Радиодифузна такса

• Креатор на темата Креатор на темата mrazam
  • Време на започнување Време на започнување
Не дека ја оправдувам РДТ, ама за волја на вистината МРТВ се оправа на големо.

А ти ко ќе купваш нешто, првен плаќаш па очекуваш нешто добро или прво го забележуваш тоа доброто па го плаќаш ? :icon_mrgr:
Овдека е различно братче :D

Неможе да се продаде МТВ..од проста причина што една држава мора да има национален сервис..државно радио и телевизија.. зошто така не навлегувам..а впрочем еден од условите,една точка од условите за влез у ЕУ е да се подобри јавниот сервис,да исполни некои европски критериуми..значи за продавање неможе ни да стане збор.
Кој тоа вика дека мора да има национален сервис,замисли си 10 милиони евра собрале од претлата +5 милиони од владата од буџетот им дале и плус за реклами колку зеле.Значи од претплата и од буџетот земаат пари епа чекај малку за буџетот од кај се собират парите од даноците така ли за иста работа двапати ни зимаат пари и пак се SHIT телевизија,а приватните со колку пари квалитетна програма вадат

ЕУ бара национален сервис кој е економски и политички независен. Овој нашиот не е ни првото, ни второто. Подобро е да го нема.
Само архивата вреди од тоа дувло, нека ја дигитализираат и нека ја стават на интернет за да може да ја користи соопственикот, народот.

Како може приватниве телевизии ......... ем се приватни и никој не ги плаќа(со РД-такси), ем имаат по неколку десетици вработени лица, ем работат во помали објекти/студија и пак имаат далеку поквалитетна програма од националниот сервис МТВ/МРТВ ........ кој се храни и со буџетски пари, но и на овој начин(со РД-такси) ....... плус имаат 1000 вработени лица, ако не и повеќе од 1000 и пак програмата им е со еден збор кажано тапа ......... а што се однесува до директното мешање на политиката во медиумите, тоа го има и кај МТВ, но и кај скоро сите други приватни ТВ-куќи ........ да не ги набројувам .......

Овдека е различно братче :D
Потполно е исто, но кога можеш да плаќаш кабелски оператор зошто да не и радиодифузна такса нели ?
Уште да не се крадеа парите што одат во МТВ и се би било супер.

Потполно е исто, но кога можеш да плаќаш кабелски оператор зошто да не и радиодифузна такса нели ?
Уште да не се крадеа парите што одат во МТВ и се би било супер.
Епа затоа викам има пари ама се крадат,ние плаќаме а не гледаме квалитетна програма :)

Кој тоа вика дека мора да има национален сервис,замисли си 10 милиони евра собрале од претлата +5 милиони од владата од буџетот им дале и плус за реклами колку зеле.Значи од претплата и од буџетот земаат пари епа чекај малку за буџетот од кај се собират парите од даноците така ли за иста работа двапати ни зимаат пари и пак се SHIT телевизија,а приватните со колку пари квалитетна програма вадат

Брате,сигурно знам дека МОРА. Европа тоа го бара,ЕУ,еден од главните критериуми и бенчмарк за влез у ЕУ е тоа..па што мислиш ти да не мораше,досега МТВ 100 пати ќе пропаднеше..ќе ја земеше некој таа огромна зграда и ќе шиткаше станови..толку фирми пропаднаа,та за МТВ ли беше проблем..

таксава е уште еден лош пример на функционирање на државата и нејзините институции.....што сум крив јас дека не можат да скројат нормален менаџмент кој успешно ќе раководи со МТВ и ќе прави профит од неа а не да влечи дополнителни средства од нас !

не сум добро запознаен,мислам дека имаат вишок на вработени и тоа партиски кадри,луѓе кои ги плаќаме а не мрдаат со прст :facepalm:

Има ли крај на пљачкањето во државава? Веќе одамна пишав:
Не знаев каде да пишам, па ќе објаснам овде: Веќе 2-3 години има како имам приклучено струја на плац се уредно и ми стига сметка само за улично нели. Од денеска гледам ми опнале и рдт за април? Па се прашувам зошто на гол плац да плаќам рдт, па немам тв на плацот:mad: ?? Дали некој знае каде би можел да пријавам жалба/тужба или сл., ова е луда работа, снемаа пари па лупаат секакви давачки.
И бев тогаш во ујп поднесов пријава со информации дека имам празен плац, дека не живее никој, нека дојдат нека проверат. Сето тоа со 3 последни платени сметки за струја пратив до мрт, и еве пак си пуштиле сега сметка за мај? Сигурно не прифаќаат жалби па удри пак.
Пак ли да се заебавам да праќам пријава и информација дека никој не живее таму? Што да правам, ова е реално грабање пари, друго не е.

Има ли крај на пљачкањето во државава? Веќе одамна пишав:

И бев тогаш во ујп поднесов пријава со информации дека имам празен плац, дека не живее никој, нека дојдат нека проверат. Сето тоа со 3 последни платени сметки за струја пратив до мрт, и еве пак си пуштиле сега сметка за мај? Сигурно не прифаќаат жалби па удри пак.
Пак ли да се заебавам да праќам пријава и информација дека никој не живее таму? Што да правам, ова е реално грабање пари, друго не е.
Друже повторно оди до МТВ таму однеси ги сметките за струја од домашната адреса и таа од плацот ако се водат под исто име ке ти дадат решение дека не си подлежен за радио дифузна такса мене истото ми се случи и ми ја уважија жалбата но ако се на различно име е тогаш ке си плакаш радиодифузна такса за двете место.

Поентата е што од еднаш им текна да пуштаат рдт и оди сопри ги сега. А како што кажав 3 години како имам струја само доведена во празен плац. Им пратив првпат пријава преку пошта со препорачано писмо, ако ме одбиле требало да напишат зошто и да пратат нова сметка, а они само пратиле нова, а старата од април ја нема и подобро што ја нема. Поефтино ќе ми е да ја платам отколку да се млатам по скопје.

Најголемото срање што постои. Се гадам од државава и нејзините начини за присилно земање на пари. Значи ниту квалитетна програма, еден чисто албански канал (МТВ 2), ниту пратам Собраниски канал со политички срања и препукувања на едните и другите кој бил крив за смртта на Гоце Делчев. Македонската телевизија е најголемото срање кое постои во оваа држава и не заслужува пари од граѓаните. За 24/7 владини реклами пари не ми се даваат, ама што да се прави и тоа им е измислено ако не си плаќаш поштено ќе си дојдат од УЈП ќе ти издигаат се од дома па после сликај си се слободно.

хаха не се нормални , ни стигнаа 4 сметки за едно исто домаќинство за секој член посебно да си плати .

бог да чува :tapp: !!!
Има и во право тема, се збори истото, не е само кај тебе, лопужана тешка!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom