Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сине,па и ти си предавник,а те раниме од наша почва.
Стасахте до предавници и патриоти пак?!
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 18:30 ---
Се гледа дека си тазе Бугарин и не ти се јасни работиве многу. Терминот Бугарин не означува тоа што ти сакаш да означува. :) Уште од Византија има Бугари тука, и не само Македонците, туку и Србите и Босанците и сите оние народи кои влегуваат во тема Бугарија во склоп на Византија.:)
:pos: Тиja се подпишували како бугари, заштото грците вака им викали?! Сакаш да ни кажеш,дека не знаеле што са и се подпишували както грците им велели?Па днеска грците ти викат дека си скопjaнец,ама ти подпишуваш ли дека си таков?
Стварно поголема глупост не може да се измисли от тезата дека терминот бугарин било нешто друго и вака ги викали сите словени.
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 18:37 ---
Убиецот на Димо Хаџи Димов..??! Зошто да не.
Ако може убиецот на Ѓорче Петров да добие споменик зошто не и Владо.. Покрај Македонци барем убил и вистински македонски крвник.

Да се тврди дека нема разлика меѓу Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Јане Сандански и од другата страна Тодор Александров, Ванчо Михајлов и нивното влијание на македонското револуционерно дело и национална идеја е глупост.
Ако некому не му е јасно уште повеќе може да се увери за разликата меѓу нив од писмото каде дотичниот пишува:
..."тесникот - болшевик Х. Димов, анархистот - мрзливец Герџиков, шмеќерот - велзевул Ѓорче, предавниците во минатото и сега на бугарскиот народ санданисти кои говорат и агитираат дека треба да се бара автономија на Македонија, зашто таа е одделна економска и географска единица со самостоен македонски народ со сопствена историја во вековите..."

И официјално македонската власт им го сврте грбот на Македонците во Бугарија. Со што сте поразлични од бугарските власти и држава???
Да се тврди,дека има разлика мегу Гоце,Горче,Jaне,Тодор или Ванчо е како да делиш Македониja.
Па, да ке им сврти грб многу е едноставно. Како нема да им сврти грб,кога тиja са тотална заплаха за нив?! Во Бугариja има повеке македонци от целата популациja на РМ.

H

HITCH

Гостин
Жерновски одмори до избори.
А за историја не си компетентна ни малку, за музејот и поставките уште помалку.
Ако таа не е - јас сум! :icon_mrgr: Не е само Леандра на форумов. :pos:

Се обидуваш да ми кажеш дека Тодор Александров е тврдокорен Македонец, кој се борел за самостојна Македонија и не убивал Македонци??? Сега ме замисли кој ги нарачал убиствата Јане Сандански и Ѓорче Петров... Доколку Ѓорче и Јане не биле убиени Пиринска Македонија ќе беше ослободена! Жалосно е што идеите на премудриот Ѓорче не се остварија, дури и напротив, останаа фрлени во заборав!
Врховистите на Михајлов се бореа за создавање на автономна Македонија во која живеат Бугари (!?!). Не ми кажувај дека времето ќе покаже кој се борел за Македонија, а кој би предавник. Станува збор за минат век, од 1850 до 1950. Се согласувам дека има разлика помеѓу него, Тодор Александров, и Ванчо Михајлов, исто како што не може целосно да се занемари фактот дека наредувал и извршувал убиства врз бугарски политичари, но Александров е далеку од војвода достоен за споменик.

Ѓорче Петров за „Лоза“ напишал нешто кое се случува и денес:
Положбата за нас Македонците во текот на овие последни години уште повеќе е влошена. Од една страна најинтелигентното население од Македонија се губи чувствително под несносниот ред и се голта од соседните ослободени земји; од друга страна, секоја година со десетици илјади работни раце си ги напуштаат домовите, оставаат пусто сè и заминуваат во странство; од трета страна, многубројни убиства речиси секој ден се извршуваат таму од незаузданите разбојници...

Не ти звучи познато?! Ништо од ова не се случува сега??? Затоа реков дека неписмени деца си играат политичари! Ова ВМРО почна лека полека да се навраќа на врховистичките патеки. Прво Симеон Радев, па сега и Александров... Не ми се допаѓа насоката во која се движат! Од тоа ВМРО, со кое сега си играат децава, изгинаа многу луѓе за Македонија. Македонија е пред се` и над се`, а не партијата. За Македонија се гине, не за празни, неписмени, глави. Ова ДПМНЕ мора да сфати дека играта мора да ја запрат ОВДЕ!

Знаењето е сила, знаењето е моќ! (y)

Само уште да прашам, зборуваме за оној Тодор Александров кој не го потпишал Мајскиот договор? Да не има уште некој Тодор Александров, а јас да не знам за него??? :eek:
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 19:13 ---
Немој да глумиш Македонец на форумов и престани да цепаш некоја твоја мутава историја!
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 19:17 ---
Тазе бугарин бил па и јас делам исто мислење со methMKD ако кажува некои вистини историски потврдени одма плукање .
Грешка да не е дека дејците на Македонија тој период пишувале бугарски биле членови на бугарската егзархија.
Денес Македонија благодарение на Лазо и другарите што им се смеете ја оствариле желбата на Мисирков Македонија по 45 добила и кодифициран јазик и писмо 67 пак со одобрение пак на Лазо е формирана и МПЦ.
Денес македонците не делиме ништо со бугарите како пред 100 години што било.
Абе, јас спомнав за споменик на Лазо и на Прелиќ, ама не знам дали Грујо ќе сака да ги направи. Поголеми Македонци од овие двајца нема! И за Угриновски еден паметник треба да се направи.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880

Се обидуваш да ми кажеш дека Тодор Александров е тврдокорен Македонец, кој се борел за самостојна Македонија и не убивал Македонци??? Сега ме замисли кој ги нарачал убиствата Јане Сандански и Ѓорче Петров... Доколку Ѓорче и Јане не биле убиени Пиринска Македонија ќе беше ослободена! Жалосно е што идеите на премудриот Ѓорче не се остварија, дури и напротив, останаа фрлени во заборав!
Врховистите на Михајлов се бореа за создавање на автономна Македонија во која живеат Бугари (!?!). Не ми кажувај дека времето ќе покаже кој се борел за Македонија, а кој би предавник. Станува збор за минат век, од 1850 до 1950. Се согласувам дека има разлика помеѓу него, Тодор Александров, и Ванчо Михајлов, исто како што не може целосно да се занемари фактот дека наредувал и извршувал убиства врз бугарски политичари, но Александров е далеку од војвода достоен за споменик.

Положбата за нас Македонците во текот на овие последни години уште повеќе е влошена. Од една страна најинтелигентното население од Македонија се губи чувствително под несносниот ред и се голта од соседните ослободени земји; од друга страна, секоја година со десетици илјади работни раце си ги напуштаат домовите, оставаат пусто сè и заминуваат во странство; од трета страна, многубројни убиства речиси секој ден се извршуваат таму од незаузданите разбојници...

Не ти звучи познато?! Ништо од ова не се случува сега??? Затоа реков дека неписмени деца си играат политичари! Ова ВМРО почна лека полека да се навраќа на врховистичките патеки. Прво Симеон Радев, па сега и Александров... Не ми се допаѓа насоката во која се движат! Од тоа ВМРО, со кое сега си играат децава, изгинаа многу луѓе за Македонија. Македонија е пред се` и над се`, а не партијата. За Македонија се гине, не за празни, неписмени, глави. Ова ДПМНЕ мора да сфати дека играта мора да ја запрат ОВДЕ!

Само уште да прашам, зборуваме за оној Тодор Александров кој не го потпишал Мајскиот договор? Да не има уште некој Тодор Александров, а јас да не знам за него??? :eek:

Убиствата се заради превласт, лични несеоглаувања и така натаму. Во тоа време над 3 000 Македонци меѓусебно се испоубиени па тоа не ги прави не-Македонци убијците.

Ако него го осудуваш тогаш осуди го и Ѓорче и еден куп други кои соработувале со Бугарите или работеле кај нив.
А со тоа доколку се случело ова или она се романтичарски муабети. Едно камче да бараш во историјата да го немало или имало ја менува комплетната историја.
Александров го договара манифестот и дозволува да се потпишат во негово име, но подоцна се откажува од потписот со образложение дека финалниот не е тоа што тој го договарал
Според ќерка му
"Навистина, мојот татко се откажа од потписот на Мајскиот манифест, бидејќи не сакаше ВМРО да се болшевизира и да биде партија, туку да си остане татковинска патриотска организација се додека Македонија не стане држава“.

И да. Александров се залагал за македонска држава и тоа во рамките пред Букурешт. И да Александров кренал востание во Ќустендил против бугарската власт.

А на мајскиот манифест му претходи еден друг документ

Не го ставам Александров на исто рамниште со Гоце или Даме. Почетокот од неговата активност е темна, но подоцнежниот период е со македонски идеи.
Но не смееш да одиш од една крајност во друга.
И како што Ачковска кажа на оваа тема.
„Не смееме да гледаме и да судиме од денешна гледна точка, секој историски период се гледа од тогашна гледна точка“

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

--- надополнето: 27 јуни 2012 во 19:13 ---

Немој да глумиш Македонец на форумов и престани да цепаш некоја твоја мутава историја!
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 19:17 ---

Абе, јас спомнав за споменик на Лазо и на Прелиќ, ама не знам дали Грујо ќе сака да ги направи. Поголеми Македонци од овие двајца нема! И за Угриновски еден паметник треба да се направи.

Ти ќе ми кажеш :facepalm: шо да праам:vozbud:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Убиецот на Димо Хаџи Димов..??! Зошто да не.
Ако може убиецот на Ѓорче Петров да добие споменик зошто не и Владо.. Покрај Македонци барем убил и вистински македонски крвник.
Кад је бал,нек је маскенбал.

И дајте,нема смисла да го споредувате Ѓорче со Александров.
Овој првиов бил со чисто најмакедонски ставови од сите останати,а вториов според се тоа што го имам прочитано,бил пореметена личност.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
a Apostol Petkov.........sto e.......ako me prasate mene e Makedonec, a deka barale zakrila zad bratskiot narod i drzava tocno e....isto i Mirka Ginova e makedonski heroj......dodeka za Alexandrov sum cital sekakvi pisanija i troa poeke sum zbunet...........neli e on desnoto krilo na vmroto.....onoj koj se borese protiv Dimo Adzi Dimov.....

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Тиja се подпишували како бугари, заштото грците вака им викали?! Сакаш да ни кажеш,дека не знаеле што са и се подпишували както грците им велели?Па днеска грците ти викат дека си скопjaнец,ама ти подпишуваш ли дека си таков?
Стварно поголема глупост не може да се измисли от тезата дека терминот бугарин било нешто друго и вака ги викали сите словени.
Ти бе гомно татарско не се кези како зимзелено дрво на Титов Врв.
Факат факт е дека цела историја украдовте од Македонија пошо се срамите од историјата аспарухова и тоа дека сте класични цигани.
Ај одјеби,копај компири.

H

HITCH

Гостин
Убиствата се заради превласт, лични несеоглаувања и така натаму. Во тоа време над 3 000 Македонци меѓусебно се испоубиени па тоа не ги прави не-Македонци убијците.
Ако него го осудуваш тогаш осуди го и Ѓорче и еден куп други кои соработувале со Бугарите или работеле кај нив.
А со тоа доколку се случело ова или она се романтичарски муабети. Едно камче да бараш во историјата да го немало или имало ја менува комплетната историја.
Алекс, капка не прави море, ама убил Македонци кои во тој момент можеле да го направат пресвртот. Можеме до утре да тераме муабети што би било кога би било, ама Александров е оној кој ги спречил Јане и Ѓорче во реализацијаа на нивните планови и идеи за Македонија! Ги убил!

Зошто се испоубиени тие Македонци? За чии цели? За чии идеи? Александров е оној кој ја реши судбината на Македонија, тој ја даде насоката. Со убиството на Ѓорче и на Јане го обезглавил телото, ја обезглавил Македонија! Доколку се „рехабилитира“ Александров тоа ќе значи дека Македонија му ги простува убиствата на Јане Сандански, Пиринскиот цар, и на Ѓорче Петров. Со кој памет Груевски и другарчињата си играат со овие работи??? ВМРО не значи десничарска партија - туку е револуционерна организација, која со куршуми ја брани Македонија. Сега повеќе нема потреба од тајно делување, а и оние кои делуваа до 1990 или умреа или се маргинализирани. Сега партијата ја водат луѓе `ко Мане! Луѓе кои дале по 50 марки за партијата, наместо за Македонија. Го сфаќам обидот на Груевски да ги обедини „вмровците“, но не знае дека во ВМРО немало само десничари по убедување, туку и социјалисти и левичари. Јас ја сфаќам позадината на споменициве на овие луѓе кои се поставуваат без врска. ВМРО не е партија, тоа е ОРГАНИЗАЦИЈА!

Ѓорче е чист како солза, немаш ниту еден доказ за спротивно. Ѓорче е премудар човек, на вистинско место, во вистинско време. :)

Не се согласувам со мислењето на Ачковска. Доколку е онака како што вели таа, тогаш зошто е потребно време за да се отворат досиеата/документите? Зошто мора да поминат најмалку 50 години??? Сега е вистинско време за да се разгледаат делата што ги направил Александров, проблемот е што на погрешни луѓе им е доделена таа задача.

Врховистите не смее да се рехабилитираат. Ова се зборовите на Ѓорче:
„Ги пречекавме како Господ, за да потоа заклучиме дека не заслужуваат никакви почести. Станува збор за сосема друга спротивна политика кои ја воделе отцепените претставници, наречени врховисти.“

Споменикот значи паметник за некој човек, но кои убави дела би ги паметеле од Александров??? Не ја простувам смртта на Ѓорче и на Јане!

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Ми се гади од спомеников... Не ми се гади од Гоце, Даме, АСНОМ и се останато, ама овој споменик не го поднесувам. Се надевам дека ќе дојде ден кога ќе биде тргнат од таму.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Алекс, капка не прави море, ама убил Македонци кои во тој момент можеле да го направат пресвртот. Можеме до утре да тераме муабети што би било кога би било, ама Александров е оној кој ги спречил Јане и Ѓорче во реализацијаа на нивните планови и идеи за Македонија! Ги убил!

Зошто се испоубиени тие Македонци? За чии цели? За чии идеи? Александров е оној кој ја реши судбината на Македонија, тој ја даде насоката. Со убиството на Ѓорче и на Јане го обезглавил телото, ја обезглавил Македонија! Доколку се „рехабилитира“ Александров тоа ќе значи дека Македонија му ги простува убиствата на Јане Сандански, Пиринскиот цар, и на Ѓорче Петров. Со кој памет Груевски и другарчињата си играат со овие работи??? ВМРО не значи десничарска партија - туку е револуционерна организација, која со куршуми ја брани Македонија. Сега повеќе нема потреба од тајно делување, а и оние кои делуваа до 1990 или умреа или се маргинализирани. Сега партијата ја водат луѓе `ко Мане! Луѓе кои дале по 50 марки за партијата, наместо за Македонија. Го сфаќам обидот на Груевски да ги обедини „вмровците“, но не знае дека во ВМРО немало само десничари по убедување, туку и социјалисти и левичари. Јас ја сфаќам позадината на споменициве на овие луѓе кои се поставуваат без врска. ВМРО не е партија, тоа е ОРГАНИЗАЦИЈА!

Ѓорче е чист како солза, немаш ниту еден доказ за спротивно. Ѓорче е премудар човек, на вистинско место, во вистинско време. :)

Не се согласувам со мислењето на Ачковска. Доколку е онака како што вели таа, тогаш зошто е потребно време за да се отворат досиеата/документите? Зошто мора да поминат најмалку 50 години??? Сега е вистинско време за да се разгледаат делата што ги направил Александров, проблемот е што на погрешни луѓе им е доделена таа задача.

„Ги пречекавме како Господ, за да потоа заклучиме дека не заслужуваат никакви почести. Станува збор за сосема друга спротивна политика кои ја воделе отцепените претставници, наречени врховисти.“

Споменикот значи паметник за некој човек, но кои убави дела би ги паметеле од Александров??? Не ја простувам смртта на Ѓорче и на Јане!
Jaне ? оној јане којшто бил во бугарското крило на народната федеративна партија :) ? Тодор бар не членувал и не соработувал со бугарските партии ;) за разлика од Ѓорче и Јане ;)
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 21:27 ---
Ми се гади од спомеников... Не ми се гади од Гоце, Даме, АСНОМ и се останато, ама овој споменик не го поднесувам. Се надевам дека ќе дојде ден кога ќе биде тргнат од таму.
Ти да разбираше нешо арно и за тебе :D

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Jaне ? оној јане којшто бил во бугарското крило на народната федеративна партија :) ? Тодор бар не членувал и не соработувал со бугарските партии ;) за разлика од Ѓорче и Јане ;)
Дали ти тоа се обидуваш да го омаловажиш сето она што го постигнал Ѓорче Петров за Македонија ?!
Не си нормален дете.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Исто како што се случиле уште 3000 внатрешни убиства меѓу Македонците пред се заради превласт, лични недорабирања и така натаму. За Ѓорче е точно, за Јане претпоставки. Причината која ја наведуваш не е точна затоа што и Александров имал идеи за слободна и независна Македонија.

Секој убивал за сопствени цели или за тој што му наредил. И Јане убивал и наредувал убиства.
ВМРО после возобнувањето функционира пред се како терористичка организација различно од претходно. Јане пак го бира патот на политиката и смета дека може и политички да се издејствува.

А ВМРО кога се оформило 1893 немало нити лева нити десна идеологија туку една и единствена идеологија а тоа е ослободување на Македонија. Идеологиите се јавуваат после возобнувањето.
Александров на крајот е левичар.

Ѓорче работел во бугарско МВР. Ако одиме во крајности за еден ајде да одиме за сите. Ти бираш така.

Досиејата апсолутно врска немаат со тоа што го кажав.
За тоа ќе си ја прашаш ете ја на Фејсбук во иста група сте.

Ако ти враќам со цитати на и за Александров нема да има крај играта на зборови.

Џабе ќе одиме во крајности.

Капка не прави море исто како што „една ластојца пролет не носит“. Но не смееш да гледаш црно бело и да занемаруваш дека одредени лица имаат и темни и светли моменти. Нити па смееш да селектира нити па едни да ги оправдуваш, други не.
Веќе ако сакаш да одиш во крајности како што ти кажав оди апсолутно за сите.

H

HITCH

Гостин
Не, не тој Јане. Јас кажувам за оној Јане кој ве требел `ко вошки.

Последен пат ти велам: немој да се претставуваш како Македонец, оти со тоа ни покажуваш дека се срамиш од своето минато, а човек кој се срами од своето минато значи дека се срами од себе!

Намали со дрогата и не ме цитирај повеќе! Играј си со Братот и со Ченто.

H

HITCH

Гостин

Сега, откако знам дека единствено Тодор Александров се борел и умрел за Македонија, можам слободно да си ги искинам изводот во кој ми пишува дека сум Македонка. :LOL:

Не е игра на зборови, кога ќе ја пресечеш главата телото нема да функционира. Тоа го сторил Тошка. Груевски и Мане сега, на многу сељачки начин, се обидуваат да ги рехабилитираат некои луѓе. За овој споменик не е веќе проблем што е направен, проблем е што воопшто им текнало на овој човек.

Имам директно прашање до тебе: штом го поддржуваш спомеников на Тодор, дали го поддржуваш и споменикот на Симеон Радев?

Kajgana Shop

На врв Bottom