega.

Поарно да сум на море месец ден, со еден куп добри п..ки околу мене и луда забава, отколку да практицирам јога и се продуховам себе си. Различен концепт, но реален, логичен и разумен во овој 21 век.

Болдот ме натера на овој одговор, оти смешно е да мислиш дека си центарот и дека се се врти околу тебе и твоите истомисленици, и дека ние другите сме тука на некој начин да те негираме, или па не дај боже научиме нешто од тебе. Се каеме сите, ама онаму кај што треба, не тука, нели?
Ti zaviduvam...istoto i jas bi go napravil, i jas bi cital knigi...
ne praktikuvam joga
Razlichno e ova poslednoto...
ne sum jas centarot na univerzumot....jas sum univerzumot
--- надополнето: 2 јули 2012 во 11:32 ---
Абе, греото, не ли ти е срам више?

Атеистот не верува во божества. Ништо повеќе и ништо помалку.

Колку човек треба да е малоумен за да не може да направи разлика меѓу божество и салама, или божество и реинкарнација или божество и лево маде.

Одамна немам читано некој толку (1) неписмен, (2) недоучен и (3) неинтересен член.

Загреота родителите...
Nauci ja 4tata lekcija od prirachnikot za ateisti za 7odd-napravi sam.
Vaka nepodgotven ne razgovaram so tebe

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
I sam velish.....se negiraat svetite knigi.....
Epa jas razlicno svakjam od drugite 100.....
Zoshto imate potreba da negirate? Ako ste pravi ateiste nema ni da ve interesira toa.....ednostavno..shto ima potreba na nas vernicite da ni dokazuvate deka ne e taka....zadrzete si go vasheto mislenje.
Ima nekoj shto saka da nauci, a vie samo prashuvate za da negirate.
Ako si na ovoj podforum zashto ne naucish neshto a ne da negirash?

A koj saka da go promeni mislenjeto na mnozinstvoto....shto propagiram jas...sakam samo da ne provocirate na temite za religija.
So vashiot kamshik ve mavam....za da svatite..ama teshko vi odi
Sekoj neka si odi po svojot pat, nema potreba da se negira patot na drugiot

Sekoj pat velam samo.....razmisli, sekoj sam ke si dojde do zakluchok...
Na nikogo ne sum dal sovet do sega.

Ti zaviduvam...istoto i jas bi go napravil, i jas bi cital knigi...
ne praktikuvam joga
Razlichno e ova poslednoto...
ne sum jas centarot na univerzumot....jas sum univerzumot
Се негира буквалното толкување на светите книги, а не самите книги.

Епа ако сфаќаш различно од другите 100, ќе ги трпиш последиците од тие 100ина.

Јас лично немам потреба да негирам нешто, само заради тоа што е света книга.

Јас негирам се она што мене ми личи нелогично и неразумно.

Форумов го сфаќам како место каде што можеш да запознаеш пријатели во реалниот живот и да имаш добри мигови со истите. И во тоа успеавме, бидејќи се родија еден куп пријателства.

Попат ако се научи нешто, во ред.

Провокациите се од друга природа.

Ако ме прашуваш мене лично, јас секојпат ќе провоцирам онаму каде што има следбеници на исламот. Тоа нема да го смениш ниту ти, ниту било кој.

Не е провокација, д аима некој спротивставено мислење на твоето.

Впрочем ова е форум, и потребни се и такви провокации, па некој ќе согледа од страна и ќе научи нешто, нели?

Откако ќе напишеш нешто како болдот, неминовно ќе добиеш провокација во најмала рака.

Како велиш, размисли сам зошто, ќе дојдеш до заклучокот:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџиеф што е атеист?

Батали го тој збор.

Јас години наназад велам, не ги делам луѓето на верници и атеисти, туку на разумни и неразумни.

Подобро е така. Јасна е дистинкцијата и границата на разумноста и неразумноста.

Ако твојот концепт, или нечиј друг има здраворазумска основа тогаш во ред.

Но ако нема, не би требало да се сокриваш зад философскиот концепт на духовност и продуховеност.

