Tour De France 2012

Кој возач ке победи на Tour de France 2012

• Бредли Вигинс

Гласови: 3 13,6%
  • Кадел Еванс

Гласови: 6 27,3%
  • Френк Шлек

Гласови: 4 18,2%
  • Денис Менчов

Гласови: 0 0,0%
  • Виченцо Нибали

Гласови: 0 0,0%
  • Ван Дер Брук

Гласови: 1 4,5%
  • Самуел Санчез

• Роберт Хесинк

• Пиер Роланд

• Некој друг

• Вкупно гласачи
    22
  • Гласањето е завршено на .
Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
Овогодинешниот Tour de France ке биде 99ти во историјата. Стартува во Белгискиот град Лиг а завршува на Champs-Elysées во Париз. Ке трае 23 дена од 30 Јуни до 22 Јули.

Стази
Постојат 4 типа на стази:
Индивидуален хронометар (Liège – Liège,Arc-et-Senans – Besançon,Bonneval – Chartres)
Рамни (Liège – Seraing,Visé – Tournai,Abbeville – Rouen,Rouen – Saint-Quentin,Épernay – Metz,Saint-Paul-Trois-Châteaux – Cap d'Agde,Samatan – Pau,Blagnac – Brive-la-Gaillarde,Champs-Élysées)
Ридски(Orchies – Boulogne-sur-Mer,Tomblaine – La Planche des Belles Filles,Belfort – Porrentruy,Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay/Davézieux)
Планински(Mâcon – Bellegarde-sur-Valserine,Albertville – La Toussuire,Limoux – Foix,Pau – Bagnères-de-Luchon,Bagnères-de-Luchon – Peyragudes)

Маички
Велосипедистите се натпреваруваат за 4 типа маички:
Жолта- Победник е оној кој што за најкратко време ќе успее да ја заврши трката.
Зелена- Наменета за оној кој ќе освои најмногу поени на планините.
Точкеста- За оној кој освојува најмногу поени на крајот на стазите.
Бела- За најмладиот возач. Односно оној кој од младите возачи за најбрз временски период ке успее да ја заврши трката. За да имаат право на учество возачите треба да бидат родени по 1 Јануари 1987година.

Тимови
Ке настапат севкупно 22 тимови: Ag2r-La Mondiale, Cofidis,Lampre-ISD,Orica-GreenEDGE,Saur-Sojasun,Team Sky, Argos-Shimano,Euskaltel-Euskadi,Liquigas-Cannondale,Omega Pharma-Quick Step,Team Europcar,Vacansoleil-DCM, Astana,FDJ-BigMat,Lotto-Belisol,Rabobank,Team Katusha, BMC Racing Team,Garmin-Sharp,Movistar Team,RadioShack-Nissan-Trek i Team Saxo Bank-Tinkoff Bank.​
Фаворити
Многумина го сметаат Бредли Вигинс за најголем фаворит. Една од причините е отсуството на Анди Шлек и Алберто Контадор но исто така и неговата одлична форма во моментов како и одличниот тим покрај него. Покрај него како главни фаворити се сметаат минатогодишниот победник Кадел Еванс, Виченцо Нибали, Менчов и Ван Дер Брук.
Мои фаворити се Роланд кој имаше многу добар трка минатата година и Самуел Санчез на кого можеби ова му е последна шанса да победи. Но сметам дека главни фаворити се Еванс и Вигинс и битката ке трае се до последниот хронометар.​
Кој се вашите фаворити?​

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Интересен Тур. Многу ми се допаѓаат етапите. Планинските етапи и не ми прават ќеф баш, го очекував оваа година легендарниот Mont Ventoux, но нема да се вози, можеби догодина ајде. Вметнати се некои нови етапи, мислам дека ќе биде повозбудлив од лани, но за жал двајцата можеби најдобри возачи се отсутни.

Незнам само дали има временски бонификации оваа година, инаку фаворит според мене би требало да е специјалист за планини но ги нема двајцата најдобри Енди Шлек и Контадор па овој Тур нема да биде истиот без нив.

Мој фаворит е Френк Шлек, со оглед на тоа како извози лани иако цела трка работеше за Енди, ако така вози тој е мој фаворит.

Освен ако нема временски бонификации тешко дека на еден Тур може да победи специјалист за бегови. Според мене турот ќе го решаваат хронометрите, затоа што ќе нема низ планините големи закани.

Зелената маичка можеби е и најизвесна - Марк Кевендиш. Одличен тим има оваа година.

Како и да е, иако сум разочаран зради Енди Шлек, едвај чекам да почне Турот, ќе биде супер интересно.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
А кај е брат му на Френк Шлек..Енди.? и Контадор..казнет ли беше,допинг ли пиеше , како беше рабптата..?

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
А кај е брат му на Френк Шлек..Енди.? и Контадор..казнет ли беше,допинг ли пиеше , како беше рабптата..?
Контадор е суспендиран поради допинг, Енди Шлек се здоби со фрактура на клучната коска и не е доволно заздравен за Турот.

Двајцата ќе бидат спремни за Вуелта па таму ќе биде нивното ривалство оваа година.

Член од
18 септември 2011
Мислења
5.444
Поени од реакции
5.570
Доста возбудлив тур оваа сезона...мој пик Самуел Санчез редно е веќе да освои еден тур онака пред пензија :)

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.144
Поени од реакции
8.110
Еванс можи да ја одбрарни титулата?
Франк Шлек лани не беше мислам толку добар.. да видиме годинава
Жилбер и Воклер како се движат ова сезона?

Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
Жилбер беше 3ти на La Flèche Wallonne и 6ти на Amstel Gold Race(а лани беше прв и на двете трки). Најави дека сака да го освои златото на Олимписките Игри и кажа да ке се бори за подобра позиција на Tour de France. Ја мислам дека ќе може да се бори за победи на некој трки и дека ке му помога на Еванс колку шо може. Воклер имаше мала повреда но ќе настапи на трката но мислам дека овојпат нема да му дозволат да направи голема предност како минатата година.

Франк го сметаат за еден од 10те фаворити а Еванс е втор фаворит после Вигинс. Мислам дека он сигурно нема да изгуби време на планините бидејќи е многу добар во одбрана но незнам дали ќе успее да добие време во однос на Вигинс пред последниот Хронометар.

Еве ги топ 10 фаворитите според bwin:
Вигинс 23/20
Еванс 2
Нибали 20
Фрум 20
Менчов 22
Брук 25
Хеседал 25
Санчез 33
Хесинг 33
Валверде/Шлек 40

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Ако имаат РадиоШек Нисан Трек добар помошник за Френк ќе има одлични шанси (според мене потценет е од bwin)

Лани Френк беше трет со 2 ипол минути зад Еванс и 1 минута зад Енди. А цело време работеше за Енди.
Од овогодинешната група на фаворити според ланските резултати а и реално тој е најдобар качувач. Само да има добар работник за него.
Но мислам дека ќе има солидни работници за него тука се Војт, Фуглсанг, Попович, Клоден
се се добри борачи овие.

Инаку за Вигинс воопшто не сметам дека е најголем фаворит. Ќе мора да вози вонсериски хронометри. Со оглед на тоа што тимот има и шпринтер и ќе се борат и за зелената маица, така да тимот многу ќе му се троши на рамните етапи кога ќе треба да го вадат Кевендиш напред, а знаеме дека доколку не му ја наместиш добро позицијата на Кевендиш сам тешко дека ќе направи нешто.

Еванс ќе има одлични шанси ако Жилбер работи за него а да не биде праќан по бегови и индивидуални етапни победи, но ако се гледа на него како сериозен конкурент (за разлика од лани кога од втор план си искористи позиција за победа) ќе ги губи битките во планините.

Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
Кевендиш рече дека е подготвен да се жртвува за тимот и да му помогне на Вигинс да ја освои жолтата маичка па не сум сигурен дека тимот ке се троши на спринтови: http://www.independent.co.uk/sport/general/others/cycling-mark-cavendish-will-take-back-seat-to-aid-bradley-wiggins-7888850.html плус Вигинс има и психолошка предност бидејќи веќе еднаш го победи Еванс годинава. Вигинс е подобар хронометраш па Еванс ке треба да надополнува на планините-Ќе видиме дали ќе може, лани само се бранеше.

А со Френк изгледа дека има некој проблем. Он рече дека нема шанси да ја освои трката и бараше да не биде предводник на тимот- http://www.cyclingnews.com/news/schleck-doesnt-want-captains-role-at-tour-de-france може блефира(ке видиме)

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Keвендиш ништо неможе да помага на планините секоја планинска трка се бори со тајм лимитот, сега ако сака да се откаже од шпринтовите да не го троши тимот незнам но таа им е најголема шанса на Скај за маица

Првпат го читам ова за Шлек, се надевам дека блефира : D

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.144
Поени од реакции
8.110
а тимовите колку се променети од лани?

Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
Скаи имаат двајца нови: Кевендиш и Еисел од ХТЦ и Ричи Порд од Саксо Банк. Роџерс Книс Порт и Сивтсов би требало да му помгаат на Вигинс на планините. Бостонхаген и Кевендиш би трбало да се борат за точкастата маица. Прашање е шо ке биде со Фрум. Лани на Виелта беше пред Вигинс па ке видиме дали ќе му даде шанса тимот да се бори за жолтата маица.

BMC го земаа Жилбер. А и Ван Гарденер да му помога на Еванс на планините.Тимот на Шлек е ист ко лани само го нема Енди...

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
За Кевендиш мислиш на зелената маица. Никако тој неможе за точкаста да се бори.

Kajgana Shop

На врв Bottom