Не оди тоа така и не проаѓа.
A shto ne go proucish pa posle da zborish....dali e dobar ili ne
Neli velish deka citash knigi?
Samo te mrzi, cekash ovde da ti go sozvakam.
Prouci go, i ako ne ti e dobar, pobij me so fakti.
Neli svetite knigi gi proucivte pa sega gi negirate?
Na mene nikoj ne mi go dade.... 5g go proucuvam
Izgubi i ti malku vreme, taka poveke ke go cenish tvoeto znaenje.
--- надополнето: 2 јули 2012 во 11:42 ---
Што ќе се случи кога сите ќе те игнорираме? Сам ќе пишуваш на форумов?
Ke ucam od biblijata i od koranot........nema da gubam vreme so tebe

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
A shto ne go proucish pa posle da zborish....dali e dobar ili ne
Neli velish deka citash knigi?
Samo te mrzi, cekash ovde da ti go sozvakam.
Prouci go, i ako ne ti e dobar, pobij me so fakti.
Neli svetite knigi gi proucivte pa sega gi negirate?
Na mene nikoj ne mi go dade.... 5g go proucuvam
Izgubi i ti malku vreme, taka poveke ke go cenish tvoeto znaenje.
Чекај бе малку.

Какви книги? Какво читање на книги?

Не сум прочитал книга, која што не е поврзана со мојот професионален живот сигурно една деценија.

Зарем мислиш дека треба да потрошам 5 години за да го проучувам твојот концепт, само заради тоа што ТИ така велиш. :P
Ова е "лудоста" која ја зборувам, и која ја отсликав преку примерот со девојките и сексот и забавата, наспроти јога, медитација и остали духовни работи.

Заради ова велам дека се што е затскриено позади ваков духовен концепт е лудост и лузерство.

Да изгубиш 5 години да можеби на крајот спознаеш дека навистина не чини концептот, е сулудо нели?

Ако дознаеш спротивното дека концептот сепак те исполнува, ќе треба цел живот повторно да го посветиш за да си докажеш себе си дека не си ги потрошил тие 5 години сулудо, и уште повеќе да ги убедиш и другите во тоа.
Пак сулудо, нели?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Чекај бе малку.

Какви книги? Какво читање на книги?

Не сум прочитал книга, која што не е поврзана со мојот професионален живот сигурно една деценија.

Зарем мислиш дека треба да потрошам 5 години за да го проучувам твојот концепт, само заради тоа што ТИ така велиш. :P
Ова е "лудоста" која ја зборувам, и која ја отсликав преку примерот со девојките и сексот и забавата, наспроти јога, медитација и остали духовни работи.

Заради ова велам дека се што е затскриено позади ваков духовен концепт е лудост и лузерство.

Да изгубиш 5 години да можеби на крајот спознаеш дека навистина не чини концептот, е сулудо нели?

Ако дознаеш спротивното дека концептот сепак те исполнува, ќе треба цел живот повторно да го посветиш за да си докажеш себе си дека не си ги потрошил тие 5 години сулудо, и уште повеќе да ги убедиш и другите во тоа.
Пак сулудо, нели?
Tvoe pravo....(y)
Ke zaboravev....jas sum dab....zatoa potroshiv 5g....ti si sigurno po bistar od mene.....

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
prasanje do ateistite.
zosto mnogu od hrsitjanite se samo hristijani na hartija. koga ke vlezes vo muabet so niv veruvanjeto e slabo kaj niv? kade e problemot?
i zosto mnogu od makedoncite pravoslavni stanuvaat ateisti, sto e pricinata? nemoze da se snajdat sebesi vo verata ?
Ова зар не би било поприкладно да го поставиш во "Прашања за верниците?"

Зборам за првото.

Второто - Јас баталив христијанство веројатно најмногу поради родителите. Се обидоа со насилна индоктринација, се изживуваа врз мене, и го имав прифатено до некој степен, но после смртта на неколку членови од семејството, што се случи за време на една година (кога бев 9 години), и смртта на еден близок пријател, отприлика тогаш раскрстив и почнав да ги гледам работите од друга перспектива.

Ова е мојата "причина". За другите не можам да зборам, можат само тие да кажат зошто, како, кога итн. ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom